Στην σύγχρονη ιστορία η χρήση των βαλλιστικών πυραύλων, τακτικών και μη, έχει υιοθετηθεί από πληθώρα χωρών, έχοντας εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο φάσμα δογμάτων εξωτερικής πολιτικής δια της προβολής Σκληρής Ισχύος (Hard Power). Από την Ισραηλινή Θεωρία »Πρώτου Πλήγματος» σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής του Εβραϊκού κράτους, μέχρι την Ρωσική στρατηγική »Κλιμάκωση για Αποκλιμάκωση» που εχρησιμοποιήθη τόσο για πυρηνική όσο και για συμβατική σύρραξη, η χρήση των βαλλιστικών πυραύλων παραμένει ζωτικός πυλώνας ανάπτυξης παρόμοιων θεωριών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα.

Σαν συνέπεια του ενοποιημένου και αλληλένδετου κόσμου στον οποίο ζούμε βλέπουμε πως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ φαίνεται να χρησιμοποιούν την ίδια λογική βαλλιστικής κρούσης διά της θαλάσσης μέσω βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων τα οποία εκτοξεύονται από συμβατικά/εμπορικά πλοία επιφανείας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Νοτιοκορεάτικου Hyunmoo-2B

O Hyunmoo-2B αποτελεί έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στερεού καυσίμου που αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από τη Νότια Κορέα για χρήση σε σύγχρονα πεδία ναυτικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων πέριξ των υδάτων της Κίνας/Βόρειας Κορέας. Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων, αλλά σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές μπορεί να φτάσει και στα 800 χιλιόμετρα κουβαλώντας μειωμένο ωφέλιμο φορτίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως προ λίγων μηνών η Νότια Κορέα εκτόξευσε επιτυχώς το προαναφερθέν βλήμα από από υποβρύχιο αποτελώντας έτσι τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλο υποβρυχίου συμβατικής γόμωσης.

Βρίσκεται σε λειτουργία από το 2009 και συνεχίζουν να εξελίσσονται διάφορες παραλλαγές του. Ο Hyunmoo-2B έχει μήκος 12 μέτρα, διάμετρο 0,9 μέτρα και βάρος εκτόξευσης περίπου 5.400 κιλών. Μεταφέρει 997 κιλά κεφαλή και εκτελεί προφίλ πτήσης δύο σταδίων. Αξίζει να σημειωθεί πως προ λίγων μηνών η Νότια Κορέα εκτόξευσε επιτυχώς το προαναφερθέν βλήμα από υποβρύχιο αποτελώντας έτσι τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλο υποβρυχίου συμβατικής γόμωσης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Hyunmoo-2C

O Hyunmoo-2C έχει μήκος μεγαλύτερο από 13 μέτρα, διάμετρο σχεδόν 1 μέτρο και βάρος εκτόξευσης άνω των 5.400 κιλών. Το βλήμα πιθανότατα χρησιμοποιεί κινητήρα στερεού καυσίμου, έχει εμβέλεια κρούσης 800 χιλιόμετρα με CEP 1-5 μέτρα. Ο Hyunmoo-2C μεταφέρεται με τροχοφόρο όχημα 10×10 Transporter-Erector-Launcher (TEL), σε αντίθεση με το 8×8 TEL που χρησιμοποιείται για το Hyunmoo-2B. Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δεν έχουν παράσχει καμία πληροφορία σχετικά με το βάρος ωφέλιμου φορτίου του πυραύλου ή το σύστημα καθοδήγησης που θα χρησιμοποιεί.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από φορτηγό πλοίο μέσω ημίκλειστου εκτοξευτή και εφόσον ο σχεδιασμός του είναι σαν αυτόν του βίντεο δοκιμής που εξεδόθη, είναι σχεδόν βέβαιο πως σχεδιάζεται για να βάλει εντός των μητρικών εδαφών της Βόρειας Κορέας.

Το Hyunmoo-2C «θα είναι ένα βασικό συστατικό στην αλυσίδα θανάτου μας για την αντιμετώπιση πιθανών βορειοκορεάτικων πυραύλων», δήλωσε ο Park Soo-hyun, εκπρόσωπος του γραφείου του Προέδρου Μουν μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του βλήματος. «Η επιθεώρηση του προέδρου για τη δοκιμαστική βολή είχε ως στόχο να στείλει μια σαφή προειδοποίηση ενάντια στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

Ο Hyunmoo-2C μεταφέρεται με τροχοφόρο όχημα 10×10 Transporter-Erector-Launcher (TEL), σε αντίθεση με το 8×8 TEL που χρησιμοποιείται για το Hyunmoo-2B.

