Σύμφωνα με τον εξοπλιστικό σχεδιασμό 2024 – 2030 του Γαλλικού Στρατού προγραμματίζεται η απόκτηση τουλάχιστον 13 νέας γενιάς πυραυλικών συστημάτων έως το 2030 ενώ άλλα 13 συστήματα αναμένεται να αποκτηθούν ως το 2035.

Αξίζει να τονιστεί πως προσφάτως στις 12 Οκτωβρίου ο Γάλλος Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων (Chef d’état-major de l’armée de terre) μιλώντας στη γαλλική εθνοσυνέλευση αναφέρθηκε πως ο Γαλλικός Στρατός θα αποδώσει μεγάλη έμφαση στο Πυροβολικό Μάχης συγκροτώντας Ταξιαρχίες Πυροβολικού. Οι τελευταίες θα έχουν άμεση διοικητική υπαγωγή στις Μεραρχίες του Γαλλικού Στρατού. Η παράδοση των Γάλλων στο Πυροβολικό είναι γνωστή από τη περίοδο των Ναπολεόντιων Πολέμων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες ο Γαλλικός Στρατός αξιολογεί το αμερικανικό HIMARS καθώς και το ευρωπαϊκό – ισραηλινό Euro-PULS. Εναλλακτικά αξιολογείται και το νοτιοκορεατικό K239 Chunmoo.

Τα διδάγματα και τα συμπεράσματα από τα πεδία μαχών στην Ουκρανία φαίνεται πως έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα το γαλλικό επιτελείο. Το Παρίσι όπως μεταδίδει η γαλλική ιστοσελίδα οpex360.com (https://www.opex360.com/2023/10/11/feux-dans-la-profondeur-larmee-de-terre-veut-un-systeme-dartillerie-ayant-une-portee-de-500-km/), αναζητά έναν νέο πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων με βεληνεκές της τάξης των 500 χιλιομέτρων.

Παράλληλα σύμφωνα με τον Γάλλο στρατηγό Pierre Schill είναι μονόδρομος η γαλλική αμυντική βιομηχανία να αναπτύξει ένα εθνικό πυραυλικό σύστημα με μέγιστο βεληνεκές 500 χιλιομέτρων.

Όπως χαρακτηρηστικά αναφέρει ο Γάλλος Αρχηγός Στρατού Pierre Schill «όπως βλέπουμε στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί υποδεικνύουν στους Ουκρανούς, τους οποίους έχουν προμηθεύσει με HIMARS, ποιους στόχους πρέπει να χτυπήσουν και ποιους όχι».

Ουσιαστικά αυτό που διευκρινίζει ο Γάλλος Αρχηγός Pierre Schill είναι πως σε τέτοια πυραυλικά συστήματα θα πρέπει να υπάρχει εθνικός έλεγχος και όχι εξάρτηση από άλλη χώρα. Εν προκειμένω για τη Γαλλία θα ήταν οι ΗΠΑ στη περίπτωση που επέλεγαν τα νέα HIMARS με τα ανάλογα πυραυλικά συστήματα εκτεταμένου βεληνεκούς.

Σε κάθε περίπτωση οι τεχνολογικές εξελίξεις και η προοπτική ενός νέου Γαλλικού πυραυλικού συστήματος οφείλουν να μας προβληματίσουν καθότι αποτελεί δυνητική επιλογή και για το ελληνικό οπλοστάσιο. Και το ζητούμενο είναι να αποκτηθούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας τόσο για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα όσο και το πυραυλικό πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού.