Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Μυτιλήνη για ακόμη μια φορά,καθώς τις τελευταίες ημέρες η ροή των ατόμων που έρχονται από τη Τουρκία έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Νάκος για το securitynews.gr/

Το Securitynews.gr βρέθηκε στο νησί λίγο έξω από τον καταυλισμό της Μόρια,προκειμένου να καταγράψει την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και τις αντιδράσεις των κατοίκων που όπως αναφέρουν «Δεν γίνεται να σηκώσει όλο το βάρος η Μυτιλήνη».

«Χιλιάδες μετανάστες, ανύπαρκετες δομές για όλους»

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός όπως τονίζουν και αστυνομικές πηγές που βρίσκονται στο νησί «πως η Μυτιλήνη και ειδικότερα το κέντρο υποδοχής προσφύγων έχει σχεδιαστεί προκειμένου να φιλοξενήσει 2.500 άτομα, και σίγουρα όχι όσοι βρίσκονται σήμερα». Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται πάνω από 12 χιλιάδες λαθρομετανάστες, και τον δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται «προ των πυλών όπως τονίζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Όπως φανερώνει και το αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό του Securitynews.gr οι συνθήκες υγιεινής είναι τραγικές και σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό και τις διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές των μεταναστών δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος όγκος των ατόμων βρίσκεται εκτός της υπάρχουσας δομής, και αποτελείται από μετανάστες που με αυτοσχέδιες σκηνές έχουν κατασκηνώσει πέριξ της δομής.

«Φοβόμαστε για τη ζωή μας. Σκοτώνουν τα ζώα και κλέβουν τα χωράφια μας»

Την ίδια στιγμή, κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του νησιού και ειδικότερα του χωριού Μόρια καθώς όπως αποκαλύπτουν στο Securitynews.gr τα κρούσματα βίας αποτελούν καθημερινότητα και δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι «έχουν τεθεί αντιμέτωποι με επικίνδυνα περιστατικά». Μάλιστα προ ημερών υπήρξε καταγγελία «συστηματικής κλοπής χωραφιών και θανάτωσης ζώων» από πλευράς των μεταναστών.

«Συμπάσχουμε με αυτούς που ζητούν Άσυλο και το δικαιούνται αλλά όχι με όσους ήρθαν παράνομα»

Οφείλω να καταγράψω πως οι κάτοικοι το νησιού δείχνουν και έδειξαν από την πρώτη στιγμή την ανθρωπιστική τους συμπαράσταση προς όσους δικαιούνταν Άσυλο, καθώς όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν «Και εμείς Έλληνες είμαστε γνωρίζουμε από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις», όμως η συνεχόμενη απαξίωση όλα αυτά τα χρόνια από πλευράς του Κράτους φαίνεται να έχει αντιστρέψει το κλίμα και πλέον να μην υπάρχει η «ανοχή» και σε ανθρώπους που παράνομα έχουν εισέλθει στην Ελλάδα.

Το SecurityΝews.gr βρέθηκε στον παλμό των εξελίξεων εκεί που χτυπάει η καρδιά του μεταναστευτικού προβλήματος της Ελλάδας και εν γένει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να αναδείξει το μεγάλο φορτίο που καλείται να σηκώσει η Ελλάδα.

Πηγή: https://www.securitynews.gr/