Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι έλαβε τις τελικές και βέλτιστες προσφορές, από πέντε εταιρία, για το πρόγραμμα HX, απόκτησης νέου μαχητικού αεροσκάφους. Οι διεκδικητές είναι η αμερικανική Boeing με το F/A-18 Super Hornet, η γαλλική Dassault με το Rafale, η Μεγάλη Βρετανία με το Eurofighter, η αμερικανική Lockheed Martin με το F-35 και η σουηδική Saab με το JAS-39 Gripen. Πλέον οι πέντε προσφορές θα αξιολογηθούν και μέχρι τα τέλη του 2021 θα επιλεγεί ο νικητής.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξεως των € 9,4 δισεκατομμυρίων για 64 νέα μαχητικά αεροσκάφη συν την υποστήριξη, τα όπλα, τις υποδομές και την εκπαίδευση, προς αντικατάσταση των 55 εν υπηρεσία F/A-18C/D Hornet. Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε το 2018. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, τα νέα αεροσκάφη θα πρέπει να έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία από το 2025 και μετά, όταν δηλαδή θα αρχίσουν να αποσύρονται τα εν υπηρεσία F/A-18 Hornet, και θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι τη δεκαετία του 2060 περίπου.

Στο πλαίσιο αυτού του προϋπολογισμού ζητήθηκε από τις εταιρίες να ετοιμάσουν και ένα πακέτο απόδοσης, το οποίο συνάδει με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Φινλανδίας και λαμβάνει υπόψη τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, αλλά του συνοδευτικού εξοπλισμού (όπλα, ανταλλακτικά, αισθητήρες κ.ά.). Η τελική επιλογή θα βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες: (α) Τις ικανότητες πολλαπλού ρόλου του αεροσκάφους (β) Ασφάλεια του εφοδιασμού (γ) Βιομηχανική συνεργασίας και (δ) Το συνολικό κόστος. Η επίδραση του κάθε υποψήφιου αεροσκάφους στο ζήτημα της ασφάλειας και της αμυντικής πολιτικής θα εξεταστεί, αλλά εκτός της κύριας διαδικασίας.