Σε τέλμα βρίσκονται οι συνομιλίες της κοινής διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων, λόγω της ταυτότητας του Γκότσε Ντέλτσεφ, με τη Σόφια να προειδοποιεί ακόμη και με βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η Βουλγαρία επιμένει στη βουλγαρική ταυτότητα του Ντέλτσεφ, με βασικό επιχείρημα την πρόσφατη δήλωση του προέδρου των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, με την οποία παραδέχτηκε την βουλγαρική καταγωγή του εθνικού ήρωα της χώρας του.

Σύμφωνα με τη θέση του, ο αυτοπροσδιορισμός του Γκότσε Ντέλτσεφ, ως Βουλγάρου, είναι αναμφισβήτητος, αλλά δεν αποτελεί ιστορικό γεγονός ότι αγωνιζόταν για μια Μεγάλη Βουλγαρία ή τη Βουλγαρία του Αγίου Στεφάνου. «Ο Γκότσε Ντέλτσεφ το είχε γράψει και είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως Βούλγαρο. Όμως είχε αγωνιστεί για μια ανεξάρτητη, αυτόνομη «Μακεδονία», ένα ανεξάρτητο «μακεδονικό» κράτος, ακόμα και στο τέλος της ζωή του επιθυμούσε τα οστά του να ξεκουραστούν σε ένα ανεξάρτητο «μακεδονικό» κράτος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Παρά τη «λύση» Πενταρόφσκι, που φάνηκε να κόβει τον «γόρδιο δεσμό» ανάμεσα στις δύο χώρες, η πλευρά των Σκοπίων εμμένει στη «μακεδονική» ταυτότητα του Βούλγαρου ήρωα, προκαλώντας αντιδράσεις στην Σόφια, που απειλεί ακόμη και με βέτο στην πορεία των Σκοπίων προς την Ε.Ε.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, μετά από συνάντηση με μέλη της κοινής διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, από την οποία ζήτησε «εγγυήσεις» πως μέσα στον μήνα θα επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τα Σκόπια, όπως γεγονότα, άτομα, αναθεώρηση σχολικών βιβλίων, επιγραφές μουσείων και μνημείων, αναφορές των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην στήριξη της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. από την Σόφια. «Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την εκπόνηση μιας νέας εθνικής θέσης, με σαφείς απαιτήσεις και κριτήρια, που να προστατεύουν το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν ως υποχρεωτικές προϋποθέσεις, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να γνωρίζει αυτή τη νέα θέση» επεσήμανε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Σύμφωνα με την επίσημη βουλγαρική ιστοριογραφία, μέχρι το 1944, υπάρχει μόνο ένα έθνος στις δύο χώρες, που χωρίστηκε ως αποτέλεσμα του εγγράφου του 1934 της Κομιντέρν, με την ίδρυση «μακεδονικού» έθνους. Η Σόφια επιδιώκει να αναγνωριστεί κοινή βουλγαρική ιστορία έως το 1944, κάτι όμως που αρνούνται οι Σκοπιανοί.

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ (1872-1903), υπήρξε σημαντικό επαναστατικό πρόσωπο της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης. Θεωρείται σημαντικός Εθνικός Ήρωας τόσο στη Βουλγαρία όσο και στα Σκόπια, όπου θεωρείται μέρος της εθνικής τους ιστορίας. Το όνομά του αναφέρεται επίσης στον Εθνικό Ύμνο των Σκοπίων, ενώ υπάρχουν δύο πόλεις που πήραν το όνομά του. Το Γκότσε Ντέλτσεφ (πρώην Νευροκόπι) στην Βουλγαρία και Ντέλτσεβο (πρώην Στάρεβο) στα Σκόπια.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