Εμφανώς ανανεωμένη αναμένεται να είναι η διέλευση του Όπλου του Πεζικού κατά τη παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίζει φυσικά η παρουσία των νεοαποκτηθέντων γερμανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (TOMA) Marder 1 A3. Τα νέα ΤΟΜΑ έχουν ενταχθεί στο δυναμικό της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας με διοικητική υπαγωγή στο Δ Σώμα Στρατού.

Η απόκτηση των ΤΟΜΑ Marder 1 A3 αποτελεί βήμα προόδου για το Μηχανοκίνητο Πεζικό που για πολλά χρόνια στερούνταν ενός σχετικού σύγχρονου ΤΟΜΑ ικανό να επιχειρεί σε τακτικά συγκροτήματα από κοινού με τα άρματα 3ης γενιάς της Leo 2 HEL της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.

Τα νέα ΤΟΜΑ Marder 1 A3 διακρίνονται για την τακτικής τους ευκινησία και ευελιξία επί εδάφους ενώ προσφέρουν ικανοποιητική θωράκιση και προστασία στην ομάδα πεζών μαχητών. Παράλληλα με το πυροβόλο Rh 202 των 20 mm μπορούν να εκτελούν επιτυχώς βολές ημέρα και νύχτα υποστήριζοντας την ομάδα μάχης σε όλες τις φάσεις του αγώνα.

Τα παρωχημένα Μ-113 που δυστυχώς δεν έχουν αναβαθμιστεί (παρότι υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις αναβάθμισης) παρέμειναν εδώ και δεκαετίες ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) 1ης γενιάς με ανεπαρκή χαρακτηριστικά για τον σύγχρονο αγώνα μηχανοκίνητου πεζικού με περιορισμένη ευκινησία και εξαιρετικά ασθενή θωράκιση για τη μεταφερόμενη ομάδα πεζικού.

Η είσοδος των Marder 1 A3 αποτελεί μια καίρια πρόοδο για το Μηχανοκίνητο Πεζικό του Ελληνικού Στρατού η οποία δύναται να αυξηθεί καταλυτικώς με την είσοδο και των ΤΟΜΑ Lynx KF-41. Η προοπτική απόκτησης 200 ΤΟΜΑ Lynx KF-41 σε συνδυασμό με την έλευση τουλάχιστον άλλων 100 Marder 1 A3 (και ακόμη 100 σε δεύτερο χρόνο) θα αποδώσει για το Όπλο του Πεζικού ένα εξαιρετικό μείγμα περίπου 400 νέων ΤΟΜΠ μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά το επιχειρησιακό τοπίο για τον Στρατό Ξηράς.

Παράλληλα είναι αναγκαίο να προχωρήσει και ένα πακέτο εκσυγχρονισμού για τα Marder 1 A3 στη τελευταία έκδοση Marder 1 A5.

Θετική είναι και η εικόνα που αποτυπώνεται και στα νέα ατομικά υλικά μαχητή με επίκεντρο το νέο φορέα ατομικών υλικών (plate carrier) που επιτρέπει ευέλικτη και εργονομική μεταφορά υλικών και πυρομαχικών για τον πεζό μαχητή του 2022. Στη κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η απόκτηση νέων υλικών νυχτερινής σκόπευσης και θερμικής παρατήρησης ώστε οι Μονάδες Πεζικού να επιχειρούν με σύμμαχο το σκότος.

Στρατιώτες του Πεζικού με διόπτρες NS-685C επί των πολυβόλων Minimi καθώς και οπλίτες με αναβαθμισμένα G3A3 και διόπτρες νυχτερινής όρασης AN/PVS-14.