Σε επίσπευση της ολοκλήρωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν δρομολογηθεί από την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, οδηγεί η κρίση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο αλλά και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ασφάλειας στον περίγυρο της χώρας και στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε την Πέμπτη η Εκτελεστική Επιτροπή του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Binali Yildirim.
Γράφει ο Νίκος Μελέτης για το liberal.gr
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η τουρκική ηγεσία και λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφάλειας στον περίγυρο της Τουρκίας αλλά και γιατί υπάρχει απροθυμία Αμυντικών εταιριών από συμμαχικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ και την Γερμάνια, για πώληση οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών, που δημιουργούν προβλήματα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Habertürk επισπεύδεται κατά έναν χρόνο η υλοποίηση των προγραμμάτων της αμυντικής βιομηχανίας που αναπτύσσονται με εθνικούς και εγχώριους πόρους με νέους εταίρους και επισπεύσθηκαν τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Υποδιεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανίων (SSM) θα συζητηθούν σύμφωνα με το ΑΝΑΤΟΛΟΥ ο εκσυγχρονισμός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση της υποδομής της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα εξετασθεί λεπτομερώς και η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής εξετάσθηκαν συνολικά 22 αμυντικά προγράμματα ύψους 5 δις δολαρίων
Λήφθηκαν αποφάσεις για την ανάπτυξη εθνικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος, πυραύλων διαφόρων τύπων και έξυπνων πυρομαχικών, συστημάτων ηλεκτρονικής παρεμβολής και ηλεκτρονικού πολέμου, εκτοξευτές βομβίδων διαφόρου διαμετρήματος και μεγέθους και την ανάπτυξη και τη μαζική παραγωγή όπλων και πιστολιών.
Επίσης λήφθηκαν αποφάσεις για προγράμματα που αφορούν ναυτικά μέσα και πυραύλους που εκτοξεύονται από αυτά και οπλικά συστήματα ναυτικών μέσων, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την πρόσθετη μαζική παραγωγή μαχητικών ελικοπτέρων και ελικοπτέρων γενικής χρήσης, τον εκσυγχρονισμό και την μαζική παραγωγή αρμάτων μάχης, την ανάπτυξη νέων και προηγμένων μη επανδρωμένων εναέριων μέσων και την αύξηση του αριθμού αυτών που είναι σε υπηρεσία, την ναυπήγηση φρεγατών κλάσης MİLGEM İ και τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή υποβρυχίων κλάσης Preveze (σ.σ. «Πρεβεζα»).
Στην Εκτελεστική Επιτροπή προεδρεύει ο πρωθυπουργός και συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Nurettin Canikli, ο υπουργός εσωτερικών Süleyman Soylu , ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Hulusi Akar και υφυπουργός της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ismail Demir.
Το θέμα των S-400 πάντως αναμένεται να βρεθεί στην ήδη βαριά ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει εκτάκτως στην Ουάσιγκτον και με τον αντιπρόεδρο M.Pence ο τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim που θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ από 7-11 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την TRT τα σχέδια τα οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και δρομολογείται η επίσπευση τους, αφορούν:
Άρμα μάχης Altay: Θα διενεργηθεί διαγωνισμός για την μαζική παραγωγή του άρματος μάχης του οποίου ολοκληρώθηκαν οι φάσεις σχεδιασμού και δοκιμών του πρωτοτύπου. Συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάπτυξη και την παραγωγή του κινητήρα.
Ήδη η Άγκυρα προχώρησε στην δημοσίευση του διαγωνισμού για την μελέτη σχεδιασμό και παραγωγή κινητήρων για το εγχώριο τεθωρακισμένο Altay που στο σύνολο του θα φθάσει το ποσό του 1 δις δολαρίων και απευθύνεται κυρίως σε τουρκικές εταιρίες και στους όρους του διαγωνισμού μάλιστα αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέργεια με τουρκικές επιχειρήσεις και η μίνιμουμ χρήση τεχνολογίας από το εξωτερικό. Στόχος του προγράμματος όπως αναφέρεται είναι ο «τερματισμός της εξάρτησης της Τουρκίας από ξένη τεχνολογία στους κινητήρες του προγράμματος ALTAY.
Η τουρκική εταιρία Tumosan είχε κερδίσει το 2015 συμβόλαιο 100 εκ δολαρίων για τον σχεδιασμό κινητήρα για τα Altay, με Know How από την αυστριακή εταιρία AVL List GmbH ,μια συνεργασία που διακόπηκε όμως μετά το εμπάργκο οπλών και οπλικών συστημάτων που επέβαλλε η Βιέννη στην Τουρκια.
Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται η κατασκευή σε αρχική φάση 250 αρμάτων ,με στόχο η παραγωγή να φθάσει τα 1000 και στο σχέδιο αυτό αναμένεται να εμπλακούν τρεις μεγάλες τουρκικές εταιρίες: Otokar, BMC and FNSS.
Σύστημα ενεργής προστασίας: Η ASELSAN προωθεί τις εργασίες ανάπτυξης του Συστήματος Ενεργής Προστασίας που θα χρησιμοποιηθεί στα άρματα μάχης M60 και Leopard του τουρκικού στρατού. Ολοκληρώθηκε το προσχέδιο. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι βολές για τη συλλογή δεδομένων και η φάση της ενσωμάτωσης στα άρματα μάχης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συστήματα ανίχνευσης απειλών γύρω από το άρμα μάχης. Εξοπλισμός που προσαρμόζεται στο κέλυφος του οχήματος εκτοξεύει βλήματα για να εξουδετερώσει απειλές πριν αυτά προσκρούσουν στο άρμα μάχης.
Διαδικασία εκπαίδευσης στους S-400: Ξεκίνησε η διαδικασία εκπαίδευσης πριν από την παράδοση των συστημάτων αεράμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία. Άρχισαν οι αμοιβαίες επισκέψεις ειδικών, εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Μετά την παράδοση της πρώτης παρτίδας θα γίνουν βήματα για τη συμπαραγωγή του συστήματος. Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη συμπαραγωγή των S-500. Οι ρυθμίσεις των S-400 για αναγνώριση φίλου ή εχθρού θα γίνουν σύμφωνα με τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
(σ.σ. Βεβαίως αυτό το ζήτημα κάθε άλλο παρά έχει κλείσει ,καθώς η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί την απαίτηση της Άγκυρας για να της παραδοθούν τα κλειδιά του λογισμικού των S-400 ούτε έχει αποφασισθεί η συμπαραγωγή στην Τουρκία . Επίσης μένει σε εκκρεμότητα ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής των Στρατιωτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με το αμυντικό σύστημα της Συμμαχίας.)
Μαχητικά F-35 Lightning II: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των μαχητικών F-35 στην παραγωγή του οποίου συμμετέχει ως εταίρος και η Τουρκία. Το Ισραήλ και η Ιταλία είναι οι δυο χώρες που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο αεροσκάφος εκτός των ΗΠΑ. Μετά την παράδοση των αεροσκαφών της Νορβηγίας, η Τουρκία θα παραλάβει τις δυο πρώτες μονάδες το 2018. Τα τουρκικά F-35 θα επιχειρούν από την Μαλάτια. Ορισμένα κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα της κεντρικής ατράκτου και του κινητήρα παράγονται στην Τουρκία. Συνεχίζονται οι εργασίες για την λειτουργία εγκαταστάσεων συντήρησης, επισκευής και συναρμολόγησης στην Τουρκία.
Έξυπνα πυρομαχικά: Επισπεύσθηκαν επίσης οι εργασίες για την ανάπτυξη και την κατασκευή έξυπνων πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται με μεγάλη αποτελεσματικότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είναι αρκετά υψηλό το ποσοστό ευστοχίας των εγχώριων πυρομαχικών και συστημάτων στόχευσης. Συνεχίζονται επίσης οι δράσεις για την παραγωγή νέων πυρομαχικών
Χθες μέσω του Ανατολού ανακοινώθηκε ότι άρχισε μαζική παραγωγή και του νέου αυτομάτου τουρκικής κατασκευής MPT-76 (από την κρατική Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKEK) και τις εταιρίες Kalekalıp and Sarsılmaz καθώς θα αρχίσει να διατίθεται εκτός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο Εξωτερικό. Η παραγγελία στις τρεις εταιρίες φθάνει τα 45.000 αυτόματα όπλα εκ των οποίων ήδη τα πρώτα 500 έχουν διατεθεί στην Προεδρική Φρουρά του Erdogan. Το MPT-76 θα αντικαταστήσει σταδιακά το γερμανικό G-3 με στόχο και πάλι την μείωση της εξάρτησης από ξένες αμυντικές βιομηχανίες.
Από την πρώτη «φουρνιά» θα σταλούν περίπου 450 όπλα στην Σομαλία, ενώ και το ψευδοκράτος έχει παραγγείλει 2.5000 όπλα αυτού του τύπου.