Το ΠΝ όπως είναι γνωστό ήθελε να αποκτήσει τορπίλες νέου τύπου με διεθνή διαγωνισμό. Το πρόγραμμα αρχικά αναφέρονταν ως πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών βαρέως τύπου.

Ακολούθως αυτό άλλαξε και αναφέρεται πλέον ως «Ανανέωση τορπιλικού δυναμικού». Για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε εάν όντως η γερμανική λύση ήταν η βέλτιση οφείλουμε να κάνουμε σύγκριση με τις υπόλοιπες προσφορές των εταιρειών, της γαλλικής και της ιταλικής. Μάταια όμως διότι ο διαγωνισμός αφορούσε εκτός της απόκτησης νέων τορπιλών και τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων τορπιλών του ΠΝ τύπου SUT Mod 0.

Συνέπεια αυτού του όρου ήταν να μην υπάρχουν άλλες οικονομικές προσφορές πλην των Γερμανών αφού μόνον αυτοί μπορούσαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού παλαιότερων τορπιλών και παράλληλα να δώσουν και νέες τορπίλες στο ΠΝ. Συνεπώς, οικονομικές προσφορές της Naval Group και της Leonardo δεν υπήρξαν ώστε να αξιολογηθούν συγκριτικά με τους Γερμανούς.

Το ερώτημα παραμένει το εξής: Γιατί ενώ η απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου πριν από 1,5 χρόνο ήταν για νέες τορπίλες, έκανε το ΓΕΝ και την αρμόδια να διεύθυνση να αλλάξει τον διαγωνισμό; Γιατί το ΠΝ δεν είχε ζητήσει εξ αρχής εκσυγχρονισμό παλαιότερων τορπιλών;

Γιατί το ΠΝ δεν προχώρησε στην σχεδίαση δυο ξεχωριστών προγραμμάτων ώστε να αποκτήσει αφενός νέες τορπίλες διατηρώντας ποιοτικό προβάδισμα απέναντι στην τουρκική απειλή (είτε με την BlackShark είτε με την F-21) και αφετέρου να εκσυγχρονίσει παλαιότερες εφόσον αυτό κρίθηκε τόσο αναγκαίο;

Σε κάθε περίπτωση το τίμημα το οποίο θα καταβληθεί όπως πληροφορούμαστε αφορά την απόκτηση 36 νέων τορπιλών Seahake Mod4 καθώς και τον εκσυγχρονισμό 18 παρωχημένων τορπιλών τύπου SUT Mod 0 σε επίπεδο SUT Mod 4. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 115 εκατομμύρια ευρώ.

Για να είμαστε αντικειμενικοί έστω και έτσι το ΠΝ θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονες τορπίλες, ένα απόθεμα συνολικώς 54 υφάλων όπλων.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως η ελληνική κυβέρνηση με την απόφαση της δεν στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα στη Γερμανία, στενό σύμμαχο της Τουρκίας Δυστυχώς, η Γερμανία έχει τηρήσει και τηρεί τη πλέον φιλοτουρκική στάση και δεν πρέπει να επιβραβεύεται γι’ αυτή της τη στάση. Αυτή είναι η άποψη μας και τη λέμε ξεκάθαρα.

Comments

 1. Ο αρθρογράφος ξεχνά ότι οι Γερμανοί ζητούν επιπλέον χρήματα για να πιστοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη τορπίλη στο ISUS των υποβρυχίων. Οι Γάλλοι ήρθαν για να κάνουν δοκιμές με τις δικές τους και έφαγαν ήττα. Δεν θυμάμαι αν το εν λόγω σαιτ φιλοξένησε την είδηση αυτή.
  Οπότε αν θέλαμε να δώσουμε κάποιο μήνυμα θα μπορούσαμε μόνο αν υπήρχαν χρήματα και κάναμε εκ νέου
  διεθνή διαγωνισμό για αντικατάσταση ΟΛΩΝ των υποβρυχίων με καινούρια – και οι Γερμανοί απλά έχαναν.

   1. Να υποθέσω πως κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με το θέμα των νέων φρεγατών!

    Απευθείας ανάθεση είτε για MMSC είτε για A200.

    Υπάρχει κάποια εξέλιξη;

   2. Αυτό είναι λάθος. Είναι πιστοποιημένο το ISUS 90-50 στην έκδοση τορπίλης που αγόρασαν οι Πορτογάλοι πριν από αρκετά χρόνια. Το ISUS 90-15 του ΠΝ, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πιστοποιημένο στην έκδοση τορπίλης που προσφέρουν οι Ιταλοί αυτήν την στιγμή στην αγορά.

    Το ΠΝ έκανε ότι έκανε, για να διασφαλιστεί ότι τα υποβρύχια του θα αποκτήσουν άμεσα νέες τορπίλες, υποκύπτοντας δυστυχώς στα Γερμανικά αλλά και Ελληνικά συμφέροντα βιομηχάνων, παράλληλα παρακάμπτοντας τους νόμους έκτρωμα διαφόρων κυρίων, που δεν τολμά η Κυβέρνηση να καταργήσει, τους οποίους αν ακολουθούσε, τα όπλα θα έρχονταν εδώ όταν τα υποβρύχια θα αποσύρονταν.

    1. Η απάντησεις ειναι πλήρως ενημερωτικές τοσο για την Ιταλικη …όσο και για τη Γαλλική τορπίλη.
     Θα προσθέσω το αυτονόητο ..,.οταν θελεις σίγουρο αποτελεσμα & στο συντομότερο δυνατό χρόνο …αγοράζεις δοκιμασμένα και πιστοποιημένα πραγματα. Γιατι απο εκπλήξεις και προβλήματα εχουμε πάθει πολλα στο παρελθόν.

     1. To 209-1200AIP έχει το ISUS 90-46, όχι τα Τ-214. Αυτά έχουν το ISUS 90-15.

      Όσον άφορα την Γαλλική F21 Artemis, πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις τόσο στα σκάφη, όσο και στα ISUS 90-15 αλλά και στο ISUS 90-46 του S118, ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την γαλλική τορπίλη.

     2. Ανάποδα τα λες με τα ISUS τα 214 έχουν νεότερο το 90-46.
      Το 90-15 ειναι παλαιότερο είναι αδύνατο να είναι μπει στα 214, σήμερα έχουμε φτάσει στο 90-100

     3. Αν και υπάρχουν δημοσιεύματα για αυτό που λέω τα περισσότερα συμφωνούν με αυτό που λες, μαζί και ένα έντυπο διαγωτισμού από το ΠΝ!
      Παράδοξο μου κάνει να έχει νεότερο ISUS το 209 ΑΙΡ…. εδώ 90-15 αναφέρεται ότι έχουν και τα Ιταλικά SAURO!
      Τεσπα κλείνουμε 214 με 90-15….

  1. κακως ασχολουμαστε με τορπιλες. Αυτο με το οποιο πρεπει να ασχοληθουμε ειναι η ενεργοποιηση της οψιον για 2 ακομη υποβρυχια. Συνολο 7 υποβρυχια με 8 συγχρονες τορπιλες εκαστο, παρα τωρα με 5 υποβρυχια και 11 τορπιλες εκαστο.

  2. Οι ιταλικές Τορπίλες εχουν πιστοποιηθεί τόσο στα 209 των Ιταλών όσο κ στα 214 των Πορτογάλων χωρίς κανένα προβλημα με το ISUS οπότε οι δικαιολογίες των Γερμανών δεν στέκουν , ΟΎΤΕ χρειάζεται να πληρώσουμε κάτι έξτρα μιας κ οι πιστοποιήσεις έχουν γίνει κ από άλλους.
   Το ίδιο ισχύει κ για τις δικαιολογίες ότι δεν μπορούν να δώσουν τορπίλες ΑΜΕΣΑ γιατί δεν έχουν κ πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2022.
   Οι Γερμανοί έχουν σε «υπηρεσία» 6 υποβρύχια 212 τα οποία φέρουν SeaHake mod4.
   Κ επειδή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην τα έχουν με πλήρη φόρτο τορπίλων αλλά κ κάποια αναχορηγια.
   Τα 212 μπορούν να φέρουν μέχρι 12 τορπίλες.Τωρα αν υποθέσουμε ότι θα έχουν μίξη τορπίλων SeaHake mod4 κ βλημάτων IDAS(4 βλήματα ανά τορπιλοσωληνα) κ λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουν 6 τορπιλοσωληνες ο φόρτος μάχης λογικά θα είναι 10 SeaHake mod4 για χρήση από τους 5 τορπιλοσωληνες κ 4 IDAS για 1 τορπιλοσωληνα που μένει.
   Δλδ στην καλύτερη περίπτωση έχουν αυτήν την στιγμή 60 τορπίλες στα 212 άντε να δεχτώ minimum 48 τορπίλες.
   Δεν βάζω μέσα την αναχορηγια ,που κάθε σοβαρό Π.Ν έχει για τις μονάδες του.
   Από στοιχεία που οι ίδιοι οι Γερμανοί βουλευτές έχουν γνωστοποιήσει κ έχουν ερωτήσεις στην Γερμανική Βουλή, λειτουργικά κ έτοιμα για αποστολή σήμερα είναι 1 το πολύ 2 υποβρύχια μιας κ το ένα έχει πάθει τεράστια ζημιά αφού σε άσκηση στην Βαλτική το έριξαν στα βράχια κ τα υπόλοιπα είναι εκτός λειτουργίας λόγω ελλείψεως κονδυλίων.
   Άρα οι τορπίλες ή τουλάχιστον ένα μέρος τους τους θα μπορούσε να δοθεί άμεσα στο Ελληνικό Π.Ν.
   Αν είχαμε σοβαρή πολιτική ηγεσία κ όχι μαριονετες θα τους είχαμε στείλει στον αγύριστο κ τώρα θα είχαμε ήδη στα υποβρύχια μας τις Ιταλικές Black Shark Advanced που είχαν κερδίσει των πρώτο διαγωνισμό κ θα δίναμε στους Γερμανούς την αναβάθμιση των SUT 0 για να μην κλαίνε.

  3. Αμ δε οι black shark έχουν πιστοποιηθεί στα γερμανικά υποβρύχια όχι μόνο στον αρχικο διαγωνισμό αλλα και εν συνεχεια που πιστοποιήθηκε στα πορτογαλικα υποβρυχια !!! Αλλά ας όψεται η μιζνες simens που επιτυγχάνει κάθε γερμανικό εκβιασμό! Ενώ τώρα που υπογράφηκε η αγορά για τις τορπιλες εκβιαζομαστε να αποσύρουμε αγωγές ελληνικου δημοσίου κατά της ίδιας εταιρίας ύψους 1.5 δις ευρώ για τις καθυστερήσεις στα type 214 και το μπάχαλο που επικράτησε στα ναυπηγεία!

 2. Εαν θυμαμαι καλα στο κοστος 36 seahake , η Leonardo εδινε 45 Black Shark.

  Να πουμε καπου εδω οτι τα Romeo ερχονται χωρις Link 16 ( αυτο ελειπε να ειχαμε inter service data links) και φυσικα χωρις NSM, παρα τα υπονοουμενα που πετουν εντυπα του αμυντικου χωρου.

  1. phormio

   Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην περίπτωση, νομίζω ότι εκτός απο το λινκ 16 είναι πολλά περισσότερα που δεν θα συνοδεύουν το πακέτο με τα νέα ελικόπτερα Seahawk.

 3. Για να κανω τον συνηγορο του διαβολου οι αλλες εταιρειες προσφεραν για πιστοποιηση η μια «πειραγμα» η αλλη παρακαμψη του λογισμικου μαχης χωρις σοβαρες εγγυησεις με το τεραστιο ρισκο κατι να μην παει καλα και να φαμε αλλα 5-6 χρονια φαγουρας ,το «λαθος» εγινε στην συμβαση αποκτησης των 214, μην αγνοουμε και την ισως πολιτικη επιλογη να παρουν και οι γερμανοι το αναλογουν μεριδιο στα εξοπλιστικα συν τα στραβα ματια στην αυξηση των αμυντικων προυπολογισμων σαν οι βασικοι πιστωτες μας στα μνημονια.

  1. Τι «πείραγμα» προσφέρουν οι Ιταλοί αδερφέ; Οι Ιταλικές Black Shark Advanced έχουν πιστοποιηθεί κ δουλεύουν χωρίς κανένα προβλημα τόσο στα Ιταλικά 209 , όσο κ στα Πορτογαλικά 214.

   1. https://defencereview.gr/oi-torpiles-poy-endiaferoyn-to-pn-stin-euronaval-2018/ αρθρο του κ Νικητα απο το 2018, δεν διαφωνουμε οτι οι blackshark δουλευουν απλα οι πορτογαλοι ηταν μαγκες που στην συμβαση προμηθειας εξαρχης πιστοποιησαν την blackshark χωρις το κοστος των 72 mil € ενω ο ιταλοι εχουν συστημα μαχης της νορβηγικης kongsberg, εδω τιθεται θεμα πνευματικων δικαιωματων στο γερμανικο λογισμικο που νομικα δεν επεμβαινει καποιος χωρις αδεια οτι και να ελεγαν οι ιταλοι να σε δεσουν με συμβολαιο, οσο για τις γαλλικες f21 τα προβληματα ηταν περισσοτερα https://www.defence-point.gr/news/polemiko-naytiko-apogoiteytika-ta-apotelesmata-tis-torpilis-f21-artemis-tis-naval-group

  2. Χρήστο πηγές κατευθείαν στην ουσία. Οι Γερμανοί πήραν παίρνουν και θα παίρνουν πάντα δουλειές είτε όπως τώρα για να επιτρέψουν την αύξηση των αμυντικών μας δαπανών είτε απλώς για να μη βλάψουν τα συμφέροντα μας πράγμα που μπορούν πολύ εύκολα και με χίλιους τρόπους να κάνουν. Μακάρι να ήταν αλλιώς αλλά έτσι είναι. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που έστω και με πολλά χρόνια καθυστέρηση θα λήξει η σοβαρότατη αυτή εκκρεμότητα. Αλήθεια τι γίνεται με την άλλη και εξίσου σοβαρη εκκρεμότητα των βληματων για τα leopard 2 hel;

    1. Ευχαριστώ για την απάντηση Χρήστο. Αφού τα τελευταία χρόνια έχουμε αποκτήσει καλές σχέσεις με το Ισραήλ γιατί να μην αποκτάμε και δικά τους όπλα; Και καλά είναι και διαφοροποιουμε έτσι τις πηγές μας.

 4. Ηταν μια από τις δυο επικρατέστερες πάντως… όπως και να έχει καλό ειναι να μάθουμε και τις προσφορές μαζί με το όποιο κόστος πιστοποιήσης αν αυτό υπάρχει.

  F-21 ειναι παραλογισμός η πιστοποίηση της στο 214. Οι ιταλοί με την στάση τους πάντως δεν κέρδισαν πόντους που ίσως θα μπορούσαν αν δεν στήριζαν υπόγεια την Τουρκία.

  1. Οι Ιταλοι ξερουμε οτι εχουν ισχυρα οικονομικα συμφεροντα στην Τουρκια. Επισης ξερουμε οτι οι Τουρκοι αγορασαν το λιμανι του Ταραντα και προσπαθουν να φτιαξουν εμπορικο διαδρομο μεταξυ Τουρκιας-Ταραντα-Μαγκρεμπ, που εαν πραγματωθει θα εχει μεγαλη σημασια για την ιταλικη οικονομια.

   Παρολα αυτα, φαινεται να προσπαθουν να τηρουν ουδετεροτητα, ειδικα οταν η Γαλλια ειναι μπλεγμενη στα τουρκικα θεματα. Ουδετεροτητα της Ιταλιας ειναι το καλυτερο που μπορουμε να πετυχουμε.

   Αντιθετα, το Βερολινο ειναι πλεον ο σημαντικοτερος στρατηγικος συμμαχος της Τουρκιας. Ειλικρινα αμφιβαλλω οτι ειναι συμμαχια βασισμενη αποκλειστικα σε βιομηχανικα συμφεροντα.
   Δειτε το χαρτη με τα τζαμια ή/και θρησκευτικες οργανωσεις που χρηματοδουνται απο το τουρκικο δημοσιο.
   https://gefira.org/en/2018/05/04/the-turks-are-gaining-a-foothold-in-europe-by-its-state-religious-organisations/

   Αντι να τα βαζουμε με τους Ιταλους που κανουν μπιζνες -χωρις να εχουν παραδωσει τμημα της εθνικης τους κυριαρχιας στην Τουρκια οπως η Γερμανια- , ας σκεφτουμε τι επρεπε να κανουμε εμεις. Ποσα χρονια ακουμε για τη Σιδηροδρομικη Εγνατια που να ενωσει Ηγουμενιτσα με Βαλκανια; Γιατι να μην ειχαμε αυτη τη σημαντικη υποδομη που να δινει εναλλακτικη εμπορικη διαδρομη στην Ιταλια;

   Καναμε ενεργειες για να τραβηξουμε κολοσσους οπως η ENI Και η Leonardo στην Ελλαδα? Τι καναμε για να ενισχυθει το διμερες εμποριο? Η πρεσβεια μας και το διπλωματικο σωμα, τι ενεργειες εκαναν για προωθηση των ελληνικων θεσεων στην ιταλικη κοινη γνωμη, σε μια χωρα που εχει κοινα συμφεροντα με εμας στο λαθρομεταναστευτικο, ιδια προβληματα ενω λειπει η τεραστια τουρκικη μειονοτητα που κανει τη δικη της προπαγανδα (σε αντιθεση με Γερμανια, Ολλανδια, Βελγιο, Αυστρια κλπ)?

   1. Αγαπητέ μου φίλε Φορμιωνα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.θα μου επιτρέψεις να προσθέσω στο θέμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας,την αδιάφορια του ελληνικού κράτους για την δημιουργία λιμένα εξυπηρέτησης εμπορευματοκιβωτίων στην δυτική πλευρά της Ελλάδας που δεν υπάρχει.ειδικα η Ηγουμενίτσα, θα μπορούσε να ήταν ο λιμένας εξυπηρέτησης και της Αλβανίας, συμβάλλοντας στην περεταίρω οικονομική επιρροή μας.
    Τέλος θα προσθέσω και την δυσφορία μου, που ξανά επιλέξαμε ένα οπλικο σύστημα χωρίς διεθνή διαγωνισμό και με άγνωστα α/Ο.η δυσφορία αυτή γίνεται μεγαλύτερη επειδή πρόκειται για γερμανικό σύστημα.αφου όμως έκλεισε αυτή η εκκρεμότητα, άστο…

   2. Οτι ισχύει για την Γερμανία ισχύει και για την Ιταλία δεν καταλαβαίνω γενικότερα το συλλογισμό σας… τώρα αν δούμε ποιος έχει μεγαλύτερα συμφέροντα να το κουβεντιάσουμε, να θυμίσω ότι οι Γερμανοί έχουν επιβάλει μέχρι και εμπάργκο στην Γερμανία, το θέμα των υποβρυχίων σέρνεται από το 2009….
    Δεν μπορεί να λέμε από την μία κακή γερμανία και από την άλλη καλή ιταλία, που θα μπορούσα να τραβήξουμε τους μεν και όχι τους δε…

    Στο κάτω κάτω μια επιλογή έγινε με το μικρότερο ρίσκο, δεν ειναι δα και οι Ιταλοί κοντά στα συμφέροντά μας για να έχουμε αντιγερμανικές υστερίες… και εγώ υπερ των BSA ήμουν αλλά κάπου καλμάρετε, έγινε η αγορά μετά από 20 χρόνια και γκρινιάζουμε πάλι…

    Δηλαδή έτσι και κρίνει το ΠΝ ότι η καλύτερη πρόταση ειναι αυτή της Α200 τι θα κάνετε ορισμένοι θα τους βγάλετε πουλημένους, γιατί από την μία διαβάζω για ανουμινόχαρτα από το σικάγο από την άλλη για τον κούλη τον γερμανοστολιά. Δηλαδή κάπου λίγο έλεος…

    1. @AIM

     Το προβλημα ειναι διπλο: γνωση των τορπιλων απο τους Τουρκους και κοστος (36 vs 45).

     Αντιθετα δεν εχω πει κακια κουβεντα για τις Α200, τις εχω υπερασπισθει σε παλαιοτερο ποστ. Ειναι πολυ καλη τιμη και versatile στο οπλισμο της.

     Επισης δεν ειναι θεμα αντιγερμανισμου οταν η κυβερνηση Μερκελ εκτελει χρεη junior partner στον Ερντογαν. Επισης , καθως η γερμανικη οικονομια ειναι διπλασια της ιταλικης, ειναι πιο ευκολο με οικονομικη διπλωματια να εχουμε impact στην Ιταλια παρα στη Γερμανια. Για τους Γερμανους θα ειμαστε παντα «μαριδα». Για τους Ιταλους αν το παιξουμε σωστα γινομαστε καπως αξιομνημονευτοι.

     Αντιθετα η διπλωματια μας με Γερμανια δεν πρεπει να τονιζεο τα ελαχιστα οικονομικα συμφεροντα αλλα την εσωτερικη απειλη που πρεσβευουν οι ιμαμηδες ελεγχομενοι απο το τουρκικο κρατος (πχ την υποθεση κατασκοπειας το 17) και η απειλη των Γκριζων Λυκων. Να υπαρξει συμμαχια με τις γερμανικες πολιτικες δυναμεις που αντιδρουν σε αυτη τη μερικη απωλεια εθνικης κυριαρχιας. Τσεκαρε πχ τον Manfred Weber του CSU και τι γραφει στο τουιτερ οποτε αναφερεται σε Ερντογαν.

     Επομενως οικονομικη διπλωματια με «μικρες» σχετικα χωρες (μικρες σε συγκριση με ΗΠΑ και Γερμανια) , ιδεολογικη και αμιγως πολιτικη διπλωματια με χωρες που αντιμετωπιζουν εσωτερικο τουρκικο προβλημα (Γερμανια, Ολλανδια, Βελγιο, Αυστρια) και διπλωματια «δειτε τι σημαντικη γεωγραφικη θεση /Σουδα εχουμε» με ΗΠΑ.

     Σκεψου πχ την Ολλανδια, χωρα με τεραστιες επενδυσεις στην Τουρκια. Δεν μπορουμε να χτυπησουμε στα ισα τους Τουρκους σε θεμα οικονομικων συμφεροντων. Ομως περσι στην Ουτρεχτη, Τουρκος γαζωσε τραμ με κοσμο. Το 2017, ο Ερντογαν ειχε αναμειχθει με τις ολλανδικες εκλογες και προσπαθησε να φτιαξει δικο του κομμα. Εκει χτυπας.

     1. Denk λεγεται το τουρκικο κομμα στην Ολλανδια με δεκανικια της Αγκυρας που υπαρχει πολλα χρονια …οι Τουρκοι ειναι παντου ανεμειγμενοι στην Ολλανδια …ο τουρκος που σκοτωσε στην Ουτρεχτη ειχε να κανει με κατι αλλο και οχι πολιτικο…ανθρωποι της νυχτας ειναι οι Τουρκοι και εχουν πολυ δυναμη και σε πολιτικα οπως και στην Γερμανια…το ειδαμε με την απογορευση εισοδου Τουρκαλας υπουργου τι εγινε εκεινο το βραδυ…οταν οι Ολλανδοι εχουν την Ελλαδα σαν μπανανια γιατι να πεταξουν τα λεφτα τους στην Ελλαδα και οχι σε Τουρκους, εξαλλου και η Ελλαδα επενδυει στην Τουρκια η μηπως οχι…νοοτροπια, οραμα χωρις μελλον και αχρηστους ψευτοπολιτικους τα χειροτερα κακα αυτης της χωρας …γενικα στον πατο της Ευρωπη, αν δεν αλλαξουν τροπο πολιτικης η Ελλαδα θα ειναι ενα χωριο της Ετρωπης…

 5. Πιστευω οτι μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι οι συσσωρευτές θα κατασκευαστούν στο γνωστό εργοστάσιο και αυτό μας δίνει μια ιδέα και του τι θα ακολουθήσει… Οπλικά συστήματα που δεν κάνουν την διαφορά (βλέπε MMSCotera) που το μόνο κριτήριο επιλογής τους θα είναι η διατήρηση σε λειτουργία κρατικοδιαιτων βιομηχανιών…
  Κι εμείς οι μαλάκες απλα θα πληρώνουμε…

  1. Mα γιατι τα λετε αυτα? Συμφωνα με την σελιδα πτηση&λοχιντ οι lcs ειναι θαυμασια πλοια και θα ερθουν μαζι με τουλαχιστον 2 ΑΒ…. δηλαδη για να ειμαστε ακριβείς τικοντερογκα… δηλαδή για να ειμαστε πιο ακριβείς μαλλον τιποτα για την ωρα,,, αλλα τέλος πάντων να ειστε σιγουρος οτι γενικα κατι θα ερθει στο μακρινο μελλον με πιο πιθανο μια σκουριασμενη βυθοκορο

 6. Οκ για τα 5 υποβρύχια που έχουμε ,έπρεπε να γινει πολυ κακος εγινε τοσο καθυστερημένα λογο καθυστερημένων της προηγούμενης κυβέρνησης … Τα υπολοιπα 6 που εχουμε πρεπει να αντικατασταθούν με Γαλλικά που παίρνουν Scalp .

    1. Με τους αυστραλους έχει γίνει τεράστια υπέρβαση του προϋπολογισμού. Από 50δις δολάρια Αυστραλίας για 12 υποβρύχια, τους πάνε 90. Εμείς δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε. Δεν είμαστε για τέτοια.

     https://www.smh.com.au/politics/federal/defence-knew-submarines-would-cost-almost-80b-five-years-ago-20201012-p564ea.html

     Ας φτιάξουν κι άλλα 214 ή κάτι αντίστοιχου στυλ.

     1. Αν σκεφτείς οτι οι »φρεγάτες» τους κάνουν 2 δις η κάθε μια με το συμβόλαιο να περιλαμβάνει τα πάντα για ολο τον κύκλο ζωής οπως και των καναδων .Επίσης πληρώνουν τις εταιρίες και ανοίγουν R$D στην αυστραλια …Ειναι πολυ περιεγα τα αυστραλιανά συμβόλαια .Μην παραξενευεσε με την τιμη,τα περισσότερο ειναι παράπλευρα κοστοι που εμεις ουτε ξερουμε οτι υπαρχουν ως πιθανοτητα .Δεν εχει 4 δις € το καθε υποβρύχιο για για 12 Scalp .Τοσο δεν κανουν τα πυρινοκινητα τερατα των αμερικανων ,παιζει μονο το καινουργιο αεροπλανοφο . Υπολογιζω τιμη στα 700 το καθενα με τα οπλα χωρις Fos .

   1. Όσο πιο γρήγορα μπορούμε αγορά και πιστοποίηση f21 & navy scalp στα 214 + Ωκεανός και εκσυγχρονισμός των sut σε mod 4 για τα υπόλοιπα 209. Στο μέλλον μακάρι να δούμε και smx3.1 αλλά αν πάμε σε φρεγάτες από Αμέρικα μεριά χλωμό.

 7. Ολες οι αιτιασεις για τις σχεσεις Ουννων και Μογγολων ειναι σωστες.
  Διαχρονικα συμβαινει και απαντες το γνωριζουν.
  Ομως το να αποκλεισουμε την Γερμανια απο ολες τις προμηθειες περισσοτερο θα βλαψει παρα θα ωφελησει τη χωρα.
  Με την ιδια λογικη θα επρεπε να εχουμε απαξιωσει ολα τα αξιολογα Γερμανικα συστηματα που διαθετουμε.
  Τη στιγμη κατα την οποια εμεις οι ιδιοι οι σχολιαστες διατηρουμε στην πλειοψηφια των οικιακων μας συσκευων Γερμανικες επιλογες. μην αναφερθω στα ΙΧΕ…
  Φημολογειται εντονα τελευταια οτι η εν λογω προμηθεια ηταν απαιτηση του ΠΝ.
  Το ζητουμενο ειναι οτι φαινεται ανεπαρκης ο αριθμος , για το υψος της δαπανης αναμενονται περισσοτερες λεπτομερειες σε συγκριση παντα με αναλογου τυπου συμβασεις.

  1. Δεν είπε κανείς να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της Γερμανίας αλλά να επιλέξουμε λύσεις που ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ, υπερβαίνουν το σύστημα διαφθοράς που μας οδήγησε στην παρακμή και την γεωπολιτική ομηρία, αλλά πολύ σημαντικό να πετύχουμε κατάλληλες συνεργασίες, συνέργειες, συμπαραγωγές με αληθινούς συμμάχους που θα λειτουργήσουν ως μεγάλοι πολλαπλασιαστές ισχύος!

