Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «BREITBART» ο Ιταλικός Στρατός επενέβει στην Νάπολη σε δύο διαφορετικά περιστατικά βίας, μέσα σε διάστημα ολίγων ωρών. Τα βίαια επεισόδια προκλήθηκαν από λαθρομετανάστες και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε.

Και τα δύο περιστατικά βίας πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Vasto της Νάπολης τη διάρκεια της νύχτας. Η παρουσία του Ιταλικού Στρατού στους δρόμους της Νάπολης γίνεται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Strade Sicure» («Ασφαλείς Δρόμοι»).

Το πρώτο περιστατικό βίας ήταν μεταξύ Ιταλών εθνικιστών και λαθρομεταναστών τερματίστηκε γρήγορα, χωρίς τραυματισμούς ή φθορές, αλλά με συλλήψεις. Στο συγκεκριμένο περιστατικό ο Ιταλικός Στρατός έφτασε στο σημείο, αλλά δεν επενέβει, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη ελέγξει την κατάσταση.

Το δεύτερο περιστατικό, στο οποίο επενέβει ο Ιταλικός Στρατός, αφορούσε στον καυγά μεταξύ δύο λαθρομεταναστών, ενώ δέχονταν έλεγχο από την αστυνομία. Οι Ιταλοί στρατιώτες προσπάθησαν να χωρίσουν τους δύο συμπλεκόμενους, αλλά ένας εξ’ αυτών χτύπησε τον στρατιώτη στο πρόσωπο και τον τραυμάτισε. Και οι δύο λαθρομετανάστες συνελήφθηκαν.

Τα δύο αυτά περιστατικά βίας έρχονται να προστεθούν σε ένα άλλο περιστατικό, που δείχνει πόσο διχασμένη είναι η ιταλική κοινωνία στο θέμα της μετανάστευσης. Την περασμένη Παρασκευή ένας ιταλικός αντιρατσιστικός οργανισμός πραγματοποίησε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στη Νάπολη, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης όχι μόνο δεν συμμετείχαν αλλά είχαν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες τους ως ένδειξη αντίθεσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο στην  Sassari της Σαρδηνίας 10 Ιταλοί δέχθηκαν επίθεση από 30 λαθρομετανάστες για αντεκδίκηση. Οι Ιταλοί του Νότου κατηγορούν τη Ρώμη ότι δεν κάνει τίποτα τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες έχουν μετατρέψει συνοικίες σε πόλεις σε γκέτο με τρομακτικά επίπεδα εγκληματικότητας. Για παράδειγμα, για τρείς συνεχόμενες ημέρες, στις αρχές Αυγούστου, Νιγηριανοί λαθρομετανάστες συγκρούονταν μεταξύ τους με μαχαίρια και άλλα αυτοσχέδια όπλα.