Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα «Προμήθεια Περιπολικών Σκαφών για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ», το οποίο αφορά στην προμήθεια 13 ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16-19,5 μέτρων, με δικαίωμα προαίρεσης μέχρι πέντε (5) επιπλέον ίδιων σκαφών, αποδέχθηκε την προσφορά των FB Design (σκάφη) και «Electronica Marittima» (σύστημα διοίκησης και ελέγχου).

Με την ίδια απόφαση, ενεργοποιείται άμεσα το δικαίωμα προαίρεσης για δύο (2) όμως σκάφη. Το δικαίωμα προαίρεσης για τα υπόλοιπα τρία (3) σκάφη του δικαιώματος προαίρεσης, δύναται να ασκηθεί, συγκεντρωτικά ή μεμονωμένα, εφόσον επιτευχθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δοθεί σχετική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το αργότερο εντός 10 μηνών από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης.

Το συνολικό κόστος της προμήθειας των 15 σκαφών ανέρχεται στο ποσό των € 33,78 εκατομμυρίων, δηλαδή € 2,252 εκατομμύρια ανά σκάφος. Σχετικά με τους χρόνους παράδοσης, το πρώτο σκάφος πρέπει να παραδοθεί εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, το δεύτερο σκάφος εντός 14 μηνών και στη συνέχεια, θα παραδίδεται ένα (1) σκάφος ανά δύο (2) μήνες. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (με συμμετοχή 90%) και από εθνικούς πόρους (10%).

Σημείωση: Η κεντρική φωτογραφία της ανάρτησης είναι ενδεικτική και προέρχεται από την ιστοσελίδα της FB Design.

Comments

 1. Αντε ας το παρουν αποφαση εκει στο ΠΝ, σιγα-σιγα να παραδιδουν καθηκοντα περιπολιας στην ακτοφυλακη. Κατι ππ επρεπε να ειχαν αποσυρθει απο προχθες.
  ΥΓ: Με 90% χρηματοδοτηση απο ΕΕ ειναι εγκλημα να μην παραληφθουν και μεγαλυτερα σκαφη με οργανικο ελικοπτερο για SAR, το να στελνεις το πν για πολιτες ναυαγους το βλεπω οξυμωρο.

 2. Πολυτυπία ειναι το πρόβλημα και δεν οτι φτιάχνονται αυτα έστω μικρα σκαφοι από ελληνικά ναυπηγεία και ελληνικές εταιρίες παραγωγής λογισμικού και ναυτικών συσκευών !!!

  1. Ειδικά το Λ.Σ. έχει πάρα πολλούς τύπους. Αδιανόητα πολλούς.
   Αντί για Εθνικά πλοία και τα τοιαύτα, δεν αρχίζουμε από Εθνικά ….περιπολικά (συνολικά 4-5 διαστάσεων το πολύ) μέχρι να φτιάξουμε κανονικά ΠΑΘ με ελικόπτερο, παραγωγή γλυκού νερού κ.λπ. και μετά βλέπουμε?
   Αν και έχουμε και κάποια περιπολικά Ελληνικής κατασκευής, η προσπάθεια αυτή δεν συνεχίστηκε, δεν τελειοποιήθηκε και δεν ολοκληρώθηκε ως πραγματικά ένοπλα περιπολικά. ( η μόνη ακτοφυλακή στον κόσμο με άοπλα περιπολικά πρέπει να είμαστε). Και από αυτά τα σχέδια θα προκύψουν και όλα τα άλλα μικρά σκάφη ειδικών χρήσεων, των ειδικών δυνάμεων κ.λπ..

  1. Όχι. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας υπάρχουν 3-4 σκάφη μήκους 15-19,5 μέτρων, δηλαδή σας αυτά που θα παραλάβουμε. Ο ακριβής τύπος δεν είναι γνωστός, λογικά θα γίνει μόλις υπογραφεί-ενεργοποιηθεί και επίσημα η σύμβαση.

 3. Πολύ κρίμα. Όλα τα περιπολικά μας θα έπρεπε να φτιάχνονται σε ελληνικά ναυπηγεία.

  Από την άλλη, τουλάχιστον εκμεταλευόμαστε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση… κάτι είναι και αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *