Ιδιαίτερα ξεχωριστή κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018» ήταν η στιγμή του απόπλου των φρεγατών από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Εκεί βρίσκονταν όλες οι μονάδες της Διοίκησης Φρεγατών σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα για άπαρση.  Μεταξύ αυτών η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» (F-454) το πλήρωμα της οποίας είχε το ξεχωριστό προνόμιο και την τιμή να μεταφέρει τη λήκυθο όπου φυλάσσεται η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη μαζί με αυτήν του Ανδρέα Μιαούλη και το οστεοφυλάκιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια ιστορική στιγμή αφού ήταν η πρώτη φορά από την εποχή της επανάστασης που οι ήρωες ναυμάχοι του 1821, βρέθηκαν και πάλι στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, όπου πραγματοποιήθηκαν ναυτικά γυμνάσια με πλοίο που μετέφερε λείψανα των ηρώων του 1821.

Με τις καρδιές των ηρώων της επανάστασης

Στο ιστορικό αυτό ταξίδι τελικός προορισμός ήταν τα Ψαρά όπου και ο λαός του νησιού υποδέχτηκε πανηγυρικά τον ήρωα της επανάστασης Κωνσταντίνο Κανάρη, που επέστρεψε 194 χρόνια μετά στο νησί που τον γέννησε.

Η χρονική στιγμή για την επιλογή αυτής της εκδήλωσης δεν ήταν διόλου τυχαία αφού σε μια περίοδο πλήρους αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τον προαιώνιο εχθρό, η λαμπρή ιστορία των ναυμάχων του 21 συνάντησε τους μαχητές του σήμερα, τονώνοντας με τον τρόπο αυτό το ηθικό των πληρωμάτων του Στόλου αλλά και το πληθυσμό των ακριτικών Ψαρών.

Στο λιμάνι των Ψαρών είχε ήδη δέσει σημαιοστολισμένο το αρματαγωγό Α/Γ «ΧΙΟΣ» του ΠΝ. Αμέσως μετά την άφιξη της ΦΓ «ΨΑΡΑ», καΐκια και τράτες κύκλωσαν τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ενώ μόλις άρχισε η διαδικασία επιβίβασης των λειψάνων στη λέμβο που θα τα μετέφερε στο λιμάνι, οι κόρνες τους ήχησαν πανηγυρικά, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης που διαπέρασαν όλους όσους ήταν παρόντες στην ιστορική αυτή στιγμή.

Άγημα του ΠΝ απέδωσε τιμές υπό τα χειροκροτήματα των κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί καθώς ο Κυβερνήτης με τον Ύπαρχο της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» μετέφεραν τις καρδιές των θρυλικών ναυάρχων παρουσία του ΥΕΘΑ, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Α/ΓΕΝ και των δημάρχων Ψαρών, Ύδρας και Σπετσών.

Μήνυμα ενότητας για όλους τους Έλληνες

Όπως ορθώς υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην ομιλία του μετά την τέλεση τρισάγιου και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων Πεσόντων αγωνιστών του 1821, ο αγώνας των ηρώων του 21 συμβολίζει το διαχρονικό μήνυμα ΕΝΟΤΗΤΑΣ για όλους τους Έλληνες:

«Σήμερα και μόνο η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν ως κορυφαία αυτή την εκδήλωση στη σειρά των εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», του δημάρχου των Ψαρών που εκπροσωπεί τους Ψαριανούς και τις Ψαριανές απογόνους των ηρώων πυρπολητών των Ψαρών, του δημάρχου της Ύδρας εκπροσώπου των Υδραίων πυρπολητών ναυάρχων και ναυμάχων, του εκπροσώπου των Σπετσών και βεβαίως των Σπετσιωτών της Μπουμπουλίνας και όλων εκείνων που συνευρέθησαν για την απελευθέρωση του έθνους, δίνει από εδώ από την «μαύρη ράχη» των Ψαρών το μήνυμα της ενότητας του έθνους και το μήνυμα ότι όσο είμαστε ενωμένοι τόσο θα είμαστε ανίκητοι» ανέφερε ο κ Καμμένος.

Επιπλέον τονίστηκε από τον ΥΕΘΑ η έμπρακτη αναγνώριση της πολιτείας στη διαχρονική προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού στην άμυνα της χώρας και ο σεβασμός και η εκτίμησή προς τους κατοίκους των Ψαρών, οι οποίοι με πνεύμα αγνού πατριωτισμού δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Σημειώνεται είχε προηγηθεί η παραλαβή της λήκυθου με την καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη και το οστεοφυλάκιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από τις νήσους Υδρα και Σπέτσες αντιστοίχως με την ΤΠΚ «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» ενώ το πλήρωμα της Φ/Γ «ΚΑΝΑΡΗΣ» παρέλαβε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τη λήκυθό όπου φυλάσσεται η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη. Από εκεί έγινε η μεταφορά τους στη Φ/Γ «ΨΑΡΑ», η οποία και τα μετέφερε την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στη νήσο Ψαρά που ορίστηκε ως τόπος πραγματοποίησης των κεντρικών εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».

Η καρδιά του ένδοξου ναυάρχου Κανάρη μαζί με αυτήν του Ναυάρχου Μιαούλη και τα οστά της Μπουμπουλίνας παρέμειναν  στα Ψαρά μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας όπου και αναχώρησαν και πάλι με τη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» ώστε να επιστραφούν στο Εθνικό και ιστορικό Μουσείο.