Τρείς εταιρίες τελικά κατέθεσαν τις προτάσεις τους, προς το Βερολίνο, και διεκδικούν το πρόγραμμα αντικατάστασης των μαχητικών αεροσκαφών Tornado με ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος. Απούσα η γαλλική Dassault με το Rafale. Οι κατάθεση των προτάσεων έγινε κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «ILA 2018».

Οι εταιρίες που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους είναι η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurofighter, με το Eurofighter Typhoon και οι αμερικανικές Boeing και Lockheed Martin με τα F/A-18 Super Hornet, Growler και F-15SE Silent Eagle και F-35A Lightning II αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση περί των 122 Tornado που διατηρεί σε υπηρεσία η Γερμανία, εκ των οποία 94 της έκδοσης πολλαπλού ρόλου IDS και 28 της έκδοσης ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης ECR. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα τα αεροσκάφη θα αρχίσουν να αποσύρονται το 2025 με ορίζονται ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσυρσης το 2030.

Σε κάθε περίπτωση με 118 Eurofighter ήδη σε υπηρεσία και άλλα 25 υπό παράδοση, το ευρωπαϊκό μαχητικό φαίνεται ότι αποτελεί τη λογική επιλογή για τη Γερμανία, δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί η δημιουργία νέας γραμμής υποδομής, υποστήριξης και εκπαίδευσης.