Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ναυτικό, σε συνεργασία με την GA-ASI, δοκίμασε σε ανθυποβρυχιακό ρόλο UAV τύπου MQ-9A Block.5 Reaper. Οι σχετικές δοκιμές έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο στο πεδίο δοκιμών του Αμερικανικού Ναυτικού στον Ειρηνικό. Στη διάρκεια των δοκιμών το MQ-9A Block.5 Reaper μετέφερε και εκτόξευσε 10 ηχοσυμαντήρες και κατάφερε να ανιχνεύσει εξομοιωμένο υποβρύχιο στόχο για 3 ώρες, μέσω του λογισμικού επεξεργασίας ακουστικών σημάτων UYS-505 της General Dynamics. Επίσης, σ’ όλο αυτό το διάστημα μεταβίβαζε σε πραγματικό στόχο τα ευρήματα σε χερσαίο σταθμό ελέγχου στην Αριζόνα.

Η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο της διεύρυνσης του επιχειρησιακού φακέλου της έκδοσης MQ-9B SeaGuardian των UAV της οικογένειας MQ-9. Στόχος του προγράμματος είναι το MQ-9B SeaGuardian να καταστεί μια οικονομικότερη λύση επιτήρησης θαλάσσης και ανθυποβρυχιακού πολέμου σε σχέση με τις μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές πλατφόρμες όπως είναι το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-8A Poseidon. Όχι ότι θα τα αντικαταστήσει, αλλά σίγουρα θα μειώσει το κόστος του ανθυποβρυχιακού πολέμου. Σύμφωνα με την GA-ASI κάθε MQ-9B SeaGuardian θα μπορεί να ενσωματώσει 4 κάλαθους των 10 ηχοσυμαντήρων μεγέθους «Α» ή 4 κάλαθους των 20 ηχοσυμαντήρων μεγέθους «G» σε ισάριθμους σταθμούς ανάρτησης στις πτέρυγες.

Comments

  1. Σιγά μη μειώσει το κόστος όπως το σκέφτονται όταν παραμένει απαραίτητη η παρουσία εξειδικευμένου αεροσκάφους(με τα κατάλληλα μέσα για αντιμετώπιση υποβρυχίων) στην περιοχή.
    Αυτά τα σενάρια πρόβλεψαν οι φίλοι στην MBDA και Diehl και ανέπτυξαν τους A3SM και IDAS για τα υποβρύχια. Όχι για τα αμερικάνικα MQ-9(εννοείται) αλλά γενικά αφού θα προσπαθήσουν και αλλά κράτη να »μειώσουν« τα κόστη με ανάλογα μη επανδρωμένα συστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *