Η νορβηγική εταιρία Kongsberg ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου ύψους $ 109 εκατομμυρίων με τη Λιθουανία για την προμήθεια αδιευκρίνιστου αριθμού αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System). Οι παραδόσεις των συστημάτων και η εκπαίδευση του προσωπικού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2021.

Στο κόστος των $ 109 εκατομμυρίων περιλαμβάνονται τα συστήματα, τα απαραίτητα μέσα και οι συλλογές εργαλείων τεχνικής υποστήριξης, απόθεμα ανταλλακτικών και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Η ανακοίνωση της Kongsberg δεν διευκρινίζει εάν η προμήθεια αφορά στην έκδοση NASAMS ή NASAMS-2.

Το NASAMS, το οποίο ανέπτυξε η Kongsberg σε συνεργασία με την Raytheon, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο εμπορικά, ως μια φτηνή και αξιόπιστη λύση αντικατάστασης των HAWK, για χώρες οι οποίες επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο ακέραιο το απόθεμα βλημάτων AIM-120 AMRAAM που διαθέτουν.

Μια τυπική πυροβολαρχία NASAMS αποτελείται από τρία κέντρα διοίκησης και ελέγχου πυρός, τρία ραντάρ επιτήρησης, ανίχνευσης και πρόσκτησης στόχου AN/TPQ-36, εννέα εκτοξευτές με έξι βλήματα AIM-120 έτοιμα προς βολή και τρείς ηλεκτροπτικούς αισθητήρες MSP-500 τοποθετημένους επί τροχοφόρων οχημάτων για την οπτική αναγνώριση του στόχου. Η μέγιστη εμβέλεια του συστήματος εξαρτάται από την έκδοση του βλήματος AIM-120 AMRAAM που χρησιμοποιεί, αλλά τυπικά είναι της τάξεως των 40 χιλιομέτρων, ενώ το μέγιστο ύψος εμπλοκής είναι τα 14 χιλιόμετρα.

Στην έκδοση NASAMS-2 μια τυπική πυροβολαρχία διαθέτει 12 εξαπλούς εκτοξευτές, οκτώ ραντάρ AN/MPQ-64 Sentinel F1, ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου πυρός, έναν βελτιωμένο αισθητήρα MSP-500 με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λέιζερ και κάμερα και ένα κέντρο τακτικού ελέγχου.