Tα Αιωρούμενα Πυρομαχικά, ή αλλιώς drone-αυτοκτονίας, ή αλλιώς Loitering Munitions, είναι μία νέα κατηγορία πυρομαχικών που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά πυραύλων cruise σε συνδυασμό με λειτουργίες UAV, έχοντας ως σκοπό την καταστροφή ενός εχθρικού στόχου ο οποίος αποκαλύπτεται στο επιχειρησιακό περιβάλλον για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να ξανακαλυφθεί.

Τα Loitering Munitions λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τα επίγεια στρατεύματα, καθώς μόνο μέσω της παρουσίας τους (πραγματικής ή θεωρητικής) διαμορφώνουν ένα περιβάλλον συνεχούς πίεσης στον προελαύνον αντίπαλο, δίνοντας παράλληλα μία πολύ καθαρή εικόνα της μάχης στον αμυνόμενο. Είναι ικανά να αξιολογήσουν τις ζημιές που προκαλούνται στον αντίπαλο, διαθέτουν anti-radiation seeker και χρειάζονται μηδενική συντήρηση.

Περιφερόμενο πυρομαχικό Harop

Το Περιφερόμενο Πυρομαχικό τύπου Harop είναι ένα ηλεκτροπτικά κατευθυνόμενο αιωρούμενο βλήμα, εκτοξευόμενο από επίγειους, θαλάσσιους και εναέριους εκτοξευτές, το οποίο ελέγχεται μέσω σύνδεσης δεδομένων για λειτουργία man-in-the- loop. Το Harop χρησιμοποιείται για κρούση στόχων υψηλής αξίας, καθώς λειτουργεί με μερική αυτονομία στην μάχη, σε λειτουργίες που αφορούν από την αναζήτηση μέχρι την κρούση του εχθρού. Συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός πυραύλου και ενός UAV, το Harop μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών χωρίς να βασίζεται σε άλλα εξωτερικά συστήματα στόχευσης και πληροφοριών.

Το HAROP παρακολουθεί τον στόχο και διεξάγει κατάδυση σε αυτόν, πυροδοτώντας την κεφαλή κατά την πρόσκρουση.

Το Harop μπορεί να επικοινωνεί σε απόσταση έως και 200 χιλιομέτρων με τον χειριστή του, έχει αυτονομία πτήσης 9 ωρών, είναι ικανό να φέρει εκρηκτική κεφαλή βάρους 23 κιλών, ενώ το μέγιστο υψόμετρο πτήσης του είναι τα 15.000 πόδια. Ελέγχεται χρησιμοποιώντας χειροκίνητο MCS τηλεχειριστήριο την ώρα της πτήσης.

Το πυρομαχικό ενσωματώνει υψηλής ποιότητας κάμερα ημέρας-νυκτός που λειτουργεί στο ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο φάσμα, διαθέτοντας σύστημα άντι- ραντάρ. Εξοπλίζεται επίσης και με κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας (FLIR) η οποία προσφέρει ημισφαιρική κάλυψη 360 °. Η χειρισμός μέσω εικόνας-βίντεο βοηθά τον χειριστή στην αξιολόγηση του πεδίου μάχης μέσω ενός συνδέσμου δορυφορικών δεδομένων SATCOM.

Επίσης, τα Harop προγραμματίζονται πριν από την πτήση τους για να πετάξουν αυτόνομα σε ένα προκαθορισμένο «Holding Area», πάνω από το οποίο περιφέρονται κυκλικά. Μέσω του χειριστή MCS ελέγχεται περιοδικά η θέση τους και η κατάστασή τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το «Holding Area». Ο χειριστής MCS μπορεί επομένως να ελέγξει έναν αριθμό Harop που περιφέρονται πάνω από μία «Holding Area», ενώ είναι ικανός να επιλέξει ένα εξ αυτών για αναζήτηση στόχου- κρούση ενώ τα υπόλοιπα περιφερόμενα πυρομαχικά ελέγχονται περιοδικά.

Ο χειριστής κατευθύνει το επιλεγμένο Harop στην περιοχή προορισμού χρησιμοποιώντας την εικόνα για να επιλέξει έναν στόχο. Το HAROP παρακολουθεί τον στόχο και διεξάγει κατάδυση σε αυτόν, πυροδοτώντας την κεφαλή κατά την πρόσκρουση.

Mini Ηarpy

To Περιφερόμενο Πυρομαχικό Μini Harpy κατασκευάστηκε από την Ισραηλινή IAI για να εκτελεί αποστολές σε ευρύ φάσμα γεωγραφικών συνθηκών, καθώς εκτοξεύεται είτε από χερσαία, είτε από ναυτική, είτε από εναέρια πλατφόρμα. Έχει αυτονομία πτήσης 100 χιλιομέτρων, διαθέτει πολεμική κεφαλή βάρους 8 κιλών, για αναγνώριση στόχου χρησιμοποιεί ηλεκτροπτικούς αισθητήρες μεταφοράς εικόνας προς τον χειριστή, ενώ παράλληλα κινείται μέσω ηλεκτρικού κινητήρα.

Συνολικά ζυγίζει 40 κιλά, ελέγχεται μέσω σύνδεσης δεδομένων για πλήρη λειτουργία man-in- the-loop, ενώ μπορεί να προγραμματιστεί για πλήρη επιχειρησιακή αυτονομία χωρίς την παρεμβολή κάποιου εξωτερικού παράγοντα.

Είναι ιδανικό για την καταστολή εχθρικών προωθημένων δομών ραντάρ, σταθμών επικοινωνίας και συστοιχιών Ελέγχου-Διοίκησης του εχθρού, δεδομένης της δομής των εχθρικών αισθητήρων.

Διαθέτει κάμερα που λειτουργεί σε ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο φάσμα, μπορεί να ενσωματωθεί εντός του σύστημα άντι-ραντάρ, παρέχοντας έτσι στις τακτικές δυνάμεις την δυνατότητα καταστολής ενός στόχου ενδιαφέροντος δεδομένου του μικρού ηχητικού-θερμικού αποτυπώματος που αφήνει, λόγω του ηλεκτροκινητήρα του.

Η δυνατότητα αναζήτησης-κρούσης οποιουδήποτε στόχου από οποιαδήποτε κατεύθυνση σε οποιαδήποτε γωνία, δίνει στο Mini Harpy σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε οποιοδήποτε γεωγραφικό περιβάλλον. Είναι ιδανικό για την καταστολή εχθρικών προωθημένων δομών ραντάρ, σταθμών επικοινωνίας και συστοιχιών Ελέγχου-Διοίκησης του εχθρού, δεδομένης της δομής των εχθρικών αισθητήρων.

Έχει αυτονομία πτήσης 100 χιλιομέτρων, διαθέτει πολεμική κεφαλή βάρους 8 κιλών, για αναγνώριση στόχου χρησιμοποιεί ηλεκτροπτικούς αισθητήρες μεταφοράς εικόνας προς τον χειριστή, ενώ παράλληλα κινείται μέσω ηλεκτρικού κινητήρα.

Σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο η απόκτηση των δύο παραπάνω συστημάτων προσδίδει πρωτοφανή πλεονεκτήματα για τις Ελληνικές Ένοπλες. Ειδικότερα:

Δύναται να βληθούν από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να προσβάλουν κινούμενους στόχους υψηλής αξίας όπως αποβατικά πλοία καθώς και στόχους μεγάλου ενδιαφέροντος όπως εγκαταστάσεις ραντάρ εξουδετερώνοντας την τουρκική αεράμυνα.

Να επιχειρούν στο θέατρο επιχειρήσεων του Έβρου προσβάλοντας στόχους υψηλής αξίας σε στρατηγικό βάθος με μεγάλη ακρίβεια όπως είναι μέσα γεφυροποιΐας και γεφυροσκευής του τουρκικού μηχανικού, κέντρα διοίκησης ή μονάδες του εχθρικού πυροβολικού.

Τα συστήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από την ΠΑ όσο και τον ΕΣ

Comments

   1. Τέτοια πρέπει μόνοι μας και σε μεγάλους αριθμούς να φτιάχνουμε, δεν είναι και τίποτα φανταστική τεχνολογία.
    Αυτά από το Ισραήλ ακριβά μου φαίνοντε, σε σχέση μ’αυτά που φτιάχνουν τα μεμέτια.

    https://m.youtube.com/watch?v=skOW_3uURbE
    https://m.youtube.com/watch?v=RES3ZdCs6n4

    1. Ας αφησουμε τα λογια κ ας αρχισουμε τα εργα λοιπον………………Ξεκινωντας απ το να συνειδητοποιησουμε οτι οταν εχεις σοβαρο προβλημα απειλης η λυση δεν ειναι η «Αθηνα» αλλα η «Σπαρτη»………..Κατι που καταλαβαινουν αριστα εκει στο Ισραηλ οπως φαινεται ενω εδω εμεις φοραμε παρωπιδες…………………………..

