Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αναδεικνύεται η προσπάθεια της Άγκυρας να παρέμβει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με πρόσχημα είτε τη θρησκεία είτε για ανθρωπιστικούς λόγους, κάτι που πλέον η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως κινήσεις υπονομευτικές της σταθερότητας και ασφάλειας του Ισραήλ.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ για το LIBERAL
Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται ήδη μέτρα για την ανάσχεση της τουρκικής παρέμβασης μετά από εντολή που έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατζ και την κοινοποίησε στο Twitter.
«Έδωσα εντολή στη διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών να επεξεργαστεί μια σειρά μέτρων για να σταματήσει η προβληματική και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα.
… Ζήτησα από το Υπουργείο Εξωτερικών να διατυπώσει μια δέσμη μέτρων για να σταματήσει η υποκίνηση και η ανατρεπτική δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω».
Η Τουρκία συστηματικά το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει τις μέχρι τώρα υποστηριζόμενες από το Ιράν ριζοσπαστικές σιιτικές δυνάμεις στον Λίβανο και στην Γάζα και επιδιώκει να αναδειχθεί στον «νόμιμο» εκπρόσωπο και προστάτη των παλαιστίνιων στην Ανατολική όχθη και στην Γάζα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post η «Τουρκία είναι η πιο δραστήρια και σημαντική ξένη χώρα που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» κάτι που επιβεβαιώνει και ο πρώην σύμβουλος του Δημάρχου της Ιερουσαλήμ Ντέιβιντ Κορέν.
Ο κ. Κορέν σε άρθρο του τον Φεβρουάριο για το Jerusalem Institute for Strategy and Security, με αφορμή τις πληροφορίες για την διοχέτευση μεγάλων ποσών από την Τουρκία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επεσήμανε ότι «η διεύρυνση της επιρροής της Τουρκίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ-Ακσα, σε μείζονα στρατηγικό στόχο» και ότι το καθεστώς Ερντογάν «εκλαμβάνει τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ ως στοιχεία εγκαθίδρυσης της τουρκικής περιφερειακής ηγεμονίας…».
Η Τουρκία σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια δολάρια που διοχετεύει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ασκώντας soft power, έχει διευρύνει την επιρροή της, όπως αναφέρει το ισραηλινό δημοσίευμα και ο ισραηλινός αναλυτής.
«Οι κάτοικοι θαυμάζουν την Τουρκία, τουρκικές σημαίες κυματίζουν στις στέγες των σπιτιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ακόμη και στο Τέμενος. Η αναβίωση της τουρκικής κουλτούρας φαίνεται από τις σπουδές της τουρκικής γλώσσας, την παρουσία της τουρκικής μουσικής και τουρκικής κουζίνας».
Η δημοτικότητα της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ώστε οι ηγέτες της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν δηλώσει στο Ισραήλ ότι ο Ερντογάν κτίζει σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που υπονομεύει και τα δικά τους συμφέροντα και όχι μόνο του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τουρκική διείσδυση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ γίνεται μέσω και των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενώ ειδικό ρόλο έχει η Κρατική Εταιρία ανθρωπιστικής βοήθειας, το τουρκικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ και ένας αριθμός τουρκικών οργανώσεων που έχουν παραρτήματα στο Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει και η προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει και την Ανατολική Ιερουσαλήμ σε κέντρο Θρησκευτικού Τουρισμού ως «σταθμό» πριν το προσκύνημα στην Μέκκα.
Η απόφαση του Ισραήλ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας λόγω της προσπάθειας διείσδυσης και διεύρυνσης της επιρροής της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ η Τουρκία έχει ήδη στενές σχέσεις με τη Χαμάς στην Γάζα, αλλά και με την Χεζμπολαχ στον Λίβανο, οργανώσεις που το Ισραήλ θεωρεί ότι αποτελούν το μακρύ χέρι του Ιράν, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα σκληρή αντιπαράθεση στην περιοχή την στιγμή που το εγχείρημα της αναβάθμισης της Τουρκίας σε Περιφερειακή Δύναμη δοκιμάζεται ήδη σκληρά στην Συρία.