Την ώρα κατά την οποία η πολιτική και διπλωματική προσοχή στρέφεται προς τη Νέα Υόρκη ενόψει και των προγραμματισμένων επαφών για το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά προχωρεί σε νέες αναβαθμισμένες κινήσεις επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Από το πρωί του περασμένου Σαββάτου έχουν προχωρήσει στην εδραίωση της παρουσίας τους εντός της ουδέτερης ζώνης στην περιοχή της οδού Λήδρας, παρά την οδό Κύκκου.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ για το SL PRESS

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις αρχές Αυγούστου κατασκευάσθηκε το στέγαστρο. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες και διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία για άλλη μια φορά έδειξαν πως ούτε διάθεση παρέμβασης έχουν ούτε προφανώς και δυνατότητες. Το δεδομένο είναι πως οι Τούρκοι κινούνται και προελαύνουν και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί απαθώς. Και επειδή ακριβώς δεν υπάρχει αντίδραση, προχωρούν.

Στο στέγαστρο τοποθετήθηκε το Σάββατο ταμπέλα «καλωσορίσματος» των όσων εισέρχονται από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, αναγράφεται: «Καλωσορίσατε στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”». Αναγράφεται πως η ταμπέλα έγινε με τη συνεισφορά του λεγόμενου «υπουργείου Τουρισμού και Περιβάλλοντος» και φέρει την υπογραφή του Δρ. Ουνάλ Ουστέλ, με ημερομηνία 28 Αυγούστου 2019.

Η κατάληψη εδάφους στη νεκρή ζώνη συνιστά νέα προέλαση των κατοχικών δυνάμεων και εδραίωση τους και προφανώς αυτός είναι ο τουρκικός στόχος, που υλοποιείται βαθμηδόν. Και τούτο δεν είναι άσχετο με άλλες παράλληλες και ταυτόχρονες ενέργειες. Είναι δε σαφές, πως η πρώτη κίνηση έγινε με το στέγαστρο και από τη στιγμή που δεν αναγκάστηκε ο τουρκικός στρατός να το χαλάσει, έγινε και το επόμενο βήμα με την ταμπέλα και όλα τα συναφή.

Υπήρξαν και βρίσκονται σε εξέλιξη και νέες ενέργειες και σε άλλες περιοχές, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο των υπό υλοποίηση σχεδιασμών των Τούρκων, σε θάλασσα και επί του εδάφους. Το θέμα είναι πως ο τουρκικός σχεδιασμός υλοποιείται βαθμηδόν και ανενόχλητα. Βήμα προς βήμα, κομμάτι-κομμάτι, η κατάληψη εδάφους.

Εγκλωβισμός των κατοίκων

Για παράδειγμα, στα Στροβίλια, που άρχισαν το 2000 μέχρι και τα όσα έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο με τον εγκλωβισμό των κατοίκων. Επιμένουν, επίσης, όπως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι ζητούν την άδεια τους για τη διακίνησή τους. Σημειώνεται ότι μια νέα κίνηση αναβάθμισης και ενίσχυσης της παρουσίας τους έγινε τον περασμένο Ιούλιο

Στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, από τον περασμένο Μάιο, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν τοποθετήσει βαρέλια προς την πρόσβαση του κτιρίου, το οποίο στεγάζει τη Διοίκηση του τομέα 2 της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υποστηρίζοντας ότι είναι περιοχή υπό τον έλεγχό τους. Προ ημερών τοποθέτησαν κιγκλιδώματα σε μια προσπάθεια προέλασης τους στη νεκρή ζώνη (σε τοποθεσία πίσω από το ξενοδοχείο).

Περαιτέρω, στο νεκροταφείο Wayne’s Keep, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο και είναι αγγλικό, υπήρξαν κινήσεις από τον κατοχικό στρατό για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή. Σε όλα αυτά εντάσσονται και κινήσεις στην περιοχή Δένειας και Αυλώνας.

Αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται καθορίζει και τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται η ένταση στη θάλασσα, ενώ σε ένα άλλο, παράλληλο, προφανώς, κόσμο, καταβάλλονται προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για συμφωνία σε Όρους Αναφοράς. Κι όλα αυτά σταθερά παρατηρητής στα όσα διαδραματίζονται στη νεκρή ζώνη είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

ΠΗΓΗ: SL PRESS