Ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες της νέας έκδοσης του άρματος μάχης Merkava Mk.4, σχεδιασμένης για χρήση σε αντί-ανταρτικές επιχειρήσεις, εντός και εκτός αστικών περιοχών.

Πρόκειται για την έκδοση Merkava Mk.4 Barak, «καρδία» της οποία θα είναι ένας «έξυπνος» ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα διαχειρίζεται τις αποστολές του άρματος, μέσω προηγμένων διαδικασιών τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι στη νέα έκδοση το Merkava θα απαιτεί μικρότερο πλήρωμα, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να εντοπίζει γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια την απειλή.

Σύμφωνα με το Όπλο των Τεθωρακισμένων του Ισραήλ, το οποίο ζήτησε την ανάπτυξη του Merkava Mk.4 Barak, οι προηγμένες δυνατότητες του άρματος, σε συνδυασμό με τις δομικές βελτιώσεις, αναμένεται να αυξήσουν την εμβέλεια του τουλάχιστον κατά 30%, σε σχέση με την συμβατική έκδοση Merkava Mk.4

Εκτός από τη χρήση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης τα πληρώματα των νέων αρμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να μάθουν να επιχειρούν με τα νέα άρματα τους, μέσω προηγμένων εξομοιωτών εικονικής πραγματικότητας, με ολοκληρωμένα σενάρια οδήγησης, βολών, βλαβών, μεμονωμένων μαχών ή ολοκληρωμένων επιχειρήσεων.

Το πλήρωμα του Merkava Mk.4 Barak θα έχει στη διάθεση του την κάσκα Iron View, μέσω της οποία όλα τα μέλη του πληρώματος θα μπορούν να βλέπουν τι συμβαίνει στην περίμετρο του άρματος από το εσωτερικό και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Το Merkava Mk.4 Barak αναπτύσσεται για χρήση κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μόνο το 2018 τα τεθωρακισμένα του Ισραηλινού Στρατού κατέστρεψαν 30 εγκαταστάσεις με όπλα και εκρηκτικά. Φυσικά το πακέτο Barak θα είναι διαθέσιμο και ως πρόταση αναβάθμισης και των συμβατικών Merkava Mk.4.