Aπό τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα τα εναέρια μέσα παρακολούθησης πεδίου μάχης ξεκίνησαν να αναδεικνύουν τα οφέλη τους τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η γενικότερη επίγνωση της κατάστασης μάχης από τους στρατιωτικούς διοικητές είναι εκείνη στην οποία εν πολλοίς στηρίζονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την προσαρμογή των στρατευμάτων στο εκάστοτε πεδίο μάχης.

Εν έτει 2021, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είναι εκείνα τα οποία πέραν της παροχής εικόνας μάχης στα Κέντρα Διοίκησης, είναι υπεύθυνα και για την μετάδοση δεδομένων στοχοποίησης στα πυραυλικά συστήματα που αναλαμβάνουν την διαδικασία διεξαγωγής του καταστρεπτικού πλήγματος. Ο Ισραηλινός Στρατός λαμβάνοντας υπόψιν του τα επιχειρησιακά δεδομένα κατά την διάρκεια των Αραβοϊσραηλινών Πολέμων φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργίες ISR και στοχοποίησης των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Η παροχή ορθής πληροφορίας σχετικά με τα τεκτενώμενα πέριξ των Ισραηλινών συνόρων είναι ένας εκ των σημαντικότερων λόγων για τους οποίους η Ισραηλινή Αμυντική Βιομηχανία εν συνόλω συνεχίζει να επενδύει στα παρακάτω συστήματα.

Heron TP

Το IAI Heron είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) μεσαίου υψομέτρου και υψηλής αντοχής (MALE) που αναπτύχθηκε από το τμήμα Malat της Israel Aerospace Industries. Έχει μέγιστη διάρκεια πτήσης μεγαλύτερη από 30 ώρες με μέγιστο ύψος δράσης τα 45.000 πόδια. Έχει άνοιγμα πτέρυγας 26 μέτρα, 14 μέτρα μήκος και ως μέγιστο βάρος απογείωσης τα 5.670 κιλά.

Tο UAV Heron Mk.2, είναι μια εξελιγμένη έκδοση του Heron, που μισθώνει η Ελλάδα.

Διαθέτει εξοπλισμό που περιλαμβάνει συνθετικό ραντάρ διαφράγματος, σύστημα υποκλοπών για αποστολές COMINT-ELINT, ηλεκτροπτική κάμερα υψηλής ανάλυσης ημέρας/νυκτός, ραντάρ έρευνας επιφανείας, ενώ τα ζεύγη αισθητήρων μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα την αποστολή.

Φέρει ενισχυμένη άτρακτο με εύκολη πρόσβαση των τεχνικών στο εσωτερικό, για γρήγορη και οικονομική υποστήριξης. 

Διαθέτει σύστημα αποφυγής συγκρούσεων TCAS, ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνίας ATC, σύνδεσμο δεδομένων τύπου Direct Line-of-Sight (LOS), σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών SATCOM, ενώ μπορεί και να ανταλλάσσει δεδομένα και με επίγεια Κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου. Η αποτελεσματικότητα του UAV Heron σύμφωνα με ισραηλινούς αναλυτές έγκειται στο γεγονός πως λόγω των αρκετά προηγμένων αισθητήρων του είναι ικανό να εκτελεί αποστολές επιτήρησης εχθρικών εδαφών χωρίς να παραβιάζει το εχθρικό εναέριο χώρο.

Searcher Mk III

To UAS Searcher Mk III έχει κατασκευαστεί από την Israel Aerospace Industries με σκοπό να διεξάγει αποστολές έρευνας επιφανείας, επιτήρησης συνόρων, στοχοποίησης και ιχνηλάτησης απειλών. Έχει μήκος 5.85 μέτρα, άνοιγμα πτέρυγας 8.55 μέτρα, έχει ως μέγιστο βάρος απογείωσης τα 450 κιλά, ενώ μπορεί να πετάει σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 21.000 πόδια.

Tο Ρωσικό μη επανδρωμένο αερόχημα Forpost έχει βασιστεί στο UAV Searcher Mk III καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές η αποτελεσματικότητα του Searcher Mk III δεδομένης της τιμής του είναι μοναδική.

Ως μέγιστη ακτίνα δράσης έχει τα 350 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα κινείται μέσω τετράχρονου κινητήρα με αρκετά μικρό ηχητικό αποτύπωμα. Διαθέτει αυτόματο σύστημα απογείωσης/προσγείωσης, φέρει ηλεκτροπτική κάμερα ημέρας/νυκτός και προσφέρει ικανότητα διεξαγωγής αποστολών πέραν της γραμμής του ορίζοντα.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια είναι ιδανικό για αποστολές επιτήρησης συνόρων/μάχης σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ περιλαμβάνει και εξοπλισμό με σύστημα υποκλοπών για αποστολές COMINT-ELINT. Άξιο αναφοράς, είναι το γεγονός πως το Ρωσικό μη επανδρωμένο αερόχημα Forpost έχει βασιστεί στο UAV Searcher Mk III καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές η αποτελεσματικότητα του Searcher Mk III δεδομένης της τιμής του είναι μοναδική.

SkyStar

Η σειρά μη επανδρωμένων αερόστατων Skystar περιλαμβάνει τα μοντέλα SkyStar-180 και SkyStar-300. Παρέχουν στον χειριστή μια συνεχόμενη 24ωρη παρακολούθηση τακτικής κατάστασης μάχης διαθέτοντας ταυτόχρονα πολύ μικρό ηχητικό αποτύπωμα λόγω του σχεδιασμού του κινητήρα. Το σύστημα Skystar αποτελείται από μια πλατφόρμα μπαλονιού ηλίου (blimp), ένα ωφέλιμο φορτίο αποστολής που περιλαμβάνει ολοκληρωμένο πακέτο αισθητήρων και μία μονάδα ελέγχου εδάφους.

H λογική ανάπτυξης μη επανδρωμένων αλεξίπτωτων στο πεδίο της μάχης έγκειται στο γεγονός πως θα χρησιμοποιηθούν σε δομή »μωσαϊκού» άνωθεν του πεδίου της μάχης προσφέροντας πολλαπλούς στόχους στον αντίπαλο και προσφέροντας συνεχόμενη παρακολούθηση του γεωγραφικού χώρου.

Τα Skystar έχουν σχεδιαστεί για γρήγορη ανάπτυξη και υψηλή κινητικότητα άνωθεν του πεδίου της μάχης, ενώ είναι εύκολο να αναπτυχθούν από μία ομάδα 2-3 ατόμων και να λειτουργήσουν για χρονικό διάστημα./ 72 ωρών Το σύστημα συσκευάζεται και μεταφέρεται μέσα σε ειδικό εμπορευματοκιβώτιο, χρησιμοποιώντας φορτηγό όχημα. Είναι ιδιαίτερα οικονομικό και μπορεί να επιχειρεί με την ίδια αποτελεσματικότητα τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα. Διαθέτει ηλεκτροπτική κάμερα ημέρας/νύχτας και αναπτύσσεται από την Aeronautics και τη θυγατρική της, RT.

Το Skystar που μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μπορεί που μπορεί να ανυψωθεί σε υψόμετρο 1.000 πόδια πάνω από το έδαφος με ταχύτητα ανέμου έως και 40 κόμβων. Η μέγιστη αντοχή πτήσης είναι 3 ημέρες, ενώ το σύστημα λειτουργεί σε θερμοκρασίες: -35ºC έως 60ºC. Εκτός από το χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας, και τα δύο συστήματα προσφέρουν μια σειρά επιλογών προσαρμογής και επέκτασης αισθητήρων, ανάλογα με τον απαιτούμενο τύπο αποστολής.

Orbiter-4

Το μη επανδρωμένο τακτικό αερόχημα Orbiter-4 αποτελεί προϊόν Ισραηλινής κατασκευής και εξειδικεύεται σε αποστολές έρευνας τακτικής κατάστασης μάχης και στοχοποίησης. Έχει άνοιγμα πτέρυγας 5.4 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης τα 50 κιλά, έχει μέγιστο ύψος δράσης τα 18.000 πόδια, ενώ μπορεί να ίπταται αυτόνομα για 24 ώρες.

To Orbiter 4 λειτουργεί μέσω 3 ατόμων στο Κέντρο Διοίκησης Ελέγχου ενώ είναι ικανό για διεξαγωγή αποστολών τόσο έναντι χερσαίων όσο και έναντι θαλάσσιων απειλών.

Είναι εξοπλισμένο με σύνδεσμο δεδομένων τύπου Direct Line-of-Sight (LOS), διαθέτει σύστημα επικοινωνίας με το Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου τύπου COMINT, σύστημα υποκλοπών για αποστολές COMINT-ELINT, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου έναντι εχθρικών ραντάρ, ενώ σύμφωνα με έρευνα από ανοιχτές πηγές σχεδιάζετε μελλοντικά να τοποθετηθεί και αποστασιόμετρο λέιζερ.

Είναι εφοδιασμένο με ηλεκτροπτικές κάμερες ημέρας/νυκτός όπου μέσω αυτών παρέχει συνεχόμενη εικόνα της τακτικής κατάστασης μάχης προς τα κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου. Η σύνδεση γίνεται μέσω Data-Link ενώ σχεδιάζεται να επιχειρεί ακόμα και σε αποστάσεις πέραν της γραμμής του ορίζοντα. Διαθέτει σύστημα πλοήγησης το οποίο είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί ακόμα και χωρίς GPS σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον, ενώ παράλληλα λειτουργεί μέσω ραντάρ συνθετικού διαφράγματος.

Είναι εφοδιασμένο με ηλεκτροπτικές κάμερες ημέρας/νυκτός όπου μέσω αυτών παρέχει συνεχόμενη εικόνα της τακτικής κατάστασης μάχης προς τα κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου.

Από τον Ισραηλινό Στρατό σχεδιάζετε να χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε αποστολές ελέγχου συνοριακών γραμμών αλλά και σε επιχειρήσεις ελέγχου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Είναι αρκετά ευπροσάρμοστο στην χρήση του καθώς μπορεί να απογειωθεί/προσγειωθεί ακόμα και από φρεγάτες με σκοπό τον ανεφοδιασμό. Ανάλογα την αποστολή προσαρμόζεται και το φορτίο αισθητήρων που τοποθετούνται επί του οχήματος καθώς είναι ικανό τόσο για επιχειρήσεις έρευνας θαλάσσιου περιβάλλοντος, όσο και για επιχειρήσεις ιχνηλάτησης απειλών σε χερσαίο περιβάλλον.

BirdEye 650D

Tο BirdEye 650D είναι ένα προηγμένο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) μεγάλης αντοχής. Έχει άνοιγμα πτέρυγας 4 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης τα 30 κιλά, μέγιστη ακτίνα δράσης 150 χιλιομέτρων ενώ είναι ικανό να ίπταται σε υψόμετρο 15.000 ποδιών. Η φιλοσοφία κατασκευής του είναι αντίστοιχη με του Searcher Mk III καθώς διαθέτει αρκετά μικρό ηλεκτρομαγνητικό και ηχητικό ίχνος λόγω του κινητήρα του.

Το UAV εκτοξεύεται μέσω ενός ελαφρού συστήματος εκτόξευσης (καταπέλτης) που είναι εγκατεστημένο σε επίγειο όχημα. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει δοκιμαστεί και εκτόξευση από εμπορικό φορτηγό 8×8 με επιτυχία στο πλαίσιο σχεδιασμού παραστρατιωτικής επιχειρήσεως σε μη ελεγχόμενη από το Ισραήλ εχθρική περιοχή. Είναι εφοδιασμένο με σύστημα ανάκτησης (έκτακτης προσγείωσης) το οποίο γίνεται μέσω αλεξίπτωτου. Η τεχνολογία αυτή εξασφαλίζει την ασφαλή προσγείωση του UAV ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει υποστεί βλάβη εν κινήσει.

Η φιλοσοφία κατασκευής του είναι αντίστοιχη με του Searcher Mk III καθώς διαθέτει αρκετά μικρό ηλεκτρομαγνητικό και ηχητικό ίχνος λόγω του κινητήρα του

Διαθέτει ηλεκτροπτική κάμερα ημέρες/νυκτός και είναι ικανό να διεξάγει αποστολές αναγνώρισης, έρευνας, ιχνηλάτησης και στοχοποίησης απειλών. Ειδικεύεται σε επιχειρήσεις άνωθεν αστικού ιστού, ενώ διαθέτει ραδιοπαρεμβολέα και σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού εχθρικών ραδιοσυχνοτήτων. Διαθέτει συνθετικό ραντάρ διαφράγματος και είναι ικανό ακόμα και για διεξαγωγή αποστολών έρευνας επιφανείας αλλά και στοχοποίησης μέσω αποστασιόμετρου λέιζερ. Η διασύνδεσή του με επίγειων σταθμών Διοίκησης-Ελέγχου γίνεται μέσω Data-Link.

Διαθέτει ηλεκτροπτική κάμερα ημέρες/νυκτός και είναι ικανό να διεξάγει αποστολές αναγνώρισης, έρευνας, ιχνηλάτησης και στοχοποίησης απειλών. Ειδικεύεται σε επιχειρήσεις άνωθεν αστικού ιστού, ενώ διαθέτει ραδιοπαρεμβολέα και σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού εχθρικών ραδιοσυχνοτήτων.

Το τακτικό UAV Bird-Eye 650D μπορεί να διαμορφωθεί με πολλαπλά συστήματα αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένων των MiniPOP και MicroPOP. Είναι εφικτό να εφοδιαστεί με κάμερα T-STAMP και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές με σκοπό την παρακολούθηση κινητών στόχων. Αναπτύχθηκε από το τμήμα Tamam της IAI και είναι εξοπλισμένο με παθητικά ηλεκτρονικά αντίμετρα RWR / RWL (ECM) και σύστημα εμπλοκής επικοινωνιών (COMJAM) για λειτουργίες ηλεκτρονικού πολέμου.

Ηοvermast 100

Το φορητό μη επανδρωμένο αερόχημα Hovermast 100 έχει κατασκευαστεί από την Israel Aerospace Industries για διεξαγωγή επιχειρήσεων κυρίως σε αστικό περιβάλλον. Λειτουργεί μέσω ηλεκτρικής ενέργειας και προσφέρει λειτουργίες επιτήρησης, παρακολούθησης και ιχνηλάτησης απειλών σε ζωντανό χρόνο. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια το όχημα είναι ικανό να ίπταται στα 100 μέτρα εντός λίγων δευτερολέπτων, ενώ επικοινωνεί με τον χειριστή μέσω ραδιοσυχνοτήτων.

Το φορητό μη επανδρωμένο αερόχημα Hovermast 100 έχει κατασκευαστεί από την Israel Aerospace Industries για διεξαγωγή επιχειρήσεων κυρίως σε αστικό περιβάλλον.

Διαθέτει κάμερα τύπου CCD/IR μέγιστου βάρους 9 κιλών και είναι εφικτή η επιπλέον προσαρμογή επιμέρους αισθητήρων επί του οχήματος. Είναι εύκολο ως προς την μετακίνησή του, χρησιμοποιείται για έλεγχο συνοριακών γραμμών και παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα δράσης σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού. Από την Ισραηλινή Αστυνομία χρησιμοποιείται κυρίως για εναέρια έρευνα γεωγραφικών ζωνών εντός των οποίων διαμένουν πιθανοί τρομοκράτες.

Aerostar

Το Aerostar είναι ένα τακτικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (TUAV) που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Aeronautics Defense Systems για την Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Σκοπός της δράσης του είναι η διεξαγωγή αποστολών έρευνας επιφανείας, ανίχνευσης απειλής, ιχνηλάτησης και παρακολούθησης πεδίου μάχης. Ανήκει στην κατηγορία Μεσαίου Υψομέτρου και Υψηλής Αντοχής (MALE), μπορεί να επεξεργαστεί και να μεταδώσει δεδομένα/πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και τέλος να τα μεταφέρει σταθμό ελέγχου εδάφους (GCS) μέσω συνδέσμου δεδομένων δορυφορικής επικοινωνίας.

Ανήκει στην κατηγορία Μεσαίου Υψομέτρου και Υψηλής Αντοχής (MALE), μπορεί να επεξεργαστεί και να μεταδώσει δεδομένα/πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και τέλος να τα μεταφέρει σταθμό ελέγχου εδάφους (GCS) μέσω συνδέσμου δεδομένων δορυφορικής επικοινωνίας.

Το Aerostar είναι εξοπλισμένο με ψηφιακό σύστημα ελέγχου πτήσης UMAS και σύστημα πολλαπλών καναλιών σύνδεσης δεδομένων το οποίο έχει κατασκευαστεί από την Commtact. Διαθέτει ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) και σύστημα υποκλοπών για αποστολές COMINT-ELINT. Είναι εξοπλισμένο με ηλεκτροπτική κάμερα η οποία τοποθετείται στην μέση της ατράκτου για τη λήψη εικόνων/βίντεο του πεδίου της μάχης. Έχει ως μέγιστη ταχύτητα πτήσης τα 203 χιλιόμετρα την ώρα και είναι ικανό να αιωρείται στον αέρα για 12 ώρες.

Διαθέτει ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) και σύστημα υποκλοπών για αποστολές COMINT-ELINT

Σύμφωνα με έρευνες από ανοιχτές πηγές, το Aerostar είναι ιδανικό για επιτήρηση συνόρων και χρησιμοποιείται συνεχώς στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Γάζας.

Long Runner

To Long Runner είναι ένα εν αναπτύξει πρόγραμμα της Ι.Α.Ι. που στοχεύει στην κατασκευή ενός UAV το οποίο θα λειτουργεί συνεργατικά με τα ήδη υπάρχοντα Heron και θα συνδέεται δικτυοκεντρικά ακόμα και με μαχητικά αεροσκάφη. Σκοπός είναι επεξεργάζεται πληροφορίες του πεδίου της μάχης, τόσο από τους αισθητήρες του, όσο και από τα δεδομένα που θα μοιράζεται με τα Heron. Στόχος είναι να τις μεταδίδει μέσω ασφαλούς σύνδεσης data link στα κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές σχεδιάζεται να ξεπεράσει τις 80 ώρες συνεχόμενης πτήσης.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, σχεδιάζετε έτσι ώστε να ενταχθεί στην κατηγορία Ψηλού Υψομέτρου και Yψηλής Αντοχής (HALE) με σκοπό να ίπταται σε αρκετά μεγάλα ύψη για να μην στοχοποιείται εύκολα. Θα διαθέτει συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών και δορυφορικής αναμετάδοσης σήματος, ενώ παράλληλα θα είναι ικανό να απογειώνεται/προσγειώνεται αυτόματα σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Orbiter 3

Το Orbiter 3 Small Tactical UAS (STUAS) έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί και να υποστηρίζει αποστολές έρευνας επιφανείας, παρακολούθησης απειλών, ιχνηλάτησης στόχων και αναγνώρισης φίλιου/εχθρού στόχου (ISTAR). Μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 5 κιλά, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αισθητήρων και του αποστασιόμετρου λέιζερ που χρησιμοποιείται για στοχοποίηση απειλών.

Κατερριφθέν Orbiter-3 του Αζερμπαϊτζάν από τις δυνάμεις του Αρτσάχ

Διαθέτει ηλεκτροπτική κάμερα ημέρας/νυκτός, ραντάρ τύπου SAR και παρέχει πλήρη εικόνα κατάστασης μάχης στο κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου μέσω κάμερας συνεχούς παρακολούθησης. Η τελευταία έκδοση του Orbiter 3 STUAS διαθέτει ψηφιακό datalink, αντοχή πτήσης 7 ωρών και ακτίνα δράσης 150 χιλιομέτρων άνευ ανεφοδιασμού. Είναι ικανό να προγραμματιστεί έτσι ώστε να λειτουργεί αυτόνομα και να ίπταται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως τα Orbiter 3 χρησιμοποιήθηκαν από τον Στρατό του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Αρτσάχ και εν πολλοίς λειτούργησαν ακόμα και ως εναέριοι στόχοι με σκοπό να αποκαλυφθούν οι τοποθεσίες των Αρμένιων. Κύριος σκοπός δράσης τους ήταν η μεταφορά δεδομένων στοχοποίησης σε Αζερικές μονάδες πυροβολικού.

Orbiter 2

Το Orbiter 2 MUAS είναι ένα ελαφρύ φορητό μη επανδρωμένο όχημα που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον μάχης. Εξυπηρετεί μια ποικιλία στρατιωτικών αποστολών, όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση πεδίου, ιχνηλάτηση και αναγνώριση απειλών (ISTAR). Το Orbiter 2 MUAS έχει χρησιμοποιηθεί τόσο σε αποστολές πλήρους πολεμικής σύρραξης όσο και σε επιχειρήσεις σε πολέμων χαμηλής έντασης εντός αστικού ιστού.

Eπάνω στα επιχειρησιακά διδάγματα του Orbiter 2 στηρίχθηκε η μετέπειτα ανάπτυξη των Orbiter 3/4 με σκοπό την βελτιστοποίηση των ικανοτήτων των ΜΕΑ σε πεδία μάχης

Το σύστημα λειτουργεί και ελέγχεται από το λογισμικό Aeronautics Multi Operation Aerial Vehicle (MOAV) όντας ικανό να διεξάγει αποστολές τόσο επιτήρησης χερσαίων συνόρων, όσο και θαλάσσιων. Είναι ικανό να φέρει ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων 1,5 kg και ακτίνα έχει ως ακτίνα λειτουργίας τα 100 χιλιόμετρα. Το σύστημα είναι πλήρως συμβατό με βιομηχανικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των STANAG 4586 (ΝΑΤΟ).

Συμπεράσματα

Η συνολική ανάπτυξη του κλάδου των μη επανδρωμένων οχημάτων στο κράτος του Ισραήλ ξεκίνησε μέσω της δημιουργίας μικρών cluster εταιρειών, οι οποίες ξεκίνησαν να συνεργάζονται τόσο για την δημιουργία των υλικών κατασκευής των UAV, όσο και για την δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού μάχης για την αξιόπιστη επιχειρησιακή λειτουργία τους. Ο βιομηχανικός κλάδος που στήθηκε γύρω από τα μη επανδρωμένα οχήματα, εν μέρη συνδέθηκε και με κρατικούς φορείς, ενώ ακόμα και σήμερα συνεχίζει να φέρνει αξιοσημείωτα κέρδη τόσο σε ισραηλινές ιδιωτικές εταιρείες όσο και στο Ισραηλινό κράτος εν συνόλω.

Σκοπός συγγραφής της παραπάνω ανάλυσης είναι αφενός μεν η κατάδειξη της επιχειρησιακής σημασίας των UAV στα πεδία των μαχών και αφετέρου η κατάδειξη του γενικότερου βιομηχανικού μοντέλου που ακολούθησε το Ισραηλινό κράτος με σκοπό να δημιουργήσει μη σχεδόν ανεξάρτητη γραμμή παραγωγής ISR συστημάτων. Τα πολιτικά/κρατικά πλεονεκτήματα που αντλήθηκαν από αυτήν την διαδικασία είναι εκείνα τα οποία θέτουν το Ισραήλ ως μια ανεξάρτητη δύναμη στην Μέση Ανατολή η οποία είναι ικανή και μέσω της σκληρής ισχύος να τηρήσει την γραμμή της εξωτερικής πολιτικής που διάλεξε.

Comments

 1. Μια λεξη……..ΟΥΣΤ ….. και ακομα παραπερα !

  υ.γ.
  Εμεις οι τουρκοι κι οι αζεροι θα μοιραζομαστε τον ΙΔΙΟ κατασκευαστη και παροχο τεχνολογιας, εε;;;

  πως ακουγεται αυτο;;; Ωραιο εεε;;;;

  Ρε ΑΝΤΕ ΣΤΟ …. να μην πουμε την λεξη τετοιες μερες!!!

  1. Ποιος έχασε το μυαλό να το βρει ο Έλληνας. Οι Τούρκοι φτιάχνουν τα δικά τους. Αντίθετα με την μικρόμυαλη Ελλάδα με τα γουρλωμένα μάτια, το μικρό καλαθάκι και το ακόμα μικρότερο πουγκί τα φτιάχνουν εγχώρια. Δεν αγοράζουν μόνο δυο η τρία αλλά ανά εκατοντάδα και τα εξάγουν όπως και το Ισραήλ. Πείραμα ποτέ κάτι εξοπλιστικό από κάποια άλλη χώρα που δεν το πουλάει η δεν το πούλησε και στην Τουρκία; Μόνη εξαίρεση τα Ραφαλ τώρα και αυτό γιατι η Τουρκία ανταγωνίζεται την Γαλλία στη σφαίρα επιρροής της δεύτερης. Σιγά μη δε πουλήσουν η άλλοι γιατί έχει ευαισθησίες κάποια μαμόθρεφτο με περιορισμένη αγοραστική ικανότητα. Καλά το είπες άντε … «ΟΥΣΤ»

   1. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Κατ’ αρχήν η Τ δεν αγοράζει από Ισραήλ, Κάποια παλαιότερα έχει τα οποία πλέον μάλλον δεν τα χρησιμοποιεί κιόλας καθότι δεν υπάρχει εδώ και χρόνια συμφωνία υποστήριξης.
    Στους Αζέρους δίνει το Ισραήλ, διότι είναι εχθροί με το Ιράν, με το οποίο είναι εχθροί και οι Ισραηλινοί.
    Αλλά τελικά ΕΚΕΙ είναι το θέμα? Ή ότι εμείς δεν κάνουμε κάτι εγχώριο που έχουμε και τις δυνατότητες?

    1. Οι δυο χώρες μπορεί να φαίνονται ανεξάρτητες στην παραγωγή UAV αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι και αν ψάξουμε λίγο τα πράγματα θα εμφανιστούν μερικά απαραίτητα εξαρτήματα για τα τουρκικά και ισραηλινά UAV που δεν παράγονται σε αυτές τις χώρες, επειδή μέχρι στιγμής δεν μπορούν.
     Στα τουρκικά Μπαϊρακτάρ πχ υπάρχουν σημαντικά εξαρτήματα που παράγονται σε ευρωπαϊκή χώρα που έχει τις απαραίτητες γνώσεις και πατέντες για αυτά τα συστήματα. Απλά δεν διαφημίζεται επειδή δεν επικοινωνούνται προς τα έξω αυτά τα πράγματα αφου υπάρχει πάντα η περίπτωση να φάνε εμπάργκο απο τις χώρες προέλευσης/παραγωγής αυτών των απαραίτητων εξαρτημάτων όταν γίνει γνωστό ποιός εφοδιάζει αυτά τα καθεστώτα με εξάρτημα που χρησημοποιούν για οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για σκοπούς που δεν συμβαδίζουν με τους νόμους η την χάρτα των Ηνωμένων εθνών.

     1. Δεκτό μεν αλλά. Ο Καναδάς ήταν μια από τος χώρες αυτές που όντος έβαλε εμπάργκο στην εξαγωγή των δυο συστημάτων που προμήθευε στην Τουρκία λόγο του ρόλου που έπαιξε στο Ναγκόρνο Καραμπαχ. Από την άλλη πλευρά αυτό δεν επηρέασε την Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ δεν έβαλε κανένα φρένο στην υλοποίηση του Aksumgur ενώ τώρα στρέφεται προς υποσυστήματα με τη δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου. Η Τουρκία εξάγει σε Αζερπαιτζαν Ουκρανία και Πακιστάν που επιτρέπει και να συνεχίζει να αναπτύσσει υποσύστημα και το επόμενο στάδιο ανάπτυξης των συστημάτων αυτών. Αν δεν καταλαβαίνεται ρε παιδιά τη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία. Ποιος έχει κάνει άλματα και ποιος έχει ξεμείνει. Ποιανού η οικονομία εποφελειτε και ποιος σφάζεται να αγοράσει δυο η τρία κομμάτια 3-10 φορές ποιο ακριβά τα οποία θα χαθούν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να αναπληρωθούν σε μια διένεξη. Εάν αυτό δεν είναι κατανοητό οτιδήποτε άλλο να πω περιττεύει.

     2. Ασφαλώς αντιλαμβάνομαι το χάσμα μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας σε αυτά τα θέματα,αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σήμερα μπορεί χωρίς υποστήριξη απο έξω να φτιάξει όλα αυτά που θεωρεί ότι χρειάζεται,και επομένως τα αγοράσει απο έξω(αν ο Καναδάς δεν δίνει πηγαίνουν σε άλλο μαγαζί η αλλάζουν μέθοδο με χρήση straw companies).
      Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχουν μείνει πίσω πολλά πράγματα, η αντίληψη αυτού του γεγονός δεν αρκεί όμως να αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει και αυτό να γίνει επιτέλους κατανοητό που ξέρουν μόνο να γκρινιάζουν για προβάδισμα και πρόοδος των γειτόνων.

     3. * Πρέπει και αυτό να γίνει επιτέλους κατανοητό απο εκείνους που ξέρουν μόνο να γκρινιάζουν για προβάδισμα και πρόοδος των γειτόνων.

     4. @WTF
      Αυτό είναι διαφορετικό. Ο καθένας δηλαδή, να ψωνίζει από την παγκόσμια αγορά ότι του χρειάζεται. Και ειδικά σε μερικά προϊόντα, ε δεν είναι και τεράστια η αγορά.
      Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δηλαδή, αν πάρουν οι Τούρκοι πλυντήρια από την Ινδία, πάει να πει ότι η Ινδία τους πωλεί τεχνολογία …πλυντηρίων ξέρω γω?
      Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η ανάπτυξη των Τουρκικών uav είχε αφετηρία την άρνηση πώλησης εκ μέρους του Ισραήλ σε πρώτη φάση και των Αμερικανών αμέσως μετά. Αυτά είναι γνωστά σε όλο τον πλανήτη χρόνια τώρα. Σοβαρά μιλάμε τώρα?

    2. Η τεχνολογια των ΔΗΘΕΝ τουρκικων ΜΕΑ, ειναι ομοτυπη καταγραφη των ισραηλινων που ειχε πουλησει το ισραηλ στην τουρκια.

     Η τουρκια ΑΓΟΡΑΣΕ την τεχνολογια απο τον ΔΗΘΕΝ γεωστρατηγικο «συμμαχο» ισραηλ – για μερικους που φωρανε παρωπιδες !

     Russia accuses Israel of selling drone technology to Turkey
     https://uawire.org/russia-accuses-israel-of-selling-drone-technology-to-turkey

     Turkish Bayraktar Drone is ‘Copied’ from Israeli UAVs: Russian media
     https://www.defenseworld.net/news/27208/Turkish_Bayraktar_Drone_is__Copied__from_Israeli_UAVs__Russian_media

     (στρατηγικη συνεργασια μεταξυ τουρκιας ισραηλ ΚΑΙ αζερους – ζητω η ελληνο-ισραηλινη «συμμαχια»)
     War between Armenia and Azerbaijan highlights Turkey–Israel tensions
     https://www.aspistrategist.org.au/war-between-armenia-and-azerbaijan-highlights-turkey-israel-tensions/

     1. Όταν γράφουμε, πρέπει να ξέρουμε τι γράφουμε.
      Αυτά έγιναν πριν το 2008 και 2010 και τα σπάσουν οι Τούρκοι με τους Ισραηλινούς.
      Έκτοτε, ούτε βίδα Ισραηλινή δεν έχουν.
      Ειδικότερα:
      Η Τουρκία υπήρξε μεταξύ των πρώτων χωρών που υιοθέτησαν τη χρήση drones/uav, με τις πρώτες αγορές από αμερικανική εταιρεία να λαμβάνουν χώρα το 1995, ενώ ακολούθησαν αντίστοιχες από το Ισραήλ το 2005. Κύριος λόγος αυτής της επιλογής ήταν η χρήση σε επιχειρήσεις καταστολής, αρχικά για την παρακολούθηση κουρδικών αντάρτικων μονάδων και την καθοδήγηση των επιθέσεων των δυνάμεων του στρατού ή της αεροπορίας εναντίον τους. Ύστερα από την ρήξη της Τουρκίας με το Ισραήλ το 2010, οι εξαγωγές drones από το τελευταίο διακόπηκαν, ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν τα Reaper και Predator στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία αποφάσισε να αποκτήσει αυτόνομη δυνατότητα εξέλιξης και χρήσης drones.
      Ενημερωθείτε παρακαλώ.

     2. Πρωτον το υφος, να αλλαξει.
      Δεν εκφραστικα απαξιωτικα προς κανενα και ΑΠΑΙΤΩ τον ιδιο σεβασμο.

      Δευτερον αναρτησα συνδεσμους που ειναι απο τα μεσα του 2020.

      Η τεχνολογια που χρησιμοποιουν τα ΔΗΘΕΝ τουρκικα ΜΕΑ ειναι Ισραηλινης εταιριας.
      Μενω, διοτι οι ειδησεις κι οι πληροφοριες ΑΥΤΟ καταγραφουν.

      https://uawire.org/russia-accuses-israel-of-selling-drone-technology-to-turkey

      https://riafan.ru/1284415-izrail-predostavlyaet-turcii-vysokie-tekhnologii-chtoby-oslabit-sar

      https://eurasiantimes.com/clash-of-drones-how-israeli-turkish-drones-have-created-havoc-in-azerbaijan-armenia-war/
      » I suppose this would be first documented use of Israel’s LORA missile system by Azerbaijan. pic.twitter.com/Mm5J80fdAP

      — FJ (@Natsecjeff) October 2, 2020 «

      Εγραψες……..
      « Έκτοτε, ούτε βίδα Ισραηλινή δεν έχουν. «
      Εισαι βεβαιος ή απλα τα βγαζεις απο το μυαλο σου;;;;

      εδω τι λεει;;;

      » The British report, covering the years 2008-12, listed India, Singapore, Turkey, Vietnam, South Korea, Japan, Sweden, Portugal, United States, Canada, Australia, New Zealand, Colombia, Holland, Italy, Germany, Spain, Thailand, Macedonia, Belgium, Brazil, Chile, Switzerland, Ecuador, Mexico, Finland, Ireland, Luxembourg, Equatorial Guinea, Poland, Argentina and Egypt as Israeli customers.»

      υ.γ
      Σε ρωτω ευθεως.
      ειναι το δευτερο σχολιο στο οποιο παραθετω συνδεσμους με πληροφοριες κι ειδησεις που επιβεβαιωνουν τους ισχυρισμους μου.

      οι ΔΙΚΕΣ σου αναφορες τα δικα σου στοιχεια, τα οποια θα επιβεβαιωσουν αυτα που γραφεις ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;;;;

     3. @ gdmast

      Για να μην ψαχνεις, σου παραθετω την πηγη, βλεπε, Ισραηλινη διαδικτυακη εφημεριδα:

      «Analysis | Who Does Israel Sell Arms To? The Defense Ministry Won’t Tell
      …/….
      » The British report, covering the years 2008-12, listed India, Singapore, Turkey, Vietnam, South Korea, Japan, Sweden, Portugal, United States, Canada, Australia, New Zealand, Colombia, Holland, Italy, Germany, Spain, Thailand, Macedonia, Belgium, Brazil, Chile, Switzerland, Ecuador, Mexico, Finland, Ireland, Luxembourg, Equatorial Guinea, Poland, Argentina and Egypt as Israeli customers.»»

      https://www.haaretz.com/who-does-israel-sell-arms-to-1.5309458

      υ.γ.
      Αναρωτιεμαι.

      Η Βρεττανικη ομωνυμη εκθεση για την περιοδο 2017 – 2020, αραγε τι καταγραφες πωλησης οπλικων συστηματων απο το ισραηλ προκειται να βρουμε εντος της;;;

     4. Σόρυ αν εξέλήφθη κάπως το ύφος. Ίσως διότι αναφέρατε κάτω από το post μου για παρωπίδες κ.λπ. Δεν είχα τέτοιο σκοπό, άλλωστε τα λέμε συχνά εδώ. Δεν έχει σημασία εάν διαφωνούμε κάπου ή συμφωνούμε κάπου αλλού.
      Υπάρχουν δεκάδες ανοιχτές πηγές σχετικά με τη διακοπή κάθε συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας από το 2010. Επιπλέον, ο λόγος που εξοπλίζει το Ισραήλ τους Αζέρους, δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, ούτε με εμπόριο. Οι Αζέροι ως γνωστόν, έχουν πολλές και μεγάλες διαφορές με το Ιράν, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος εχθρός πλέον του Ισραήλ. Το Ισραήλ λοιπόν, για δικούς του λόγους, πωλεί υλικό στους Αζέρους.
      Αυτά είναι βασικά γεωπολιτικά, παραδεκτά από όλους τους αναλυτές και καθηγητές της γεωπολιτικής. Δεν τα λέω εγώ. 100αδες θα βρείτε από ανοικτές πηγές αναλύσεις και άρθρα.
      Όπως ίσως θυμάστε, οι ίδιοι οι Ισραηλινοί ζήτησαν προσέγγιση με την Ελλάδα το 2010 (όταν τα έσπασαν με την Τουρκία η οποία εκτός των άλλων φάνηκε ότι από τότε θα λάβει και τη θέση της προστασίας των Παλαιστινίων )και μάλιστα σε συνάντηση αμφοτέρων των αμερικανικών λόμπι των δύο χωρών στις ΗΠΑ (Ν. Υόρκη αν θυμάμαι ή Ουάσιγκτον).
      Είναι γνωστή η βασική γεωπολιτική αρχή του Ισραήλ για την περιοχή. Ειδικότερα:
      Το Ισραήλ, θεωρεί επικίνδυνη (όπως και οι ΗΠΑ) την ολοκληρωτική επιρροή της Τουρκίας επί της Κύπρου και την με οιονδήποτε τρόπο επέκταση της επιρροής της στην Ελληνική ΑΟΖ, δηλαδή σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της Αν. Μεσογείου. Το Ισραήλ θα ήθελε με κάθε τρόπο η Τουρκία να παραμείνει στα παράλιά της. Το δόγμα του Ισραήλ δεν έχει αλλάξει από την εποχή της ίδρυσής του ως κράτους. Για το Ισραήλ, οποιαδήποτε ηγεμονική δύναμη στη Μέση Ανατολή (μιας και είναι η μόνη χώρα που δεν είναι μουσουλμανική) θα έθετε μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα σε κίνδυνο την ύπαρξη του. Επιπρόσθετα, το Ισραήλ θεωρεί πως μια χώρα σαν την Τουρκία και με τις τάσεις που επικρατούν πλέον σε αυτή, θα γίνεται ολοένα και πιο διεκδικητική στην περιοχή και γι’ αυτό και θεώρησε και ότι τα ενεργειακά πλάνα του θα ήταν καλύτερα να περνούν από δύο χώρες που είναι μέλη της Ε.Ε και τα οποία θα βοηθήσουν και την ισραηλινή επιρροή στην Ευρώπη. Μια πιθανή κυριαρχία της Τουρκίας επί της Κύπρου και κατά δεύτερον η επέκτασή της στην Αν. Μεσόγειο εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, θα «στραγγάλιζε» το Ισραήλ. Στο Τελ Αβίβ θεωρούν ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι πλέον σύμμαχοι και γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα εκτελούνται πλήθος στρατιωτικών συνεκπαιδεύσεων κυρίως με αεροπορικά μέσα, ενώ το ΠΝ εκπαιδεύει στελέχη του Ισραηλινού Ναυτικού.
      Όσον αφορά τη «συνεργασία» που λέτε, θα παραθέσω έναν επεξηγηματικό σύνδεσμο αλλά επαναλαμβάνω, μπορείτε να βρείτε 100αδες στο net. Αυτά τα πράγματα τα ξέρει όλος ο κόσμος. Ενδεικτικά λοιπόν:
      https://www.bankingnews.gr/index.php?id=536944

 2. Απέναντι έχουν αποφασίσει ότι αντί να στέλνουν στρατό για μάχες, θα τις δίνουν όλο και περισσότερο με UAV και κατασκευάζουν όλο και περισσότερα, όλο και μεγαλύτερης γκάμας.
  Απαραίτητο πλέον να αποφασίσουμε την προμήθεια ενός συστήματος που θα παραταχθεί από Έβρο ως Καστελόριζο και θα αντιμετωπίζει καίρια την απειλή.

  1. Αποδειξη του ποσο εχουν προχωρησει οι διπλα σε νοοτροπια και δογμα επιχειρησεων σε αντιθεση με την αρτηριοσκληρυνση που διακατεχει τους ελληνες ανωτατους. Μην ξεχναμε πως ειναι σε πολεμο απο το ’80, κατι μαθανε ολο αυτον τον καιρο.
   Ποσο ειπαμε ειναι η αναλογια στις ΕΕΔ αξιωματικων/κληρωτων; 1/2 ή 1/3;

  2. Δεν αντιμετωπιζεις τα UAV με UAV (τουλάχιστον μέχρι να μπορούν να έχουν βλήματα Α/Α το οποίο δεν πρόκειται να γίνει σε μεγάλη κλιματα τα επόμενα 5-10 χρόνια).

   ΕΠΙΠΛΕΟΝ:
   Στην δικιά μας περίπτωση ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΤΑ UAV/UCAV με μαχητικά της ΠΑ διότι αυτά θα εχουν 200χλμ κάλυψη απο τα S-400, και εσύ ρισκάρεις να χάνεις ζωές , πιλότους και μαχητικά αξίας $50-100εκ ενω ο άλλος θα χαλάει missile $2εκ (S-400) ή στην χειρότερη να χάσει το UCAV/UAV αξίας $2-4εκ.

   Τα UAV τα αντιμετωπίζεις με anti-UAV :
   — ηλεκτρομαγνητικούς περεμβολείς (ώστε να μην μπορούν να επικοινωνούν με την βάση τους ) και να κυκλοφορούν σαν ζομπι στον αέρα μέχρι να πέσουν κάπου ή να βγουν εκτός ζώνης ενδιαφέροντος, και
   — με ΦΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑΡΙΨΗΣ (SAM κόστους κάτω απο 500.000$).

   To 1o είναι περιορισμένο ΜΟΝΟ σε UAV που δεν εχουν satellite data-link που δεν μπορεί ευκολα να παρεμβληθει.

   To 2o ειναι δύσκολη άσκηση ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΚΟΣΤΟΥΣ, και κυρίως οταν ενα UAV/UCAV έχει ικανότητα στοχοποίησης 1 μέτρου από τα 15χμλ και εξαπόλησης loitering κορεσμού (Bayractar TB2 με WESCAM MX15 πχ).
   Η λύση ειναι δύσκολη ακόμα και με τα καλύτερα SHORAD/VSHORAD συστήματα παγκοσμίως σήμερα, αφού π.χ. τα φθηνα Tamir ($250Κ/missile) του Iron-Dome πανε στα 4χλμ, τα πιο ακριβα Mistral/Stinger της κύπρου/asrad-hellas ($400K/missile) πάνε στα 4.5-6χλμ, τα ΟSA-AKM (τσαμπα) πάνε στα 15χλμ θεωρητικά αλλα πρακτικά για ύψος 20.000ft δεν ξεπερνάνε τα 7-8χλμ και αυτόνομο εγκλοβισμό χωρίς ραντάρ μόνο την ημέρα, ενώ τα Crotale-NG/TorM1 που πάνε στα 11/12χλμ ο πυραυλος ειναι ακριβός (πανω απο $1εκ ο καθε πυραυλος) και ειναι για χρήση ναυσταθμων/αεροδρομίων/σχηματισμών αρμάτων εν κινήσει.

   Μας μένει το RIM116 των Ρουσεν στα 9χμλ αλλα ΜΟΝΟ οταν η απειλή έχει radar που εκπέμπει (εχουμε τους block1 που ειναι anti-SM) αλλα και παλι με κόστος $1εκ ανα πυραυλο (οταν αγοράστηκε). Δεν εχει 100% εξασφάλιση στα παθητικά/laser loitering , εκτός αν πάμε σε Block2 όπου όντως πάμε στα 15χλμ με διπλή στοχοποίηση IR+Radar και όπου πλέον το κοστος έχει πέσει στα $800Κ/missile (σημερα).

   Αρα σαν συμπέρασμα:
   αυτη την στιγμή ο ΕΣ/ΠΑ/ΠΝ έχει δυνατότητα να καταρίπτει μόνο το πυρομαχικό ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ή το UAV/UCAV στοχοποίησης. Συνεπώς σε επιθέσεις κορεσμού σε μια ΑΔΤΕ/ΣΔΙ (πχ. 10 Bayraktar TB2 στα 15χμλ οδηγούν 30+ loitering σε 4-5 στόχους σε 2 ΚΥΜΑΤΑ με διαφορά 5 λεπτών) ειναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει κάτι πανω στο νησι στο 2ο κύμα που τα OSA/TOR/RIM116 θα κάνουν τα επαναγέμισματα. Ενω απο άποψη κόστους αν εξαιρέσεις τους OSA που τους πηραμε σχεδόν τσάμπα, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα χαλάμε $1εκ για να καταρίψουμε ενα MAM-L / Loitering των 50.000$/250.000$ .
   [Βλέπε Αρμενία 2020]

   Για να επιβιώσουν οι αμυνες ΑΔΤΕ πρέπει :
   1. να αγοράσουμε anti-UAV/UCAV που να καταρίπτει ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ στα 20χμλ (πριν μπει στα 15χμλ και κάνει την στοχοποίηση). Αρα πρέπει να πάμε σε SHORAD με missle 20χμλ (IRIS-T SLM, David Sling) και ραντάρ 50χμλ με δυνατότητες παραλληλης κατευθυνσης κατα 20+ στόχων (AESA). Μια αγορά ενος τέτοιου συστήματος για καθε ΑΔΤΕ με 40+ πυραυλους ετοιμους προς εκτόξευση ( και επιπλέον 100+ για 2.5 γεμίσματα οπως σε καθε σύστημα του ΕΣ) σε παράλληλη χρήση με OSA/TOR/RIM116 λύνει το πρόβλημα (σήμερα). Προσωρινα βεβαια, μέχρι ο τούρκος να βρει τρόπο να πάει σε στοχοποίηση ανω των 20χμλ σε UAV/UCAV.
   2. Οταν αποσυρθουν τα OSA να αγοράσουμε επιπλέον φθηνους VSHORAD SAM (iron dome) με ρόλο κυρίως anti-UAV/UCAN/loitering στα 5χμλ και με κόστος κάτω απο 300.000$ ανα missile.
   3. Να αναβαθμιστουν οι RIM116 σε block2 (15χμλ) σε ολες τις super-vita ώστε να μπορούν να αντιμετωπισουν τα τουρκικα UCAV αυτονομα.
   4. οτιδήποτε αντιπυραυλικο/αντι-UCAV σύστημα αγοραστεί για στεριά ή θαλασσα να έχει κόστος κάτω απο 700.000$ /missile και εμβέλεια ανω των 15χμλ.
   5. Να εξεταστεί η λύση αγοράς ATAS kit για μετατροπή παρτίδας FM92 stinger που εχουμε απόθεμα ώστε να γίνει χρήση από Kiowa (και ίσως και Apache) σαν τοπικούς κυνηγους UCAV που πετάνε κάτω απο 20.000ft(Anka/Bayraktar) στις ΑΔΤΕ . Δυστηχώς UCAV/MALE στα 30.000ft αυτή η λύση δεν ειναι εφαρμόσιμη (πχ. Akinci/Angunsur)

   Αυτα τα ολίγα απο εμένα.

   1. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
    Από ότι καταλαβαίνω, η αντιμετώπιση αυτής της απειλής είναι πολύ δύσκολη προς το παρόν.

    1. Δύσκολη δεν είναι, πολύ ακριβή είναι. Και γι’ αυτό πολλές χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν συστήματα anti-uav, τα οποία θα επιτυγχάνουν τα ίδια αποτελέσματα με τους πυραύλους, όμως πολύ φθηνότερα.

   2. Καλή ανάλυση
    Θεωρώ πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν αναγνώριση και στοχοποίηση τα τουρκικα UAV από τα 15 για τα MAM-L
    Αυτά κατευθύνονται στο στόχο μέσω laser targeting και να to κάνει auto ena UAV σε τόσο μεγάλες αποστάσεις εξαιρειτκά δύσκολο

    Μπορεί μέσω INS/GPS να κτυπήσει κάποιο στόχο αλλα πρέπει να είναι γνωστη η θέση του

    1. @CK

     Η Στοχοποίηση ειναι από τα 15χλμ απόσταση , μπορείς να δεις τις δυνατότητες της WESCAM MX15 και να το επιβεβαιώσεις.
     https://www.militarysystems-tech.com/sites/militarysystems/files/supplier_docs/PDS-MX-15D-March-2018.pdf
     (Sensor#7/8 λεει up to 20km με ~2m ακρίβεια για το lazer/rangefinder -τα εχει μαζι-)

     Η αφεση MAM-C ειναι απο τα μισά 8χλμ , MAM-L απο τα 14χλμ (με GPS/INS), και απο μεγάλο ύψος αφου ειναι πυρομαχικό πτώσης χωρίς κινητήρα για να ειναι φθηνό.
     Και εδω ακριβώς ειναι η ουσία: ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟ (<50.000$/τεμάχιο)

     Ειναι φθηνό οχι τυχαία, γιατί πρέπει και αν ακομα θελήσεις να το καταστρέψεις [για να σώσεις ζωές και την άμυνα της νησου] να χαλάσεις $1εκ για τον πυραυλο, και στο τέλος αν ολα πάνε καλά χάλασες $1εκ για να καταστρέψεις κάτι που κάνει 1/20 δηλ. $50.000 . Ποσες φορες θα το κάνεις σε 1 ώρα αυτό ? 5-10 -20-40 ? Ποσα SAM του 1εκ έχεις πάνω στο νησι ? Επιπλέον ο τουρκος τα παράγει και μπορεί να το έχει άλλα 500 τεμάχια MAM-L σε 1 μηνα, εσυ ποτε θα παραγγείλεις τα νεα SAM (για να μην έχεις νεκρούς στο έδαφος και να σώσεις και την άμυνα του νησιου) και πότε θα τα έχεις επιχειρησιακα ? σε 1-2-3-4 χρονια? παει το πουλάκι πέταξε, εχασες την 2η ή την 3η φάση του πολέμου (τσάμπα τα πανυγήρια για την νίκη στην 1η φάση).

     Τελικά , αν νικήσει ο τούρκος και περάσουν 10 MAM-L, μετράς νεκρούς και εχεις ενα νησι αποδεκατισμένο έτοιμο να πέσει σε ενα καλό γιουρουσι, ενώ αν χάσει (δεν περασε κανενα και του κατέριψες και μερικούς φορείς) απλά έχασε 5-10-20εκ σε εξοπλισμό που μπορει να αναπληρώσει σε εβδομάδες/μηνες ενώ εσυ που τον "κέρδισες" εχασες 100-200-300εκ σε εξοπλισμό που μπορείς να τον αναπληρώσεις σε χρόνια.

     Γι αυτό πρέπει να μπει SHORAD με SAM 20χμλ σε μεγαλες ποσότητες ανα ΑΔΤΕ μαζί με ρανταρ στοχοποίσης 20+ παράλληλων UCAV/βλημάτων σε πραγματικό χρόνο στα 50 χμλ.
     Και οχι δεν ειναι το iron-dome που χρειαζόμαστε σημερα, θέλουμε κάτι ανώτερο να μπει σε 6 σημεία στο Αιγαίο (Λημνο-Μυτιληνη-Χιο-Σαμο-Κω-Ροδο).
     Και πρέπει να μπει και στον Εβρο για τον ίδιο λόγο : Δεν μπορείς να χαλάσεις SAM $1εκ για να καταρίπτεις MAM-L .
     Αργότερα [σε 10 χρονια max] αναβαθμίζουμε και τα VSHORAD και διώχνουμε τα OSA με κάποιο αυτοκινούμενο VSHORAD και κάποιο σταθερό (πχ iron-dome).

     Ο τουρκος τις αποστάσεις στα UCAV και στα πυρομαχικά του , δεν τις εβγαλε τυχαία. Τις εβγαλε για να μπορεί να νικήσει ΚΥΡΙΩΣ την Ελληνικη αμυνα στα νησια και να εκβιάσει μοιρασμα του Αιγαίου μετά απο Ελληνική ήτα (Ελληνικές απώλιες ζωών πολλαπλάσιες απο τις τουρκικες που απλά χάνουν φθηνό εξοπλισμό σε κάθε αποτυχία).

     Εψαξε και βρήκε COTS πατεντες , πλήρωσε γερμανους, και εφτιαξε αυτα που ήθελε για τον σκοπό του. Βγηκε και προετοιμάστηκε αρκετα (Συρια Χ3 , Λιβύη, Αρμενία) , και τέλος πήρε και τους S-400 , για να κάνει no-flight-zone μέχρι την Σκύρο ώστε η ΠΑ να μην μπορεί να καταρίπτει τα UCAV (ή οταν το κάνει να ρισκάρει να εχει βαριές απώλειες) και σήκωσε την σημαία της τουρκικης επανάστασης γράφοντας Ευρώπη-ΝΑΤΟ-Αμερική-UN στα παλια του τα παπουτσια προκειμένου να πετύχει τον στόχο του.

     Υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός απο πίσω, και δεν νομίζω οτι το βλέπω μονο εγω.
     Οσο και να το ψάξεται δεν υπάρχει κάτι άλλο απο νεο shorad 20χμλ με ραντάρ AESA 50χμλ με φθηνό SAM σε ποσότητες (100/ΑΔΤΕ). Και γι αυτό τον λόγο φωνάζει για την αποστατικοποιηση των νησιών: ώστε να ασκήσει πιέσεις απ όπου πάμε να το αγοράσουμε. (ή ακόμα και να κάνει προληπτικό χτύπημα κατα την εγκατασταση του).

     1. @ Metanastis

      + 1000

      Πρεπει ομως να αποκτησουμε τα μεσα για να
      καταστρεψουμε τα S-400, κατι που μας το προσφερουν
      για την ωρα μονο οι Γαλλοι.

     2. Συμφωνούμε πως πρέπει να πάμε για τον UAV/ φορέα όχι το φθηνό πυρομαχικό

      Για βολή με ING/GPS πας για ακίνητους ήδη γνωστούς στόχους

      Ελπίζω να έχουμε καταλάβει πως ότι είναι ακίνητο και σταθερό είναι ήδη στοχοποιημένο

     3. Non flight zone μέχρι τη Σκύρο μόνο στα παραμύθια. Εντυπωσιαζομαστε εύκολα αλλά στην ουσία δεν ξέρουμε καθόλου πως λειτουργούν αυτά τα συστήματα και πως μπορούν να ενταχθούν σε μια σχεδιαση.

   3. @ metanastis

    Συμφωνω σε γενικες γραμμες με αυτα που γραφεις.

    Η λυση στα UAV ειναι οι εξης:

    1) Kατασκευη Ελληνικων UAV εξοπλισμενων με πυραυλους, π.χ. stinger, IRIS-T, Hellfire Longbow / Brimstone με καθοδηγηση χιλιοστομετρικου ερευνητη ρανταρ.

    2) Συμπαραγωγη ενος βληματος οπως ο Σερβικος ALAS-B που ειναι εφαμιλος με τον Spike NLOS αλλα εχει στροβιλοκινητηρα και μπορει να επιτυχει πολυ μεγαλυτερη εμβελεια (50 χιλιομετρα) σε σχεση με πυραυλοκινητηρες, οι οποιοι ειναι βελτιστοποιημενοι για να καταρριπτουν μαχητικα αεροσκαφη που εχουν δυνατοτητα υπερηχητικη ταχυτητας και ελιγμων. Aντιθετως οι στροβιλοκινητηρες ειναι σχεδιασμενη για μεγαλη εμβελεια και η αποδοση των στροβιλοκινητηρων βελτιωνεται οσο ανεβαινουν πιο ψηλα στην ατμοσφαιρα, (μεχρι ενος σημειου φυσικα καθως χρειαζονται οξυγονο).
    Ενας τετοιος πυραυλος οπως ο ALAS-B θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει ως αντι-αρματικος, ως πυραυλος κατα πυροβολικου, κατα σκαφων επιφανειας κτλ.
    Εαν ειχαμε μυαλο θα συζηταγαμε για εγχωρια κατασκευη με μεταφορα τεχνολογιας και τεχνογνωσιας σημερα κιολας.

    1. Αρκετά σωστή και σφαιρική γνώμη.
     Ο Tamir είναι φθηνότερος. Τουλάχιστον μέχρι πριν 2 χρόνια κόστιζε περί τα 100 χιλ. δολ.
     Το καλό στην περίπτωση του anti-ucav αγώνα, είναι ότι πλέον, πολλοί, αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους των ucav, αναπτύσσουν τεχνολογίες αντιμετώπισής τους και έτσι σύντομα θα υπάρχει πλήθος τέτοιων επιλογών.
     Η αντιμετώπιση με πυραύλους, είναι ακριβή. Ακόμα και ο IRIS, είναι ακριβός για να τον χρησιμοποιήσεις γι’ αυτή τη δουλειά.
     Επιπλέον, θα πρέπει να βάλεις το ίδιο πρόβλημα και στον απέναντί σου, αναπτύσσοντας και εσύ ανάλογα μέσα. Διότι αλλιώς θα σκεφτεί εάν είναι και αυτός στόχος σμηνών τέτοιων εναέριων μέσων. Ότι δηλαδή, δεν θα μονοπωλεί τον συγκεκριμένο αγώνα.

    2. @G_P
     Συμφωνεις αλλα τα λες όλα λάθος στο 1 και 2.

     Το 1ο :
     δεν μπορεί να γίνει άμεσα γιατι δεν υπάρχει προιον διαθεσιμο.
     Μιλάω μόνο για UCAV με AAM . Τα άλλα που λες ειναι εκτός θέματος (εγω αναλυω «πως να αντιμετωπίσεις τα τουρκικα UCAV» , και με hellfile kai brimstone δεν νομιζω).
     Για UCAV με AAM λοιπόν, επειδη δεν υπάρχει κάτι , για να φτιάξουμε κάτι στην Ελλαδα θα πάρει 6-8 χρονια το λιγότερο (κυρίως για το fcr,hardware,software, δοκιμές, άδειες ,πιστοπoιήσεις κλπ). Να μας βοηθήσει κάποιος να τα πάρουμε ετοιμα (βλεπε οι τουρκοι με τα MAM-L και τα HISAR που τα πηρανε απο τους γερμανους με license απο διαφορετικα προιοντα) και πες να το κανουμε στο 50% χρόνου , δηλαδη να το κάνουμε σε 3-4 χρόνια. Αρα να έχουμε UCAV με AAM από το 2025 και μετα. Μεχρι τότε τι θα γίνει ?
     Και γιατι να το κανεις αυτο ενω έχεις OH-58D πιστοποιημένο με ATAS (που έχεις Stinger και μπορείς να μετατρέψεις) να το σηκώνεις απο το νησι , να πλησιάζει στα 4χμλ το UCAV απο χαμηλό υψος (που δεν μπορει να το δει το UCAV ή το ρανταρ των S-400 παρα μονο το E-7T) να κάνει βολή και να το κατεβάζεις αμεσως (5 λεπτα αποστολή ειναι να κατεβάσει το UCAV που πετά και στοχοποιεί στα 10-15χμλ απο τα παράλια του νησιου: 3 λεπτα να παει, 3 λεπτα να γυρισει και μισο λεπτο να κάνει βολη πετώντας στα 5μετρα απο το εδαφος).

     2ο
     Σύμφωνοι, και spike NLOS και ALAS-B μας κάνουν, αλλα δεν εχουν σχέση με αμυνα νησων απο τα τουρκικα UCAV που αναλύω. Σαν αντι-αποβατικά ή ακόμα και για μπλοκάρουν τον κόλπο της Σμύρνης ειναι άψογα, αλλα πρώτα πρέπει να επιβιωσουν απο την επίθεση UCAV , loitering ή/και τουρκικης αεροπορίας πάνω στο νησι (και υποθέτοντας οτι το τουρκικο πυροβολικό δεν θα ειναι ευστοχο). Δεν ξεκινάς απο αυτό. Πρωτα ξεκινάς να εξασφαλισεις την άμυνα απο την 1η απειλή πριν συνεχίσεις να γεμίζεις το νησι με sitting ducks . Βασικο.

     1. @ Metanastis

      Έτσι όπως έχουν αυτή τη στιγμή η δυνατότητές μας, η αντιμετώπιση των UAV δεν θα μπορούσε να είναι η εξόντωση των κέντρων ελέγχου τους;
      Ειδικότερα με την ενδυνάμωση της ΠΑ (Ραφάλ και F16 V) η δυνατότητα αυτά αυξάνεται σημαντικά νομίζω.

     2. @ Metanastis

      Πυραυλικα συστηματα για την αντιμετωπιση ΜΕΑ στα 10-25 χιλιομετρα υπαρχουν αρκετα στη διεθνη αγορα.

      – MBDA: MICA VL, CAMM / Land Ceptor, SAMP/T
      – Diehl: IRIS-T SLS
      – Kongsberg/Raytheon: NASAMS με ESSM και AMRAAM
      – Rafael: Spyder και Iron Dome

      Ο στροβιλοκινητηρας ουσιαστικα ανταλλασει ταχυτητα προς οφελος της εμβελειας, καθως χρησιμοποιει το οξυγονο του αερα την καυση, και εχει υποηχητικη ταχυτητα. Ενα βλημα οπως ο ALAS-B που εχει στροβιλοκινητηρα και εμβελεια 50 χιλιομετρων, θα μπορει ευκολα να καταρριψει ενα αργοκινητο ΜΕΑ στα 15 χιλιομετρα μακρυα και 5 χιλιομετρα υψος, καθως ουσιαστικα το ΜΕΑ θα φωτιζει σαν χριστουγενιατικο δεντρο σε IR ερευνητες σε σχεση με το υποβαθρο.

      Η δυνατοτητα αναπτυξης Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφων για επιτηρηση αλλα και αποστολες αναχαιτησης εχθρικων ΜΕΑ, ειναι πολυ ευκολοτερη υποθεση απο οτι νομιζεις. Τα περισσοτερα συστηματα των ΜΕΑ ειναι Commercial off the Shelf και μπορουν να αγοραστουν στο εμποριο, απλα χρειαζεται καποιον η καποιους να τα ενοποιησουν. Αυτο ακριβως εκαναν οι Τουρκοι με τα ηλεκτροοπτικα της Wescam και τους κινητηρες Rotex.

      Σημερα πλεον ο καθενας μπορει να αγορασει ενα αεριοωθουμενο τηλεκατευθυνομενο αεροσκαφος με κοστος 2-3 χιλιαδες ευρω. Ορισμενοι πλεον κατασκευαζουν μονοι τους δικινητηρια αντιγραφα κανονικων μαχητικων αεροσκαφων υπο κλιμακα, και ανοιγμα φτερων 3μιση μετρα, και χρησιμοποιουν στροβιλοκινητηρες της πολιτικης αγορας για να τα πεταξουν, τοποθετουν FPV (First Person View) GPS / INS και ξερουν που ακριβως ειναι στις 4 διαστασεις, ενω τα αεροσκαφη εχουν εμβελεια δεκαδων χιλιομετρων. Ακομη και η dji πουλαει τα συστηματα τηλεχειρισμου και FPV ξεχωριστα για οποιον θελει να κατασκευασει τα δικα του συστηματα. Τετοια RC αεροσκαφη θα μπορουσαν πολυ ευκολα να μετατραπουν σε ΜΕΑ καμικαζι, με η χωρις την προσθηκη γομωσης, για την αναχαιτηση εχθρικων ΜΕΑ.

      Υπαρχει σειρα απο βιντεο στο youtube οπου ενας Ρωσος κατασκευαζει απο την αρχη δικο του τηλεκατευθυνομενο αεροσκαφος απο ανθρακονηματα με ανοιγμα φτερων 3 μετρα στο γκαραζ του. Το τηλεκατευθυνομενο αεροσκαφος εχει προωση απο στροβιλοκινητηρα, τον οποιο στροβιλοκινητηρα κατασκευαζει ο ιδιος στο γκαραζ του και δειχνει ολη την διαδικασια πως απο συμπαγη κομματια χαλυβα κατασκευαζει τον στροβιλοκινητηρα και πως τον τεσταρει κτλ.

      Ολα χρειαζονται γνωσεις, μερακι και can do attitude.

     3. Δειτε για παραδειγμα το παρακατω τηλεκατευθυνομενο αεριοωθουμενο αεροσκαφος που εχει μηκος 6 μετρα και ειναι αντιγραφο υπο κλιμακα 1:3 του F104 Starfighter. Εχει προωση με 2 στροβιλοκινητηρες.

      Ενα τετοιο αεροσκαφος κοστιζει κατω απο 10 χιλιαδες ευρω για να αγοραστει στην πολιτικη αγορα. Με την προσθηκη καταλληλου ηλεκτρονικου εξοπλισμου κατευθυνσης / ελεγχου και γομωσης θα μπορουσε να μετατραπει ευκολα σε τηλεκατευθυνομενο αεροσκαφος αυτοκτονιας ωστε να καταρριπτει εχθρικα ΜΕΑ.

      Ειναι σχετικα γρηγορη λυση χαμηλου κοστος «thinking outside the box».

      https://www.youtube.com/watch?v=Z7iXJkLkFCQ

      https://www.youtube.com/watch?v=wK7nWZOR3qw

   4. Δεν ειναι τα Α/Α του Ε.Σ ευαλωτα σε Η/Π – οι Τουρκοι φαινεται να εχουν αποκτησει σημαντικο προβαδισμα σε τεχνολογιες που ειναι log scale.

   5. Φίλε καλή προσπάθεια αλλά έχω πολλές ενστάσεις.
    1. Μιλάς για κάλυψη μαχητικών στα 200χλμ από τα S-400.
    Ξέρεις που θα τα τοποθετήσουν; Και αν ξέρεις που θα τα τοποθετήσουν, η απόσταση αυτή από που υπολογίζεται; Επίσης, αν μάθει και η ΠΑ τη θέση, λες ότι δεν θα τα στοχοποιήσει; Και μην ρωτήσεις με τι θα τα στοχοποιήσει, υπάρχουν τρόποι και θα έρθουν και άλλοι!
    2. Κάνεις πολλές παραδοχές βασιζομενος σε έναν πολεμο που έκανε η Τουρκια/Αζερμπαϊτζάν εναντίον ενός πολύ αδύναμου αντιπάλου ή στη χρήση που έχει κάνει στη Λιβύη και Συρία.
    Το τι μπορούν να κάνουν τα UAS εναντίον ενός σοβαρού αντιπάλου και μιας οργανωμένης αεράμυνας, θα το δούμε.
    Εκτός αν νομίζουμε, ότι αύριο ο Ερντογάν θα σηκώσει τα Bayraktar και όλη την αεροπορία του για να επιτεθεί σε ένα νησί και εμείς απλά δεν θα αντιδράσουμε ποτέ.
    3. Μίλησες για δύο τρόπους αντιμετώπισης των UAV όταν είναι στον αέρα.
    Άλλος τρόπος δεν υπάρχει; Και όταν είναι στο έδαφος, πριν ακόμη απογειωθούν τι θα γίνει; Ξέρεις από πού απογειώνονται αυτά, με τι ταχύτητα έρχονται και πόσα μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα; Όχι.
    4. Μίλησες για στοχοποίηση στο 1 μέτρο από τα 15 χιλιόμετρα.
    Να το δεχτώ αν και αμφιβάλλω, σε τι ύψος θα βρίσκεται αυτό; Από κάτω δεν υπάρχει τίποτα; Τα Radar που έχουμε και αυτά που θα πάρουμε, στα ποσά μίλια θα τα χτυπήσουν; Για τα Bayrqktar/Anka/Akinci μιλάω και όχι για κάποιο μελλοντικό stealth έτσι.
    5. Συμφωνώ ότι είναι αντι-οικονομικο να εκτοξεύεις έναν Amraam ή Meteor για Bayraktar, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνεις. Το πρόβλημα είναι τα ποσά βλήματα διαθέτεις και όχι πόσο κοστίζει η κατάρριψη. Επίσης σε ένα κορεσμένο περιβάλλον στο Αιγαίο με αφή που θα εκτελούν κατά το δοκούν περιπολίες αέρος, το να φέρνεις Bayraktar των 70-100 knots απέναντι, είναι αυτοκτονία για να μην στο χαρακτηρίσω αλλιώς.
    Συμπέρασμα, η αντιμετώπιση των UAS είναι πολυεπίπεδη και πολύπλοκη αλλά και αυτά τα συστήματα δεν είναι πανάκεια, οι πραγματικές απειλές είναι άλλες.

   6. Όσον αφορά στα πλοία, νομίζω πάντα ξεχνάμε το ταπεινό OTO Melara 76 mm.
    Μάλλον θα πρέπει να αγοραστούν το γρηγορότερο δυνατόν πυρομαχικά SAPOMER (δεν είναι DART/STRALES, δεν είναι VULCANO), έχουν βεληνεκές 20 Km και μάλλον μπορούν να βληθούν από όλα τα OTO MELARA των πλοίων που διαθέτουμε.

   7. Metanastis ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η Π ΡΩΤΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ JAMMING ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Η ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΦΘΗΝΗ ΣΕ ΧΡΗΣΗ

     1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ,ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΑΤΑ ΕΧΘΡΙΚΑ Η ΜΗ,ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SHORADS H AΛΛΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ Α/Α ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ

   8. Συγχαρητήρια! Από την εμπεριστατωμένη αναλυσή σας φαίνεται ότι η μόνη λύση είναι η αντίστοιχη ανάπτυξη εγχωρίων παρομοίων επιθετικών συστημάτων. Δυστυχώς για εμάς η Τουρκία αντιλήφθηκε εγκαίρως την αξία των UAV και κέρδισε τη στρατηγική υπεροχή.

 3. Ωραία όλα αυτά αλλά το υέμα δεν είναι τι μπορύμε να γοράσουμε απο τα… σουπερ μαρκετ αλλα τι μπορουμε να παραξουμε εμεις.

  έχουμε τόσες ανάγκες σε Μ.Ε. και οι τεχνολογίες είναι τόσο πολύ εντός των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας που οποιαδήποτε αγορά απο έξω θα είναι άλλο ένα έγκλημα υπονόμευσης της αποτρεπτικής μας ικανότητας.

  υπάρχουν ελληνικά σχέδια υπο ανάπτυξη. Χρήματα θέλουν και μάλιστα πολύ λογότερα απο την αγορά οποιουδήποτε συστήματος.

 4. Και τον τρόπο τον ξέρουμε και ανάγκη έχουμε από αυτά τα συστήματα.
  Η λύση δεν είναι να αγοράζουμε πανάκριβα από άλλους.
  Θέληση, δουλειά και κάποια χρήματα (όχι και πολλά) χρειάζονται.
  Χωρίς αυτά τα συστήματα, δεν μπορείς πλέον να πας πουθενά.

 5. Πολύ ενδιαφέρων ήταν οι δυο τελευταίες παράγραφοι. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γράφει βιβλίο ολόκληρο με θέμα την συνεργασία κρατους και εταιριών στο Ισραήλ για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και την εδραίωση της αμυντικής βιομηχανίας. Θα ήταν εκπαιδευτικό για όλους μας να μας αναλύσετε σε μεγαλύτερο βαθμό το οικονομικό και χρονικό σκέλος της Ισραηλινής προσπάθειας. Σε μια χώρα που δεν έχει δουλειές ουτε χρήμα αλλά απέναντι της έχει έναν υπαρξιακό αντίπαλο που κατάλαβε την ισοδυναμία ανάμεσα στις έννοιες τεχνολογική ανάπτυξη, βιομηχανικό έργο, εξοπλισμοί, εξαγωγικό προϊόν, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, χρειάζεται εθνική αφύπνιση. 200 χρόνια τώρα χορτάσαμε αφαιμαξη μήπως είναι ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία πριν χάσουμε και τη χώρα;

 6. Ποια η αξία ενός UAV όταν έχουμε να κάνουμε με οργανωμένες αεροπορίες; Μήπως τελικά οι επιτελείς της αεροπορίας πράττουν ορθά και κρατάνε στάση αναμονής στο θέμα επένδυσης σε UAV; Επίσης τίθεται πάντα το θέμα της ηθικής όσων αφορά τα οπλισμένα UAV. Τέλος τι αντοχές έχει ένα UAV του γείτονα όταν βρεθεί σε ένα πραγματικό περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών;
  Μερικά ερωτήματα.

  1. Πες τα ρε φίλε γιατί διαβάζουμε νέα στο Wikipedia και στα φυλλάδια των εταιρειών και νομίζουμε ότι τα Bayraktar έγιναν το υπερόπλο.
   Σε σοβαρή αεράμυνα θα τα δούμε, όπως θα δούμε και τα Mam Hisar Atmaca ,SoOM ,Bora κτλ

  2. Πλάκα κανείς; Ποια η αξία μιας φτηνής πλατφόρμας που μπορεί να στοχοποιεί μονάδες έμμεσα είναι να μεταδίδει δεδομένα σε αλλά συστήματα σε ένα ψηφιακά διασυνδεδεμένο στρατό; Απλά οι Τούρκοι θα μπορούν από δοκιμάσουν την αντίσταση συστημάτων, να στοχοποιήσουν υποδομές και στόχους υψηλής σημασίας με της δικιάς τους εκδόσεις πυραύλους Κρουζ. Μελόντικα αν δεν το έχουν κάνει ήδη θα επικαιντροθουν σε σχηματισμούς σμήνους για επιθέσεις κορεσμού. Η αεροπορία δεν μπορεί να είναι παντού ενώ για κάθε στόχο θα χρειάζεται να καταναλώνουμε οπλικά συστήματα που δεν τα έχουμε σε μεγάλους αριθμούς και δεν φτάνουν για εμπόλεμη κατάσταση. Θα καταρρίψεις τα UAV η τα αεροσκάφη; Δεν έχουμε τα εφόδια και για τα δυο. Ούτε έχουμε γραμμή παραγωγής όπως έχουν οι Τούρκοι. Εμείς τα έξυπνα πουλιά τα αγοράζουμε όλα.

   1. Μιλάς για στοχοποίηση, αλλά ξέρεις στα αλήθεια τι σημαίνει αυτό; Ξέρεις κάτι για τον κύκλο στοχοποίησης;
    Πιστεύεις ότι χρειάζονται UAS για να στοχοποιήσει π.χ την Αγχίαλο και τις αποθήκες οπλισμού που έχει;
    Πιστεύεις ότι τα UAS που έχει θα πετάνε πάνω από τη Λήμνο και ότι κινείται θα καταστρέφεται;
    Δέστε σας παρακαλώ άλλες ταινίες γιατί με αυτές που βλέπετε μάλλον θα έπρεπε να το κλείσουμε το μαγαζί και να μην κάνουμε τιποτα

  3. Είναι ένα από τα καλύτερα μέσα στοχοποίησης και επιτήρησης προωθημένων αισθητήρων χωρίς κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Δημιουργεί στόχους για αντιαεροπορικά συστήματα δίνοντας χώρο έτσι σε επανδρωμένη αεροπορία.

   1. Δεν είναι έτσι όπως τα λες αλλά δεν μπορώ να πείσω και κανέναν για αυτό. Τα πράγματα είναι διαφορετικά και πιο πολύπλοκα από ότι φανταζομαστε

 7. Θα μου άρεσε αν το άρθρο παρείχε:

  -και άλλες εναλλακτικές εκτός από τα Ισραηλινά συστήματα
  -και άλλες εναλλακτικές εκτός από αγορά (πχ αποσυρόμενα των ΗΠΑ)
  -επιπλέον πληροφορίες για τους αισθητήρες και το σύστημα ελέγχου τους, καθώς το θέμα δεν είναι το πετούμενο το ίδιο, αλλά το τι μπορεί να κάνει, και αυτό έχει σχέση με τους αισθητήρες. Άλλο να βλέπει ένα άτομο από τα 50 χλμ και άλλο από τα 500 μέτρα, άλλο να έχει υπέρυθρους αισθητήρες και με τι εμβέλεια και άλλο μια απλή κάμερα, άλλο να μπορείς να το ελέγξεις μόνο με ραδιοζεύξη και άλλο δορυφορικά (και όσον αφορά το τελευταίο πως θα το κάνουμε δεν ξέρω) καθώς στην ραδιοζεύξη τι να την κάνεις την εμβέλεια του συστήματος αφού δεν θα έχεις τις απαραίτητες επικοινωνίες.
  -πόσο αντέχουν στο τζαμάρισμα καθώς είναι προφανές ότι οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει πολύ στον ηλεκτρονικό πόλεμο και θα προσπαθούν είτε με επίγεια μέσα είτε με τα αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου να μάθουν να τα τζαμάρουν ή να τα ρίχνουν ή μέχρι και να πάρουν τον έλεγχό τους

 8. Μυαλό τελικά δεν βάζετε και δεν ξυπνατε.Πρεπει να καταλάβετε ότι δεν πρόκειται να παραχθεί τίποτε εντός Ελλάδος ,(τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά) γιατί αυτές τις εντολές έχουν και εκτελούν όλες οι κυβερνησεις .Άλλωστε για να δουλέψουν τα γραναζια χρειάζονται ποταμοί λαδιου .Τελειώνοντας θα κλείσω με τρεις λέξεις Ξυπνήστε!!! Ξυπνήστε!!! Ξυπνήστε!!!

 9. Αγαπητοί φίλοι αναπαράγω το κάτωθι ποστ μου για άλλο θέμα του DR ελαφρώς παραλλαγμένο για να καταλάβουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο διεθνές σκηνικό εις βάρος μας αλλά σε απόλυτη γνώση της κυβέρνησης.

  αρχικώς να πούμε ότι το πλέον σίγουρο είναι ότι στο ταξίδι του εις τας Αμέρικας ο ΠΘ δεν θα ζητήσει ούτε τις MMSC -γιατί πολύ απλά τις έχουμε φάει ήδη στο κ@λο- ούτε και UAV καθώς έχοντας εκχωρήσει το Αιγαίο η μόνη απαίτηση που έχουμε είναι να κατεβάζουμε ότι κινείται μέχρι τα 6 μίλια. Ούτε λόγος για μακρύτερα κι αυτό γιατί τόσο τα drones που διαθέτουμε (αν και παλια σε τεχνολογία) όσο και οι MMSC μπορούν να το καταφέρουν έστω και με λίγα ζόρια αν φυσικά οι τελευταίες έχουν μείνει στον αφρό και όχι στον πάτο του Αιγαίου.

  Για τα υπόλοιπα τώρα…….απλά θλίψη.

  Οι πληροφορίες από το εξωτερικό (που δεν επιδέχονται πλέον αμφισβήτησης) μιλάνε για άδειασμα του Ισραηλ αναφορικά με την καλωδιακή σύνδεση Ελλάδας και Κύπρου και πρόταση/πίεση του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ισραήλ προς τη νεα κυβέρνηση για σύγκληση με την Τουρκία καθώς τα οφέλη είναι μακράν περισσότερα από τις ζημιές.

  Η δε ΕΕ με την σύμφωνη γνώμη των ντόπιων υποτακτικών εξέδωσε επίσημο πόρισμα για τη Ν.Α. Μεσόγειο περί επίπληξης σε βάθος χρόνου (οχι κυρώσεων) της Τουρκίας αλλά διαχώρισε και έβαλε στις καλένδες ανάλογο πόρισμα η ενέργειες/ κυρώσεις αποκλειστικά για το Αιγαίο αφού τόσο οι ΗΠΑ και ειδικά ο Μπαιντεν (ως ο δημιουργος και ενορχηστρωτής του σχεδίου των ΗΠΑ για την ΑΝ. Μεσόγειο) όσο και η ΕΕ θεωρούν από κοινού ότι το Θέμα του Αιγαίου αποτελεί αποκλειστικό πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία και όχι της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ!!!

  Η κατάσταση δε οικονομικής διάλυσης που παρουσιάζει ο ντόπιος κυβερνητικός τύπος την Τουρκία απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα όχι τόσο σε αριθμούς αλλά ως προς την πορεία και εξέλιξη αυτής σε βάθος χρόνου. Βασική αιτια φυσικά η τεράστια έκθεση των Ευρωπαίκων τραπεζών στην Τουρκία των οποίων ενδεχόμενη κατάρρευση θα προκαλέσει τσουναμι καταρρεύσεων & προβλημάτων που ούτε η Γερμανια αλλά ούτε κυρίως η Ισπανία το θέλει καθώς είναι και η περισσότερο εκτεθειμένη.

  Ουσιαστικά μιλάμε για την απόλυτη απαξίωση της παρούσας κυβέρνησης η οποία άγεται και φέρεται από τους Γερμανούς και τους Ουσαίους περιφέροντας το σαρκίο της μεταξύ Βρυξελών και Αθήνας.

  Δεδομένων αυτών και έχοντας ήδη αποδεχτεί τον χάρτη του Μπαιντεν που οριζει ρητά την δικαιοδοσία της Ελλάδας πλησίον του 25ου παράλληλου οποιαδήποτε αγορά οπλικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων UAV δεν έχει καμία απολύτως σημασία όπως είναι εύκολα κατανοητό.

  1. @ Paradox,

   Αυτα απο που τα μαθαινεις αυτα? Εχεις πηγες για να μας βαλεις να διαβασουμε? Ποιον χαρτη του Μπαιντεν που οριζει την δικαιοδοσια της Ελλαδας μεχρι τον 25ο παραλληλο? Βαλε σχετικο αρθρο / δημοσιευση / ανακοινωση για να το διαβασουμε??

   Εκτος βεβαια και αν μασας φιλα δαφνης και βγαζεις χρησμους σαν την Πυθια.

   Βασικα εμας δεν πρεπει να μας ενδιαφερει ουτε το καλωδιο ηλεκτρικου ρευματος προς το Ισραηλ, ουτε ο αγωγος αεριου. Μπορει ευκολα να γινει υγροποιηση αεριου και μεταφορα με πλοια LNG στη Ρεβυθουσα και την Καβαλα. Tο καλωδιο ρευματος θα βοηθουσε το Ισραηλ να προσεγγισει την Ελλαδα και την Ευρωπαικη Ενωση, και οχι το αντιθετο.

   Επισης, οι ΗΠΑ απειλουν την Γερμανια να σταματησει τις εισαγωγες αεριου απο τη Ρωσια, απο που θα προμηθευτει αεριο η Γερμανια? Η λογικη λεει οτι οι ΗΠΑ θα στηριζαν τη μεταφορα αεριου απο το Ισραηλ, την Αιγυπτο και Κυπρο προς την Κεντρικη Ευρωπη. Επομενως αυτα που γραφεις ειναι εναντια στην κοινη λογικη.

   Εμεις ως χωρα πρεπει να στραφουμε αμεσα σε ανανεωσιμες πηγες ενεργειας και ολοκληρο το οικοσυστημα (π.χ. κατασκευη ανεμογεννητριων, φωτοβολταικων κτλ) και εγκατασταση τους σε ολη την χωρα ωστε να ειμαστε αυταρκης σε ενεργεια. Αν βρουμε καπου αεριο, θα ειναι θετικο, αλλα δεν μπορουμε να ελπιζουμε σε θαυματα.

   Λυσεις υπαρχουν και σχετικα ευκολες, αρκει σοβαρευτουμε ως χωρα και να σταματησουμε επιτελους να ακολουθουμε ανοησιες οπως η «διπλωματια των εξοπλισμων».

   1. @G_P
    Επειδή όπως έχεις καταλάβει -κι αν όχι στο λέω τώρα- ότι εχω βαρεθεί πλέον να ασχολούμαι στην ηλικία μου αποκλειστικά και να σχολάζω τεχνικά θέματα, παραθέτοντας προδιαγραφείς που ούτως η άλλως υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο, σκοπός μου είναι να τονίζω και οξύνω λίγο τη σκέψη του καθενός σε επιστήμες και θεωρήσεις όπως η γεωπολιτική και γεωστρατηγική που προηγούνται και εν πολλοίς οριζουν την επιλογή και την προμήθεια ενός οπλικού συστήματος αλλά και γενικότερα τις τύχες ενός ολόκληρου έθνους.

    Ότι γράφω λοιπόν αφενός δεν είναι προϊόν μαντικών ικανοτήτων μου αλλά ούτε και τις περισσότερες φορές πληροφοριών που έρχονται από τον εγχώρια ΜΜΕ τα οποία είναι σφόδρα χειραγωγούμενα και εκτεθειμένα με εξαίρεση τον παρων ιστοχώρο

    Στο θέμα μας λοιπόν σου παραθέτω την βασική πηγή και όχι τις αναδημοσιεύσεις ώστε να διαμορφώσεις καλύτερα την άποψή σου για το πως έχουν τα πράγματα.
    Μην επηρεαστείς από τον τίτλο γιατί η πραγματικότητα βιάσει της εξέλιξης του όρθρου είναι εντελώς διαφορετική
    https://www.mcclatchydc.com/news/policy/environment/energy/article231114518.html

    Απαντώντας τώρα στις απορίες σου, η μεν Γερμανία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το East Med ουσιαστικά καθόσον είχε κλειδώσει την απόφαση της για το Nord Stream 2 από 10ετιας κιόλας με εξαίρεση την πρόθεσή της να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το αεριο και το πετρέλαιο στη ΝΑ Μεσόγειο για το καλο της συμμάχου Τουρκίας

    Αντίθετα οι ΗΠΑ είδαν την ευκαιρία να χτυπήσουν την Ρωσια μέσω των υδρογονανθράκων οι αγωγοί των οποίων θα περνούσαν ολοι (όπως θα δεις στον σχετικο χάρτη) από την Τουρκία και μόνο, ως ένδειξη ανταπόδοσης για την προσφορά της Τουρκίας στο σχέδιο αποκλεισμού.

    Τέλος οσο για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών μαθε λοιπον τα ακόλουθα με νούμερα και όχι με παπαριες… για να καταλάβεις τι εννοώ
    ΙΣΠΑΝΙΑ: $62bn
    ΙΤΑΛΙΑ : $8,7bn
    ΓΑΛΛΙΑ : $29bn
    ΓΕΡΜΑΝΙΑ: $11bn

    Δεν έχω χρόνο να σου βρω την πηγη αλλά αν νομίζεις ότι τα εχω βγάλει από το κεφάλι μου…….ξανασκέψου το.
    Επιπλέον μάθε ότι τα μεγάλα ζορια για τους Ισπανους έχουν να κάνουν με την Navantia η οποία ελέγχει τα ναυπηγεία Cevet τα οποία με τη σειρά τους χρηματοδοτούνται από την ντόπια τράπεζα Garanti Bankası η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από την ισπανική BBVA η οποία με τις τελευταίες ανακατατάξεις κατάφερε να χάσει 8% της αξίας της μέσα σε λίγες ημέρες οπότε είναι εύκολο να καταλάβεις τι εννοώ και τι γίνεται στην πραγματικότητα.

    Αδιαφορώ για την κυβέρνηση και για κάθε κυβέρνηση από οπου και αν προέρχεται, αντιδρώ όμως έντονα όταν αυτή λειτουργεί με ψέματα και όρους χειραγώγησης για να καλύψει την ανικανότητα και ακόμη χειρότερα την επιδίωξη της για πολιτική επιβίωση και μελλοντική πολιτική ωφέλεια αδιαφορώντας για την εθνική κυριαρχία και τη λαική βούληση

    1. @Paradox
     Επειδή ανέφερες και τον θέμα με τους ρωσικούς αγωγούς προς Ευρώπη.
     Η πλάκα στην υπόθεση με την εμπλοκή/ανάμιξη των ΗΠΑ στα ενεργειακά της Ευρώπης, είναι ότι οι ίδιοι αμερικάνοι αγοράζουν σήμερα αέριο(η και πετρέλαιο) απο την Ρωσία,ενώ απατούν παράλληλα και επιβάλουν υπό τη απειλή κυρώσεων στην Ευρώπη να σταματήσει να αγοράζει το ρωσικό αέριο.

     Why the U.S. Is Buying Natural Gas From Russia

     https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-19/how-the-u-s-almost-bought-russian-natural-gas-quicktake-q-a

  2. Αγαπητέ Paradox, πάντα εκτιμώ την οξυδέρκεια και τις πληροφορίες σου, και θεωρώ και πολλοί εδώ μέσα, αλλά
   πιστέυω πως κάνεις λάθος ότι η κυβέρνηση έχει κλέίσει τις αλουμινότρατες ήδή,
   Το οτι πολύ θα ήθελε να τις πάρει απο το καλοκαίρι είναι σίγουρο γι αυτο πηρε και τα ραφαλ για να βγαλει την «υποχρέωση» στους γαλλους και να παρει τις τράτες και να δωσει τα ναυπηγεια στους αμερικανους.
   Αλλα οι «κραυγες» μας στο διαδικτυο και οι απειρες αρνητικες ειδησεις για τις τρατες απο το καλοκαιρι εως τωρα που φτασαν μεχρι το σημειο μεχρι να μην τις παραλαμβάνει προσωρινα το USN, έχουν διμιουργήσει ένα εκρηκτικό κλιμα με αποκορύφωμα και την επιστολή των 55 επώνυμων.
   Δηλαδή η κυβέρνηση ξέρει ότι υπογράφοντας για τις τράτες σε μερικές εβδομάδες το πολύ πέφτει εκ των έσω
   (σαμαρικοί, καραμανλικοι στη σιγουρη προταση μομφης της αντιπολιτευσης δεν θα χασουν την ευκαιρεια).
   Κατα τη γνώμη μου οι 4 μπέλες είναι πολύ κοντα σε εμας πλεον μετα την εκπτωση και την βελτιωμενη διαμορφωση.
   Φυσικά οι αμερικανοι θα παρουν συμβολαιο για τενεκεδες35 σχετικα αμεσα μετα απο μια τετοια εξελιξη και δεν θα παρουμε φυσικα 2η μοιρα ραφαλ (αν παρουμε 2-6 ραφαλ ακομα μετα την επαναγορα των απλων διλιτρων το 2023 ευχαριστημενοι να ειμαστε)
   Οι αλουμινότρατες ρίχνουν την κυβέρνηση κανεις απο την κυβέρνηση δεν θέλει να «αυτοκτονήσει» πολιτικά για πάντα.

   1. @Romeo60
    Οι ειδήσεις για τα F-35 που παρουσιάζουν επίσης όλο και περισσότερα προβλήματα αντί να λύσεις ήδη υπαρχόντων, νομίζω ότι θα έχουν ανάλογες συνέπειες σε περίπτωση απόφασης να αγοραστούν μερικά προς ικανοποίηση των ΗΠΑ και ΛΜ.

    Γενικά έχω την εντύπωση ότι τα προϊόντα (LCS&F-35)που προσφέρει σήμερα η συγκεκριμένη εταιρία στην Ελλάδα είναι πολιτικά τοξικά για οποιαδήποτε κυβέρνηση εάν αυτή σχεδιάζει επανεκλογή η εκλογή στις επόμενες εκλογές που πλησιάζουν.

   2. Καλέ φίλε Romeo60,

    Αμοιβαία η εκτίμηση ειλικρινά αλλά στο θέμα των φρεγατών εσχάτως μίλησα με κάποιους γνωστούς από το 5γωνο και πραγματικά κατάλαβα ότι τα πράγματα πάνε σοβαρά να γυρίσουν τούμπα – αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό-.

    Στρατιωτικά τοτέμ σαν τον Ζιαζιά δεν θα έβγαιναν φόρα παρτίδα σε συνεντεύξεις και αρθρογραφία αν δεν έβλεπαν τον κίνδυνο να έχει ήδη φτάσει. Η συμφωνία παει να κλειδώσει με εμπλοκή όλων των ναυπηγείων όπως θέλει και ο ΥΠΑΝ αλλά κυρίως το σχέδιο των Αμερικανών για τις επενδύσεις στην Ελλάδα το οποίο το έχουν στα χέρια τους και οι Γερμανοί .

    θα προσπαθήσω να το βρω και να σας το προωθήσω ίσως και αύριο γιατί πραγματικά εχει τρομερο ενδιαφέρον καθώς όλα είναι προκαθορισμένα στην εντέλεια!!

    Για την δε ενδιάμεση λύση έχουν προταθεί και »κλειδώσει» στο Μαξίμου 2 TICO και καλα με προηγμένο Aegis & Tomahawk . Θα αρχίσει εξάλλου άμεσα -αν δεν έχει αρχίσει ήδη- και το σχετικό μασάζ από τα συστημικά μέσα για »υπεροπλα» και άλλες αηδιες

    Αγαπητέ WTF
    Είναι όντως τραγελαφικό αυτό που συμβαίνει και το ιδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Καναδάς για αυτό δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη.
    Το επίσης πιο τραγικό που αφορά εμάς είναι πάντως – και επιμένω σε αυτό- τι θα γίνει όταν ξεκινήσει το πανήγυρι στη Μαύρη θάλασσα και την Κριμαια όταν οι Ουσαίοι μας ζητήσουν διευκολύνσεις…… …Εκεί θέλω να δω τα σαΐνια του ΥΠΕΞ που το παίζουν Κισιγκερ & Μπρεζινσκι τι θα κάνουν.
    θα κάτσουν μήπως απέναντι στη θάλασσα του Αζόφ και θα κάνουν νηοψίες;

    Και όταν έρθει ο χειμώνας θα τρέχουμε και εμείς και θα παρακαλάμε για πετρέλαιο σαν τους Ουκρανούς για να μην πεθάνουμε. Είναι πάντως πολύ διδακτική η ιστορία των συμμαχιών της ΕΕ που οι Ούνοι/Γερμανοί άδειασαν τελείως σε μια νύχτα τη αδελφή φυλή των Ουκρανών/Χαζάρων όταν υπέγραψαν το Nord Stream 2 χτυπώντας αλύπητα την οικονομία της που στηρίζεται σε ένα βαθμο στα έσοδα διαμετακόμισης του αεριού της Ρωσίας

    Αυτά είναι μαθήματα σοβαρά για το πως εξελίσσονται οι συμμαχίες σε ένα δυστοπικό κόσμο, αλλά εμείς εδώ στο Γιουνανιστάν ……δεν παίρνουμε χαμπάρι. Θέλουμε να έχουμε έναν αφέντη ο οποίος να μας έχει του χεριού του

    1. «Για την δε ενδιάμεση λύση έχουν προταθεί και »κλειδώσει» στο Μαξίμου 2 TICO και καλα με προηγμένο Aegis & Tomahawk»

     Μπορείς να μας πείς περισσότερα?
     Τα 2 νεοτερα τικο που πολλοι εκθειαζουν εδω μεσα γιατι μπηκαν σε υπηρεσια το 1992-93 δεν εχουν εκσυχρονιστει αρα μιλαμε για βαρβατη κοστοβόρα και χρονοβόρα αναβαθμιση για να παρουν προηγμένο Aegis.
     Επιπλέον τα 2 αυτα νεοτερα το ένα ειχε προσαραξει και ειχε διαλυσει ολο το κητος με 50 εκρια ζημια και το αλλο εχει συνεχεια διαρροες στις μηχανες και επιστρεφει αρον αρον απο τις αποστολες.
     Ποσα λεφτα θα τους ριξουμε για ποσα χρονια να τα κρατήσουμε?
     Ο θεος να μας φυλαει αν μπλεξουμε με αυτα τα 2 και 4 αλουμινοτρατες.
     Η χαρα των λατζιέριδων/ρυμουλκων.
     Τωρα για τις αποδέσμευση Tomahawk θα μου επιτρέψεις να μην το πιστέψω,
     Μαλλον αυτοί που σου τα ειπαν οι αμερικανοι τους λενε παραμύθια για να υπογράψουν και μετα θα δουμε ολοι τι Tomahawk θα πάρουμε?

    2. @Paradox

     Εγώ θα συμβούλευα τα «σαΐνια» του ΥΠΕΞ να λογικευθούν σύντομα και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, και να μην προχωρήσουν σε υποσχέσεις η σε δεσμεύσεις στο θέμα Ουκρανία,και να ξεχάσουν σύντομα την ιδέα αποστολής πλοίων στην περιοχή της αζοφικής θάλασσας, πρίν γίνει η στραβή με ανάλογη εξέλιξη που είχανε στα σύνορα του Έβρου με τους στρατιωτικούς που έγιναν «φιλοξενούμενοι» σε τουρκικές φυλακές, επειδή οι Ρώσοι απέδειξαν έμπρακτα ότι δεν παίζουν σε αυτά τα θέματα ούτε λογαριάζουν ΗΠΑ η έναν απο τους τριτοκλασάτους συμμάχους τους που προσπαθούν να πουλήσουν ψεύτοτσαμπουκά σε περιοχές που συνορεύουν με την Ρωσία η στα ρωσικά παράλια.

     Επίσης να ξεχάσουν την σκέψη για συμμετοχή στο Nuclear sharing concept του ΝΑΤΟ με την απόκτηση μερικών F-35, που θα έβαζε την Ελλάδα αυτομάτως στο στόχαστρο ρωσικών πυρηνικών όπλων.

     1. @WTF
      Βάλε και τις αποστολές ειδικών δυνάμεων στην Υποσαχάρια Αφρική καθώς και τους PATRIOT στη Σαουδική Arabia λες και μας περισσεύουν!!!

     2. @CK
      Η αποστολή μονάδων ειδικών αποστολών στην Αφρική η των Patriot (μόνο επαγγελματίες εθελοντές) στην ΣΑ θα ήταν μια ευκαιρία να αποκτηθεί πρακτική εμπειρία που θα ήταν ίσως χρήσιμη,η οποία αυτή την στιγμή δεν υπάρχει, αφού πρακτικά δεν υφίστανται αυτές οι προκλήσεις στη Ελλάδα ούτε για τους Patriot ούτε για τους SOF‘s που περιορίζονται στην καθημερινή ρουτίνα με εκπαίδευση και στις συνηθισμένες ασκήσεις.
      Στην περίπτωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ρωσίας θα ήταν όμως ριψοκίνδυνο και αντιπαραγωγικό επιχείρημα αφού δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα αλλά μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
      Γενικά είναι νομίζω παράλογο (για να μην πούμε ηλίθιο) να ανοίγεις συζήτηση με την ρωσική πολιτική για Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, και να μπαίνεις παράλληλα σε περιπέτειες σε ρωσικά χωράφια επειδή έχουν διαχρονικό κόμπλεξ οι ΗΠΑ με την Ρωσία,και χωρίς να σε έχουν προκαλέσει οι Ρώσοι.
      Όσοι έπεσαν στην παγίδα να ακολουθήσουν τους αμερικανούς στα σχέδια που συνδέονται με την επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά προκαλώντας την Ρωσία ευθεία, πληρώνουν σήμερα αυτή την απόφαση με αντίποινα εκ μέρους της Ρωσίας που πλήττουν πλέον και την οικονομία ευρωπαϊκών χωρών/εταιριών με αξιόλογες εξαγωγές προς την Ρωσία(το ίδιο ισχύει για την περίπτωση της Κίνας που ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα κυρώσεις προς την Ευρώπη ως αντίποινα για κυρώσεις που επιβλήθηκαν απο Ευρώπη στην Κίνα προς ικανοποίηση συμφερόντων των ΗΠΑ).

     3. Καλε φιλε WTF,

      Ειναι απολυτα ευστοχα τα οσα γραφεις αλλα πολυ αμφιβαλλω αν τις ιδιες σκεψεις και προτασεις συμμεριζονται και οι εμπλεκομενοι στο ΥΠΕΞ και ΓΕΕΘΑ αν και στο τελευταιο ειναι πολυ πιο down to earth απο καποια παρασιτα που θεωρουν ορι μπορουν να κανουν μεγαλη διπλωματικη καριερα εις βαρος του ελληνικου λαου.

 10. Τα ισραηλινά UAV και τα ισραηλινά έξυπνα όπλα όπως είναι τα SPIKE μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα δίκτυοκεντρικό σύστημα μάχης,όπως είναι το Fire Weaver. Ένα δίκτυοκεντρικό σύστημα μάχης αντισταθμίζει την υπεροπλία του αντιπάλου και θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε επιχειρήσεις όπως ανακατάληψη βραχονησίδας η εξάλειψη εχθρικού προγεφυρώματός σε μεγάλο νησί.

  1. @ Avk

   Καλα περιμενει να ενσωματωσεις τα ισραηλινά UAV και τα SPIKE ,
   μεχρι τοτε θα μας εχει ενσωματωσει ο απεναντι.

 11. Ypάρχει και φθηνή λύσις: πχ. 1. Μία Γεννήτρια ντιζελ 10Kva κόστος 2000 €, 2. Μία Yagi κεραία υψηλής απολαβής και κατευθυντηκότητας Ελληνικής κατασκευής κόστος 800€, 3. ένας πομπός 5kw ή όσο επιτρέπει η γεννήτρια Ελληνικής κατασκευής αξίας 5000€. 4. Ένας αυτοματισμός αυτόματης περιστροφής προς την κατεύθυνση του εισερχόμενου συνδεδεμένος με λινκ με τα radar αεράμυνας κόστος 30.000€. 5. Μία καρότσα από τρέϊλερ ώστε το πακέτο να μεταφέρεται σε υψόμετρο – προστασία + δίχτυ παραλλαγής, κόστος 3000€ . Σύνολον -=41000€ χωρίς φπα και χωρίς κρατήσεις κλπ. κλπ. .. Δέχομαι παραγγελίες

  1. Γράψε για έναν παρεμβολέα σημάτων δεν επαρκεί αυτό που γράφεις δεν θα παρεβλάλεις
   μόνο μια συχνότητα,.
   Τα μεγάλα αλλάζουν μόνα τους συχνότητες.
   Είναι πολύπλοκο το ζήτημα.

   1. Θεωρώ – θέλω να πιστεύω ότι ήδη έχουμε στα χέρια μας ένα Bayractar από αυτά που έχουν πέσει στη Λιβύη (Χαφταρ) και ασφαλώς θα πρέπει να έχουμε αναλύσει με spectrum analyzer τις συχνότητες εκπομπής και λήψεως, την ευαισθησία του δέκτη, την ισχύ εκπομπής και αν είναι σε καλή κατάσταση το scanning των καναλιών συχνοτήτων άλλως λευκός θόρυβος με το ισχυρό σήμα (χωρίς φυσικά εμπόδια) του βουλώνεις τα πάντα. Αυτή η πλακέτα διαμόρφωσης του πομπού είναι προϊόν των υπηρεσιών έρευνας εθνικής άμυνας, υπήρχε παλιά τώρα δεν έχω επαφές αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί ένας ιδιώτης, ίσως η ιντρακομ αλλά αυτός δεν είναι τζάμπα. Εδώ οι Γάλλοι τύφλωσαν (ψιθυρίζεται) τους S400

    1. Δύσκολο
     Οι γείτονες έχουνε και satellite Link που δύσκολα παρεμβάλλονται

     Οι Γάλλοι τι σχέση έχουν με τους τοποθετημένους στη ’Aγκυρα s400??

     1. Δεν είχε ανέβει στην Μ.Θάλασσα, την περίοδο των δοκιμών των S400, πριν 2 μήνες ένα Γαλλικό μεγάλο σκάφος καταγραφής – ηλεκτρονικού πολέμου? Και οι γείτονες απέτυχαν… δεν πιστεύω τίποτα αν δεν το δώ με τα μάτια μου. Για το satellite link όντως είναι πρόβλημα. Θεωρώ όμως εξ’ίσου μεγάλο πρόβλημα τα 6 ναυτ. μίλια που δεν το αναφέρει κανείς. Μπορεί ο άλλος να είναι στα 10-15χιλμτρα και να κάνει μπανιστήρι και να μην έχεις δικαίωμα κατάρριψης γιατί τυπικά είναι εκτός συνόρων. Ο δέ χρόνος αντίδρασης μειώνεται πρέπει να είναι στο μηδέν. Αυτά οφείλουμε να τα συζητάμε με το ΝΑΤΟ + ΟΗΕ διότι ενδιαφέρουν όλους, ο θιγόμενος δεν προλαβαίνει. Κανονικά πρέπει να υποβάλλουν σχέδια πτήσεων ή ενημέρωση ότι αυτό που βλέπετε ή θα δείτε σε λίγο πάμε για έρευνα διάσωση δασική επιτήρηση κλπ. Άν όμως γίνει παραπλάνηση και τελικά επιτεθούν πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν συνέπειες, εδώ είναι το μέγα θέμα των ηγεσιών και των μυστικών συμφωνιών – συμφερόντων κλπ.

 12. Συγχαρητήρια για αυτό και το πρώτο άρθρο. Ούτε γενικός ανάθεμα ούτε πανικός χρειάζεται.Δεν είναι τόσο άτρωτα όσο παρουσιάζονται.Οχι ότι δεν είναι επικίνδυνα και πρεπει να συνεχίσουμε το πέταγμα χαρταετού.Οση επιτυχία παρουσιάστηκε από τους Τούρκους στο ΑΡΤΣΑΧ με τα απίστευτα λάθη τακτικησ Των Αρμενίων άλλο τόσο ξύλο έφαγαν στην Λιβυη από τον LNA.
  Κάποια χρόνια πριν οι Ιρανοί κατέβασαν παίρνοντας τον χειρισμό του από τους Αμερικανούς stealth drone υποτίθεται το οποίο φυσικά και είχε ζεύξη με δορυφόρο ,δεν ήταν από τα jumbo παιχνιδάκι ,το οποίο και κοπιαραν.
  Μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας βλέπω στο project Lotus μιας και μπήκε κάτω από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και της Idracom κυριως.Ειναι η πρώτη φορά αν δεν κάνω λάθος που συνδέεται επιτέλους πανεπιστήμιο,εταιρία,ΥΠΕΘΑ σε μια κοινή προσπάθεια.
  Πρεπει να βρούμε τροπουσ να μεταφέρουμε στους Τούρκους το πρόβλημα και τον πόλεμο στα εδάφη τους.

 13. Πάμε σε πολυτυπία πάλι και εδώ σε UAV. 5 sperwer, 5 heron, 5 από εδώ και 5 από εκεί. Τα νοικιάζουμε ακριβά και δε λέμε να φτιάξουμε.
  Και όλλα τα UAV που έχουμε το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν video και φωτογραφίες, χωρίς καν να κάνουν ζημιές στον αντίπαλο.
  Αυτό που χρειαζόμαστε:
  – Μαζική παραγωγή εγχώριων φθηνών λύσεων drones, σμήνων drones κτλ.
  Δε βοηθάνε 10-20 ενώ οι απέναντοι πάνε σε 500-1000
  – Οπλισμένα drones, kamikaze, drones ηλεκτρονικού πολέμου κτλ.
  – Μη επανδρωμένα σε στεριά, θάλασσα και αιθέρες
  – Αλλαγή σκέψης για τα σύγχρονα πεδία μάχης με το σκεπτικό πάνω απ’ όλλα μετράνε οι ανθρώπινες ψυχές. Δε μπορείς να έχεις ανθρώπους στη πρώτη γραμμή ενώ ο εχθρός κάθετε μακριά, καλά προστατευμένος πίσω από οθόνες και θα καθαρήσει το τοπίο με οπλισμένα μη επανδρωμένα.
  – Θωράκιση, αυτοπρωστασία, ηλεκτρονικό πόλεμο, τηλεχειριζόμενους πύργους παντού (ένστολοι πίσω από πυροβόλα είναι εικόνες από Β’ ΠΠ και Βιετνάμ)
  – συστήματα αντιμετώπισης drone, drones εναντίων drones

 14. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.
  Διαβάζω πολλά σχόλια φίλων και ακόμα και σήμερα μου δημιουργεί τρομερή εντύπωση η σχεδόν «Θεοποίηση» από μερικούς φίλους, της Τουρκικής Βιομηχανίας, πόσο μάλλον της Αμυντικής.
  Ναι οι γείτονες, έχουν κάνει βήματα στην ανάπτυξη διαφόρων συστημάτων, είτε αυτά λέγονται UAV (Bayraktar, Akinci),Βαλλιστικη Πύραυλοι (Atamca,Bora κ.α), Άρματα μάχης (Altay) και άλλα πολλά.
  Όμως ακόμα και τώρα ένα τεράστιο ποσοστό, των λεγόμενων «εθνικών» Τουρκικών όπλων, στηρίζεται και θα ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να στηρίζεται σε αμαρτίες από χώρες του εξωτερικού. Είτε αυτές λέγονται κάμερες υψηλής ανάλυσης, κινητήρες όλων των ειδών, υλικά κατασκευής και άλλα πολλά.
  Πολύ διαφημισμένα προγράμματα, στυλ Bayraktar TB2 στηρίζονται σε κάμερες υψηλής ανάλυσης από τον Καναδά ( Ίδη υπάρχει εμπάργκο) και σε κινητήρες από την Ουκρανία. Ακόμα και το Altay ( όλοι έχουμε διαβάσει την ιστορία του) ακόμα και τώρα μετά από ένα σκασμό χρήματα ( ας είναι καλά το Κατάρ) που έχουν δαπανήσει στην ανάπτυξη, δεν μπορούν να βρουν το πιο απαραίτητο στοιχείο, τον κινητήρα. Λύσεις,του στυλ Κορέα ή και ακόμα και Ουκρανία που ακούστηκαν κατά καιρούς, το μόνο που θα δημιουργήσει είναι περισσότερα προβλήματά, με φυσικά ένα τεράστιο κόστος.
  Και να εξηγήσω κάτι. Όσο και αν νομίζουν μερικοί ότι η μελέτη και η κατασκευή ενός κινητήρα μέσης ή μεγάλης ιπποδύναμης είναι απλή υπόθεση, κάνουν μεγάλο λάθος. Καταρχήν εκτός από την τεχνολογία που πρέπει να έχεις για να δημιουργήσεις τα κράματα μετάλλου, πρέπει να έχεις την απαραίτητη γνώση έτσι ώστε να δημιουργήσεις ένα κινητήρα μικρό σε μέγεθος, με μεγάλες αντοχές και να αποδίδει το μέγιστο χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.
  Χώρες ικανές να δημιουργήσουν τέτοιες απαιτήσεις είναι λίγες ( ίσως μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού) και καμιά από αυτές δεν δίνουν τα δικαιώματα σε κανένα. Και πως θα το έκαναν όταν έχουν δαπανήσει δεκάδες δις δολάρια όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα πως οι Τούρκοι βγαίνουν και λένε ότι θα έχουν κινητήρες λίαν συντόμως, αυτό είναι μια απορία για πολλούς μηχανικούς.
  Οτιδήποτε έχουν φτιάξει οι γείτονες, είτε είναι copy/paste από κάποιο άλλο σύστημα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν είναι δική τους σχεδίαση, ένα μεγάλο ποσοστό στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αμαρτίες από το εξωτερικό.
  Επίσης μια άλλη σημαντική παράμετρος έχει να κάνει η σχέση μεταξύ κόστους και απόδοσης. Άμα είναι να προσπαθήσεις να φτιάξεις ένα αμυντικό σύστημα και στο τέλος να δώσεις ένα σκασμό χρήματα και να έχεις υποδεέστερα αποτελέσματα από ένα αντίστοιχο δυτικό σύστημα, μήπως θα ήταν καλύτερο εξαρχής να πήγαινες στην αγορά του με δικαιώματα συμπαραγωγής.
  Βιομηχανία σαν ενοια, είναι πολυδιάστατη και μερικές φορές παρεξηγημένη από πολλούς. Βιομηχανικό κράτος δεν γίνεσαι σε μια νύχτα ούτε σε δέκα χρόνια. Πόσο μάλλον στην Αμυντική Βιομηχανία που πρέπει να είσαι 100% απεξαρτημένος από τυχόν ενδυνάμη αποκλεισμούς ( αυτό που παθαίνει η Τουρκία σήμερα). Επίσης πρέπει να είσαι οικονομικά ευρωστος έτσι ώστε να μπορείς να αντέξεις τον διεθνή ανταγωνισμό. Ως πότε νομίζετε ότι τα πανισχυρα Δυτικά Βιομηχανικά κατεστημένα
  θα κάνουν τα στραβά μάτια στις Τουρκικές εταιρίες.
  Επίσης τελειώνοντας θα ήθελα να πω κάτι που πραγματικά το πιστεύω ακράδαντα. Αν ποτέ φτάσουμε να έχουμε μια σύρραξη με τους δίπλα, θα είναι αποκλειστικά και μόνο επειδή ο Θείος Σαμ θα το ήθελε να γίνει. Όσο οι Αμερικανοί (εκτός φυσικά της Ρωσίας) ελέγχουν την παγκόσμια ναυτιλίας μέσω του GPS , όλες οι χώρες θα είναι υπό την άμεση επίβλεψη των Αμερικανών. Θέλοντας η όχι αυτή είναι η αλήθεια Όσο και αν δεν μας αρέσει. Χωρίς δυνατότητα Gps σήμερα, είναι σαν να προσπαθείς να παλέψεις με κάποιον με κλειστά τα μάτια. Οπότε δώρο άδωρο.
  Και ξέρουμε όλοι πόσο ικανοί είναι οι Αμερικανοί να το κάνουν άμα θέλουν.

  Τις θερμότερες ευχές σε όλους τους φίλους για μια καλή εβδομάδα.

  1. @ Γιώργος

   Γιωργο, θυμασαι την κυρια Κοκοβικου, στο η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα ;
   Στο δικαστηριο ηταν ολοι με την πλευρα της και με τον Αντωνακη ηταν μονο ο ταξιτζης.
   Ετσι και εμεις ειμαστε μονο με τον Γαλλο και ολοι οι υπολοιποι ειναι με τον απεναντι.
   Βασισου στους Αμερικανους και παρε τις MMSC, σαν καλος ζητιανος που ειπε
   ο πρωην τιμωμενος γελαδαρης.
   Βασισου στην ΕΕ και θα δεις κυρωσεις στην Ρωσια, Λευκορωσια,
   αλλα οχι στην Τουρκια.
   Βασισου στα ανθρωπακια σου και μετρα φαπες σε Σκοπιανο, ΝΑ Μεσογειο,
   Αιγαιο, Θρακη.
   Βασισου στο οτι ο απεναντι δεν εχει ακομα την αυταρκεια που θελει
   στα εξοπλιστικα, οταν εσυ δεν εχεις τιποτα.
   Ολοι περιμενουν να τα βρουμε με τους απεναντι δινοντας αυτα που θελουν.
   Ολοι εκτος ενος.
   Αν ο ενας ειναι αρκετος να φερει τα πανω κατω θα φανει στη συνεχεια.

 15. @Γιώργο
  Eντάξι, ωραία ας τα βάλουμε όλλα με τη σειρά.
  Γράφεις για την τουρκική βιομηχανία που στηρίζετε σε μεγάλο βαθμό ακόμη σε προϊόντα απ’έξω. Κάνει copy-paste, βάζει την δική της σάλτσα, συνεργασία με Ουκρανία, Ν.Κορέα κτλ. Συμφωνώ. Είναι δικαιολογία όμως αυτή να μας καθησυχάσει ότι χωρίς τις χώρες απ’ έξω δε θα έκαναν τίποτα;
  Όλλες η βιομηχανίες (ακόμη και η αμερικανική) στηρίζοντε και πέρνουν απάρτια απ’έξω. Τα γερμανικά αυτοκίνητα δεν είναι 100% made in germany. Αυτό που κάνει η τουρκική βιομηχανία, το κάνουν όλλοι. Το τελικό προϊον είναι τουρκικό, αυτοί το μελέτησαν, σχεδίασαν, συναρμολόγισαν και το εξάγουν. Και μπράβο τους. Εμείς γιατί δε το κάνουμε αυτό;
  Από copy-paste, μαθαίνεις και φτιάχνεις. Το ίδιο έκανε και η Κίνα και τώρα φτιάνει τα πάντα μόνη της.
  Νομίζεις οι Δυτικοί θα σταματήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στη Τουρκία; Εδώ κυριαρχεί μόνο το business. Και αν σταματήσουν υπάρχουν πολλές και εναλακτικές λύσεις.
  Το σίγουρο είναι ότι όποιος δουλεύει, βρίσκει λύσεις.
  Γράφεις για gps? Δε ξέρεις ότι τα όπλα μπορούν να κατευθυνθούν και με άλλες μεθόδους; Ότι το gps θα είναι το πρώτο που θα πέσει είναι γενικώς γνωστό.
  Μη περιμένεις Αμερικανούς ή οποιοδήποτε να κάνει κάτι εναντίων την Τουρκίας. Και ειδικά για χάρη μας.

  1. Φίλε @Γιώργος Πατρίς Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
   Για να προσπαθήσω να περιγράψω τις απόψεις μου, προσπάθησα προηγουμένως να γίνω όσο γίνεται ποιο σύντομος, γιατί πραγματικά θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά ακόμα.
   Όπως λες και εσύ, Ναι Βιομηχανικές χώρες περνούν αμαρτίες από άλλες χώρες για να κατασκεύασουν διαφορά συστήματα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι σπάνιες γαίες. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παγκόσμιος είναι η Κίνα, όπως όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητες είναι αυτές οι γαίες για πάρα πολλές σύγχρονες εφαρμογές.
   Ανάφερες την Κίνα σαν παράδειγμα χώρας η οποία από το copy past που έκανε κατά καιρούς σε Σοβιετικά/Ρώσικα συστήματα ,κατάφερε να φτιάξει ότι έχει κάνει μέχρι τώρα.
   Δυστυχώς τα φαινόμενα πολλές φορές μπορεί να διαφέρουν τρομερά με την πραγματικότητα. Καταρχήν τα Κινέζικα συστήματα όσο και να φαίνονται τρομερά, εκτός μικρών εξαιρέσεων, δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα σε συνθήκες μάχης για να γνωρίζουμε τις πραγματικές δυνατότητες.
   Επίσης η Κίνα ακόμα και τώρα δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν έναν αξιόπιστο κινητήρα για τα copy paste μαχητικά αεροπλάνα τους. Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα ποτέ σαν κράτος μπορεί να βγει επίσημα σαν την Αμερική και να πει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το J-20. Η ποσο μάλλον πόσο πραγματικά τους έχουν ξοδέψει!!!
   Επιπλέον ακόμα και τώρα, πάνω από το 80% των όπλων που βγάζουν είναι αντιγραφή κάποιου δυτικού ή ρωσικού συστήματος, χωρίς κανένας να γνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητες!!
   Και μιλάμε για Κίνα!!
   Πόσο μάλλον για την Τουρκία!!!
   Και κάτι άλλο. Όσο σωστά αναφέρουν πολλοί φίλοι ότι δεν είναι δυνατόν να στηρίξεις όλη την άμυνα της χώρας μόνο αγοράζοντας συστήματα από το εξωτερικό, άλλο τόσο κακό είναι σαν Αμυντική Βιομηχανία να στηρίζεσαι μόνο ίδιο το κράτος.
   Για να μπορείς να σταθείς σαν Βιομηχανία, πόσο μάλλον Αμυντική, πρέπει να έχεις εξωστρέφεια για να μπορείς να κάνεις απόσβεση της επένδυσης που έχεις δημιουργήσει. Άμα είναι να ξοδέψεις 10 δις δολάρια για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροπλάνου (π.χ. TF-X) σημαίνει ότι σε αυτά τα 10 δις θα δαπανησεις ένα μεγάλο ποσοστό σε αγορές εξοπλισμού από το εξωτερικό για να μπορείς να φτιάξεις αυτό το αεροπλάνο. Για να πεις μετά ότι μπορώ να κάνω απόσβεση της επένδυσης, πρέπει να κάνεις τέτοιες πωλήσεις που θα ξεπεράσουν την αρχική επένδυση και ακόμα καλύτερα να την ξεπεράσουν. Αυτό φυσικά θα ήταν προς το συμφέρον της Βιομηχανίας να έρθουν όσο τον δυνατόν ξένες παραγγελίες. Ελπίζω να μπορείς να με καταλάβεις.
   Αν είναι να δώσεις 10 δις για να εξοπλιστεί μόνο η δική σου αεροπορία θα φτάσεις στο τέλος σαν την Ρωσία, που πολεμάει εδώ και 15 χρόνια με το SU57. Τουλάχιστον αυτοί φτιάχνουν δικό τους κινητήρα.
   Θα έχεις κατασπαταλησει 10 δις δολάρια και στο τέλος μετά από 10 χρόνια θα παλεύεις με 5 αντε 6 πρωτότυπα.

   Επειδή δεν θέλω να το παίξω «ξερόλας» πιστεύω ότι για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να απομακρυνθεί από τα παραδείγματα της Τουρκίας, και να επικεντρωθεί όσο το δυνατό στις συμπαραγωγές ( όσο είναι δυνατόν).
   Ελληνικές εταιρείες έχουν αποδείξει (IRIS-T, PATRIOT, nEUROn) ότι έχουν δυνατότητες να πάρουν έργο από τις ξένες εταιρείες.
   Επίσης αν και σε μικρό βαθμό, έχουμε εταιρείες που πραγματικά πρωτοτυπούν στην παγκόσμια αγορά (Theon sensors). Νομίζεται ότι η Ιntrakom ή Theon Sensors στηρίζονται στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ???Όχι!!!
   Το κακό είναι ότι Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα να θελήσουν να επενδύσουν σε τέτοιο βαθμό όπως μερικές Ελληνικές εταιρείες.

   1. Αγαπητέ φίλε Γιώργο, πολύ καλά τα όσα γράφεις.εμεις όμως οι παλαιότεροι που έχουμε δει το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας από την γέννηση σου στα τέλη της δεκαετίας του 70,με μεγάλη πίκρα θυμόμαστε ότι οι Τούρκοι τότε σε σχέση με εμάς ήταν ένα τίποτε.οσο όμως περνούσαν τα χρόνια δούλευαν συστηματικά και με πρόγραμμα και κατάφεραν να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα.
    Η μεγάλη πίκρα για εμένα είναι ότι έχουν την απαραίτητη βιομηχανική βάση για να πάνε πιο πέρα ενώ εμείς στην αμυντική βιομηχανία έχουμε μόνο ένα έργο να επιδείξουμε,την καταστροφή της.η ΤΑΙ απασχολεί 3000μηχανικους,με στόχο τους 10000,η ΕΑΒ πόσους και με τι στόχο?ένα πρόγραμμα ζωτικής σημασίας έχει η ΠΑ(f16v)και δεν είχαμε ούτε στεγανό υπόστεγο για να φιλοξενήσουμε.
    Λυπάμαι που το λέω αλλά σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας οι Τούρκοι παραδίδουν μαθήματα, με τα οποία λάθη και αδυναμίες τους.τα λάθη και οι αδυναμίες είναι το αντίτιμο που πληρώνει μια χώρα για να γίνει από υπανάπτυκτη, αναπτυγμένη βιομηχανικά.εμεις είμαστε ένα τίποτα,με μπόλικο καθόλου. Όλα όμως εδώ πληρώνονται και δυστυχώς θα πληρώσουμε πολύ ακριβά…

   2. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Αυτό που κάνει η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό έχει εσωτερική πολιτική διάσταση (εθνικό πλοίο, αεροπλάνο, τανκς κοκ) και όχι αυστηρά επιχειρησιακή
    Δεν υπακούει σε λογική που συνάδει με cost/benefit και επομένως εχει ημερομηνία λήξης
    Τα μόνα που πρέπει να κάνουμε copy/paste από τη γείτονα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, η στοχοπροσήλωση και το απίστευτο project management που έχουν και που είναι κορυφαίο
    Πολύ καλό παράδειγμα για το τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα είναι η Νορβηγική Kongsberg (όλο το γκρουπ και όχι μόνο ο defense κλάδος) και η Δανέζικη Terma A/S
    Επίσης συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων με τη Σερβία με «δυτικές» εκδόσεις τους, πιο προηγμένων με ενσωμάτωση ανάλογων υποσυστημάτων για τις ανάγκες της αλλά και για εξαγωγές

    1. @ George

     Μπροσταρης αλλων ειναι ο Ερντογαν, ημερομηνια ληξης οσο ειναι
     στην εξουσια, δεν προκειται να υπαρξει.
     Σκασιλα τους για το cost/benefit, εχουν χρηματοδοτηση απο πολλες
     πηγες και μπορουν να καλυψουν την χασουρα για οσο χρειαστε ιμεχρι
     να σταθεροποιηθουν ως ενας καλος εξαγωγεας οπλικων συστηματων.
     Αφθονοι πελατες στον Μουσουλμανικο κοσμο θα υπαρξουν,
     αφου ο Ερντογαν ξερει να κτιζει σχεσεις εξαρτησης.
     Θελει να μπει αναμεσα στους μεγαλους και οσο οι μεγαλοι ανεχονται
     αυτη του την προσπαθεια τοσο θα δενει σβερκο.
     Ο Κανταφι οταν πηγε κοντρα στους μεγαλους εφαγε το κεφαλι του.
     Ο Ερντογαν φροντιζει σε καθε κινηση του να εχει παντα εναν μεγαλο
     στο πλευρο του και αλλαζει κινησεις και στηριξη με μεγαλη ταχυτητα
     για να καρπωθει τα μεγιστα απο την αναποφασιστικοτητα των
     υπολοιπων.
     Αν ειχαμε αποφασιστικοτητα εμεις αν και μικροι, μπορουσαμε να
     δωσουμε τον χρονο στους μεγαλους να του κοψουν την φορα.
     Ομως τα ανθρωπακια φροντιζουν να ειναι ανυπαρκτα και να
     αναλωνονται σε εσωτερικες σκιαμαχιες.

 16. Σίγουρα χρειαζόμαστε όπλο κατευθυνόμενου ΗΜΠ ή αγγλιστί EMP. Είχαν κάνει έρευνες οι Ουσαίοι και υπήρχε κάποιο σχέδιο αλλά δεν ξέρω τι έγινε μετά. Όπλο τροχιάς βέβαια, δορυφόρος. Δεν θα έμενε τσιπάκι για τσιπάκι. Από ρολόι χειρός μέχρι οπλικό σύστημα.
  Βέβαια υπάρχουν και αποκρυπτογράφοι συχνοτήτων αλλά θα έπαιρνε χρόνο και δεν υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις.
  Κάποια όπλα λέιζερ συνδυασμένα με υψηλής τεχνολογίας ηλεκτροοπτικά θα ήταν η λύση. Και όπλα σωματιδίων.
  Όλα αυτά είναι μακριά από τα συμβατικά και δεν υπάρχουν στις σχεδιάσεις των Επιτελείων. Εξάλλου δεν νομίζω να μας τα δώσουν αυτοί που έχουν τις τεχνολογίες.
  Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των UAV είναι τα πυροβόλα με κατευθυνόμενα βλήματα. Νομίζω 76άρια και πάνω θα έκαναν την δουλειά μας και θα ήταν καλύτερο να ήταν εποχούμενα σε θωρακισμένα ερπυστριοφόρα.

 17. Τα drones θα μας είναι πολύ χρήσιμα, με τις διάφορες μορφές τους είναι το αύριο του πολέμου, αλλά για την ώρα πρέπει να θυμόμαστε ότι οργιάζουν μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει παντελής εναέρια κυριαρχία πό την δύναμη που τα έχει (ή άρνηση πρόσβασης στον αντίπαλο των drones).

  Τα drones δεν οργίασαν γενικώς, αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες αν δεν υπήρχαν από την αρχή, οι δυνάμεις που τα είχαν, εφάρμοσαν στρατηγικές που τους έφεραν εκεί και μετά οργίασαν.

  Όπου υπήρχε αντίπαλη αεροπορία, πρώτα με άλλα μέσα εξουδετερωνόταν η αεροπορία, μετά με ειδικές τακτικές εξουδετερωνόταν η αεράμυνα και τα ραντάρ, και μετά οργίαζαν αυτά (Ιράκ, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Συρία, Λιβύη, Αρμενία).

  Πιο πρόσφατο και χρησιμο παράδειγμα η Αρμενια. Το Αζερμπαιτζαν δασκαλεύτηκε ότι έπρεπε βήμα βήμα να φτάσει εκεί. Έτσι αν κι η Αρμενία είχε σχετικά ισοδύναμη ή καλύτερη αεροπορία, τα πιο πρόσφατα αποκτήματα της Αρμενίας ήταν άοπλα ενώ τα άλλα δεν ήταν συντριπτικά καλύτερα.

  Βήμα 1ο, Μόλις οι Τούρκοι έστειλαν τα F-16, σκόρπισε η αεροπορία της Αρμενίας από τον ουρανό

  Βήμα 2ο αφέθηκε χώρος για τα loitering munitions αντιραντάρ τα οποία καθάρισαν όλα τα ραντάρ και την μισή αεράμυνα.

  Βήμα 3ο τα drones καθάρισαν την υπόλοιπη αεράμυνα η οποία δεν ήξερε τι έβλεπε και έριχνε στον γάμο του καραγκιόζη σε κάτι 2πλάνα του β παγκοσμίου πολέμου.

  Βήμα 4ο τα drones πλέον ελεύθερα οργιάζουν αφού δεν τα απειλούν (αεροπλάνα και ΑΑ αμυνα) και δεν τα βλέπουν (ραντάρ)

  Αν έχει αεροπορική κυριαρχία δεν χρειάζεσαι να ξοδεύεις πύραυλο των 2 εκατ να ρίξεις ένα drone, οι πιλότοι των μαχητικών θα τα είχαν για πλάκα, για να παίζουν, με πολυβολισμούς θα τα έριχναν που δεν θα κόστιζαν παρά λίγες χιλ ευρώ. Αλλά βασική προϋπόθεση είναι το πρώτο.

  Και επειδή διάβασα για τα S-400, εξυπακούεται ότι οι δύο πρώτες αποστολές της ΠΑ θα είναι τα ΑΑ της Τουρκίας και τα ραντάρ, αν συμβεί αυτό τα ντρονς θα τους μείνουν αμανάτι

  1. @agnostosependitis
   Αγάπητε φίλε,παιρνώ πάσα από το τελευταίο που γράφεις.
   Η ελληνοισραηλινη προσέγγιση και συμμαχία,πάνω από όλα τα οπλικά συστήματα, πρέπει να έχει την παροχή εκπαίδευσης στην Π.Α.σε αποστολές καταστολής αεραμυνας και ηλ.πολεμου.οι ισραηλινοί στους τομείς αυτούς είναι πραγματικά μάγοι.μπορουν να κάνουν τους Σ400 καμμένα κουφάρια για πλάκα.
   Άλλωστε μας το χρωστανε.ειναι κοινό μυστικό ότι έχουν εκπαιδευτεί σε ασκήσεις εναντίον των s300,tor m1,buk m1,σε Ελλάδα και Κύπρο.ετσι για να μην ξεχνιόμαστε.

   1. Συμφωνώ, αλλά το θέμα είναι θέλουν?

    Μέχρι στιγμής εμένα μου φαίνεται ότι αυτή η σχέση είναι ότι παίρνουν, αλλά δεν δίνουν (εκτός από δηλώσεις κτλ), ενώ αυτά που δίνουν για τα λεφτά που παίρνουν μέχρι στιγμής όλα είναι της πλάκας (τριτοκλασάτα) και non lethal.

    Πχ αεροπορική εκπαίδευση 1,5 δις, παραγγελίες για τεθωρακισμένα οχήματα της πλάκας αύριο μεθαύριο στην Plasan/ΕΛΒΟ, Tavor και δεν συμμαζεύεται, αντί το 1,5 δις και τα άλλα να τα δίναμε για Rampage, NLOS, αναβαθμίσεις Απάτσι, Davids Sling, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ένα σωρό άλλα καλά συστήματα που έχουν

   2. @ C.p.

    Η ελληνοισραηλινη προσεγγιση ειναι αναλογη με την προσεγγιση
    της πεταλουδας στην αναμενη λαμπα.
    Καμια αισθηση δεν εχουν οτι μας χρωστανε οτιδηποτε.
    Οι βλακειες πληρωνονται.
    Αν και πρωτοι τις βλακειες μας τις πληρωσαν οι Αρμενιοι.

   3. Και μια και μιλάμε για τεχνικές και στρατηγικές καταστολής αεράμυνας, εκτός από τους Ισραηλινούς, μοιάζει ότι και όποιοι έκαναν το χτύπημα στην Λιβύη το πήγαν καλά, άρα και εκεί είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση προς μελέτη (βέβαια εναντίον πολύ υποδεέστερων συστημάτων, αλλά με τεράστια επιτυχία σε μια μόνο βόλτα)

 18. Αγαπητοί φίλοι
  Μια απορία έχω και θα ήμουν ευγνώμων
  αν κάποιος μου την έλυνε .
  Τα ραντάρ μαχητικών πχΑ7 με το πυροβόλο τους που έχουμε αποσύρει με κάποια μετασκευή δεν θα ήταν μια οικονομική λύση.
  Αν μπορούσαμε να τα προσαρμόσουμε σε όχημα και με έναν υπολογιστη βολής δεν θα μπορούσαν να καταρρίπτουν αν όχι τα UCav αλλά τουλάχιστον τα όπλα που στέλνουν τουλάχιστον στην τερματική φάση;
  Μην πυροβολήσετε δεν γνωρίζω απλα ερωτώ.
  Η τουλάχιστον τα ραντάρ τους έστω και χωρίς τα πυροβόλα δεν γίνεται να μπουν κάτω από ένα δίκτυο στα νησιά τουλάχιστον ;
  Με εκτίμηση

  1. Τα ραντάρ των Α7 ή και παλαιότερων αεροπλάνων θα θεωρούσα ότι την μόνη χρησιμότητα που θα είχαν σήμερα, θα ήταν να τα έδιναν σε μονάδες που έχουν ΑΑ ή ραντάρ γενικώς, ώστε να τα βάλουν σε μια απόσταση πχ 100-200 μέτρων από την μονάδα τους, και αν οι Τούρκοι εξαπόλυαν κάποιον πύραυλο ή loitering munition εναντίον ραντάρ, να το άναβαν για δόλωμα, αν και υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να κανιβαλίσεις τα Α7 και ότι μπορείς να πάρεις φτηνά από την αγορά δολώματα.

   Τα Α7 όπως και άλλα αεροπλάνα, θα ήμουν της άποψης να αποθηκεύονται για κάποιο διάστημα (πχ για 10 χρόνια αν δεν μπορούν να πουληθούν) και μετά την παρέλευση κάποιας ηλικίας και της τελευταίας φουρνιάς των πιλότων τους να πετιούνται.

   Αν και πολλοί λένε ότι τα παλιά είναι εντελώς ευκολάκι και για τις αεράμυνες και για τα αντίπαλα αεροπλάνα, βλέπουμε σε πολλές περιοχές (Συρία, Λιβύη κτλ) πως είναι πολύ χρήσιμα σε αποστολές σέ περιοχές που δεν υπάρχει έντονη αεράμυνα/αεροπορία αντίπαλων, ενώ μπορεί να λειτουργήσουν και παραπλανητικά (πχ με κάποιου είδους τηλεκατεύθυνσης χωρίς πιλότο). Και τα Α10 των ΗΠΑ, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ακόμη πιο sitting ducks, αλλά οι ΗΠΑ τα έχουν βρει πολύ χρήσιμα (γιατί όπου πάνε εκκαθαρίζουν την αεροπορία και αεράμυνα, άρα μετά δεν κινδυνεύουν)

   Εδώ οι Αζερμπαϊτζανοί χρησιμοποίησαν με επιτυχία σαν δολώματα διπλάνα της πλάκας του Β παγκοσμίου για να αναγκάζουν τους Αρμένιους να ανοίγουν τα ραντάρ και όσο παρακολουθούσαν τα ραντάρ τους τα δίπλανα έτρωγαν τον αντιραντάρ πύραυλο, γιατί να μην το κάνουμε εμείς με τα Α7, τα F4 αύριο ή ότι έχουμε.

 19. Τα ραντάρ των μαχητικών δεν κάνουν χρειάζεσαι ένα φτηνό ραντάρ.
  Πυροβόλα έχεις 300+ των 6Χ20
  Πυραύλους έχεις και ΑΙΜ9 L και AIM 7.
  Ποιος ενδιαφέρετε να μου πεις;
  Εδώ δεν αγοράζουμε μεταχειρισμένα τσάμπα τι συζητάμε τώρα;

  1. Αγαπητέ φίλε, άδικο δεν έχεις,λογικό είναι,αλλά παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν είχαν αποτύχει.θυμαμαι στα τέλη της δεκαετίας του 80,οι αμερικανοί προσπάθησαν κάτι ανάλογο με το stg.York(?),σε πηγμα Μ48α3,πύργο με ρανταρ του F16a και δίδυμα 40αρια μποφορς.
   Το πρόβλημα αγαπητέ στην Ελλάδα είναι ποιος θα το κάνει και ποιος θα το χρηματοδοτήσει. Αν περιμένεις από το ελληνικό κράτος ήμουν νιος και γέρασα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *