Νέα κορυφαία επιτυχία πραγματοποίησαν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λ.Σ. Ειδικότερα, χθες με ρεσάλτο κατέλαβαν το ρυμουλκό πλοίο «ANDREAS» με σημαία Τανζανίας και ακινητοποιήθηκε από τα βατράχια του Λιμενικού Σώματος στα Νότια της Κρήτης, στην θαλάσσια περιοχή της Αγίας Γαλήνης. Την επιχείρηση ολοκλήρωσε επιτυχώς η ΜΥΑ.

Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών ιδρύθηκε το 1972 με αρχική ονομασία Μ.Π.Χ. (Μονάδα Πολλαπλής Χρησιμότητας) στελεχωμένη, κατά κύριο λόγο, από μια μικρή ομάδα Αυτοδυτών, απόφοιτους του αντίστοιχου Σχολείου του Πολεμικού Ναυτικού. Κύρια καθήκοντα της ομάδας αυτής αποτελούσαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και η εκτέλεση υποβρύχιων ερευνών και αυτοψιών με χρήση αυτόνομων αναπνευστικών συσκευών ατμοσφαιρικού αέρα. Το 1980 μετεγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αγίου Κοσμά Αττικής σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Την ίδια χρονική περίοδο τίθεται το ζήτημα της αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών στη θάλασσα μετά την εκδήλωση των περιστατικών στο “Achille Lauro” και «City of Poros» . Ως φυσικό αποτέλεσμα, στις αποστολές της Μονάδας προστίθενται οι Ειδικές Επιχειρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον που απαιτούν την εκπαίδευση στελεχών στο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ/ΠΝ).

Το 1995 λαμβάνει την σημερινή της ονομασία (M.Y.A), στελεχώνεται αποκλειστικά από Υποβρύχιους Καταστροφείς και ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο που την διέπει έως σήμερα το οποίο προσδιορίζει ρητά την Λειτουργική και Επιχειρησιακή αυτοτέλεια της Μονάδας. Επισημαίνεται ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ μετά από πολύχρονες προσπάθειες συγκρότησης Ειδικών Δυνάμεων με μέτρια αποτελέσματα, το 2007 αποφάσισε την εκπαίδευση στελεχών του στο αντίστοιχο σχολείο ΥΚ/Τ του Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις, οι οποίες καθορίζονται κατά κύριο λόγο από προγενέστερα συμβάντα αλλά και από μελλοντικές εκτιμήσεις απειλής, η ΜΥΑ εξελίχθηκε και επικέντρωσε την εξειδίκευση των στελεχών της σε συγκεκριμένους επιχειρησιακούς τομείς που καθορίζουν την εσωτερική της δομή. Έτσι, σύμφωνα με τον κανονισμό 15/04, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών συγκροτείται από τις ακόλουθες επιχειρησιακές ομάδες:

Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων (Ο.Ε.Ε)

Αναλαμβάνει την εκτέλεση επιχειρήσεων υψηλών κινδύνου σε όλους τους χώρους αρμοδιότητας ΛΣ και εξειδικεύεται στην κατάληψη οποιουδήποτε τύπου πλοίου εν πλω, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πλωτά ή εναέρια μέσα (Ε/Π), όπως συνέβη τις τελευταίες εβδομάδας στο περιστατικό του «ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ ΙV». Η αναφορά, στην επιλογή των ανδρών που την συγκροτούν, η οποία θέτει πρόσθετα κριτήρια απ’ αυτά του βασικού Σχολείου Υ/ΚΤ, τα επιμέρους στοιχεία που την συγκροτούν καθώς και η εσωτερική εκπαίδευση της ομάδας είναι πέρα από τους σκοπούς αυτού του κειμένου. Επισημαίνεται όμως ότι είναι συνεχής η συνεργασία με άλλες στρατιωτικές – αστυνομικές Μονάδες της χώρας μας και της αλλοδαπής σε θέματα εκπαίδευσης.

Ομάδα Εξειδικευμένων Καταδύσεων

Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών 

Ομάδα Υποστήριξης Επιχειρήσεων

Παραθέτουμε το βίντεο της επιχείρησης: