Κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιάννης Πλακιωτάκης προέβη σε διευκρινήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Λιμενικού Σώματος καθώς και τη γενικότερη αναβάθμιση του Λιμενικού.

Χαρακτηρηστικά ανέφερε:

«Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια έχουμε καταφέρει και έχουμε περιορίσει σημαντικά τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές. Θα σας δώσω ένα απόλυτο νούμερο, για να διαπιστώσετε πόσο αποτελεσματικά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου προστατεύουν και φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.

Από τις 67.000 παράνομες αφίξεις στη χώρα μας το 2019 περάσαμε στις 9.900 παράνομες αφίξεις το 2020 και μέχρι σήμερα το 2021 έχουν περιοριστεί στις 1.700 . Βλέπουμε λοιπόν ότι το Λιμενικό Σώμα έχοντας αυξήσει τα επιχειρησιακά μέσα έχουμε εξοπλιστεί με νέα σύγχρονα περιπολικά σκάφη, έχουμε ενισχύσει την παρουσία σε ανθρώπινο δυναμικό και έχουμε καταφέρει αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ήδη είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος με νέα σύγχρονα σκάφη, με νέα σύγχρονα συστήματα, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το εθνικής και στρατηγικής σημασίας έργο, το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) στις αρχές του 2022, που ουσιαστικά θα αποτελέσει τα «μάτια» μας στο Ανατολικό Αιγαίο, στην Κρήτη, στο Ιόνιο με αποτέλεσμα να διευκολύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό και την υπηρεσιακή λειτουργία των μέσων μας. Άρα αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί.

Έως σήμερα έχουμε παραλάβει 22 σκάφη και «τρέχουν» οι διαγωνισμοί για άλλα 77 σκάφη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το Λιμενικό Σώμα «μεγαλώνει», οι επιχειρησιακές του δυνατότητες αυξάνονται, έχουμε αυξήσει την οργανική δύναμη του σώματος κατά 1.500 άτομα, προχωράμε σε προσλήψεις προσωπικού, επομένως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Αλλά αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τα στελέχη μας, όπως το κάνουν και καθημερινά, 365 ημέρες το χρόνο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος προστατεύουν και φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, διότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και ήταν από τις πρώτες στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προστατεύσουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας όπως και τα χερσαία και το έχουμε κάνει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο».