Σήμερα έλαβε χώρα η τελετή εγκαινίων του νέου προσομοιωτή ναυτιλίας εντός των εγκαταστάσεων της 1ης Μοίρας Ελικοπτέρων Ναυτικού (1η ΜΕΝ), της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού. Ο προσομοιωτής κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τα στελέχη της 1ης ΜΕΝ εκ των οποίων ιπτάμενοι, τεχνικοί και χειριστές συσκευών των ελικοπτέρων ΑΒ-212. Οι εργασίες διήρκησαν έξι μήνες αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2017. Ο προσομοιωτής αποτελεί δωρεά της κ. Άννας Μαχαίρα, συζύγου του ήρωα Υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, που έπεσε στο καθήκον στις 11 Φεβρουαρίου 2016 στην Κίναρο. Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν περί τα 30.000 ευρώ. Της αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια γι’ αυτή τη πράξη. Μια πράξη συμβολική αλλά πολύ ουσιαστική.

Με τον προσομοιωτή αναβαθμίζονται οι δυνατότητες εκπαίδευσης των πληρωμάτων της 1ης ΜΕΝ σε θέματα ναυτιλίας με έμφαση στη πτήση δια οργάνων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η εκπαίδευση και εξοικονομούνται χρήματα. Ο εξομοιτωτής έχει τη δυνατότητα να διασυνδεθεί με το τακτικό σύστημα Octapus των ελικοπτέρων. Μέσα από τον εξομοιωτή δύναται να λάβει χώρα η εκπαίδευση των ιπτάμενων πληρωμάτων του Π.Ν σε σύνθετα και απαιτητικά σενάρια πτήσης νύχτα σε δυσμενείς συνθήκες παράλληλα με εκτέλεση προσνήωσης σε φρεγάτα του Π.Ν. Τα άριστα γραφικά του εξομοιωτή εξασφαλίζουν τον απαραίτητο ρεαλισμό. Σημειώνεται, πως το ελικόπτερο των παρακάτω φωτογραφιών είναι εκ των αποσυρθέντων ελικοπτέρων AB-212 EW.

Αξίζει να τονιστεί πως ο εξομοιωτής είχε συζητηθεί στους κύκλους των χειριστών της 1ης ΜΕΝ αρκετό καιρό πριν γίνει το ατύχημα. Ο Υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης το είχε ανακοινώσει στη γυναίκα του πως θα συμμετείχε στην κατασκευή του εξομοιωτή. Προηγήθηκε το δυστύχημα της Κινάρου και ο εξομοιωτής δεν ξεκίνησε. Ελάχιστους μήνες μετά η κ. Άννα Μαχαίρα έδωσε το ποσό των 30.000 ευρώ και ξεκίνησε η διαδικασία κατασκευής μέσα από μια ομάδα δέκα ατόμων που εργάστηκε πολλές ώρες πέρα από το προβλεπόμενο ωράριο. Σύντομα αναμένεται ο εξομοιωτής να πιστοποιηθεί και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στον εξομοιωτή θα εκπαιδεύονται και τα πληρώματα της 2ης ΜΕΝ. Να σημειωθεί πως ο εξομοιωτής του ελικοπτέρου θα διασυνδεθεί με τον αντίστοιχο εξομοιωτή σόναρ ώστε να παρέχεται συνδιαστική εκπαίδευση σε τακτικά σενάρια όπως ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Ένα μεγάλο μπράβο και πολλά συγχαρητήρια στο προσωπικό της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού που εργάζεται με φιλότιμο και μεράκι αναδεικνύοντας πως τα στελέχη του Π.Ν και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα παραμένουν η κινητήριος δύναμη του στρατεύματος.