Η Αυστραλία εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την έγκριση από τις ΗΠΑ της πώλησης 220 πυραύλων τύπου cruise Tomahawk, για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων που θα λάβει η Καμπέρα από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της συμμαχίας AUKUS, η οποία συστήθηκε για να αντισταθμίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού. Οι μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοι αρχικά θα αναπτυχθούν στα ήδη υπάρχοντα πλοία της Αυστραλίας και στη συνέχεια στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που θα λάβει η χώρα, δήλωσε ο Πατ Κόνροϊ υπουργός Βιομηχανίας και Άμυνας.

Η ικανότητα «πληγμάτων σε μεγάλο βεληνεκές βρίσκεται στην καρδιά» της αμυντικής στρατηγικής της Αυστραλίας, η οποία συνίσταται «στη διατήρηση του αντιπάλου σε απόσταση», πρόσθεσε. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 η Αυστραλία είχε ανακοινώσει την αγορά αμερικανικών πυραύλων Κρουζ Tomahawk. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση αυτή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Πεντάγωνο.

Το κόστος της αγοράς, της συντήρησης και της επιμελητειακής υποστήριξης των πυραύλων αυτών εκτιμήθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια στα 895 εκατ. δολάρια (840 εκατ. ευρώ). Ο εξοπλισμός αυτός – με βεληνεκές μεγαλύτερο των 1.000 χιλιομέτρων — θα αναπτυχθεί σε πρώτο χρόνο στα αυστραλιανά αντιτορπιλικά κλάσης Hobart. Η ανακοίνωση έγινε μετά την παρουσίαση τη Δευτέρα σχεδίου, το οποίο προβλέπει να παραδοθούν στην Καμπέρα πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις αρχές της δεκαετίας του 2030, στο πλαίσιο της συμμαχίας AUKUS μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.