Ελικόπτερο του ΠΝ απονηώθηκε από τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» σήμερα το πρωί με στόχο να ελέγξει το φορτηγό πλοίο «CIRKIN» έπειτα από πληροφορίες για μεταφορά όπλων και εφοδίων στη Λιβύη.

Το ελικόπτερο Aegeanhawk δέχθηκε ενημέρωση από τον διοικητή της μοίρας των τριών τουρκικών φρεγατών να αποχωρήσει καθότι το φορτηγό πλοίο «CIRKIN» σημαίας Τανζανίας ήταν και είναι υπό την προστασία των πλοίων της Τουρκικής Δημοκρατίας όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο πλήρωμα του ελληνικού ελικοπτέρου. Άμεσα ο Ιταλός διοικητής που εκτελεί χρέη συντονιστή της επιχείρησης IRINI έδωσε εντολή για προσνείωση του ελληνικού ελικοπτέρου.

Το περιστατικό επιβεβαιώνει πως η επιχείρηση IRINI που αφορά την επιβολή εμπάργκο στην μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στη Λιβύη μικρή σημασία και νόημα έχει καθότι δεν μπορεί να φέρει έμπρακτα αποτελέσματα δεδομένης της τουρκικής εμπλοκής.

Συνεπώς, η νηοψία έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο και θαλάσσια περιοχή εφόσον το φορτηγό πλοίο «CIRKIN» δεν συνοδεύονταν μονίμως από τουρκικά πλοία. Σε στρατηγικό επίπεδο διαπιστώνεται έλλειμμα πληροφοριών ώστε τα ύποπτα πλοία να ελέγχονται όταν η τακτική κατάσταση το επιτρέπει και ασφαλώς με αιφνιδιαστικό τρόπο.  

Επί της ουσίας η επιχείρηση IRINI έχει καθαρά συμβολικό ρόλο παρά ουσιαστικό. Τα ευρωπαϊκά πλοία αρκούνται σε ρόλο παρατηρητή αφού η Τουρκία συνοδεύει και προστατεύει τα πλοία που μεταφέρουν παράνομα φορτία. Φυσικά, η Τουρκία εκτός από τη συνοδεία των φορτηγών πλοίων επιχειρεί μεταφορά προσωπικού και υλικού και με αεροσκάφη κάτι που έχει φέρει άμεσα αποτελέσματα με τη αλλαγή των επιχειρήσεων υπέρ των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη.