Απολύτως θετικός είναι ο απολογισμός της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018» που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του κεντρικού, βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα όμως η συγκεκριμένη άσκηση αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο, καθώς η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» μετέφερε τη λήκυθο που περιέχει τη καρδιά του θρυλικού πυρπολητή  Κωνσταντίνου Κανάρη μαζί με την καρδιά του Ναυάρχου Μιαούλη και τα οστά της Μπουμπουλίνας, στη νήσο Ψαρά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος»

Πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού επισημαίνουν οτι η επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου το διάστημα διεξαγωγής της άσκησης (3-8 Ιουνίου 2018), έστειλε το κατάλληλο «μήνυμα» σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο. Και αυτό διότι έγινε επίδειξη των υψηλών επιχειρησιακών ικανοτήτων του ΠΝ, οι οποίες οχι μόνο διατηρούνται αλλά διακρώς επεκτείνονται με εντατική εκπαίδευση των πληρωμάτων σε όλο το φάσμα επιχειρήσεων εναντίον απειλών επιφανείας, αέρος αλλά και ανθυποβρυχιακό αγώνα.

Όπως άλλωστε επεσήμανε χθές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επιθεώρηση του Στόλου στο Φάληρο, το Πολεμικό μας Ναυτικό επιβεβαιώνει, διαχρονικώς, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά την μαρτυρία του Θουκυδίδη: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Κατέστησε δε κατηγορηματικά ότι: «Με την στάση του αυτή το Πολεμικό μας Ναυτικό διαμηνύει, προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι θέλουμε το Αιγαίο θάλασσα Ειρήνης, που ενώνει τους Λαούς στον δρόμο της συνεργασίας και της δημιουργίας.  Δεν πρόκειται να ανεχθούμε, όμως, οιαδήποτε αμφισβήτηση και, πολύ περισσότερο, οιαδήποτε προσβολή των συνόρων μας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Και έχουμε αποδείξει, ως Λαός και ως Έθνος, ότι αυτό το κάνουμε πράξη κάθε φορά που το Εθνικό μας Χρέος το απαιτεί».

Εφαρμογή ειδικών σχεδίων

Με κορυφαίο πλεονέκτημα την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα των πλοίων της Διοίκησης Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Υποβρυχίων, Αμφίβιων Δυνάμεων και με τη συνδρομή κανονιοφόρων, Πλοίων Γενικής Υποστηρίξεως, Βοηθητικών πλοίων, Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών και ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, το Αρχηγείο Στόλου έθεσε σε εφαρμογή ειδικά σχέδια στο πλαίσιο των 6ημερων ναυτικών γυμνασίων, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά την ικανότητα να εκτελεί επιχειρήσεις για την εξασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιώματων στις Ελληνικές θάλασσες.

Η πολυπλοκότητα που παρουσιάζει σήμερα ο αγώνας στη θάλασσα αποτέλεσε την βασική «συνταγή» της ετήσιας άσκησης μεγάλης κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία όπως ανακοινώθηκε στοχεύει στην διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Ειδικότερα όμως το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε στην πράξη ειδικά σχέδια που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων πειραματικές και καινοτόμες τακτικές που βασίζονται σε σενάρια απειλών απόλυτα προσανατολισμένα στο περιβάλλον απειλών του Αιγαίου. Στο σημείο αυτό πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη σημασία καθώς το Αρχηγείο Στόλου επιδιώκει διαρκώς να επεκτείνει το σχεδιασμό του απέναντι σε κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο με το οποίο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο σε περίοδο κρίσης ή πολέμου με αντίπαλο το τουρκικό Ναυτικό.

Φυσικά δεν μπορούμε να επεκταθούμε περισσότερο για ευνόητους λόγους αλλά διαπιστώνεται σε κάθε περίπτωση ότι τίποτα δεν «αφήνεται στη τύχη» ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι το αίσθημα ευθύνης όλου του προσωπικού, το οποίο λειτουργεί παρά τις δυσκολίες με αυταπάρνηση και το κυριότερο – πλήρη συναίσθηση της αποστολής του.

Μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας

Προ της κύριας φάσης εκτέλεσης της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018», προηγήθηκε εκτενής σχεδιασμός ενώ η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 στο αμφιθέατρο της Σχολής Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ. Με την ευκαιρία της παρουσίασης, ο Αρχηγός ΓΕΝ παρείχε οδηγίες και κατευθύνσεις τονίζοντας στα στελέχη, τόσο τους τομείς που πρέπει να δοθεί ειδική έμφαση όσο και την κρισιμότητα της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας όπου το ΠΝ καλείται να αναλάβει διευρυμένο ρόλο για την προάσπιση Εθνικών συμφερόντων σε τομείς εκτός του παραδοσιακού τομέα δραστηριότητας αλλά και την αντιμετώπιση μη συμβατικών απειλών.

Κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η ανάπτυξη/διατήρηση ενιαίου πνεύματος συνεργασίας και η εκτέλεση πολλαπλών αντικειμένων στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων που προαναφέρθηκαν.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, επέβη στη Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ», η οποία συμμετείχε στην άσκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018”, στο πλαίσιο παρακολούθησης δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης του ΠΝ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης και παρακολούθησε εκτέλεση πυρών κατά εναέριου στόχου (ανεμούριο) στο πεδίο βολής Άνδρου.