Ελληνικό θα είναι το νέο Ευρωπαϊκό Drone, κατάλληλο για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση συνόρων, παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας και αναγνώριση απειλών. Η INTRACOM ανακοίνωσε ότι υπέγραψε, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμβαση ύψους € 9,7 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS (Low Observable Tactical Unmanned System), που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από αξιολόγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον χώρο της Άμυνας (EDIDP : European Defense Industrial Development Program). Το πρόγραμμα αφορά «Ευρωπαϊκό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος» που διαθέτει πλήθος καινοτόμων χαρακτηριστικών, όπως: (α) Μη ανίχνευση από εχθρικές δυνάμεις λόγω της stealth σχεδίασής του (β) Ικανότητα να επιχειρεί σε μεγάλη εμβέλεια και μακριά από εχθρικές απειλές (γ) Αξιοπλοϊμότητα και διαλειτουργικότητα βάσει προτύπων ΝΑΤΟ (δ) Αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες (ε) Χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και (στ) κυβερνοασφάλεια και επεκτασιμότητα. Η μοναδικότητα του LOTUS έγκειται στο ότι παρόμοια χαρακτηριστικά δεν μπορούν να ενσωματωθούν εκ των υστέρων σε συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας, προσδίδοντας του ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το πρόγραμμα LOTUS βασίζεται σε τεχνογνωσία και εμπειρία που αποκτήθηκε από προηγούμενα έργα που συμμετείχε η ΙDE με τους βασικούς εταίρους της, όπως είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη: HCUAV, για το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία πτητικές δοκιμές, και DELAER, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει πτητικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο. Το LOTUS αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει την ικανότητά της τόσο στην παραγωγή τεχνολογιών αιχμής, στην κατασκευή σύνθετων υλικών και στην υλοποίηση ασφαλών επικοινωνιών, όσο και στον συντονισμό εγχώριων και ξένων εταίρων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Το πρόγραμμα LOTUS θα υλοποιηθεί από Κοινοπραξία με επικεφαλής την IDE και εταίρους από την Ελλάδα (ΙDE, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ALTUS, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας), την Κύπρο (SignalGenerix, Cyric, Geoimaging), την Ισπανία (Embention) και την Ολλανδία (RHEA Group).

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, αποκτά τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις προδιαγραφείσες από τις υπηρεσίες του επιχειρησιακές απαιτήσεις, να προγραμματίσει σε ορίζοντα πενταετίας την ανεξαρτησία της χώρας από μη ελεγχόμενα κρίσιμα συστήματα και να αποκτήσει σύντομα ένα Ελληνικό σύστημα για την κάλυψη των επιβεβαιωμένων αναγκών του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Comments

 1. Από την μία καλή η εξέλιξη (βέβαια αναπαράγεται για πολλοστή φορά, θυμάμαι ότι το είχαμε ξανασχολιάσει απλά νομίζω δεν είχε όνομα τότε), υπό την έννοια ότι δίνεται δουλειά σε Ελληνικές εταιρείες, αποκτούν κάποιο know how κτλ.

  Από την άλλη είμαι σκεπτικός με τα εξής δύο σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΕ per se (και όχι με το ότι οι Ελληνικές εταιρείες έχουν διάφορες ωφέλειες που καλές είναι).

  Γιατί η ΕΕ συνεχίζει να κάνει ερευνητικά προγράμματα και πειράματα, ενώ η ίδια είναι γυμνή από drones, απλά θα κάνει πρωτότυπα και επιδείξεις τεχνολογίας? Ήταν πολύ καλή και σχετικά μπροστά με το Neuron, και τώρα όλο αυτό πήγε στον κάλαθο των αχρήστων. Είπαν ότι δεν πειράζει μάθαμε (σαν ΕΕ), αλλά αυτό που μάθανε τότε έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Πρέπει να μην είναι πειρματικό project, αλλά πρελούδιο μιας πραγματικής πρόθεσης να κάνει στόλο UAV.

  Δεν ξέρω αν αυτό που δείχνει η φωτό προμηνύει πως θα μοιάζει, αλλά αν έτσι μοιάζει θα πρέπει να δούμε αν θα φέρει και όπλα, και αν φέρει αρκετούς αισθητήρες, ξαφνικά πόσο στελθ θα είναι. Επίσης ποιες θα είναι οι προδιαγραφές του για να μένει στον αέρα/αυτονομία, ικανότητα φόρτου κτλ.

  Υπενθυμίζω ότι οι άλλοι πλέον έχουν περάσει σε drones που πέραν του να είναι στελθ, έχουν τεχνητή νοημοσύνη σε υψηλό βαθμό, ενώ παράλληλα αναπτύσονται οι Βαλκυρίες και το Loyal Wingman, swarming drones και άλλα, όπου η ΕΕ πετάει χαρταετό, ενώ άλλες τρεις δυνάμεις την έχουν προσπεράσει σαν σταματημένη. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Ρωσία λόγω της κατάρρευσης είχε μείνει πίσω, η Κίνα ήταν πίσω ανέκαθεν και η ΕΕ ήταν η επόμενη δύναμη μετά τις ΗΠΑ.

  Σήμερα όχι μόνο έχει μείνει πίσω από όλους, αλλά ψαρώνει και από δυνάμεις επιπέδου Τουρκίας, η οποία αν αφεθεί ανενόχλητη, με πρόσβαση στα λεφτά Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν και με πρόσβαση στα πυρηνικά του Πακιστάν, θα ξεφύγει και θα γίνει ζημιά που δεν θα συμμαζεύεται.

  ΥΓ με τόσο μικρό budget είμαι πολύ περίεργος αν πρόκειται για ανάπτυξη ΄καλού πετούμενου ή για μια μελέτη και συναρμολόγηση από υπάρχουσες τεχνολογίες.

  1. Η ΕΕ είναι γεμάτη από ερευνητικά προγράμματα που στο 1% έχουν σημαντική προσφορά και στο 99% απλά ξοδεύεται χρήμα. Όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με πανεπιστήμια Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας το ξέρει.

 2. Την βλέπω την δουλειά να διαβάζουμε στα Ελληνικά μήντια ένα άρθρο ανά εξάμηνο για το καινούργιο project κτλ Και μια και είδα το σχόλιό μου εκεί (για το budget) τουλάχιστον μπορώ να πω ότι είμαι consistent

  https://defencereview.gr/to-ethniko-uav-taktikoy-epipedoy-prochora/
  https://defencereview.gr/apokleistiko-ta-programmata-ton-elli/

 3. Αντε καλή αρχή και σε ανώτερα.
  Πέρα από επιτήρηση συνόρων και παρακολούθηση στόχων, χρειαζόμαστε και μη επανδρωμένα που να κάνουν ζημιά.
  Με βόμβες, ηλεκτρονικό πόλεμο ή αποστολές αυτοκτονίας.
  Όχι να φτιάξουμε drones που να κουβαλάvε κρεβάτια, γιατί μόνο για ύπνο δεν ήμαστε μ’αυτούς τους γείτονες.
  Όλλη την δουλιά σε Λιβυή, με τους Κούρδους και Ναγκόρνο Καραμπάχ την έκαναν τα UCAV.
  Δεν ήμαστε άλλο να τρώμε τα χρόνια με πρωτότυπα και επιδείξεις τεχνολογίας.
  Από το «nEuron» που συμμετέχαμε, ποιο το κέρδος; Καμιά 100αριά τώρα αν είχαμε, θα βρισκόμασταν σε άλλη θέση. Χρειαζόμαστε μαζική παραγωγή εγχώριου UCAV και μη επανδρωμένων σε όλλους τους κλάδους των ΕΔ. Δε χρειάζετε να μιλάμε ούτε για τεθωρακησμένα, α/α συστήματα, τομπ, τανκς, πλοία, ειδικές δυνάμεις, πυροβολικό κτλ. Αν εξαπολήσουν οι απέναντοι καμιά 100αρια bayraktar, 1000 drone αυτοκτονίας και ότι άλλο έχουν, θα πάθουμε μεγάλη ζημιά πριν καν δούμε εχθρό στο μέτωπο.

 4. Το ΥΠΕΘΑ περιμένει το LOTUS για να καλύψει τις ανάγκες του; Το Delaer (της φωτογραφίας) παρουσιάστηκε ως μοντέλο επίδειξης τον Σεπτέμβρη του 2018 και το πρωτότυπο θα πετάξει 2,5 χρόνια αργότερα. Το LOTUS θα πετάξει πριν το 2025; Και θα μπει σε παραγωγή το 2027 (αν όλα πάνε καλά);
  Το HCUAV RX-1, το «πρώτο ελληνικό UAV» για το οποίο όλοι πανηγύριζαν το 2016, δεν ήταν σε τίποτα καλύτερο από τo Πήγασος ΙΙ εκτός από την εμφάνιση.

  Καλή είναι η ανάπτυξη τεχνογνωσίας (τσιμπάμε και ευρωπαϊκά κονδύλια) αλλά δεν μας λύνει τα άμεσα προβλήματα. Μήπως το ΥΠΕΘΑ να αφήσει τις εξωτικές σχεδιάσεις και υλικά για τα πανεπιστήμια και χρηματοδοτίσει την εξέλιξη ήδη υπαρχόντων αεροσκαφών;

  Παράδειγμα (έχοντας το ΠΝ κατά νου):

  https://www.velosuav.com/velospor/
  https://www.youtube.com/watch?v=FJLEQRVi6-Q
  https://eu.usatoday.com/story/news/health/2020/09/28/drone-used-transport-human-kidney-airport-las-vegas-nevada/3528614001/

  Παράδειγμα αεροπλάνου (χωρίς εξωτικά υλικά – αεροπορικό αλουμίνιο και πριτσίνια..) που θα μπορούσε εύκολα να μετετραπεί σε UAV. Κόστος κιτ εξευτελιστικό: κοντά στα 15.000 €

  https://aerosports.gr/

 5. Ποτε θα ολοκληρωθει το πρωτο προτοτυπο και ποιος ειναι ο οριζοντας ολοκληρωσης του προγραμματος? Ποιο ειναι το κοστος και ουσιασιαστικα ποιο ειναι το υψος χρηματοδοτησης απο Ε.Ε. ? Υπαρχει ενδιαφερον για παραγγελια απο τις Ε.Δ. και για ποσα συστηματα? Και φυσικα ας κραταμε μικρο καλαθι Ελλαδα ειναι, τα αυτογκολ ειναι τροπος ζωης.

 6. Έτσι όπως το βλέπω σκέφτομαι! Δεν φτιάχνουν με τις γαλλικές εταιρείες αεροναυπηγικής ένα βομβαρδιστικό σαν το B2 spirit!!!

 7. Δεν ξέρω την κατάληξη αυτής της προσπάθειας,εύχομαι το καλύτερο.πρεπει χθες να συνειδητοποιήσουμε την απειλή των τουρκικών Μ.ε.α. και να κινηθούμε προς δύο κατευθυνσεις:1.στην παραγωγή Μ.ε.α. ανάλογων των τουρκικών και 2.την εύρεση τρόπου άμυνας εναντίον των απειλών των Μ.ε.α.διαφορετικα θα δούμε μια ωραία πρωία ένα Μπαϊρακταρ πάνω από το Μαξίμου.

 8. Μια μεγένθυση υπάρχων UAV είναι απλά η μεγάλη εταιρία έχει και κεφάλαια και κύρος.
  Η μικρή εταιρία όχι άσχετα αν έχει σχεδιάσει 5 UAV.
  Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε τι γράφω.

  Αυτά που έλεγα για χρόνια δηλαδή δεκαετίες και εδώ στην Ελλάδα με έγραφαν.
  Πως για να πάρουμε χρήματα από ΝΑΤΟ, ΕΕ τότε ΕΟΚ θέλουν συνεργασία με μεγάλη πολεμική βιομηχανία ή με ΑΕΙ. Το πρότζεκ το έχω βοήθεια θέλω για να συνεχίσω και αυτοί λες και μιλούσες σε έναν τοίχο!
  Μια φορά μπήκα μέσα σε μεγάλη πολεμική βιομηχανία είδα πολλούς να κάθονται!

  Αφού έχεις σχεδιαστές να φτιάξουμε με την βοήθεια υπολογιστή το πρότζεκτ και μηχανικούς που θα πληρώσω εγώ τα υλικά για να φτιάξουμε ‘ενα πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας γιατί δεν με βοηθάς; Η απάντηση θες να χάσω την δουλειά μου οι πολιτικοί θέλουν μόνο μίζες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *