Η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ στους τομείς της κυβερνοασφάλειας, του υδριβιδικού πολέμου και της αμυντικής βιομηχανίας ήταν η ατζέντα των επαφών που είχε ο Έλληνας ΥΕΘΑ με τον Ισραηλινό ομολόγο του. 

«Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ έχει συστηματοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια – και ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια – μέσα από προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας. Θέλω να πω ότι διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση αυτών των προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν ανταλλάξει πολύτιμες επιχειρησιακές και διδακτικές εμπειρίες και διαθέτουν ήδη ένα υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας.

Εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έχουν οικοδομήσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Έτσι, λοιπόν, χτίζουμε με το Ισραήλ έναν πυλώνα σταθερότητας, σε συνεργασία με την Κύπρο, αλλά και τις άλλες moderate χώρες της Μέσης Ανατολής.

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες εμβάθυνσης των αμυντικών μας σχέσεων: στη συνεργασία και στη συνεκπαίδευση, στην αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, στους τρόπους προστασίας κρίσιμων υποδομών και βεβαίως στον σημαντικότατο τομέα της επαύξησης της αμυντικοτεχνικής μας συνεργασίας, που δρομολογούνται μέσα από κοινές συνεργασίες και στην αμυντική μας βιομηχανία.

Οι σχέσεις των δύο λαών, του ελληνικού και του εβραϊκού, έχουν σφυρηλατηθεί κυριολεκτικά δια «πυρός και σιδήρου», σε δύσκολες εποχές. Έχουμε υποφέρει και οι δύο λαοί τα ίδια δεινά, έχουμε συνεργαστεί και αλληλοβοηθηθεί πολλές φορές μέσα στην ιστορία μας και έχουμε αποδείξει ο ένας για τον άλλον την αξιοπιστία και τη φιλία μας.

Πάνω σε αυτές τις σχέσεις και τις αξίες χτίζουμε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή της οποίας η ασφάλεια διακυβεύεται από πληθώρα κρίσεων και απειλών, πολλές από τις οποίες ξεπερνούν την έννοια της κρατικής οντότητας και η αντιμετώπισή τους είναι εφικτή μόνο με τη σημαντική συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Περιμένουμε, βεβαίως, να φιλοξενήσουμε αύριο την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπου αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα και θέλω να πω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η επέκταση της συνεργασίας μας και στον ενεργειακό τομέα με τη δημιουργία ενεργειακών οδών που θα μπορέσουν να συνδέσουν τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη».