Όπως έγινε γνωστό, χθες και σήμερα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 28η ετήσια συνάντηση της Ελληνογαλλικής επιτροπής εξοπλισμών η οποία αποτελείται από στελέχη της ΓΔΑΕΕ και της αντίστοιχης Γαλλικής υπηρεσίας DGA.
Κατά τη συνάντηση εξετάζονται σε διακρατικό επίπεδο θέματα που αφορούν σε: (α) Τρέχουσες συμβάσεις με εταιρείες γαλλικών συμφερόντων (β) Υποστήριξη υφιστάμενων συστημάτων γαλλικής προέλευσης (γ) Προοπτικές τυχόν νέων προγραμμάτων (δ) Διερεύνηση δυνατοτήτων εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε μελλοντικά προγράμματα (ε) Συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και (στ) Ενημέρωση επί των τηρουμένων διαδικασιών προμηθειών από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το ζήτημα του έντονου γαλλικού ενδιαφέροντος για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου και τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Πρώτα απ’ όλα η Γαλλία απέσπασε συμβόλαιο ύψους € 240 εκατομμυρίων, διάρκειας επτά ετών, εν συνεχεία υποστήριξης του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ποσό των € 240 εκατομμυρίων θα καταβληθεί πιθανότατα τμηματικά ανά έτος.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και μείζον θέμα για την Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή αυτό της αύξησης της διαθεσιμότητας των πολύτιμων Mirage-2000, ιδιαίτερα σε μια εποχή που, εκ των πραγμάτων, αριθμών μαχητικών F-16 θα βρίσκεται εκτός υπηρεσίας, λόγω του προγράμματος αναβάθμισης τους στο επίπεδο Viper.
Η αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των Mirage-2000 σημαίνει πρακτικά αυτό που πάντα προσέφεραν τα Mirage-2000 στην Πολεμική Αεροπορία: Το άγνωστο στην Τουρκία, το διαφορετικό στο Αιγαίο. Και το «διαφορετικό» σημαίνει: Τα προηγμένα βλήματα αερομαχίας MICA, τα βλήματα στρατηγικού πλήγματος SCALP-EG, υα υπέρ-πολύτιμα βλήματα κατά πλοίων AM-39 Block.2 Exocet και το σύστημα αυτοπροστασίας των αεροσκαφών, ένα από τα καλύτερα και ποιο αποτελεσματικά στον κόσμο.
Αλλά οι Γάλλοι, φαίνεται ότι βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό και σε ένα άλλο ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα: Αυτό της ναυπήγησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Χθες ο Πάνος Καμμένος έδωσε ένα περίγραμμα του προγράμματος, αναφερόμενος στην παλαιά απόφαση του ΚΥΣΕΑ (του 2009) για την προμήθεια έως έξι φρεγατών τύπου FREMM.
Βέβαια πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς στο τραπέζι έχει πέσει και η περίπτωση των νέων Belharra ή των οικονομικότερων GoWind-2500 (κορβέτες τις αποκαλούν οι Γάλλοι).
Σε κάθε περίπτωση μέρος του προγράμματος αναμένεται ή τουλάχιστον έχει προταθεί να χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και δεν έχουν επιστραφεί ακόμα από τη Γαλλία.