Επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποίησε, από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΝ, ο κ. Πετράκης, μεταξύ άλλων, έδωσε το «παρών» στη διεθνή έκθεση Ναυτικής Άμυνας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας «Euronaval 2022» όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου ενώ επισκέφθηκε περίπτερα εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας.

Στο περιθώριο της έκθεσης, ο αρχηγός ΓΕΝ παρέστη στην εκδήλωση της GICAN στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ενώ μετείχε και στις εργασίες του Ελληνογαλλικού Forum. Στις 21 Οκτωβρίου μετέβη στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Λοριάν, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος των φρεγατών FDI.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πετράκης παρέστη στην τελετή ολοκλήρωσης και τοποθέτησης του πέμπτου Block της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI, στη δεξαμενή (drydock). Επίσης, είχε τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στην υπό ναυπήγηση πρώτη γαλλική φρεγάτα FDI, καθώς και στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ στην ομιλία του σημείωσε:

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία προς την νέα ψηφιακή εποχή που έχουμε χαράξει για το ΠΝ και ακολουθούμε με σταθερότητα και συνέπεια.

Νιώθω συνεπώς, βαθιά συγκίνηση, αλλά κυρίως υπερηφάνεια, καθώς γίνομαι σήμερα μάρτυρας στην ενσάρκωση ενός οράματος που για χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, προσδοκούσε με πίστη και κυρίως, ασίγαστη επιμονή, για την πραγμάτωσή του.

Το πρόγραμμα των φρεγατών FDI που εισηγήθηκε το ΠΝ, υλοποιείται και εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά, εντός των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και την πληρότητα σχεδίασης και υλοποίησης ενός σύνθετου και εξαιρετικά απαιτητικού προγράμματος.

Δεν μπορώ λοιπόν, ως Αρχηγός ΓΕΝ, να μην εκφράσω την ικανοποίησή μου, για τη δικαίωση μίας επιλογής που σε ελάχιστο χρόνο, πέρασε από την φάση της διερεύνησης και εισήγησης, σε αυτή της υλοποίησης.

Επιθυμώ για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω θερμά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά και την Κυβέρνηση συνολικά, διότι αγκάλιασε άμεσα και αποφασιστικά το όραμά μας για ένα ισχυρότερο ναυτικό, το Πολεμικό Ναυτικό του μέλλοντος.

Η σημερινή μέρα αφιερώνεται στους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι με τον καθημερινό τους αγώνα εγγυώνται στο παρόν και θα συνεχίσουν να εγγυώνται και στο μέλλον, την ναυτική μας υπεροχή με τα υπερσύγχρονα αυτά σκάφη.

Σήμερα το ΓΕΝ έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο βίντεο από την επίσκεψη στα ναυπηγεία της Λοράν.