Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο βοήθημα. Είναι σε θέση να καλύψει σωρεία αναγκών επιτήρησης, στοχοποίησης, συλλογής πληροφοριών, επίγνωσης τακτικής κατάστασης και αναγνώρισης. Θα αποτελούσε ιδανική προσθήκη για τους Προκεχωρημένους Αξιωματικούς Παρατήρησης του Πυροβολικού Μάχης. Ο λόγος για το Wasp III RQ-12A της Αμερικανικής εταιρείας AeroVironment  που εξειδικεύεται στα mini drone για τις παραπάνω αποστολές.

Το Wasp III σχεδιάστηκε για να καλύψει ανάγκες της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ ενώ ακολούθως υιοθετήθηκε και από το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών. Σήμερα, έχει αγοραστεί και αξιοποιείται από πλήθος χωρών όπως η Αυστραλία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ισπανία.

Έχει κόστος 50.000 ευρώ. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα και έχει εμβέλεια 5 χιλιόμετρα έχοντας την ικανότητα να πετάει για 50 λεπτά. Είναι εφοδιασμένο με κάμερες ημέρας και νύχτας (IR κάμερα) και data link ώστε να δίνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Ο έλεγχος του επιτυγχάνεται μέσω ζεύξης και πετά είτε με GPS είτε με INS. Με τη χρήση αναμεταδότη η εμβέλεια του επεκτείνεται. Μεταφέρεται από ένα άτομο και εκτοξεύεται από το χέρι.

Είναι μια σχετικά απλή λύση για την κάλυψη αναγκών των παρατηρητών του Πυροβολικού Μάχης.

Σε κάθε περίπτωση τα mini UAV είναι πολύτιμα εργαλεία και πρέπει να αποτελούν ύψιστη εξοπλιστική προτεραιότητα.

Ασφαλώς, μια ακόμα ενδιαφέρουσα λύση είναι το RQ-11B Raven (κόστος 35.000 δολάρια ανά μονάδα) επίσης της ίδιας εταιρείας που αξιοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια από τις Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις και τη SOCOM.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των παρατηρητών του Πυροβολικού Μάχης είναι το βάθος και το εύρος όρασης ώστε να καθοδηγούν επιτυχώς τα πυρά των Μοιρών Πυροβολικού σε όλες τις φάσεις των επιχειρήσεων. Τα διδάγματα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ανέφεραν ευρεία χρήση του drones σε αποστολές βολών. Ο Ισραηλινός Στρατός χρησιμοποιεί το Skylark της Rafael. Άλλη λύση μεγαλύτερου κόστους είναι το AeroVironment RQ-20 Puma αλλά με κόστος στα 250.000 δολάρια. Σημειώνεται, ότι κάθε μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού του Στρατού των ΗΠΑ διαθέτει 18 UAV RQ-20 Puma ως στοιχεία αναγνώρισης και στοχοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση τα mini UAV είναι πολύτιμα εργαλεία και πρέπει να αποτελούν ύψιστη εξοπλιστική προτεραιότητα. Είναι επίσης δεδομένο πως λύσεις θα μπορούσαν να αναζητηθούν και σε εθνικό επίπεδο.