Η NH Industries και η νατοϊκή υπηρεσία NAHEMA (NATO Helicopter Management Agency) υπέγραψαν σύμβαση, ύψους € 600 εκατομμυρίων, για την ανάπτυξη και την πιστοποίηση της αναβάθμισης Block.1 (γνωστή και ως Software Release-3) για τα ελικόπτερα NH-90. Η NAHEMA δρα εκ μέρους του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας. Η αναβάθμιση Block.1 αφορά τόσο την έκδοση ναυτικής συνεργασίας NFH όσο και την έκδοση τακτικών μεταφορών TTH.

Ο Axel Aloccio, Πρόεδρος της NH Industries και προϊστάμενος του προγράμματος NH-90, δήλωσε: «Έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής του NH-90 έως και 50 χρόνια και θα χρειαστεί να το αναβαθμίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει ικανό στο αυριανό πεδίο μάχης του αύριο. Το πρόγραμμα Block.1 θα καλύψει τα επόμενα 10-15 χρόνια. Πέρα από αυτόν τον ορίζοντα, σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση Block.2 που θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις και θα διασφαλίσει ότι το ελικόπτερο θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αυριανού πεδίου μάχης».

Η αναβάθμιση Block.1 αφορά στην εγκατάσταση νέων συστημάτων επικοινωνιών, στην ενσωμάτωση του συστήματος ζεύξης δεδομένων Data Link-22 (ανταλλαγή δεδομένων πέραν του οπτικού ορίζονται χωρίς την ανάγκη δορυφορικών επικοινωνιών), στην εγκατάσταση του προηγμένου συστήματος αναγνώρισης φίλου ή εχθρού IFF Mod.5 Level.2, στην εγκατάσταση του νέου ηλεκτροπτικού συστήματος LEOSS-T, του νέου ποντιζόμενου σόναρ OTS-90 Mark.2 (για τα NFH) και πιστοποίηση των τορπιλών Mk.54 και των πυραύλων κατά πλοίων Marte ER.