Από τότε που ο Μουν κέρδισε τις ειδικές εκλογές τον Μάιο του 2017, μετά την παραπομπή της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ, η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει πέντε βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένης μιας επιτυχημένης εκτόξευσης μίας νέας έκδοσης του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς BM-25 Musudan.

Σχολιασμός επιχειρησιακής χρήσης του Hyunmoo-2C

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας ο Hyunmoo-2C εκτέλεσε ολόκληρη την προγραμματισμένη πτήση πριν χτυπήσει την μονάδα επιφανείας με επιτυχία. Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι χρειάζεται μόνο δύο ακόμη επιτυχημένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις για να μπορέσει να κηρύξει το σύστημα ως »πλήρως λειτουργικό». Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από φορτηγό πλοίο μέσω ημίκλειστου εκτοξευτή και εφόσον ο σχεδιασμός του είναι σαν αυτόν του βίντεο δοκιμής που εξεδόθη, είναι σχεδόν βέβαιο πως σχεδιάζεται για να βάλει εντός των μητρικών εδαφών της Βόρειας Κορέας. Η χρήση του ενδείκνυται για καταστροφή αεροδρομίων, ναυστάθμων, κέντρων διοίκησης-ελέγχου και γενικότερα Κέντρων Βάρους του αντιπάλου.

Η χρήση του ενδείκνυται για καταστροφή αεροδρομίων, ναυστάθμων, κέντρων διοίκησης-ελέγχου και γενικότερα Κέντρων Βάρους του αντιπάλου.

O Hyunmoo 2C ​​μπορεί να μεταφέρει διάφορες συμβατικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων και κεφαλών Ηλεκτρομαγνητικού Παλμού EMP, ενώ μπορεί επίσης να μεταφέρει πυρηνικές και χημικές κεφαλές. ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι πως παρόλο που αυτή τη στιγμή η Νότια Κορέα βρίσκεται υπό την πυρηνική ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ, αυτή η χώρα διαθέτει όλους τους απαραίτητους υλικούς και βιομηχανικούς πόρους, αλλά και την τεχνολογία για να αναπτύξει εγχώρια πυρηνικά όπλα σε χρονικό διάστημα μόλις τριών ετών.

Σύμφωνα με έρευνα από ανοιχτές πηγές (OSINT) δεδομένων και μελετών της CIA που αποδέσμευσαν τα wikileaks, η Νότια Κορέα έχει διεξάγει αρκετές κρυφές μελέτες και πειράματα στο παρελθόν προκειμένου να δημιουργήσει γηγενή πυρηνικά όπλα παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ. Επίσης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η χώρα φημολογείται πως έχει κατασκευάσει χημικά όπλα με σκοπό την χρήση τους σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης με την Βόρεια Κορέα.

Χαρακτηριστικά Βαλλιστικού Πυραύλου LORA

Ο πύραυλος LORA πρωτοεμφανίσθηκε το 2003 σε έκθεση του Ισραηλινού Στρατού, κατασκευάστηκε από τις Israel Aerospace Industries, MLM Division και IMI, ενώ πέραν του Ισρα΄ήλ, το χρησιμοποιεί και το Αζερμπαϊτζάν. Χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα ναυσιπλοΐας INS, ενώ για τερματική καθοδήγηση πλοηγείται τηλεχειριζόμενα μέσω κάμερας. Σύμφωνα με την Isra Aerospace Industries, ο LORA έχει διάμετρο 0,624 μέτρα, μήκος 5,2 μέτρα και βάρος εκτόξευσης περίπου 1.600 κιλά. Μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 600 κιλά και να αναπτύξει μία μόνο κεφαλή (είτε συμβατική είτε πολλαπλών χρήσεων). Ο πύραυλος έχει μέγιστη εμβέλεια 430 χιλιομέτρων, κινούμενος με υπερηχητικές ταχύτητες και ακρίβεια 10 μέτρα CEP με ικανότητα ελιγμών και αλλαγής δεδομένων πτήσης μέσω δορυφορικής σύνδεσης GPS.

Ο πύραυλος LORA πρωτοεμφανίσθηκε το 2003 σε έκθεση του Ισραηλινού Στρατού, κατασκευάστηκε από τις Israel Aerospace Industries, MLM Division και IMI, ενώ πέραν του Ισρα΄ήλ, το χρησιμοποιεί και το Αζερμπαϊτζάν.

Το οπλικό σύστημα περιλαμβάνει κυρίως έναν βαλλιστικό πύραυλο και έναν εκτοξευτή μαζί με ένα σύστημα Διοίκησης-Ελέγχου, καθώς και ένα σύστημα επίγειας/θαλάσσιας υποστήριξης. Παρέχει βελτιωμένο χρόνο απόκρισης στην αλλαγή δεδομένων πτήσης αγνοώντας τους καιρικούς περιορισμούς. Το κόστος συντήρησης του πυραύλου είναι πολύ χαμηλό, καθώς στεγάζεται σε σφραγισμένο κάνιστρο. Μπορεί να μεταφερθεί εύκολα καθώς απαιτεί πολύ μικρό χώρο καταστρώματος κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων δραστηριοτήτων του. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές είναι ικανός να χτυπήσει με ακρίβεια μια σειρά στόχων, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυραύλων εδάφους-εδάφους (SSM), αεροπορικών βάσεων, πολλαπλών συστοιχιών πυροβολικού, μονάδων αεράμυνας, ναυστάθμους και εχθρικών θέσεων Διοίκησης-Ελέγχου.

Ο πύραυλος LORA μπορεί να εκτοξευθεί είτε από ναυτική εμπορική πλατφόρμα, είτε από χερσαίο εκτοξευτή, λαμβάνοντας δεδομένα πτήσης τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV τύπου Heron ΙΙ αλλά μελλοντικά και από F-35I. Χρειάζεται προετοιμασία δέκα λεπτών για εκτόξευση και τριών λεπτών για μεταφορά από ένα σημείο σε άλλο, παρέχοντας έτσι στο σύστημα μεγάλη επιβιωσιμότητα σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον μάχης. Η τακτική ευελιξία και η προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά μοντέλα διοίκησης (ανάλογα το στράτευμα) είναι κύριο χαρακτηριστικό οπλικού συστήματος Ισραηλινής Κατασκευής και αντισυμβατικής σκέψης με σκοπό να λειτουργήσει σε πληθώρα οπλοστασίων (Ινδικό, Αμερικανικό).

Σύμφωνα με την IAI, οι εκτοξευτές εντός δύο λεπτών είναι ικανοί να εξαπολύσουν 48 πυραύλους έναντι στόχων επιφανείας και να ενταχθούν αρκετά γρήγορα στο φίλιο πληροφοριοκεντρικό περιβάλλον C4ISR που έχει δομηθεί είτε σε Αποκεντρωτικό Σύστημα Διοίκησης-Ελέγχου είτε σε Πυραμιδοειδές (Νατοϊκό).

Σχεδίαση Ναυτικών Μαχητικών Ικανοτήτων με Βάση το Αποτέλεσμα

Για να λειτουργήσει ορθολογικά οποιαδήποτε κρατική/παρακρατική οντότητα εντός του διεθνούς συστήματος οφείλει να έχει σχεδιάσει σε επίπεδο Υψηλής Στρατηγικής τα τακτικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά αποτελέσματα που θέλει να επιφέρει στον αντίπαλο σε περίοδο στρατιωτικής σύγκρουσης. Λαμβάνοντας ως δεδομένη την παραπάνω ιστορικά αποδεδειγμένη πραγματικότητα, οφείλουμε να καταλάβουμε πως πρωτεύον σκοπό στην στρατιωτική διαδικασία έχει ο σχεδιασμός/ανάλυση των αποτελεσμάτων που θέλουμε να επιφέρουμε σε εχθρούς εκ τας ανατολάς/βορρά και δευτερευόντως η αγορά των κατάλληλων βλημάτων. Τρίτη στην σειρά έρχεται η επιλογή πλατφόρμας μέσω της οποίας θα εκτοξεύεται το εκάστοτε βλήμα.

Για να λειτουργήσει ορθολογικά οποιαδήποτε κρατική/παρακρατική οντότητα εντός του διεθνούς συστήματος οφείλει να έχει σχεδιάσει σε επίπεδο Υψηλής Στρατηγικής τα τακτικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά αποτελέσματα που θέλει να επιφέρει στον αντίπαλο σε περίοδο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Δεδομένης της αγοράς των φρεγατών Belh@ra το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και εμμέσως η Πολεμική Αεροπορία, εισάγεται σε μία νέα γενιά αεροναυτικών επιχειρήσεων μέσω στρατιωτικών πλατφορμών μάχης οι οποίες είτε μας αρέσει είτε όχι πιθανότατα θα τραβήξουν αρκετή »προσοχή» από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Οι προαναφερθείσες παρουσιάσεις των στρατηγικών βλημάτων Huymnoo 2C και LORA έχουν ως σκοπό να καταδείξουν την ασύμμετρη ισχύ που προσδίδει στο Ελληνικό Στράτευμα η εφαρμογή της μεθόδου »Ανθεκτικότητα/ανοχή στα πλήγματα’‘ η οποία εφαρμόζεται σε πειραματικό στάδιο από διάφορα στρατεύματα του εξωτερικού (ΗΑΕ, ΗΠΑ).

Παράδειγμα πολυχωρικής αποκεντρωτικής διοίκησης δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνο Γρίβα, η μέθοδος αυτή επιτυγχάνετε με το να μην έχουμε (εντός του γεωγραφικού συμπλέγματος σύγκρουσης) κομβικά στοιχεία/κέντρα όπου η προσβολή τους από εχθρικές δυνάμεις θα επιφέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα στην δομή μάχης του Ελληνικού Στρατεύματος. Κατ’ επέκταση, γνώμη του γράφοντα είναι πως τα παραπάνω βαλλιστικά συστήματα είναι κάτι παραπάνω από ικανά να τοποθετηθούν εντός ενός αποκεντρωτικού δικτυοκεντρικού πλέγματος προβολής ναυτικής ισχύος δεδομένου ότι εδράζονται σε μη επανδρωμένες/ρομποτικές μονάδες επιφανείας και θα »διαμοιράζουν» το ρίσκο και τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν οι μονάδες των Belh@ra.

Eπειδή η προβολή ναυτικής ισχύος μέσω βαλλιστικών και μη πυραυλικών δομών από μη επανδρωμένες πλατφόρμες μάχης αποτελεί κάτι το »φουτουριστικό» για ορισμένους, αξίζει να σημειώσουμε πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήδη έχει τροποποιήσει τους ATACMS και σε αντιπλοϊκή έκδοση οι οποίοι θα βάλλουν μέσω μη επανδρωμένης πλατφόρμας σε νησιωτικό περιβάλλον μάχης.

Για ρόλους ISR για τις παραπάνω πυραυλικές δομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν Σμήνη Drone τα οποία θα εκτοξεύονται είτε και αυτά από μη επανδρωμένες μονάδες επιφανείας, είτε από ξερονήσια είτε από ειδικά τροποποιημένα ψαροκάικα (όπως κάνει η Κίνα). Eπειδή η προβολή ναυτικής ισχύος μέσω βαλλιστικών και μη πυραυλικών δομών από μη επανδρωμένες πλατφόρμες μάχης αποτελεί κάτι το »φουτουριστικό» για ορισμένους, αξίζει να σημειώσουμε πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήδη έχει τροποποιήσει τους ATACMS και σε αντιπλοϊκή έκδοση οι οποίοι θα βάλλουν μέσω μη επανδρωμένης πλατφόρμας σε νησιωτικό περιβάλλον μάχης.

Eπειδή η προβολή ναυτικής ισχύος μέσω βαλλιστικών και μη πυραυλικών δομών από μη επανδρωμένες πλατφόρμες μάχης αποτελεί κάτι το »φουτουριστικό» για ορισμένους, αξίζει να σημειώσουμε πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήδη έχει τροποποιήσει τους ATACMS και σε αντιπλοϊκή έκδοση οι οποίοι θα βάλλουν μέσω μη επανδρωμένης πλατφόρμας σε νησιωτικό περιβάλλον μάχης.

Είτε μας αρέσει είτε όχι μέσω αυτής της μετατροπής ο Αμερικανικός Στρατός επιτυγχάνει μεταξύ άλλων και »υψηλή ανθεκτικότητα» σε Κινεζικές επιθέσεις βαλλιστικών αντιπλοϊκών πυραύλων αλλά και διαμοιρασμό του ρίσκου. ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.

Πρωτότυπο εκτόξευσης μη επανδρωμένου HIMARS

Πολλαπλοί Εκτοξευτές HIMARS και MLRS σε ρόλο παράκτιας άμυνας

Εν όψει της πολιτικοδιπλωματικής διενέξεως μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, ο Αμερικανικός Στρατός ενδιαφέρεται για την δημιουργία ενός συστήματος-συστημάτων προβολής ναυτικής ισχύος μέσω πυροβολαρχιών βασισμένες σε Πολλαπλούς Εκτοξευτές τύπου HIMARS (συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των HIMARS αλλά και τροποποιημένων MLRS), οι οποίες θα είναι ικανές να βάλουν έναντι στόχων επιφανείας/πλοίων μέσω εν ανάπτυξη βλημάτων PrSM (Precision Strike Missile) αλλά και τροποποιημένων ATACMS.

Θα είναι ικανές να βάλουν έναντι στόχων επιφανείας/πλοίων μέσω εν ανάπτυξη βλημάτων PrSM (Precision Strike Missile) αλλά και τροποποιημένων ATACMS.

Η υπηρεσία AMTC (Aviation and Missile Technology Consortium) σε δελτίο τύπου τόνισε πως στο βλήμα PrSM (αλλά και στο ATACMS) θα ενσωματωθεί κεφαλή, η οποία σε ένα προκαθορισμένο στάδιο πτήσης, θα αποδεσμεύει ένα σμήνος αυτόνομων drone, όπου μέσω τεχνολογιών αντιληπτικής τεχνητής νοημοσύνης θα διεξάγει επιχειρήσεις επιτήρησης πεδίου μάχης, ταυτοποίησης στόχων, αξιολόγησης απειλών, μεταφοράς δεδομένων σε Κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου, αλλά και επιχειρήσεις κρούσης αντίστοιχες με αυτές των Loitering-Munitions.

To βλήμα PrSM σχεδιάζεται για να προσβάλει στόχους επιφανείας στα 70-499 χιλιόμετρα, εκτοξευόμενο από όχημα HIMARS M-142 και MLRS M-270 φέροντας πληθώρα τροποποιημένων κεφαλών.

Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες και την υπηρεσία AMTC εργάζεται στην δημιουργία ενός Χερσαία Εκτοξευόμενου Αντιπλοϊκού Πυραύλου PrSM (Land-Based Anti-Ship Missile LBASM), ο οποίος θα διεξάγει ναυτική κρούση δια της ξηράς μέσω των ήδη υπάρχοντων οχημάτων μεταφοράς HIMARS M-142 και MLRS M-270. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε πως τα βλήματα θα μπορούν να λειτουργούν υπό δικτυοκεντρική δομή, να ανταλλάσσουν δεδομένα στοχοποίησης και πληροφορίες μάχης, θέτοντας έτσι το πρόπλασμα δημιουργίας Σμήνους Αυτόνομων Πυρομαχικών που θα ίπτανται πλήρως αυτόνομα λειτουργώντας άνευ ανθρώπινης παρεμβάσεως.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η προαναφερθείσα τεχνολογία θα εφαρμοστεί στους ήδη υπάρχοντες πυραύλους ATACMS (βρίσκονται εντός του ελληνικού οπλοστασίου), μέσω του προγράμματος Air Launch Effects (ALE), με σκοπό την αξιοποίηση ενός βλήματος που τείνει προς εύρεση νέου ρόλου σε θαλασσοχερσαίο περιβάλλον (τύπου Νοτιο-σινική Θάλασσα).

H φίλα προσκείμενη σε εμάς Ινδία είναι η πρώτη χώρα που παρουσίασε σε άσκηση δικτυοκεντρική συνεργεία σμήνους drones κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προαναφερθέντος προγράμματος, τα σμήνη μη επανδρωμένων αεροχημάτων μικρού ηλεκτρομαγνητικού αποτυπώματος, αλλά και τα σμήνη υποπυρομαχικών που θα λειτουργούν σε αποστολές ναυτικής κρούσης, θα περιλαμβάνουν εντός της δομής τους ορισμένες μονάδες οι οποίες θα αξιοποιούν τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου/jamming με σκοπό την ασφάλεια πτήσης του σμήνους.

Τα επιχειρησιακά οφέλη των εν εξελίξει προγραμμάτων του Αμερικανικού Στρατού, για γεωκλιματικά περιβάλλοντα όπως του Αιγαίου, της Κύπρου και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, είναι προφανή. Οι ικανότητες κορεσμού τερματικής αεράμυνας ναυτικών πλατφορμών μάχης αυξάνονται δραματικά, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται/ εκσυγχρονίζονται ήδη υπάρχοντα βλήματα πυροβολικού, που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, με σκοπό να διεξάγουν αντιπλοϊκές επιχειρήσεις.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεως σε καμία περίπτωση οι συστοιχίες πυραυλικών δομών δεν υποκαθιστούν τις Ναυτικές Πλατφόρμες Μάχης του Πολεμικού Ναυτικού. Η φιλοσοφία δράσης τους είναι συμπληρωματική εκείνης του Πολεμικού Ναυτικού.