Η ισραηλινή βουλή αποφάσισε την επανεξέταση των μελλοντικών αγορών μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων TREND και SPUTNIK).

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι το Κοινοβούλιο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αν υπάρχουν πιο συμφέρουσες οικονομικά εναλλακτικές και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής φέρεται να βρίσκεται σε στασιμότητα το πρόγραμμα προμήθεια 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από το ισραηλινό ΥΠΑΜ, με την αιτιολογία ότι απαιτείται περαιτέρω εξέταση των διαθέσιμων εναλλακτικών.

Συνολικά, το ισραηλινό ΥΠΑΜ μέχρι τώρα έχει εξετάσει την προμήθεια 75 έως 100 F-35. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που επέλεξε αυτόν τον τύπο μαχητικού και αποτελεί τον μοναδικό εταίρο, στον οποίο το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δώσει την εξουσιοδότηση για μερική παραγωγή στο Ισραήλ από Ισραηλινούς τεχνικούς, σε αντίθεση με τους κανόνες συντήρησης της LOCKHEED MARTIN.

Το Ισραήλ έχει ολοκληρώσει την διαδικασία απόκτησης 19 F-35 στην τιμή των 125 εκατ. $ έκαστο, ενώ έχει υλοποιηθεί και μια δεύτερη συμφωνία για την αγορά άλλων 14 μαχητικών αντί του ποσού των 112 εκατ.

Επίσης στις 27 Αυγούστου του τρέχοντος έτους υπέγραψε και τρίτη συμφωνία για την αγορά επιπλέον 17 F-35. Σύμφωνα με την συμφωνία το σύνολο των αεροσκαφών θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι το 2024.