Σε φάση δοκιμών και επίδειξης δυνατοτήτων πέρασε το πρόγραμμα προμήθειας 210 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης της Τσεχίας. Ο πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση των BVP-2 και στη τρέχουσα φάση συμμετέχουν η βρετανική BAE Systems με το CV-90, η αμερικανική General Dynamics με το ASCOD II και η γερμανική Rheinmetall με το Lynx Kf-41. Η φάση των δοκιμών και της επίδειξης δυνατοτήτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό € 1,9 δισεκατομμύρια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα πρώτα οχήματα θα πρέπει να παραδοθούν το 2023. Βασικός όρος του συμβολαίου είναι το 40% των οχημάτων να κατασκευαστεί στην Τσεχία από την κρατική VOP CZ, ενώ ο επιθυμητός ρυθμός παραγωγής είναι 5-10 οχήματα το μήνα. Το ανώτατο χρονικό όριο περάτωσης του προγράμματος, που έχει θέσει η Τσεχία, είναι το 2027.

Comments

 1. Να δούμε εμείς τι θα κάνουμε για τον παρωχημένο στόλο των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ. Έστω και με ένα φθηνότερο όχημα από τα προναφερθέντα. Τα Μ1117 δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού πρόκειται για οχήματα αναγνώρισης/ασφάλειας και όχι μεταφοράς προσωπικού.

 2. Η μονη λυση για εμας ειναι η παραχωρηση μεταχειρισμενων οχηματων.Οταν οι τσεχοι για 210 οχηματα προυπολογιζουν ποσο 1,9δις καταλαβαινουμε οτι δεν προκειται ποτε να αγορασουμε τομα.Η αλλη εναλλακτικη ειναι η αναβαθμιση απο την EODH των Λεωνιδας οπως εχει κατατεθει η προταση απο την εταιρια.

  1. @Fylax1970
   Χρονοβόρα και πανάκριβη υπόθεση με μεγάλο ρίσκο αποτυχίας!αφλυ δεν υπάρχει και η απαραίτητη σχετική εμπειρία με το ανάλογο προσωπικό και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές.
   Προτιμότερο θα ήταν νομίζω να επιλεχθεί με έτοιμη λύση και να προσαρμοστεί όσο γίνεται στις ελληνικές απαιτήσεις, με συμφωνία για παραγωγή στην Ελλάδα, ώστε να αποκτηθεί και πάλι εμπειρία στην παραγωγή σύγχρονου υλικού, αφού σήμερα δεν είναι πλέον μόνο τα σίδερα και άλλα υλικά που θέλουν ειδική επεξεργασία, είναι και τα προηγμένα ηλεκτρικά συστήματα που είναι πιο περίπλοκα.
   Μπορούμε όμως να μελετήσουμε σε πια σημεία θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες(πχ Intracom,Theon) στην Ελλάδα σε ένα νέο πρόγραμμα.
   Ένα σημείο θα ήταν νομίζω τα συστήματα επιτήρησης/παρακολούθησης και ένα άλλο οι επικοινωνίες όπου έχουν σημειωθεί ήδη εξαγωγικές επιτυχίες.

   1. @WTF:
    I agree withe this approach
    In any case we cannot/should not continue with weapons acquisitions στο +5
    Πρέπει να σχεδιάζουμε και να επιλέγουμε σε βάθος χρόνου (όχι όπως τώρα βρισκόμαστε για τις φρεγάτες)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *