Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, η Τουρκική Ακτοφυλακή υπέστειλε ελληνική σημαία από βραχονησίδα του Αιγαίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ο Γιλντιρίμ μιλώντας για τα νησάκια Ντιντίμ, αναφέρθηκε σε δύο βραχονησίδες, που βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στα ανοιχτά της πόλης Ντιντίμ, στην επαρχία του Αϊδινίου.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνονται από το ΓΕΕΘΑ και ενδεχομένως να αφορούν τουρκική ενέργεια σε προγενέστερο χρονικό διάστημα καθότι σήμερα δεν έχει καταγράφει η παραμικρή τουρκική δραστηριότητα στις βραχονησίδες Ανθρωποφάς (συγκεκριμένα στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς) εκεί όπου αναφέρεται στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Διευκρίνηση: Επειδή θέλουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι με τους αναγνώστες μας πιθανότατα οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού να αφορούν σε ενέργεια η οποία γίνεται καθαρά για εσωτερική κατανάλωση σε επίπεδο Τουρκία και να μην σχετίζεται με πραγματικό περιστατικό.

Σημειώνεται ότι στις 13 Απριλίου ομάδα νεαρών από τους Φούρνους ύψωσαν την ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα. Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO