Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο βοήθημα. Είναι σε θέση να καλύψει σωρεία αναγκών επιτήρησης, στοχοποίησης, συλλογής πληροφοριών, επίγνωσης τακτικής κατάστασης και αναγνώρισης. Θα αποτελούσε ιδανική προσθήκη για τους Προκεχωρημένους Αξιωματικούς Παρατήρησης του Πυροβολικού Μάχης. Ο λόγος για το Wasp III RQ-12A της Αμερικανικής εταιρείας AeroVironment  που εξειδικεύεται στα mini drone για τις παραπάνω αποστολές.

Το Wasp III σχεδιάστηκε για να καλύψει ανάγκες της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ ενώ ακολούθως υιοθετήθηκε και από το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών. Σήμερα, έχει αγοραστεί και αξιοποιείται από πλήθος χωρών όπως η Αυστραλία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ισπανία.

Έχει κόστος 50.000 ευρώ. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα και έχει εμβέλεια 5 χιλιόμετρα έχοντας την ικανότητα να πετάει για 50 λεπτά. Είναι εφοδιασμένο με κάμερες ημέρας και νύχτας (IR κάμερα) και data link ώστε να δίνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Ο έλεγχος του επιτυγχάνεται μέσω ζεύξης και πετά είτε με GPS είτε με INS. Με τη χρήση αναμεταδότη η εμβέλεια του επεκτείνεται. Μεταφέρεται από ένα άτομο και εκτοξεύεται από το χέρι.

Είναι μια σχετικά απλή λύση για την κάλυψη αναγκών των παρατηρητών του Πυροβολικού Μάχης.

Σε κάθε περίπτωση τα mini UAV είναι πολύτιμα εργαλεία και πρέπει να αποτελούν ύψιστη εξοπλιστική προτεραιότητα.

Ασφαλώς, μια ακόμα ενδιαφέρουσα λύση είναι το RQ-11B Raven (κόστος 35.000 δολάρια ανά μονάδα) επίσης της ίδιας εταιρείας που αξιοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια από τις Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις και τη SOCOM.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των παρατηρητών του Πυροβολικού Μάχης είναι το βάθος και το εύρος όρασης ώστε να καθοδηγούν επιτυχώς τα πυρά των Μοιρών Πυροβολικού σε όλες τις φάσεις των επιχειρήσεων. Τα διδάγματα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ανέφεραν ευρεία χρήση του drones σε αποστολές βολών. Ο Ισραηλινός Στρατός χρησιμοποιεί το Skylark της Rafael. Άλλη λύση μεγαλύτερου κόστους είναι το AeroVironment RQ-20 Puma αλλά με κόστος στα 250.000 δολάρια. Σημειώνεται, ότι κάθε μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού του Στρατού των ΗΠΑ διαθέτει 18 UAV RQ-20 Puma ως στοιχεία αναγνώρισης και στοχοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση τα mini UAV είναι πολύτιμα εργαλεία και πρέπει να αποτελούν ύψιστη εξοπλιστική προτεραιότητα. Είναι επίσης δεδομένο πως λύσεις θα μπορούσαν να αναζητηθούν και σε εθνικό επίπεδο.

Comments

    1. Τραγικοι και αυτοκαταστροφικοι!!τοσα χρονια δεν ιδρωσε κανενος το αυτι ειτε για εγχωρια ειτε για συμπαραγωγες ειτε για αγορες και τωρα προσπαθπυν να τρεξουν..αραγε στην ερευνα και αναπτυξη ποσο να ναι το κονδυλι που αφιερωνει το ελληνικο κρατος για αμυντικους σκοπους?? 0,0000001%???

  1. «Έχει κόστος 50.000 ευρώ. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα και έχει εμβέλεια 5 χιλιόμετρα έχοντας την ικανότητα να πετάει για 50 λεπτά.»

    Αυτον που θα υπεγραφε τετοια προμηθεια θα τον σταυρωνα κανονικά και θα τον αφηνα να σαπισει προς παραδειγματισμο των υπολοιπων. Αυτά ειναι drone των 2-3κ και πολλά λέω. Η δε εμβελεια και αυτονομια του παραπάνω ειναι κάτι παραπάνω απο απογοητευτικη δεδομένου οτι προκειται για αεροπλάνο και οχι τετρακόπτερο.

    Υπάρχουν χομπιστες μοντελιστες που ξέρουν να φτιάξουν ενα R/C, υπάρχουν ολα τα απάρτια διαδέσιμα στο εμπόριο, υπάρχει και το πανεπιστημιο να γράψει κώδικα για οπου χρειάζεται. Ας τα κοστολογισουν στα 5κ το κομμάτι και ας τα φτιάξουν εδώ. Αλιμονο ομως αμα δώσουν 50κ το τεμάχι για κάτι που δεν αποτελει καμια επιτομη τεχνολογιας.

    Σεβασμός στα λεφτά του πολίτη.

  2. Ειναι απαραιτητο οι ΕΔ να αποκτησουν UAVs και drones οπως και αντι-drone συστηματα,προκειται για συστηματα χαμηλου κοστους και υψηλης αποτελεσματικοτητας..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *