Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) η Τουρκία έχει στείλει στη Λιβύη αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς Hawk για την προστασία του αεροδρομίου Mitiga στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη. Την ανακοίνωσε έκανε, το περασμένο Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, ο Στρατηγός Ahmed al-Mismari, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο αριθμός των τουρκικών συστημάτων, που βρίσκονται στη Λιβύη, είναι άγνωστος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία διατηρεί σε υπηρεσία 48 εκτοξευτές Hawk XXI, οι οποίοι συγκροτούν οκτώ (8) πυροβολαρχίες με έξι (6) τριπλούς εκτοξευτές έκαστη πυροβολαρχία. Αγοράστηκαν, από τις ΗΠΑ, στο επίπεδο Improved Hawk, μαζί με οκτώ (8) ραντάρ AN/MPQ-64, τα οποία ενσωματώθηκαν κατά τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων, που προηγήθηκε πριν παραδοθούν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, το 2002 υπογράφηκε συμβόλαιο, ύψους $ 100.000.000, για την αναβάθμιση των οκτώ πυροβολαρχιών στο επίπεδο Hawk XXI.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2005 οπότε και παρελήφθησαν από την Τουρκία. Την ίδια χρονιά (2005), μαζί με τα αναβαθμισμένα συστήματα, η Τουρκία παρέλαβε και 175 βλήματα MIM-23B με διάρκεια ζωής έως το 2020. Στην έκδοση Hawk XXI τα συστήματα ενσωματώνουν το ραντάρ AN/MPQ-64 Sentinel (αντικαθιστά τα ραντάρ PAR και CWAR), το Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός του NASAMS και βελτιωμένα βλήματα MIM-23K με κεφαλή θραυσμάτων και αντιπυραυλική ικανότητα.

Comments

 1. Θα μπορούσε να γίνει ένα λάθος, εφάμιλλο της αγοράς των s400 και της αποπομπής από το πρόγραμμα του f35. Η ελληνική διπλωματία και οι ομογενειακές οργανώσεις θα πρέπει να φέρουν το θέμα υπ όψιν του αμερικανικού κοινού και του κογκρέσου. Η Λιβύη δεν είχε το συγκεκριμένο μείζον αμερικανικό οπλικό σύστημα, ενώ είναι και πολύ συγκεκριμένες οι χώρες που το διαθέτουν.
  Άρα είτε η αμερικανική κυβέρνηση αφενός μεν παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και αφετέρου εξοπλίζει μια από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές χωρίς να έχει την απαραίτητη έγκριση του κογκρεσου.
  Είτε κάποια χώρα παραβιάζει τους όρους πώλησης του συστήματος και το εμπάργκο.

    1. Στον λογαριασμό του lna στο twiter έχει φωτο και βίντεο. Μοιάζει με hawk. Είναι στο χέρι του lna και των μυστικών υπηρεσιών μας να μαζέψουν στοιχεία.

  1. Και λοιπον; Τι θα πουμε; Και στην Κυπρο η Τουρκια εχει παρανομως 400 αμερικανικά αρματα, αλλα δεν ιδρωνει το αυτι του Θείου Σαμ. Και εμεις εχουμε στειλει παλαιοθεν στην Κυπρο κατι αμερικανικά «σιδερικά» στη ζούλα, και ο Θείος Σαμ το ξερει. Επομενως τι θα πούμε; Στο σπίτι του κρεμασμένου……………..

  2. Και λοιπον; Τι θα πουμε; Και στην Κυπρο η Τουρκια εχει παρανομως 400 αμερικανικά αρματα, αλλα δεν ιδρωνει το αυτι του Θείου Σαμ. Και εμεις εχουμε στειλει παλαιοθεν στην Κυπρο κατι αμερικανικά «σιδερικά» στη ζούλα, και ο Θείος Σαμ το ξερει. Επομενως τι θα πούμε; Στο σπίτι του κρεμασμένου……………..

   1. Καταρχάς το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να διαπιστώσει αν οι hawk είναι όντως τουρκικοί ή η αμερικανική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο τύπου Ιραν-κόντρας. Δεν υπάρχει πιθανότητα για κάτι τέτοιο, αλλά λόγω της παραπομπής Τραμπ θα κινητοποιήσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.
    Η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.
    Επίσημα τα μόνα αμερικανικά συστήματα που έχουμε στην Κύπρο, είναι αυτά της ΕΛΔΥΚ, ότι έχουμε στην ζούλα, είναι στην ζούλα.
    Για τα αμερικανικά συστήματα που η Τουρκία χρησιμοποίησε στην εισβολή και στην κατοχή της Κύπρου, υπέστη εμπάργκο, το οποίο καταργήθηκε στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου με την αστεία δικαιολογία της διευκόλυνσης των συνομιλιών. Κάποια συστήματα σήμερα είναι μέρος της ΤΟΥΡΚΔΥΚ.
    Έκτοτε, όλοι στην πράξη, όχι μόνο έχουν αποδεχθεί τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, αλλά συζητάμε για τουρκικές βάσεις και παραμονής τους ως μέρος της λύσης.
    Το τελευταίο μου επιχείρημα είναι ότι σε αντίθεση με ότι ακόμα πιστεύουν κάποιοι, δεν τα πήραν και τα δύο!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *