Η σουηδική Saab αποκάλυψε όλες τις οικονομικές λεπτομέρειες για την προσφορά του μαχητικού αεροσκάφους JAS-39E/F Gripen στην Φινλανδία (πρόγραμμα HX, τελικά επιλέχθηκε το αμερικανικό F-35A Lightning II). Η κίνηση αυτή έγινε με το βλέμμα στραμμένο στο προγράμματος απόκτησης 114 νέων μαχητικών αεροσκαφών της Ινδίας, το οποίο, σύμφωνα με τη Saab, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022 με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Στο δια ταύτα η Saab δηλώνει ότι προσφέρει το αεροσκάφος στη μισή τιμή, σε σχέση, για παράδειγμα, με το γαλλικό Rafale, το οποίο έχει ήδη επιλέξει η Ινδία (συνολικά 36 αεροσκάφη). Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης από τον Magnus Skogberg, διευθυντή της εκστρατείας προώθησης του JAS-39 Gripen στη Φινλανδία.

Όπως δήλωσε ο Magnus Skogberg η Saab προσέφερε 64 JAS-39E/F Gripen έναντι του ποσού των € 8 δισεκατομμυρίων (δηλαδή € 125 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος), για τα αεροσκάφη, το κόστος της υποστήριξης για 10 χρόνια και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας προς τη Φινλανδία (με κόστος € 6,5 δισεκατομμύρια) συν € 1,5 δισεκατομμύρια για τα όπλα (βλήματα αερομαχίας μεγάλου βεληνεκούς Meteor, μικρού βεληνεκούς IRIS-T και βλήματα προσβολής KEPD-350 Taurus και SPEAR). Πέραν αυτού του πακέτου, η Saab προσέφερε στη Φινλανδία, ως δικαίωμα επιλογής, την απόκτηση και δύο αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλού ρόλου GlobalEye με συνολικό κόστος € 1 δισεκατομμύριο, για τα αεροσκάφη και την υποστήριξη τους.

Θέλοντας να υπογραμμίσει το οικονομικό όφελος της επιλογής των JAS-39 Gripen για την Ινδία, ο Magnus Skogberg υπενθύμισε το κόστος των € 216,7 εκατομμυρίων ανά αεροσκάφος που δαπάνησαν οι Ινδοί το 2016 για την προμήθεια των 36 Rafale (€ 7,8 δισεκατομμύρια το συνολικό κόστος για τα αεροσκάφη, την υποστήριξη, τα όπλα και τις υποδομές). Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 το Rafale είχε επιλεγεί από την Ινδία στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης 126 νέων μαχητικών αεροσκαφών, αλλά το 2015 οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν λόγω σοβαρών διαφωνιών επί των όρων του συμβολαίου, μεταξύ της Ινδίας και της Dassault, ιδιαίτερα στο κομμάτι της συμπαραγωγής των 108 από τα 126 αεροσκάφη στην Ινδία από την κρατική εταιρία HAL.

Ωστόσο, το 2016 η Ινδία προχώρησε σε εσπευσμένη προμήθεια 36 Rafale έναντι του ποσού των € 7,8 δισεκατομμυρίων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ έναντι του Πακιστάν. Σύμφωνα με τον Magnus Skogberg το JAS-39 Gripen είναι η ιδανική λύση που συνδυάζει υψηλή διαθεσιμότητα και χαμηλό κόστος. Για παράδειγμα στη Φινλανδία η Saab εγγυήθηκε ελάχιστη διαθεσιμότητα της τάξεως του 78% (50 από τα 64 αεροσκάφη σε πτητική κατάσταση ανά πάσα στιγμή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες) με ετήσιο κόστος χρήσης κάτω των € 250 εκατομμυρίων για το σύνολο των 64 αεροσκαφών. Επίσης ανέφερε ότι το πιθανό κόστος μελλοντικής αναβάθμισης των αεροσκαφών, σε διάστημα 40 ετών, δεν θα ξεπερνούσε τα € 2 δισεκατομμύρια.