Τη στιγμή που οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκία, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, εγκαινίαζαν το ανακαινισμένο Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από το Ελληνικό προξενείο, προφανώς σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος. Πρόκειται για μια κατάφορη παραβίαση των στοιχειωδών αρχών της διπλωματικής ευγένειας.

Στην τουρκική πρόκληση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν αντέδρασε, ενώ συνεχίστηκε κανονικά η κοινή συνέντευξη τύπου, στην οποία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έθεσε ξανά το ζήτημα των «οκτώ», αλλά με έμμεσο τρόπο: «Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικόπηματίες ή τρομοκράτες», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

«Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη», απάντησε ο Κοτζιάς.