 8. Κάπου εδώ ελπίζω να κλείνει το κεφάλαιο «ΠΝ και γερμανικά υποβρύχια». Δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε 100% όλη την επένδυση και οι Τούρκοι πήραν το ίδιο υποβρύχιο παρά τις ρήτρες της Ελλάδας.

  Για την αντικατάσταση των 209, πρέπει να πάμε σε scorpene. Τα 214, ελπίζω να έκλεισαν τον κύκλο προμήθειάς τους.

  1. Το θεμα ειναι να αλλάξουν και ρότα οι πολιτικοί – στρατιωτικοί, όταν τίθεται σοβαρό θέμα με την Γερμανία και κατα δεύτερων με την Αμερική, δε γίνεται να υπάρχει παύση εξοπλισμών και καλά για τιμωρία. Επιλογές υπάρχουν και πολλές, ΑΛΛΑ πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία απέναντι στα εξοπλιστικά για προμήθειες και να κοιτάζουν πακέτα λύσεων ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

   1. Eιναι προφανες οτι εγινε φωτογραφικος «διαγωνισμος», πιθανοτατα για πολιτικους λογους.
    Δεν πειραζει, και αυτες που επελεγησαν ειναι καλες και συγχρονες τορπίλες βαρεως τυπου, που καλυπτουν τις απαιτησεις του Ναυτικου.

    Και παλι καλα να λεμε που κατι γινεται, διοτι μεχρι πριν 3 μηνες ο Κουλός δεν εδινε ουτε καν 10.000.000 ευρω για αντίμετρα τορπιλών.

    Το προβλημα ειναι αλλου. Αγοραζονται μολις 36 νεες συγχρονες τορπιλλες, που δεν αρκουν ουτε για εναν πληρη φορτο των υποβρυχιων 214. Και αναβαθμιζονται μολις 18 παλαιες. Οι αναγκες του Ναυτικου ηταν για 82 νεες τορπιλες, και φυσικα θα επρεπε να αναβαθμιστουν πολυ περισσοτερες απο τις παλαιες.
    Ενω εμφανιζομαστε προθυμοι να διαθεσουμε δισεκατομμυρια για νεα πλοια, δε δινουμε 100.000.000 επιπλεον για να εξοπλισουμε επαρκως τα συγχρονα υποβρυχια που ΗΔΗ εχουμε, και κανουν τη διαφορα στο Αιγαιο υπερ ημων.

    Δυστυχως αποδεικνυεται για αλλη μια φορα οτι η κουλοκυβέρνηση δεν εχει σοβαρευτει επαρκώς.

   1. Μονο που ειναι η ιδια τορπιλη….απλα μακρυτερη/διαφορετικη εκδοση=6,6μ με μεγαλυτερη εμβελεια.

    Το Half generation πισω ειναι ανακριβες.

    1. @ ΙΤΑΛΟΣ
     Ο κατασκευαστής -κατά δήλωσή του- θεωρεί πως έχουν επέλθει βελτιώσεις στο πως ανταποκρίνεται οι τορπίλη απέναντι σε decoys (κάτι πολύ σοβαρό). Προσωπικά, είμαι fan της BlacK Shark.

 9. Καλό μήνα. Ίσως η πιο ορθολογική και χωρίς ρίσκο επιλογή. Έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια τώρα. Τουλάχιστον θα ανβαθνιστούν και κάποιες από τις παλιότερες. Το ΠΝ έκανε την καλύτερη επιλογή!!! Ολες οι άλλες θα έπρεπε να τις πιστοποιήσουμε με έξτρα κόστος και αμφίβολα αποτελέσματα. Επιστρέφει ο ορθολογισμός στις προμήθειες.

 10. Τις τορπίλες αυτές DM2A4 έχει αγοράσει και το τουρκικό ναυτικό το 2005-2008 , το πρώτο που τις αγόρασε σε αριθμό 48 + 2 για εκπαίδευση, σε δοκιμές που έγιναν το 2014 το σύστημα ακουστικών αντιμέτρων HIZIR δεν κατάφερε να ξεγελάσει παρά μόνο για λίγο τις τορπίλες αυτές, με τις βελτιώσεις που έγιναν το 1918 σε δοκιμές που έγιναν οι τορπίλες ξεγελάστηκαν σε απόσταση 10-12 χιλ. Είναι προφανές λάθος να αγοράζονται όπλα όπως αυτά που έχουν ευαίσθητα συστήματα και που γνωρίζουν οι τούρκοι.

    1. Αυτό το σημείο θέλει διερεύνηση
     Σίγουρα δοκιμάζουν τα αντίμετρα τους για τις DM2A4 που διαθέτουν και είχαν παραγγείλει από το1998 .Έχω δώσει links σε άλλο σχόλιο που δεν έχει ανεβεί ακόμα

     Δύσκολο να έχουν τα ίδια ηλεκτρονικά με αυτές που θα παραλάβουμε εμείς σχεδόν 20 χρονια μετά

     1. Όταν γίνεται κάποια αλλαγή υπάρχει κάτι στο όνομα που δηλώνει την αλλαγή. Είναι η ίδια τορπίλη με τις δύο μπαταρίες.

     1. @AIM
      Το έχω δει!
      Προσπαθώ να βρω τις διαφορες και τις βελτιώσεις που μπορεί να έχουν οι δικες μας από τις παλιότερες τουρκικες
      Εάν είναι οι ίδιες όσο αφορά το TARGET AQUISITION τότε τη κάτσαμε αφού οι γείτονες τεστάρουν τα αντίμετρα τους για αυτές!
      https://www.defenceturkey.com/en/content/a-look-at-major-hwts-lwts-in-nato-countries-ongoing-torpedo-programs-in-turkey-4127

     1. Η er δεν έχει πουληθεί γιατί χρειάζεται συνεργασία εναέριων μέσων. Αυτές του τουρκικού ναυτικού έχουν 4 μπαταρίες και αυτές του ΠΝ χωρίς να έχω πληροφόρηση υποθέτω θα έχουν 2 μπαταρίες, κατά τα άλλα είναι ίδιες.

     2. @ Mitch
      Εάν η διαφορα είναι μονο οι μπαταρίες τη κάτσαμε
      Θα πάρουμε τις τορπίλες για τις οποιες οι γείτονες έχουν σχεδιάσει και δοκιμάσει τα συστήματα αντιμέτρων τους???!!!!!

  1. @Mitch
   Και πριν από λίγο καιρό πάλι το ΤΝ πραγματοποίησε ασκήσεις αυτού του είδους … με επιτυχία! Ψωνίσαμε, δυστυχώς, από σβέρκο!!!

 11. δεν νομίζω οτι οι Ιταλοί στηρίζουν υπογείως την Τουρκία. Κρατάνε ενός είδους ουδετερότητα, αλλά όχι οτι στηρίζουν, παρόλο που έχουν συμφέροντα.

  1. Γιατί να την στηρίζουν υπογείως όταν μπορούν και φανερά;
   Έδωσαν τα επιθετικά ελικόπτερα και δορυφόρους για παρατήρηση-παρακολούθηση-αναγνώριση για στρατιωτική χρήση στην Τουρκία, όπως και μερικά άλλα που δεν είναι γνωστά, αυτά δεν τα λες και λίγα η άσυμαντα.

   Οι περισσότεροι έχουν αφοσιωθεί όμως στους γερμανούς, λες και οι Ιταλοί που ήταν η αιτία που επιτέθηκε η Γερμανία στην Ελλάδα είναι φιλέλληνες απο φύση, μόνο επειδή ένας άσχετος και ανιστόρητος ΠΚ έβγαινε και έλεγε μπούρδες για να μαζέψει ψήφους.

   1. @Ndgi
    αγαπητέ, ανάμεσα στα κράτη οι σχέσεις είναι έτσι. Το φιλέλληνας δεν σημαίνει τίποτα. Κι ίδιο έθνος να είναι ο άλλος, αν είναι ξεχωριστό κράτος κι έχει άλλα συμφέροντα θα είναι εναντίων σου.

    Η διαφορά είναι τι θα κάνει αν σε καταλάβει. Και την ζήσανε την διαφορά στο πετσί τους οι παπούδες μας.

    1. npo

     Ασφαλώς οι σχέσεις μεταξύ χωρών είναι έτσι, για αυτό δεν α τολμά ανομία και την λογική της διαφοροποίησης των Γερμανών στην συζήτηση που δεν στέκει αφού είναι έτσι όπως παρατήρησες και ο ίδιος οι σχέσεις.

     Όσον αφορά την συμπεριφορά των Ιταλών κατακτητών στον Β’ΠΠ θυμάμαι και αρκετές μαρτυρίες για προγκρόμ που έκαναν οι Ιταλοί στην Ελλάδα, οπότε δεν υπάρχει η διάφορα που υπονοείς, ο φασίστας είναι φασίστας, άσχετα αν το λένε Χίτλερ η Μουσολίνη εκτός αν πιστεύεις ότι υπήρχαν και υπάρχουν καλοί και κακοί φασίστες που δεν νομίζω να ισχύει.

     1. -διόρθωση-

      …για αυτό δεν αντιλαμβάνομαι και την λογική της διαφοροποίησης των Γερμανών στην συζήτηση…

 12. Νομίζω πως υπο τις συγκεκριμένες συνθήκες (που καίγεται ο κώλος μας) το ΠΝ έπραξε καλώς αναφορικά με τις τορπίλες.
  Γεγονός όμως είναι πως πρεπει να αποκτήσουμε στρατηγική εξοπλισμών, αλλά αυτό δεν είναι δουλειά του ΠΝ.

 13. Καλό μήνα σε όλους. Η λύση είναι η βέλτιστη δυνατή,λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τορπίλες έπονται των υποβρυχίων για αρκετά χρόνια.
  Με τη λύση αυτή παρακάμπτεται η διαδικασία πιστοποίησης.Οσο για τον αριθμό τους,από το τίποτα (παρωχημένες τορπίλες του ’80) είναι πολύ καλύτερα.

  1. Ήταν λέει η βέλτιστη πρόταση για το ΠΝ η γερμανική πρόταση…δε ξέρω για το ΠΝ…αλλά για το μιτσοτακαιικο είναι σίγουρα..οπως σίγουρο είναι ότι θα πουλήσουμε τις ίδιες και καλύτερες …στη φίλη και σύμμαχο Τουρκία σε καλύτερες τιμές και σε χρόνους που θα δίνουμε το πλεονέκτημα στα φιλαράκια τους..όπως κάνουμε πανταα

 14. Όταν, πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τις τορπίλες των 214, οι Γερμανοί είχαν αναλάβει την υποχρέωση να ενσωματώσουν όποια τορπίλλη επέλεγε το ΠΝ, χωρίς κόστος, στο σύστημα μάχης, με την αίρεση όμως ότι η επιλογή θα γινόταν εντός ορισμένου χρονικού περιθωρίου.
  Η αρμόδια επιτροπή προέκρινε, τεχνικά και οικονομικά, την γαλλοϊταλική Blackshark, περίπου ένα μήνα μετά την εκπνοή του ορίου. Και οι Γερμανοί ζήτησαν για την ενσωμάτωση ένα ποσό που σχεδόν διπλασίαζε το κόστος αγοράς, με αποτέλεσμα την ακύρωση του διαγωνισμού. Ακολούθησαν οι ιστορίες με τα «υποβρύχια που γέρνουν», τα μνημόνια κλπ.
  Και μη ρωτήσει κανένας αφελής αν ζητήθηκαν ευθύνες…

  1. Όταν θα μας δώσει τις τορπίλες ο Γερμανός…όταν θα……αυτές τις λίγες τορπίλες..παραλάβουμε…θα δείτε ότι θα εχουμε προβληματα…γιατί οι Γερμανοί είναι τουρκοφιλοι…και ανθελληνες..μόνο για λεφτά μας θέλουν…ένα από τα βασικά προβλήματα που θα έχουμε…είναι ότι οι Τούρκοι θα έχουν …λογισμικό..με αντίμετρα για τις τορπίλες μας…δηλαδή πάλι απλά θα είναι τα υποβρύχια μας…αν οι Γερμανοί…ήθελαν να μας βοηθήσουν πραγματικά θα μας έδιναν τις…. er…πράγμα που δεν έγινε….οι γερμανοτσολιαδες..που κυβερνούν…πάλι ..μας κοροϊδεύουν….τι πρέπει από εδώ και πέρα..να γίνει…
   1.αναβαθμιση των υπολοίπων τορπιλών…ώστε να ξεμπερδεουμε..με τους Γερμανούς
   2.δυο νέα υποβρύχια 214..που τα συστήματα τους..τα έχουμε ήδη αγοράσει…και είναι στην Ελλάδα
   και τέλος
   3.πιστοποιηση και αγορά και γαλλικών τορπιλών f21…και από εκεί και μετά…στοπ τα γερμανικά…και ναυπηγήσεις..των νέων γαλλικών υποβρυχίων…
   Σημείωση
   Μέσα στους επόμενους μήνες..θα έχουμε..εμπλοκή πολεμική με τους…και ελπίζω να μην ητηθουμε…αν και τα δεδομένα..λένε ήττα μας

   1. Οτι ναναι..Κανενα προβλημα ..
    ΟιΓερμανοι ειναι τυπικοι στις πωλησεις τους.
    Κανενα 214 δεν εχεις αγορασει και οι Γαλλικες τορπιλες δεν μιλουν απευθειας μετο Isus. Εμεις ζητησαμε την εκδοση οχι οι Γερμανοι.

 15. Ας πάρουμε αυτές που τώρα επειγόμαστε και έχουμε το χρόνο, επειδή είναι πολύ λίγες να το μελετήσουμε καλά το θέμα και να πάρουμε ότι καλύτερο στην επόμενη παρτίδα. Θα προτιμούσα βέβαια εκτός τους Γερμανούς, αλλά χωρίς τις SUT αυτή την εποχή, θα θέλαμε πολλά μαζεμένα χρήματα για εξ’ ολοκλήρου νέο απόθεμα τ/π. Θεωρητικά η αναβάθμιση των SUT, απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο από τις νέες τ/π.

 16. Δυστηχως ενα δραμα αλλα στην παρουσα κατασταση που βρεθηκε το Π.Ν(μαλλον το «βρεθηκαν» καποιοι) δεν μπορουσε να γινει κατι διαφορετικο.

  Το κακο της συγκεκριμενης προμηθειας ειναι αφενως οτι ο αριθμος τορπιλων που εκσυγχρονιζεται ειναι τελικα πολυ μικρος,το χρονικο διαστημα της παραδωσης των νεων μεγαλο, το κοστος(φυσικο αφου εμπλεκονται Γερμανοι), αλλα ΚΥΡΙΩΣ το γεγογονος οτι αγοραστηκε ενα οπλικο συστημα στο οποιο οι Τουρκοι εχουν μεγαλη γνωση και εμπειρια απο την χρηση τους για ευλογο χρονικο διαστημα ηδη.
  Οποτε ουσιαστικα αγορασαμε το τιποτα αφου δεν επερχεται καμμια εστω και ελαχιστη αναβαθμιση εναντι του Τουρκικου στολου.Απλα καναμε το αυτονοητο που θα επρεπε να ειχαμε κανει πριν 15 χρονια.

  Ας ελπισουμε οτι η συγκεκριμνη προμηθεια θα ειναι μια απο τις λιγες τελευταιες «τραβηγμενα» δικαιολογημενες προμηθειες απο την Γεμανια.Και η κυβερνητικη διαρροη για προμηθεια +2 υποβρυχιων 214(που ειναι και αυτη προπαγανδιστικη φωτοβολιδα) θα μετατραπει ως εναρξη προγραμματος αντικαταστασης των «δεινοσαυρων» 209 με μη Γερμανικο τυπο.Αλλιως ουσιαστικα προωθειται η απομειωση του υποβρυχιακου στολου.

  Στα των φρεγατων ακουγονται ενδιαφερουσες εξελιξεις.Οι Αμερικανοι ισως τελικα να προσφερουν τα FFGX.Το πιθανοτερο ειναι οτι η υποψηφιοτητα της MMSC εχει κριθει και απορριφθει.

 17. Στο συγκεκριμένο θέμα μάλλον η επιλογή ήταν μονόδρομος. Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο θέμα, η γκρίνια είναι λίγο υπερβολική.

  Ερώτηση. Ο χρόνος παράδοσης παραμένει το… κοντινό 2022;

 18. να πω την αλήθεια, ένα πρόγραμμα που είχε 15 χρόνια περιθώριο να τρέξει, έτρεξε τελικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος και των πειραγμένων κριτηρίων για να καταφέρουμε να αγοράσουμε τορπίλες, κάτι το οποίο δημιουργεί μια πικρή εντύπωση και μακάρι να είναι λανθασμένο.

  Η πικρή εντύπωση είναι ότι μια ζωή αυτό γίνεται, ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν και τι είναι χρήσιμο, ξέρουν και άλλα θέματα, αλλά για να πάνε εκεί που θέλουν, πάνε από αναβολή σε αναβολή επίτηδες, για να φτάσει ο κόμπος στο χτένι και μετά να είναι εύπεπτο από τους πολίτες το γεγονός του υπέρ επείγοντος. Είμαι πλέον σίγουρος ότι για τον ίδιο λόγο δεν πήραν τις Αδελαίδες, καθώς απόκτησή τους θα έκανε την ανάγκη για νέες φρεγάτες (και δει με συνοπτικές διαδικασίες) λιγότερο επιτακτική.

  Οπότε τορπίλες πήραμε, έστω και με στραβή διαδικασία, να δούμε αν θα έχουν και ενδιάμεση λύση. Το σωστό θα ήταν να βγει ένας διαγωνισμός για νέες τορπίλες ΣΥΝ κόστος ενσωμάτωσης στο σύστημα του υποβρυχίου. Και εκεί κάθε εταιρεία να έκανε την προσφορά της (συνολική) και να βλέπαμε. Η Γαλλική αν και καλύτερη θα έμπαιεν δύσκολα (είχαν προτείνει αντί να ενσωματωθεί να έχει δικό της χωριστό σύστημα), η Ιταλική καλύτερη από την Γερμανική και λίγο χειρότερη από την Γαλλική ποιοτικά ήταν καλή ενώ έχει ενσωματωθεί στα Πορτογαλλικά άρα θα έπρεπε να έχουν εμπειρία.

  Ο ακόμη μεγαλύτερος προβληματισμός είναι για την μεθόδευση. Άρα για τις 4 φρεγάτες παίζει να βγει συνοπτικός διαγωνισμός που θα ονομασθεί αναβάθμιση φρεγατικού δυναμικού, με συνέπεια να πάμε είτε σε ΜΕΚΟ Α200 (και αναβάθμιση παλιών), είτε σε MMSC και αναβάθμιση από την LM των ΜΕΚΟ (ενώ οι Γάλλοι δεν νομίζω ότι μπορούν να κάνουν κάτι στις ΜΕΚΟ και ειδικά κάτι οικονομικό).

  Φαντάσου η LM να πάρει και τις MMSC σαν πώληση αλλά και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και την αύξηση του budget της αναβάθμισης από τα 160 στα 400 εκατ (που τελικά δεν ανέλυσε κανείς κοστολογικά και τι διαφορές εχει άπό την φτηνή αναβάθμιση, πχ 40 εκατ συν για το τάδε σύστημα, 30 εκατ συν για το άλλο κτλ

 19. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Με την πολυετή καθυστέρηση και την παρούσα κατάσταση αυτοεγκλωβιστήκαμε στην συγκεκριμένη επιλογή. Τουλάχιστον είναι μια τίμια επιλογή. Δυστυχώς είναι γνωστή στον αντίπαλο. Από κει και πέρα πρέπει να ναυπηγηθούν νένα υποβρύχια και να πιστοποιηθούν scalp στα υπάρχοντα.

