Μεσούσης της κρίσης με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανοίγει θέμα Θράκης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν παραβιάζει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση της μειονότητας.

Ο Tούρκος εκπρόσωπος, με γραπτή δήλωσή του, κάνει λόγο για συστηματική πολιτική της Ελλάδας για κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα, τα τελευταία 25 χρόνια, με πρόσχημα τα μέτρα οικονομικής λιτότητας, «κλείνει προσωρινά» μειονοτικά σχολεία, χωρίς να συμβουλεύεται -όπως ανέφερε- την ίδια τη μειονότητα.

Ως τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής ανέφερε το κλείσιμο οκτώ μειονοτικών δημοτικών σχολείων στη Θράκη. Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η πρακτική αυτή της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος. Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική παραβίασης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών της μειονότητας με διάφορα πρόσχημα και να ανοίξετε ξανά αυτά τα σχολεία».

Τέλος, ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «αποφασιστικά τις πρωτοβουλίες της ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” βάσει της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης».

Πηγή: https://www.cnn.gr/