Όσο η Λιβύη βρίσκεται στο «κόκκινο», τόσο κλιμακώνεται και η ενόχληση δυτικών ηγετών και αξιωματούχων από τις πρακτικές του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι η κατάληψη της Σύρτης είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να βάλει χέρι στις πετρελαιοπηγές της περιοχής. Εάν θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σύρτη και διαπιστώσει ότι θα βρει απέναντί του αποφασισμένους αντιπάλους, πιθανόν να διαπραγματευτεί τη διχοτόμηση της Λιβύης, αφήνοντας, όμως, την ανατολική Λιβύη χωρίς αξιόλογους πλουτοπαραγωγικούς πόρους.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Στη Λιβύη μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ δύο στρατοπέδων, αλλά συνάμα διεξάγεται και ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις με αντικρουόμενα συμφέροντα. Η επιβολή του ενός ή του άλλου θα καθορίσει την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο αν η «καρδιά» της θα μετατραπεί ατύπως πλην ουσιαστικά σε «τουρκική λίμνη».

Δεν χωράει αμφιβολία ότι εάν θέσει υπό τον έλεγχό του την Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει επιτύχει μία στρατηγικής εμβέλειας νίκη. Θα αποκτήσει πολύτιμους ενεργειακούς πόρους και βαρύνοντα γεωπολιτικό ρόλο στη Μεσόγειο. Θα μπορεί, μάλιστα, να ασκεί εκβιαστικές πιέσεις στην Ιταλία και στην Ευρώπη, με όπλο τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.

Ως γνωστόν, η Τουρκία εμπλέκεται στρατιωτικά, στηρίζοντας την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Ενδιαφέρον, μάλιστα, προκαλεί η αποκάλυψη του Middle East Online, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Σάρατζ έχει ήδη πληρώσει 12 δισ. δολάρια στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της. Στην αντίπερα όχθη, ο Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Οι πολεμικοί τόνοι μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου επιβεβαιώνουν το καθοριστικό σημείο στο οποίο βρίσκεται ο λιβυκός εμφύλιος. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε πως εάν απειληθεί η Σύρτη θα παρέμβουν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προς την Αίγυπτο, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό μέτωπο στους κόλπους του Αραβικού Κόσμου.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης κατήγγειλε την προειδοποίηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο περί κήρυξης πολέμου από το Κάιρο. Ο Γιασίν Ακτάι, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία δήλωσε ότι «ο Σίσι δεν έχει τη δύναμη ή τα κότσια να το επιχειρήσει αυτό». Για μια ακόμα φορά η Άγκυρα υποτιμά την αποφασιστικότητα των αντιπάλων της. Μέχρι τώρα της έχει βγει, αλλά η Ιστορία διδάσκει πως έρχεται η στιγμή που αυτού του τύπου η αλαζονεία μετατρέπεται σε μπούμερανγκ.

Η Γαλλία, βλέποντας την παραδοσιακή επιρροή της να μειώνεται στην περιοχή, υψώνει τους τόνους, στοχεύοντας ευθέως τον Τούρκο πρόεδρο. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την πλευρά τους «οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη-από όλες τις πλευρές. Προτρέπουμε τα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, της Πρωτοβουλίας του Καΐρου και της διαδικασίας του Βερολίνου» ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Την ίδια θέση υιοθέτησε και η Βρετανία: «Όλα τα μέρη στη σύρραξη της Λιβύης πρέπει να αποκλιμακώσουν την ένταση, να δεσμευθούν σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στον καθοδηγούμενο από τα Ηνωμένα Έθνη πολιτικό διάλογο», δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office. Η κατά τα άλλα χλιαρή Ιταλία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο τοποθετήθηκε ως εξής: «Θα υπερασπιστούμε τη Λιβύη από κάθε απόπειρα διαίρεσής της».

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, είχαμε και εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Οι προτάσεις Τσαβούσογλου για διαπραγμάτευση επί των μονομερών τουρκικών επεκτατικών διεκδικήσεων έπεσε στο κενό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ερντογάν να ξαναπιάσει το νήμα. Κατηγόρησε ξανά ψευδώς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Αναφέρθηκε στον Έβρο, μιλώντας για απάνθρωπες συμπεριφορές σε βάρος των προσφύγων!

Ο Τσαβούσογλου επίσης άλλαξε ύφος, δηλώνοντας ότι κανείς δεν θα σταματήσει τα γεωτρύπανα της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της Süddeutsche Zeitung σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, απάντησε: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Comments

 1. Ένα ερώτημα έχω.
  Ο Χαφτάρ, για ποιο λόγο είχε έρθει Αθήνα;
  Για φωτογραφίες και παγωτό είρθε;
  Αφού δεν θέλουμε/μπορούμε να πάρουμε έμπρακτα θέση στη Λυβιή, ούτε στην Κύπρο μεψτα γεωτρύπανα δεν το μπορέσαμε, τι μπορεί να περιμένει ο άνθρωπος αυτός από εμάς;
  Από όμορφα λόγια, ωραίες φωτογραφίες και πατριωτισμό έχουμε φουλ, αλλά οι βρωμοδουλιές δε μας κάνουν.

 2. Μεγάλα λόγια του Σίσι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν συνοδεύονται απο πράξεις. Ενώ ο αμερικανός που έβαλε τα φυτίλια στην περιοχή παριστάνει την χορεύτρια στηρίζοντας όμως πολιτικά την Τουρκία στην Λιβύη.
  Ο γάλλος που έχει εμπλακεί και πρακτικά δεν έχει αρκετή στήριξη απο χώρες στην Ευρώπη, και ανάμεσα σε όλους οι χαρτογιακάδες στην Αθήνα που περιορίζονται και στην προκειμένη περίπτωση σε γραφικές δηλώσεις στο είδους αυτών που έκανε παλιά ένας Σαντάμ Χουσεΐν.
  Ο γάλλος -αν και δεν ήταν η εποχή του Μακρόν όταν ξεκίνησε η τραγωδία στην αφρικανική χώρα- που έχει σταθερή θέση στο ΣΑ όταν είχε την ευκαιρία να αποτρέψει έναν Σαράτς έπαιζε τον νατοϊκό συναίτερο υπάκουος στο αφέντη απο Αμερική, ενώ σήμερα φωνάζει επειδή δεν του αρέσει το αποτέλεσμα…

  Ποιός απομένει που θα μπορούσε να σημαζέψει τον σουλτάνο και Σαράτς για να μην ανατραπεί ο Χαφτάρ;

 3. Τελειωμενα πραγματα, η Τουρκια ανοιγει παντου πολεμους και κανεις δεν λεει τιποτε. Μονο εμεις μπορουμε να τους σταματησουμε, οι δηθεν συμμαχοι φοβαμαι οτι οχι απλως δεν θα κανουν τιποτε αλλα θα στραφουν εναντιον μας, εμπρακτως… Το κολπο ειναι να χτυπησουμε εφνιφιαστικα πρωτοι εμεις, αλλιως θα μπλεξουμε σε πολυετη συραξη. Ελπιζω απο τα μεσα καλοκαιριου να αρχισουμε την σοβαρη προετοιμασια

   1. ……δίπλα στη βαση των Αμερικανών, στο Μαράθι της Σούδας.
    Εκει ακριβως κανει τα μπανια του. Οποτε αμα γινει καμμιά στραβη με τους Τούρκους, θα σπευσει να τρυπώσει στη βαση των «συμμάχων», οπου θα εχει απόλυτη ασφαλεια. Ολα τα εχει προβλέψει ο Αρχηγός.

 4. Ειμαστε μια χωρα που χρειαζεται ψυχίατρο. Γιατι πονταρουμε σε αυτόν τον Χαφτάρ; Για να ελθει στα πραγματα, και να ακυρωσει το τουρκολυβικο μνημόνιο. Το οποιο μπορουμε θαυμασια να μπλοκαρουμε νομικα, αρκει να κανουμε οριοθετηση ΑΟΖ με την Κυπρο! Ετσι θα εχουμε δυο αντικρουομενες οριοθετησεις, που θα πρεπει να παραπεμφθουν σε διεθνη δικαστικη επιλυση.
  Ομοιως κυνηγαμε οριοθετηση με την Αιγυπτο, την οποια ομοιως δεν εχουμε και τοση αναγκη, για το λογο που ανεφερα παραπανω.
  Η Κυπρος ειναι προθυμη, η Αθηνα ειναι που φοβαται. Και περιμενει να τη σωσει ο Σίσι, ο Χαφταρ, ο Μακρόν, και δεν ξερω ποιός αλλος. Και αυτη η αθηναϊκη πολιτική τάξη περιμενει να γινει πιστευτη, οταν λεει πως αν ελθει ο Πορθητης εξω απο την Κρήτη, θα αντιδρασει «δυναμικά»!

  Ποιός μας φταίει λοιπόν; Ειμαστε σαν τους «Μοιραίους» του Βάρναλη:

  Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
  – Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
  – Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
  – Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
  Ποιος φταίει; ποιος φταίει;
  Κανένα στόμα
  δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα.

  Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα
  πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
  Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα,
  όπου μας εύρει, μας πατεί.
  Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
  προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *