Κυπριακή ΑΟΖ

Ιδιαίτερα ευχάριστες είναι οι εξελίξεις για την Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία διεύρυνσης της συνεργασίας εταιρειών για την αναζήτηση υδρογονανθράκων, έπειτα και με τη δεδομένη πλέον επέκταση της εμπλοκής της Γαλλικής TOTAL σε συνεργασία με την Ιταλική ΕΝΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση των συνεργασιών θα γίνει αφού διευθετηθούν κάποιες εκκρεμότητες, που αφορούν υποχρεώσεις που έχουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες, ενώ οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η διεύρυνση της παρουσίας και δραστηριοποίησης της TOTAL στην Κυπριακή ΑΟΖ θα αποτελεί και στοιχείο συμφωνιών που θα γίνουν ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι η δέσμη αυτή των συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας αναμένεται να υπογραφεί πιθανότατα το Φεβρουάριο και η ενεργοποίηση της συμμετοχής της TOTAL και σε άλλα οικόπεδα αναμένεται το αργότερο τον Μάρτιο.

Υπό αυτ’ο το πρίσμα, στις 29 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα βρίσκεται στην Κύπρο για την σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται εκτός της παρουσίας στη Σύνοδο να υπάρξουν και διμερείς επαφές αλλά και συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.