  ΥΓ Δεν βλέπω τι χρησιμότητα έχει η έκδοση ER για εμάς. Τέτοιες αποστάσεις για τορπίλες είναι μη ρεαλιστικές.

 20. Γιατι,γιατι και γιατι?Δηλαδη θεωρειτε οτι η Γερμανικη τορπιλη ειναι τοσο κατωτερη των αλλων,οτι η επιλογη εγινε με πολιτικα κριτηρια,οτι το Π.Ν δεν ξερει τι του γινεται η δεν ξερω και εγω το αλλο?Δεν σας καταλαβαινω καποιες φορες..Μετα απο 15 χρονια ο Υ/Β στολος της Χωρας μας,επιτελους,αποκτα συγχρονες βαρεως τυπου τορπιλες.Μεσα στο πακετο της προσφορας,αναβαθμιζει και αριθμο απο παλαιοτερες σε Mod4 παρακαλω.Εξοπλιζει ολα τα συγχρονα Υ/Β μας,χωρις ρισκο(λογω Atlas)και συγχωνευει 2 προγραμματα σε ενα,προφανως λογω ομοιοτυπιας και πιθανως λογο χαμηλωτερου κοστους.Καποτε «κραζαμε» την πολυτυπια(απο αλλη εταιρια το οπλικο συστημα,απο αλλη εταιρια τα οπλα του και απο τριτη τα συστηματα επιτηρησης του).Τωρα που επιλεγουμε το ασφαλες και το σιγουρο,γιατι «ανακαλυπτουμε» θεματα?

  1. Το πρόβλημα είναι ακριβώς σε αυτό που λες, ότι μετά από 15 χρόνια αποκτάμε σύγχρονες τορπίλες (οι οποίες πρωτοβγήκαν πριν 20 χρόνια και βάλε).

   Είναι σαν να είμαστε μια χώρα με αεροπορία πχ τύπου F-4, πάμε για νέο μαχητικό αεροσκάφος, οι ΗΠΑ να πουλάνε το F-22 στους Ισραηλινούς γιατί έχουν βγάλει το 6ης γενιάς, ο υπόλοιπος πλανήτης να παίρνει 5ης γενιάς και εμείς να πανηγυρίζουμε γιατί εκεί πχ που δεν είχαμε αεροπορία, θα αποκτήσουμε φ-16 blk 30. Γιατί για αυτό μιλάμε.

   Ναι θα ήταν μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με το τι έχουμε, αλλά φαντάσου πριν 15 χρόνια στην αγορά που ήταν να κάνουμε τότε ΔΕΝ ήταν το φαβορί, ήταν ήδη κάπως παλιά και είχε βγει η Black Shark. Σήμερα που μιλάμε η Black shark έχει αρχίσει να παλιώνει και εμείς παίρνουμε την Γερμανική που ήδη τότε είχε ξεπεραστεί.

 21. Τελικά απορώ με τόσο πατριωτικούς αρθογράφους σε διαφορα site και τόσο αδέκαστους αναγνώστες-σχολιαστές πώς έχουμε καταφέρει διαχρονικά τώρα να μην έχουμε τις ηγεσίες που μας αξίζουν……

 22. Καταρχήν επιτέλους!!! παρόλο που είναι λίγες που δεν μπορούν θα έρθουν πολύ γρήγορα και παρόλο που είναι ίδιες με της Τουρκικές (μηδενικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα).

  Κατά δεύτερον, όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι οι καλύτερες τορπίλες που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε σήμερα, άλλα είναι οι μόνες που είναι plug and play χωρίς ρίσκο άμεσα στα δικά μας 214 .

  Αυτά είναι τα αποτελέσματα απαράδεκτων συμβάσεων, εγκληματικών καθυστερήσεων, και κυρίως της κουτοπόνηρης νοοτροπίας να αγοράζουμε κυρία οπλικά συστήματα σαν να είναι απλά μηχανήματα για να συμπιέσουμε εικονικά το κόστος.

  Δηλαδή αγορές συστημάτων χωρίς τα όπλα τους, χωρίς FOS, και χωρίς δεσμεύσεις προσθηκών/αναβαθμίσεων ή/και σαλαμοποιηση των συμβάσεων για να μην φαίνονται ¨πολλά τα λεφτά» στην αναγγελία υπογραφής της σύμβασης!

  Η άμυνα με σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι πολύ ακριβό σπορ, οπού οι προμηθευτές είναι ελάχιστοι και δεν υπάρχου μαγικές λύσεις που θα μειώσουν το κόστος τους μεσώ παζαριού.

  Βέβαια κάποιοι κουτοπόνηροι στο παρελθόν -από χώρες που δεν έχουν τεχνολογία και δεν παράγουν οπλικά συστήματα- νόμιζαν ότι είναι πιο έξυπνοι από αυτούς που παράγουν τα όπλα και με «διαπραγμάτευση» μείωσαν την τιμή αφαιρώντας «αντικείμενα της αρχικής προτεινόμενης λίστας» με αποτέλεσμα το επιχειρησιακό αποτέλεσμα της προμήθειας να θεωρείται σχεδόν ανύπαρκτο.

  Να μου το θυμηθείτε η Belhara HN στην τιμή προγράμματος που προσφέρθηκε στο ΠΝ, θα αποδειχθεί η ποιο οικονομικά συμφέρουσα προσφορά από οτιδήποτε προταθεί στο ΠΝ με αντιστοιχεί τεχνολογία όπλα και δυνατότητές.
  Μιλάω για το πραγματικό κόστος επιχειρησιακής αξιοποίησες, όχι το σαλαμοποιημένο κόστος ή το κόστος αγοράς και παρκαρίσματος στο ράφι.

  1. Δεν είναι καθόλου κακή η λύση των Α200. Οι γερμανοί έχουν και το πλοίο και τα όπλα plug n play και την ενδιάμεση λύση. Αν θέλουν παίρνουν το διαγωνισμό.

   Αλλά επειδή ξέρουν ότι η Ελλάδα και τα εκλεγμένα καμάρια της ξε-πουλιώνται για πολύ λιγότερα δεν είναι και βλάκες να μας κάνουν μάγκες.

   Είδαν τι ωραία σαλαμοποιήθηκαν οι προμήθειες των 214/τορπιλών και των Λεο-2/πυρομαχικών. Και από αυτή τη σαλαμοποίηση τα πήραν όλα και έδωσαν ελάχιστα.

   Και επέκταση των μπιζνες στην Τουρκία. Διπλό κέρδος.

 23. Το πρόβλημα δεν είναι οι Γερμανοί ούτε η Γερμάνια, δεν φτεν αυτοι την δουλειτους κανουν όπως όλοι (περιλαμβανομένου Γαλλων).
  Το πρόβλημα είμαστε εμείς και φυσικά θα μας πατάνε στον λαιμό όσο δεν φροντίζουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

  Κατά την διάρκεια ενός διαγωνισμού εμείς είμαστε τα αφεντικά, μόλις υπογράψουμε τελειώνουν όλα, «με την απομάκρυσή από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» σε τέτοιες συμβάσεις.

  Στην ουσία, συνήθως δεν ξέρουμε τι θέλουμε (γιατί δεν έχουμε σοβαρή υποδομή αξιολόγησης μελλοντικών απειλών και δεν έχουμε γνώση των τεχνολογικών εξελίξεων), όταν ξέρουμε τι θέλουμε δεν έχουμε ιδέα για τη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας και έχουμε αδυναμία σύνταξης διαγωνισμού με τεχνικά κριτήριά που να περιγράφουν αυτό που θέλουμε, και όταν υπογράφουμε … άστο καλύτερα.

  1. Προφανώς. Όταν έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ότι τορπίλη θέλουμε και χάνουμε την προθεσμία είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Μετά μοιραία θα πας στις γερμανικές τορπίλες. Ειδικά όταν έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια μας και τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

 24. Βλέπω ότι το υποβρύχιο Ωκεανός, ίσως το πιο ακριβό υπερήλικο υποβρύχιο του κόσμου, περνάει στα ψιλά. Είναι ήδη 42 ετών!

  Έχουμε και τον Ωκεανό, λοιπόν, αρχικής κατασκευής 1978, αναβαθμίστηκε με κόστος όσο ένα καινούριο 214 και σύντομα θα φοράει τορπίλες τεχνολογίας αρχών 2000!

 25. Οι τορπίλες επιτέλους παραγγέλθηκαν με δέκα χρονια καθυστέρηση!
  Θα φθάσουν όταν οι γείτονες θα έχουν επιχειρησιακό το πρώτο 214 και όταν έχουν ήδη αναπτύξει αντίμετρα κατά των dm2a4
  https://www.defenceturkey.com/en/content/a-look-at-major-hwts-lwts-in-nato-countries-ongoing-torpedo-programs-in-turkey-4127
  https://www.monch.com/mpg/news/ew-c4i-channel/4195-tr2409.html
  Τυχαίο ? Δεν νομίζω!
  Εάν είχαμε παραγγείλει έγκαιρα τις τορπίλες θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε τις Γαλλικές η τις Ιταλικές αφού η τοποθέτηση τους ενέχει risko και κόστος
  Τώρα είμαστε στο + 5
  τυχαίο ? πάλι δεν νομίζω!
  Η ASELSAN δουλεύει εδώ και αρκετό καιρό στη ολοκλήρωση των MK48 στο των τουρκικων 214!!
  Τυχαίο ? Πάλι δεν νομίζω!!
  Και βεβαια η ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να ζητήσει από τους γερμανούς μερικές DM3 από το απόθεμα τους ως ενδιάμεση λύση!
  Τυχαίο? Πάλι δεν νομίζω!!

  Τώρα εάν όπως γράφετε οι Γερμανοί ζητάνε να ξεχάσουμε τις απαιτήσεις μας ύψους 1.5BILLION για το ΣΚAΝΔΑΛΟ των 214 για να μας παραδώσουν σύντομα τις dm2a4
  τότε θα πρέπει να τους πούμε να τις χώσουν εκεί που ξέρουμε!!!

  1. Ενδιάμεσες λύσεις και λοιπές σαχλαμάρες είναι για κοινούς που δεν θέλουν να σηκώσουν τα μανίκια για να προχωρήσουν.

   Πόσα χρόνια πέρασαν που πήραμε τα υποβρύχια χωρίς σύγχρονα όπλα και ζητάμε σήμερα για ενδιάμεσες λύσεις;

   Οι Αιγύπτιοι πόσες ενδιάμεσες λύσεις ζήτησαν απο τους γερμανούς και Γάλλους η Ιταλούς για τα νέα πλοία και υποβρύχια και μαχητικά που αγόρασαν, και τι θα έδιναν οι Ιταλοί και Γάλλοι ως «ενδιάμεση λύση» για να πάρουν ένα συμβόλαιο;

   Όταν ακούω πλέον για «ενδιάμεσες λύσεις» έχω μπροστά μου μια εικόνα γύφτου που ζητιανεύει επειδή δεν έχει ορέξεις να ασχοληθεί τακτικά με ένα επάγγελμα για να έχει ψωμί να φάει.

   Έλεος με αυτή την σαχλαμάρα!
   Αν έχεις χρήματα αγόρασε αυτά που θέλεις και πλήρωνε, αν όχι μην μιλάς και μείνε με αυτά που έχεις περιμένοντας για ελεημοσύνες.

   1. @NDGI
    Βρεθήκαμε στα πρόθυρα πολεμου με τους γείτονες τον Αύγουστο ?
    Είχαμε τη χειρότερη κρίση από τα Ιμια?
    Είχαμε γενική κινιτοποιηση με αναστολή αδειων έξοδο στόλου και σύγκρουση πολεμικών πλοίων
    Είχαμε ?
    Η μήπως ήσουν σε άλλον πλανήτη? Saxlamara Planet maybe?
    Να τα φανταστικά δεν νομίζω!
    Οι αιγύπτιοι βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμου με κανέναν όπως εμείς?
    Η μήπως τελειωσε το ανέκδοτο επειδή δεν κανουν» έρευνες μέσα στα 6 nm?
    Η νομίζεις πως δεν θα φέρουν γεωτρύπανο ?

    Εάν είσαι με όπλο σαν τις SUT Mod 0 και στα πρόθυρα πολεμου η μιας απίστευτης εθνικής υποχώρησης – ξεφτίλας σαφώς και πρέπει να ζητήσεις ενδιάμεσες λύσεις!!

    Δεν μπορούμε να περιμένουμε 1-2 χρονια η ακόμα μέχρι το καλοκαίρι του 21!!

    1. Στο σαχλαμάρα planet εσύ ζέις που ονειρεύεσαι συνέχεια ευκολίες στην αποπληρωμή και προνομιακές σχέσεις αγοραστή – πωλητή, εγώ σίγουρα όχι, αφού δεν μεγάλωσα ανάμεσα σε ονειροπαρμενους αιώνιους γκρινιάρηδες και φαταούλες που τα θέλουν όλα δικά τους χωρίς να πληρώσουν όσο στοιχίζουν αυτά που ζητάνε.

     Ε και τι σημασία έχουν αυτά που λες με την νοοτροπία ζητιάνου στο θέμα;

     Όσο για την περίπτωση ασφαλείας στην Αίγυπτο, μου φαίνεται ότι ζεις σε παράλληλο σύμπαν, η ότι κοιμάσε όταν μεταφέρονται ειδήσεις απο εκείνα τα μέρη.

     Οι Αίγυπτος δεν έχει εχθρούς;

     Οι Ισραηλινοί τι ζήτησαν ως ενδιάμεση λύση για τα Μ-346 που αγόρασαν απο την Ιταλία, εκείνοι δεν έχουν εχθρούς με τους οποίους είναι συνέχεια σε ένταση;

     Μόνο ο νεοελληναρας είναι αυτός που αντιμετοπίζει προβλήματα ασφαλείας;

     Οι άλλοι δεν έχουν;

     Ο τούρκος τι πήρε ως ενδιάμεση λύση για τους S-400 που αγόρασε, μήπως γνωρίζεις;

     Ο Ιάπωνας για τα Fu-Fighter τι πήρε ως ενδιάμεση λύση, μήπως ξέρεις εσύ που απαιτείς συνέχεια να είσαι η εξαίρεση επειδή έχεις γείτονα τον Τούρκο;

     Ο Αρμένιος τι πήρε ως ενδιάμεση λύση για τα SU-30 μήπως θυμάσαι;

     Αυτός δεν έχει εχθρούς απο γύρο, και εσύ μου κλαίγεσαι για τους Τούρκους σαν μικρό ναζιάρικο παιδί;

     Οι Σαουδάραβες πήραν ενδιάμεση λύση για τα F-15 και EF που αγόρασαν;

     Εκεί οι δε+έχουν εχθρούς το Ιράν και τους αντιστασιακούς στην Υεμένη;

     Μόνο εσύ έχεις;

     Αν έχεις χρήματα να πληρώσεις αυτά που χρειάζεσαι πλήρωνε και πόρτα, αν όχι δούλεψε πρώτα για να έχεις, αν θέλεις και προτιμάς να τα έχεις όλα έτοιμα γάλα τον σκασμό και συμβιβασμού με αυτά που έχεις.

     Εξαιτίας ανθρώπων που σκέφτονται σαν εσένα έχουμε γίνει ο περίγελος σε όλη την κοινότητα των αμυντικών εξοπλισμών που ασχολείται επαγγελματικά με το θέμα και μας αναφέρουν σε ξενόγλωσσα αναγνωρισμένα περιοδικά ως χώρα που πορεύεται με παραχωρήσεις υλικού σε μεγάλους αριθμούς.

     Για εσένα και τους ομοϊδεάτες σου αυτό μπορεί να είναι παράσημο, για τους υπόλοιπους όμως είναι απλά Ντροπή.

     Περίμενες ήδη πολλά χρόνια, αν περιμένεις άλλα 5 δεν θα χαλάει ο κόσμος ούτε πόλεμος θα γίνει οπωςψτ φαντάζεσαι εσύ, και δεν χρειάζεται κάν πόλεμο ο τούρκος για να σε «κατακτήσει», μια ματιά στο δημογραφικό φτάνει για να το καταλάβεις αν δεν είσαι εντελώς φευγάτος.

     Απολύτως τίποτα δεν θα έπρεπε να σου δώσουν ως «ενδιάμεση λύση» και αν δεν σου αρέσει μην αγοράζεις τίποτα και μείνε με αυτά που έχεις.

     Αν περίμεναν εσένα όλοι αυτοί που πουλάνε όπλα θα είχαν ψοφίσει της πείνας, επειδή είσαι απλά παραμυθάς.

     1. Η εμπάθεια του σχολειου ξεπερνάει κάθε όριο !
      Ξυδάκi και δεν ξανασχολούμαι μαζί σου!

     2. Αν θέλεις να το ερμηνεύεις έτσι είναι δικό σου πρόβλημα.

      Ξέρω ότι οι αλήθειες δεν σου αρέσουν, αλλά πρέπει να λέγονται για να προσγειώνονται όσοι έχουν χάσει την επαφή με το έδαφος όπως -εσύ στο θέμα- και συνηθίζουν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις.

      Οπότε αυτός που θα χρειαστεί το ξυδάκι είσαι μάλλον εσύ, επειδή θα μείνεις με την όρεξη για ενδιάμεσες λύσεις.

     3. @Ndgi

      Δυστυχώς μένει και το Ναυτικό χωρίς ενδιάμεσες και εξαρτόμαστε τώρα από τη διάθεση των Γερμανών έτσι όπως τα καταφέραμε
      Ξυδάκi!!

     4. Εσύ πήγαινε στην ΛΜ να σου λύσει τα προβλήματα, αφού δεν θέλεις γερμανούς απο την Γερμανία πήγαινε στους γερμανούς που είναι στην Αμερική για πληρώσεις και έντοκο «προνομιακό» δάνειο αφού σου αρκεστούν οι περιπέτειες.

      Φρόντισε όμως να το πληρώσεις απο την τσέπη σου με δικά σου χρήματα.

      Η ζητά δωρεάν ADCAP απο τους Γερμανό-αμερικανούς.

   1. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζω, αλλά ακούστηκε για αίτηση του ναυτικού για εμβέλειες άνω των 50 χλμ ενώ λέγεται επίσημα ότι υπάρχει ευελιξία στο θέμα εμβέλειας και αυξάνεται με πρόσθεση επιπλέων μπαταριών στο όπλο που σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί και αργότερα αν το ζητήσει ο πελάτης.
    Οπότε δεν νομίζω να είναι αυτό το πρόβλημα αφού είναι επιλογή του πελάτη.

  1. Γιατί να ρισκάρει το ναυτικό, μόνο επειδή μερικοί έχουν κόμπλεξ με τους γερμανούς που θεωρούν υπεύθυνους για οτιδήποτε πάει στραβά στην Ελλάδα;

 26. Γαλλικες και Ιταλικές τορπίλες θα μας έκαναν 5 χρόνια να έρθουν, μέχρι που να βγάλουμε απόφαση, να πιστοποιηθούν και να γίνουν επειχειρησιακές.
  Οι Γερμανικές ήταν η καλύτερη λύση. Αρκεί εμείς να τρέξουμε, να έρθουν το συντομότερο. Να πάμε και στα +2 υποβρύχια 214 και στο μέλλον να σκεφτούμε και για 4 γαλλικά.
  Και γιατί όχι και καμιά συζήτηση με τους Γάλλους, ώστε αργότερα να πάρουμε και ο
  πάνω στο 214 πιστοποιημένες γαλλικές τορπίλες

 27. Αυτο ειναι το προβλημα?Το ποια χωρα διαλεξαμε απο αυτες που φτιαχουν παραπλησιες τορπιλες?
  Οχι οτι καναμε 20 χρονια να τις παραγγειλουμε? Και τωρα μετα απο τοσο καιρο κλαιγομαστε που δε θα ρθουν σε μια βδομαδα λες και παραγγελνουμε καλτσες απο το Σκρουτζ. Και βρισκουμε τροπους να κατηγορισουμε τους αλλους, λες και μας φταινε οι Γερμανοι , οι Ιταλοι και οι Ισπανοι που δεν παραγγελναμε τοσα χρονια.
  Στην τελικη αυτη η λυση επετρεψε να αναβαθμιστουν και οι ηδη υπαρχουσες σε καλο επιπεδο, και να χρησιμοποιουνται οι νεοι φορτιστες απο ολες. Βαλε και το οτι λογω κακου αρχικου συμβολαιου με τα Υ/Π οτι και να πιστοποιουσαμε ακομα και να δουλεβε θα ηθελε εξτρα λεφτα να πανε στους Γερμανους, οποτε πραγματικα με αυτα τα δεδομενα την καλυτερη επιλογη εκαναν.

 28. @κος

  Απλα να απαντησω για την τρομοκρατικη επιθεση στην Ουτρεχτη. Ο κοκκινοτριχης Τουρκος για μια χαρα ισλαμιστικους λογους εφαγε 4 ανθρωπους, ουτε για προσωπικους ουτε για μαφιοζικους. Ξεκαθαρα τρομοκρατικη επιθεση. Παρακολουθουσα ενα χρονο τη δικη απο τον ολλανδικο τυπο.

  @ndgi

  Δεν ειναι στειρος αντιγερμανισμος οταν υπαρχει περιπτωση οι Τουρκοι να εχουν αναπτυξει ηδη αντιμετρα για το σημαντικοτερο οπλο αποτροπης που εχουμε αυτη τη στιγμη. Θεωρω τις τορπιλες σημαντικοτερες απο τους σκαλπ, που ουτως ή αλλως μπορουμε να εχουμε λιγους στο ελληνικο order of battle.

  Ας επαιρνε η rheinmetall την ΕΛΒΟ στο κατω κατω εαν επρεπε να παρουν κατι οι Γερμανοι. Να ερχοταν λιγο τεχνογνωσια για ΤΟΜΑ ή αλλα σημαντικα συστηματα.

  1. phormio

   Για μερικούς σίγουρα έχεις δίκιο και ισχύει όντως ότι δεν πρόκειται για αντιγερμανισνό φίλε phormio, για αρκετούς άλλους που πετάνε όμως απλά ένα «οι Γερμανοί έκαναν το ένα η το άλλο…» πρόκειται για ακριβώς αυτό εξαιτίας ορισμένων πολιτικών που φαρμακόνοτας το κλίμα ψάρευαν για ψήφους, και αυτό μόνο εντάξει δεν είναι σε όλη αυτήν την ιστορία και συζήτηση.

   Με την ίδια λογική που ακολουθούν μερικοί δεν έπρεπε να αγοράζουμε και απο τους Ιταλούς αφού και εκείνοι έδωσαν με το παραπάνω αμυντική τεχνολογία στους Τούρκους, ενώ ήταν επίσης συνέταιροι στην υπόθεση της Λιβύης.

   Η γερμανική τορπίλη είναι πάντως στην αιχμή της τεχνολογίας και απόλυτα συγκρίσιμη με τις γαλλικές και ιταλικές. Έτσι θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να περιορίζουμε το θέμα σε μερικά σημεία που ίσως να μην κάνουν την διάφορα έξω στην θάλασσα, αφού πολλοί εδώ σχολιάζουν και χωρίς να έχουν πλήρες πληροφόρηση για τις ικανότητες της γερμανικής, όσο και έλλειψη πληροφόρησης για τα αδύνατα σημεία των ιταλικών και Γαλλικών -που σίγουρα θα υπάρχουν- οπότε λέγονται και μερικές ανακρίβειες.

   Όσον αφορά την εξαγορά της ΕΛΒΟ απο τους γερμανούς θέλω να πω ότι αυτοί ενδιαφέρθηκαν, αλλά ορισμένοι πολιτικοί και μερικοί παράγοντες στο παρασκήνιο δεν θέλησαν να αγοραστεί απο τους γερμανούς γι’αυτό πήγε στους Ισραηλινούς.
   Ίσως επειδή ήξεραν ότι οι Γερμανοί δεν θα τους έδιναν αρκετά περιθώρια για απατεωνιές, όπως το συνηθίζουν ακόμα και μετά την χρεωκοπία και 3 μνημόνια που προφανώς δεν ήταν αρκετά για να προκαλέσουν αλλαγή νοοτροπίας και σκέψεις στους υπεύθυνους.

 29. Οποιος θεωρει οτι ενισχυουμε η ανταμοιβουμε ταχα μου την Γερμανια με εκατο ψωροεκατομμυρια πραγματικα ειναι ετος τοπου και χρονου.
  Το Πν απλα επελεξε χρονους παραδοσης και ετοιμηλυση.Τα Πορτογαλικα υβ εχουν πιστοποιηθει για την BlackShark οχι την Black Shark Advanced.
  Συνεπως σιγουρα υπαρχουν διαφορες λογισμικου.
  Τα αντιμετρα των Τουρκων με προβληματιζουν παρολαυτα.

 30. Παιδιά ήρεμα μην ξεχνάτε το κυριότερο, παίρνουμε επιτέλους τις τορπίλες μετά από 20 χρόνια (με παράδοση-αναβάθμιση) και σε κάποιο επιτέλους επαρκές απόθεμα ( αρχική απαίτηση 71 τορπιλων). Σωστά αυτά που λέτε αλλά μπορεί να χρειαζοντουσαν αλλά 20 χρόνια για να υλοποιηθουν οι εναλλακτικές προτάσεις.

 31. Η επιλογή όπως λέει το άρθρο καλύπτει επιτέλους μια κρίσιμη ανάγκη αλλά σαφώς όχι με τον καλύτερο τρόπο, πρώτον διότι η επιλογή είναι τεχνολογικά αποδεκτή αλλά όχι η τελευταία τεχνολογία και δεύτερον διότι δεν καλύπτεται η αρχική απαίτηση του αριθμού τορπιλών.

  Είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτο, από την στιγμή που θα προβούμε στην αναβάθμιση των SUT σε Mod.4 να μένουμε 18 μόνο τεμάχια και να μην προβαίνουμε στην αναβάθμιση του συνόλου τους ή έστω μεγάλου αριθμού τους με την ανάληψη έργου και από την Ελληνική βιομηχανία για την οποία δήθεν κόπτονται… Τα άλλα Υ/Β άλλωστε, δεν χρειάζονται τορπίλες(…);

  Aυτό όμως αγαπητοί, το οποίο με εξοργίζει περισσότερο, είναι το γεγονός πως χάσαμε κοντά 2 δεκαετίες για να αποδεχτούμε την αρχική λύση(…) και δεν βρέθηκε ένας (ένας μόνο ρε παιδί μου!) με την απαραίτητη ευσυνειδησία και το απαραίτητο αίσθημα Συνταγματικής ευθύνης να ενσκήψει στο ζήτημα να το αξιολογήσει όπως έπρεπε και να αναλάβει το Συνταγματικό του καθήκον. Ασχέτως της πολιτικής επιλογής, το ζήτημα θα μπορούσε να είχε κλείσει εδώ και χρόνια και πολλοί νυν και πρώην του πολιτικού και του στρατιωτικού προσωπικού θα έπρεπε να ντρέπονται… Θα μου πεις ποιος βρήκε την ντροπή για να την χάσει…

 32. Η διαφορά 36 vs 45 τορπίλες από την πλευρά των Ιταλών προφανώς έχει γίνει για να χρυσωθεί το χάπι του κόστους της πιστοποίησης. Η ενοποίηση των προγραμμάτων προμήθειας και αναβάθμισης νομοτελειακά θα οδηγούσε στην επιλογή των Γερμανών. Δυστυχώς οι εξοπλισμοί γίνονται με την λογική τι είναι το φθηνότερο που κάνει την δουλειά μας και όχι τι είναι το καλύτερο μέσα στις δυνατότητές μας. Οι τορπίλες επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια (μετά τις παλινωδίες που οδήγησαν στο να χαθεί η προθεσμία για να πιστοποιήσουμε ό,τι θέλαμε). Το ερώτημα είναι αν αυτή η λογική θα αποδειχθεί μοιραία, λόγο του γεγονότος ότι πρόκειται για τορπίλες που γνωρίζει το τουρκικό ναυτικό. Αυτή είναι η κατάσταση. Καμία χώρα δεν σώθηκε από 100-200 εκατομμύρια, ούτε υπάρχουν τίποτα διεθνείς συνωμοσίες. Ειδικά όσον αφορά το γερμανικό απόθεμα, οι Γερμανοί λειτουργούν με κανόνες. Εφόσον προβλέπεται συγκεκριμένο απόθεμα, αυτό θα πρέπει να υπάρχει. Δεν έχουν καμία ευελιξία. Ακολουθούν πιστά τους κανόνες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *