Ημέρα μνήμης, Γενοκτονία Ποντίων – είναι η καταραμένη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ειρηνεύσει, δήθεν, την περιοχή. Με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο.

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Ζιαζιάς

Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα .
Η 19 Μαΐου μας δίνει ακόμα μια αφορμή να ανασύρουμε μνήμες, να αναλογιστούμε και να υμνήσουμε και να υποσχεθούμε, πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης. Σήμερα το ποντιακό στοιχείο δεν ζητιανεύει, δεν εκλιπαρεί, αλλά απαιτεί αυτό που δικαιούται. Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. απο ολο τον πολιτισμένο κοσμο .

Αποτελεί εθνικό χρέος, να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και να αγωνιζόμαστε για τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ως ηθικό χρέος απέναντι σ’ αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα, καθώς η ιστορία όχι μόνο δεν παραγράφεται αλλά η ιστορική γνώση μπορεί να αποτελέσει τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης και φιλίας με αισιοδοξία και ελπίδα.