Παραδόθηκε το πρώτο σκάφος Rafnar Tactical 1100 στο Λιμενικό Σώμα έπειτα από σειρά εξαντλητικών θαλάσσιων δοκιμών. Το σκάφος ένα εκ των δέκα δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επίδειξε εξαιρετικές επιδόσεις. Είναι Ισλανδικής σχεδίασης και ελληνικής κατασκευής.

Στις δοκιμές το σκάφος Rafnar Tactical 1100 βαμμένο στα χρώματα του ΛΣ και φέροντας τον αριθμό «1054» παρουσίασε άριστη πλεύση, ικανότητα ακραίων ελιγμών καθώς και υψηλές ταχύτητες άνω των 50 κόμβων με ένα τόνο αντιβαλλιστική προστασία της υπερκατασκευής. Η καμπίνα του σκάφους φέρει θωράκιση προστατεύοντας το προσωπικό από πυρά μικρών διαμετρημάτων καθώς και από τα στοιχεία της φύσης.

Εν πλω στις δοκιμές

Οι εξωλέμβιοι κινητήρες του Rafnar Tactical 1100 είναι οι Mercury Racing 450R.  Εγγυώνται μεγάλες ταχύτητες της τάξης των 55 κόμβων, οικονομικές ταχύτητες πλεύσης και αξιοπιστία. Ο νέος 450R προσφέρει κορυφαία δύναμη σε σχέση βάρους, που συνδυάζει πρωτοφανή επιτάχυνση και δυναμικό κορυφαίας ταχύτητας με ανθεκτική αξιοπιστία και την τελευταία τεχνολογία από την Mercury Racing. Οι προπέλες Mercury Racing έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν την απόδοση και τον χειρισμό των σκαφών σε οποιαδήποτε εφαρμογή, προσαρμοσμένες για συγκεκριμένους τύπους σκαφών και στόχους επιδόσεων. 

Η ποιοτική κατασκευή του σκάφους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται η θέση του κυβερνήτη του σκάφους και είναι σε θέση να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από αισθητήρες και ηλεκτρονικά ώστε να παρέχει ολοκληρωμένη επίγνωση της κατάστασης. Η ηλεκτρονική σουίτα του Rafnar Tactical 1100 περιλαμβάνει ολοκληρωμένο πακέτο ναυτιλιακών βοηθημάτων όπως κάμερα FLIR για να καλύπτει σωρεία αναγκών όπως την παροχή εικόνας με ακρίβεια από μεγάλες αποστάσεις καθώς και ραντάρ έρευνας ναυτιλίας για τη παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Φέρει έναν τόνο θωράκιση!

Στη πλώρη του σκάφους, σε ειδική κατασκευή έχει τοποθετηθεί πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών δίνοντας στο σκάφος μια μεγάλη ισχύ πυρός για την αντιμετώπιση επικίνδυνων κακοποιών σε συμβάντα καταδιώξεων. Η σταθερότητα πλεύσης του Rafnar Tactical 1100 προσδίδει ακρίβεια πυρών και άριστη σκοπευτική ικανότητα στον χειριστή του πολυβόλου.

Αξιωματικοί του ΛΣ και των Ειδικών Δυνάμεων σημειώνουν στον γράφοντα πως το σκάφος έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις και είναι σε θέση να επιχειρεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμα και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες καλύπτοντας πλήρως το επιχειρησιακό έργο του ΛΣ ή των Ειδικών Δυνάμεων.

Τα σκάφη Rafnar Tactical 1100 θα προωθηθούν σταδιακά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων καλύπτοντας ευπαθείς τομείς στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στην καταστολή εγκληματικών ενεργειών σε θαλάσσιο περιβάλλον.