Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη 9 του μηνός συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ των ΕΑΣ με κύριο θέμα το δικαίωμα άσκησης προαίρεσης για τα επιπλέον 450 Όργανα Νυκτερινής Παρατήρησης – Σκόπευσης (ΟΝΥΠΑΣ) για τα αντιαρματικά όπλα Carl Gustav του Ε.Σ.

Μολονότι διανύουομε μια περίοδο στην οποία οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι πολύ περιορισμένες και οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων πολλές και σημαντικές διαφαίνεται μια τεράστια εμμονή των ΕΑΣ στο ζήτημα των ΟΝΥΠΑΣ. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα ΟΝΥΠΑΣ δεν κατασκευάζονται από τα ΕΑΣ αλλά δίνονται εργολαβία με απευθείας σε τρίτη εταιρεία. Φυσικά δεν σχολιάζουμε καν το γεγονός πως τα ΕΑΣ θα έπρεπε είτε να είχαν κλείσει είτε να είχαν ιδιωτικοποιηθεί εδώ και καιρό απόρροια των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Δεδομένου πως το ΓΕΣ και η Διεύθυνση Πεζικού δεν έχουν εισηγηθεί την απόκτηση επιπλέον ΟΝΥΠΑΣ πλην της αρχικής παραγγελίας γιατί υπάρχει τόση βιασύνη για αυτό το θέμα; Καλύψαμε όλες μας τις υπόλοιπες ανάγκες και μας έμειναν τα ΟΝΥΠΑΣ;

Και όλα τα παραπάνω την ώρα που τα ΟΝΥΠΑΣ και επιχειρησιακά ακατάλληλα είναι λόγω παρωχημένης τεχνολογίας και υψηλό είναι το κόστος τη στιγμή που οι υπάρχουν άλλες πιεστικότερες ανάγκες για λοιπά υλικά και οπλικά συστήματα.

Σημειώνεται ότι για το πρόγραμμα ο Ε.Σ θα δαπανήσει περί τα 17 εκατ. ευρώ όταν ο Ε.Σ έχει άλλες πιεστικότερες ανάγκες και προτεραιότητες. Για πολοστή φορά θα τονίσουμε πως από πλευράς ΓΕΣ υπήρχε η επιθυμία για συστήματα θερμικής απεικόνισης και όχι ενισχύσεως ειδώλου.

Στη φωτογραφία το αντιαρματικό όπλο Carl Gustaf M2 του Ε.Σ. Εφοδιάζει τα Τάγματα Πεζικού και τα Τάγματα Εθνοφυλακής. Συνολικά υπηρετούν περί τους 1988 εκτοξευτές.