Το ΠΝ όπως είναι γνωστό ήθελε να αποκτήσει τορπίλες νέου τύπου με διεθνή διαγωνισμό. Το πρόγραμμα αρχικά αναφέρονταν ως πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών βαρέως τύπου.

Ακολούθως αυτό άλλαξε και αναφέρεται πλέον ως «Ανανέωση τορπιλικού δυναμικού». Για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε εάν όντως η γερμανική λύση ήταν η βέλτιση οφείλουμε να κάνουμε σύγκριση με τις υπόλοιπες προσφορές των εταιρειών, της γαλλικής και της ιταλικής. Μάταια όμως διότι ο διαγωνισμός αφορούσε εκτός της απόκτησης νέων τορπιλών και τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων τορπιλών του ΠΝ τύπου SUT Mod 0.

Συνέπεια αυτού του όρου ήταν να μην υπάρχουν άλλες οικονομικές προσφορές πλην των Γερμανών αφού μόνον αυτοί μπορούσαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού παλαιότερων τορπιλών και παράλληλα να δώσουν και νέες τορπίλες στο ΠΝ. Συνεπώς, οικονομικές προσφορές της Naval Group και της Leonardo δεν υπήρξαν ώστε να αξιολογηθούν συγκριτικά με τους Γερμανούς.

Το ερώτημα παραμένει το εξής: Γιατί ενώ η απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου πριν από 1,5 χρόνο ήταν για νέες τορπίλες, έκανε το ΓΕΝ και την αρμόδια να διεύθυνση να αλλάξει τον διαγωνισμό; Γιατί το ΠΝ δεν είχε ζητήσει εξ αρχής εκσυγχρονισμό παλαιότερων τορπιλών;

Γιατί το ΠΝ δεν προχώρησε στην σχεδίαση δυο ξεχωριστών προγραμμάτων ώστε να αποκτήσει αφενός νέες τορπίλες διατηρώντας ποιοτικό προβάδισμα απέναντι στην τουρκική απειλή (είτε με την BlackShark είτε με την F-21) και αφετέρου να εκσυγχρονίσει παλαιότερες εφόσον αυτό κρίθηκε τόσο αναγκαίο;

Σε κάθε περίπτωση το τίμημα το οποίο θα καταβληθεί όπως πληροφορούμαστε αφορά την απόκτηση 36 νέων τορπιλών Seahake Mod4 καθώς και τον εκσυγχρονισμό 18 παρωχημένων τορπιλών τύπου SUT Mod 0 σε επίπεδο SUT Mod 4. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 115 εκατομμύρια ευρώ.

Για να είμαστε αντικειμενικοί έστω και έτσι το ΠΝ θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονες τορπίλες, ένα απόθεμα συνολικώς 54 υφάλων όπλων.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως η ελληνική κυβέρνηση με την απόφαση της δεν στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα στη Γερμανία, στενό σύμμαχο της Τουρκίας Δυστυχώς, η Γερμανία έχει τηρήσει και τηρεί τη πλέον φιλοτουρκική στάση και δεν πρέπει να επιβραβεύεται γι’ αυτή της τη στάση. Αυτή είναι η άποψη μας και τη λέμε ξεκάθαρα.