Η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκία (SSB) ανακοινώθηκε ότι σήμερα, 10 Οκτωβρίου, ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε τρία νέα επιθετικά ελικόπτερα T-129, πιθανότατα τα τελευταία για το 2018. Συνολικά πλέον, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει 40 T-129, εκ των οποίων 37 έχει παραλάβει ο Τουρκικός Στρατός και τρία η Στρατιωτική Χωροφυλακή. Μετά την απώλεια ενός ελικοπτέρου του Τουρκικού Στρατού, τον περασμένο Φεβρουάριο (καταρρίφθηκε από τους Κούρδους), σε υπηρεσία απομένουν 36 T-129, ενώ άλλα 19 τελούν υπό παράδοση.

Εντωμεταξύ, ο Ismail Demir, προϊστάμενος της SSB, επί τη ευκαιρία της παράδοσης των τριών T-129 δήλωσε: «Ένα νέο ελικόπτερο έρχεται. Το επιθετικό μας ελικόπτερο είναι στο Top-5 παγκοσμίως. Σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα μεγαλύτερο και ποιο ικανό ελικόπτερο». Ο Demir αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ATAK-2, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το Νοέμβριο του 2017. Το πρόγραμμα ATAK-2 αφορά σε ένα επιθετικό ελικόπτερο, μια μεγαλύτερη και βαρύτερη έκδοσης του T-129, με μέγιστο βάρος απογείωσης τους 8 τόνους.

Μάλιστα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος ανάπτυξης το ATAK-2 θα χρησιμοποιεί ορισμένα υπό-συστήματα τόσο του ATAK όσο και του υπό ανάπτυξη μεταφορικού ελικοπτέρου T-625, όπως οι έλικες, το σύστημα μετάδοσης της κίνησης κ.ά. Η υιοθέτηση κοινών συστημάτων δεν θα μειώσει μόνο το κόστος ανάπτυξης του ΑΤΑΚ-2, αλλά θα ενισχύσει την ομοιογένεια, άρα θα απλοποιήσει και θα μειώσει τις απαιτήσεις και τις δαπάνες τεχνικής υποστήριξης.

Συνολικά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν εκφράσει ανάγκες για 100 επιθετικά ελικόπτερα. Τα 59 σίγουρα θα είναι T-129, βάση σχετικού συμβολαίου, ενώ τα υπόλοιπα 41, εάν τελικά αναπτυχθεί το ATAK-2 και υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο, θα είναι της νεότερης έκδοσης ATAK-2.