Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet», η Τουρκία προχώρησε στην παραγγελία 20 ουκρανικών κινητήρων για τον εφοδιασμό των πυροβόλων T-155 Firtina. Οι ουκρανικοί κινητήρες θα ενσωματωθούν και θα δοκιμαστών στα πυροβόλα, αντί των γερμανικών κινητήρων, της MTU, που διαθέτουν σήμερα. Στόχος η προώθηση των εξαγωγών.

Είναι γνωστό ότι, στον απόηχο του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η Γερμανία έχει επιβάλει εμπάργκο, απαγόρευση πώλησης νέων όπλων και οπλικών συστημάτων στην Τουρκία (οι παραδώσεις όπλων και συστημάτων, καθώς και η υποστήριξης όπλων και συστημάτων, τα οποία αποκτήθηκαν με σύμβαση πριν τον Ιούλιο του 2016 συνεχίζονται κανονικά, καθώς η απαγόρευση αφορά μόνο σε νέα συμβόλαια).

Ως απότοκο αυτής απαγόρευσης, το Βερολίνο αρνείται να εκδώσει πιστοποιητικό τελικού χρήστη για τρίτες χώρες, για τα T-155 Firtina, τα οποία ενσωματώνουν γερμανικούς κινητήρες, με αποτέλεσμα η Τουρκία να κατηγορεί τη Γερμανία για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και στέρηση εξαγωγών. Ανάλογοι φόβοι υπάρχουν και για το Altay, τα οποία θα ενσωματώνουν γερμανικούς κινητήρες της MTU. Έτσι με την επιλογή των ουκρανικών κινητήρων, η Τουρκία ευελπιστεί να πετύχει εξαγωγές για το T-155 Firtina, τουλάχιστον από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει εκφράσει πρόθεση προμήθειας 36 πυροβόλων, ήδη από το 2011.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *