Η ATK ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προηγμένων πυρομαχικών διαμετρήματος 30 χιλιοστών για χρήση από τα πυροβόλα τύπου Mk.44 Bushmaster II. Τα νέα πυρομαχικά (Mk.310 PABM : Programmable Air-Burst Munitions) ενσωματώνουν πυροσωλήνα προσέγγισης εναέριας πυροδότησης (Air-Burst) έχουν σχεδιαστεί πρωτίστως για προσβολή πεζικού.

Τα πυρομαχικά εναέριας πυροδότησης πυροδοτούνται πάνω από το στόχο και τα θραύσματα του πυρομαχικού προσβάλουν κάθετα τον στόχο (top-attack). Μια άλλη καινοτομία του Mk.310 PABM είναι η ενσωμάτωση ενός οπτικού αισθητήρα πραγματικού χρόνου και βοηθήματα ελέγχου της πτήσης.

Η ανάπτυξη του Mk.310 PABM βασίστηκε στις τεχνολογίες που ανέπτυξε η αμερικανική ερευνητική υπηρεσία DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) στο πλαίσιο του προγράμματος EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance).

Το πρόγραμμα EXACTO αφορά στην ανάπτυξη ενός «έξυπνου» (κατευθυνόμενου) φυσιγγίου ελεύθερου σκοπευτή διαμετρήματος 12,7 χιλιοστών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του 2008 από την Lockheed Martin σε συνεργασία με την Teledyne Scientific & Imaging. Το 2015 οι δύο εταιρίες παρουσίασαν ένα φυσίγγιο εφοδιασμένο με μικροσύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο ενσωματώνει καταδείκτη λέιζερ έτσι ώστε να εξουδετερωθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αρνητικές επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων επί τις τροχιάς του φυσιγγίου, άρα και της ακρίβειας του (καιρός, άνεμος, ταχεία κίνηση ή απότομη αλλαγή της κίνησης του στόχου).

Ο ελεύθερος σκοπευτής χρησιμοποιεί τον καταδείκτη λέιζερ για να ανιχνεύσει και να αναγνωρίσει το στόχο. Μετά τη βολή και κατά τη διάρκεια της πτήσης τα εσωτερικά βοηθήματα ελέγχου της πτήσης, τα οποία μπορούν να διορθώσουν την τροχιά του φυσιγγίου 30 φορές το δευτερόλεπτο, δέχονται δεδομένα από τον οπτικό αισθητήρα του μικροσυστήματος ελέγχου πυρός με στόχο την ορθή καθοδήγηση του φυσιγγίου προς το στόχο.

Στα πυρομαχικά Mk.310 PABM ο στόχος «κλειδώνει» με τη χρήση ραντάρ, ενώ το σύστημα ελέγχου πυρός του οχήματος διαβιβάζει πληροφορίες προς διόρθωση της τροχιάς του πυρομαχικού εν πτήση μέσω ενός μικροσυστήματος ζεύξης δεδομένων, το οποίο βρίσκεται εντός του φυσιγγίου, στο πίσω μέρος του.

Σύμφωνα με τον Τιμ Στρούτζ, διευθυντή του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΑΤΚ, το Mk.310 PABM είναι ένα πυρομαχικό το οποίο αναπτύχθηκε με βάση τη φιλοσοφία «μια βολή, ένας στόχος». Πρόκειται για ένα καινοτόμο πυρομαχικό, το οποίο προορίζεται για τον εξοπλισμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και βελτιώνει κατακόρυφα τη μαχητική ισχύ του Πεζικού σε τακτικό επίπεδο.

Πλέον τα τεθωρακισμένα οχήματα θα μπορούν να προσβάλουν περισσότερους στόχους με λιγότερα πυρομαχικά και με μεγάλη ακρίβεια. Ήδη ο Αμερικανικός Στρατός έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την προμήθεια των Mk.310 PABM για χρήση από τα Stryker.