     1. Αυτό με το rx-3 είναι μία ωραία ιδέα αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμο. Επίσης η ιδέα αυτή έπεσε διότι σαν drone υπολείπεται πολύ από ένα UAV ΜΑLE.

     2. Ήμαστε για κλάματα!
      Έχουμε μυαλά και φαντασία, έχουμε πρωτοποριακές ιδέες και δεν το εκμεταλευόμαστε.
      Έρχοντε άλλοι που τους έχουμε πιο κάτω από μας και με σκληρή δουλιά κάνουν τα αυτονόητα και μας αφήνουν πίσω.
      Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Γερμανοί είναι πιο έξυπνοι σπό εμάς, δουλεύουν όμως σκληρά και συστηματικά και δεν είναι στο «ε, δε βαριέσε»

   1. Προς το παρον ασχολουνται με «εθνικα» τουφεκακια διαλογης και φορτηγα ..
    Αν και το διαλογης μαλλον ταιριαζει καλυτερα σε καποιους που δεν επιλεγουν τετοιες λυσεις για την αμυνα μας .

    1. Χωρίς ΔΜ δεν πας πουθενά και ΔΜ με Steyr είναι ένα απλό αστείο.Οπότε τα περι φορτηγών καλύτερα να μην τα αναφέρεις γιατί μάλλον είναι εκ του πονηρού.

 1. Τετοια συστηματα χρειαζομαστε, οπως επισης πυραυλους LORA, Spike NLOS η εναλλακτικα τους Σερβικους ALAS-B , ALAS-C.

  Πρεπει επισης να επενδυσουμε σε συστηματα μεγαλης εμβελειας, οπως ρουκετες και πυρυαλους με βεληνεκες 300+ χιλιομετρα που θα μπορουν να παραχθουν στην Ελλαδα μεσω αδειας κατασκευης. Υπαρχουν πολλα συστηματα διαθεσιμα στη διεθνη αγορα (π.χ. Lynx, Sumadija, ASTROS II )

 2. Oι Τούρκοι εχουν HARPY, της εκδοσης αντι-ραντάρ. Το απεκτησαν οταν πηραμε τους S300, την εποχη που ειχαν τη στρατηγικη συνεργασια με το Ισραηλ.

 3. Φαίνεται ότι συγκεκριμένα ή παρεμφερή συστήματα είναι πολύ σημαντικά, απλά πριν τα πάρουμε πρέπει να αξιολογήσουμε αν είναι αποτελεσματικά όταν υπάρχει το σύστημα των Τούρκων για ΕΠ (Κοράλ ή δεν θυμάμαι πως το λένε).

  Πχ στο Αζερμπαϊτζάν/Αρμενία έκανε θραύση, αλλά οι Αρμένιοι δεν είχαν συστήματα να τα ξεγελάνε, δεν ξέρω αν το σύστημα ΗΠ των Τούρκων τα ξεγελάει.

  Το άλλο δυστύχημα είναι ότι φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν κοιτάει τα SPike NLOS, Απάτσι αναβάθμιση, Rampage, Spice, ραντάρ, Harpy/Harop και άλλα, αλλά κάτι τζιποφορτηγάκια, το Tavor και την εκπαίδευση

 4. Απορία μου μεγάλη: Γιατί η Ελάδα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να αναπτύει/εξελίξει/κατασκευάσει εγχώρια ανάλογα συστήματα;;;;;;…….Βέβαια η ερώτηση είναι ρητορική………………………………

  1. Απλή και σε όλλους γνωστή η απάντηση φίλε:
   Όταν έπιασε η Ελλάδα το χρήμα και τα ευρώ, ουδείς δεν ενδιαφέρθηκε να επενδύσει, να λιώσει και να βρωμίσει στη δουλιά και για το μέλλον του έθνους. Έπιασαν κάποιοι πολυθρόνες, έβαφαν το μαλλί και το φρύδι, Ελληνάρες στα μπουζούκια και ονειρευόταν τα σπίτια και τις γκόμενες στις τελενοβέλες.
   Με λίγη δουλιά, θέλω πολύ χρήμα και γαμ@τη σύνταξη και βάλε αλβανό να μην σπάσει κανά νυχάκι. Όλλα για το κ@λαράκι τους.
   Στη φάση αυτή, ενώ τα μεμέτια (και όχι μόνο αυτά) από μυαλό, πολιτισμό και φαντασία αστρονομικά έτη πίσω μας, άρχισαν οι Τούρκοι να δουλεύουν σκληρά έχοντας είδωλο την Γερμανία. Και οι τελευταίοι από μυαλό και φαντασία γιοκ, αλλά δουλεύουν σκληρά και συστηματικά.
   Τώρα μας πέρασαν όλλοι που συνηθίζουμε να υποτιμούμε, φτιάχνουν τα δικά τους οπλικά συστήματα και εμείς ακόμη θέλουμε να μας δώσουν και τα ποιό απλά απ’έξω έτοιμα και με μηδενική τιμή.
   Πως να ενδιαφερθεί η Ελλάδα αν κοιμάτε ακόμη;

   1. «ουδείς δεν ενδιαφέρθηκε να επενδύσει, να λιώσει και να βρωμίσει στη δουλιά και για το μέλλον του έθνους»

    Επειδή το νομισμα έχει πάντα 2 οψεις… σήμερα που πέφτουν μπολικα δις στις ενοπλες δυνάμεις, τι μερίδιο πάει στις υπάρχουσες βιομηχανιες αμυντικού προσανατολισμου? Σε αυτους δλδ που επένδυσαν, βρώμισαν, έλιωσαν για το μέλλον του έθνους.

    Οποιος απαντήσει σε αυτό, θα δώσει απάντηση και στο γιατί δεν έχουμε παραγωγικο μοντελο.

   2. Εχεις απολυτο δικαιο σε ολα Γιωργο

    Ομως μην προσπαθεις να ξυπνησεις καποιον που παριστανει πως κοιμαται…………………………………

 5. Θα είναι μια πολύ καλή κίνηση αν αγοραστούν αλλά μόνο με μεταφορά τεχνογνωσίας και παραγωγή κάποιων συγκεκριμένων απαρτιων από εμάς. Με την αγορά και κάποιων anti-drone συστημάτων θα είμαστε σε πολύ καλή θέση. Το σημαντικότερο όμως είναι να προμηθευτούμε IRON DOME και στις δύο εκδόσεις και πολλούς TAMIR για να βγεί εκτός και η απειλή των πυραύλων μεγάλης εμβέλειας των απέναντι. Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα είναι αρκετά δεκτικοί στη μεταφορά τεχνογνωσίας για πολλά από τα συστήματα που έχουν.

 6. Εάν υπάρχει βούληση αποφασιστικής αντίδρασης θα πρέπει αθόρυβα και ταχύτατα να λαμβάνονται αποφάσεις.
  Η κλεψύδρα τελειώνει.

   1. Δυστυχως δεν φαινεται να τρεχουμε .
    Μεχρι τον Ιουνιο η αποφαση για νεες φρεγατες ειπε ο πρωθυπουργος και μιλαμε για κρισιμοτατο προγραμμα .Τα αλλα απλα θα ακολουθησουν χειροτερους ρυθμους υλοποιησης με εξαιρεσεις τυπου Ραφαλ που θα επιβεβαιωνουν τον κανονα στα υπολοιπα.

 7. Αυτά τα δύο όπλα είναι αυτά που στην ουσία έκαναν την ζημιά στο πυροβολικό της Αρμενίας στις μάχες του Αρτσάχ. Έχοντας ως πλατφόρμες τα νησιά η αξία τους πολλαπλασιάζεται. Είναι φθηνά και αξιόπιστα. Πρέπει να αποκτηθούν άμεσα._

 8. Μερικές ιδέες:

  1. Εγκατάσταση των Harop στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο. Η εμβέλεια των 200 χιλιομέτρων σημαίνει ότι γειτονικά νησιά και οι δυνάμεις του Έβρου μπορούν να συνδράμουν άλλες δυνάμεις με στοιχεία αναγνώρισης και κρούσης. Παράλληλα αποτελούν αυτόνομα στοιχεία κρούσης βαθιά μέσα στην Τουρκία.

  2. Εγκατάσταση των Mini Harpy πάνω σε πλοία του ΠΝ. Έτσι οι ΕΔ αποκτούν πλωτές πλατφόρμες κρούσης και αναγνώρισης σε μεγάλο βάθος.

  3. Εγκατάσταση των Mini Harpy πάνω σε M-1117 σε συνεργασία με το Ισραήλ. Αυτό θα δημιουργήσει κινητές, θωρακισμένες πλατφόρμες μικρού ίχνους με μεγάλη ευελιξία για χρήση σε μικρά και μεγάλα νησιά. Θα προσφέρουν αλληλοκάλυψη και άμεση αντίδραση σε απειλές.

  4. Εγκατάσταση Spike NLOS πάνω σε πλατφόρμες M-1117 αλλά και πλοία του ΠΝ.

  Οι ΕΔ θα πρέπει να έχουν στοιχεία κινητικότητας, αναγνώρισης και συγκέντρωσης πυρός. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συνδυασμό Loitering Munitions, και Spike NLOS πάνω σε θωρακισμένες και ευέλικτες πλατφόρμες σε ξηρά και θάλασσα που θα αξιοποιούν την πλειάδα νησιών του Αιγαίου για να δημιουργήσουν αλληλοκαλυπτόμενες φυσαλίδες πυρός.

 9. Ευχαριστουμε αλλα ΟΧΙ !!

  Εχουμε τα Ελληνικα σχεδιασης κι αναγνωρισμενα……

  Τα προιοντα του ισραηλ ειναι για το παρτυ του, κομμενα κι ραμμενα για την δικη του παρακολουθηση archive & data processing– κι οποιος καταλαβε ΚΑΤΑΛΑΒΕ !

  Ελληνικο προιον:
  Μήπως με το RX-3 DELAER να περάσουμε στα Loitering Munition;
  https://doureios.com/mipos-me-to-rx-3-delaer-na-perasoume-sta-loitering-munition/

  υ.γ.
  μακρια κι αγαπημενοι με το ισραηλ !

   1. Η υψηλού επιπέδου εξωτερική πολιτική δεν είναι αναγκαίο ούτε χρήσιμο να εστιάζει κυρίως στην αγορά αμυντικού υλικού(στην προκειμένη περίπτωση του Harop πρόκειται και για επιθετικό σύστημα). Αν το επιθυμεί το Ισραήλ μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε άλλα σημεία,χωρίς να εξελιχθεί η Ελλάδα απλά σε άλλον έναν πελάτη για ισραηλινά αμυντικά προϊόντα.
    Αν αυτό είναι το κύριο σημείο που προκαλεί το ισραηλινό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, νομίζω ότι οι δυο χώρες δεν έχουν να συζητήσουν και πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

   2. Σκληρη η τοποθετηση, δεν νομιζω. Αληθες ομως, ναι.

    Αποψη μου, ειναι πως το ισραηλ οπως κι η σημερινη Ρωσσια καλες ειναι κι η δυο σε πολιτικου θεματος συμμαχιες.

    Σε οτι εχει να κανει με τις Ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις, με συστηματα πολεμου ΔΕΝ εχουμε αναγκη κανεναν !!

    Αναγκη εχουμε μονο απο το να μας αδειασουν τον τοπο κι τις θεσεις οι ΑΝΙΚΑΝΟΙ πολιτευομενοι δικηγορισκοι, γιατρακια κι καθε ειδος λαμογιο που βλεπει την πολιτικη τον τροπο του εμπλουτισμου του.

    Κουραστικο λιγο αλλα πρεπει να επαναλαμβανουμε τα ευκολως εννοουμενα.
    Μυαλα εχουμε,τις πιο καταλληλες υποδομες τις κρατουμε, τους πορους τους εχουμε, θεληση κι ενθουσιασμο – ωστε να παραγουμε δικο μας προιον, να καταφερουμε να αποκτησουμε την επαρκεια που μας χρειαζεται – υπαρχει.

    Το ΜΟΝΟ που δεν εχουμε ειναι Εθνικης συνειδησης πολιτικα υποκειμενα…….

    Για αυτο κι τα αποκαλουμε ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ !!

 10. ….διαμορφώνουν ένα περιβάλλον συνεχούς πίεσης στον προελαύνον αντίπαλο.
  Τα σωστά ελληνικά ενισχύουν την αξιοπιστία των άρθρων. Στον προελαύνοντα αντίπαλο… λοιπόν!

   1. Όσο αδιάφοροι και να είναι για πολλά πράγματα. Σήμερα οι περισσότεροι ξέρουν (έστω περίπου) που πέφτει η Κορέα,η θα έχουν τουλάχιστον ακούσει απο που προέρχονται οι έξυπνες συσκευές μάρκας Samsung και LG που χρησημοποιούν.

 11. Τέτοια χρειαζόμαστε!

  Και όχι «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΔΕΣ», «Εθνικά Τυφέκια» και «Εθνικά Οχήματα».
  Βέβαια οι γνωστοί κύκλοι χρειάζονται τα 3 παραπάνω για τις τσέπες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *