Ως ισχνή στη καλύτερη των περιπτώσεων κρίνεται εδώ και περίπου 8 μέρες η ουκρανική αντεπίθεση στην Ανατολική Ουκρανία. Οι Ουκρανικοί μηχανοκίνητοι και τεθωρακισμένοι σχηματισμοί δεν έχουν καταφέρει ως τώρα αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη. Η Ρωσική άμυνα εκτείνεται σε μεγάλο βάθος και περιλαμβάνει διαφορετικές ζώνες άμυνας καλά προετοιμασμένες με οχυρώσεις, χαρακώματα, αντιαρματικά εμπόδια και πολλά ναρκοπέδια. Η έλλειψη αεροπορικής υπεροχής έχει οδηγήσει τον Ουκρανικό Στρατό σε επιπρόσθετες απώλειες από τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα και τη ρωσική αεροπορία η οποία απολαμβάνει πλήρους υπεροχής και κυριαρχίας.  

Ταυτόχρονα ο Ουκρανικός Στρατός δεν διαθέτει την απαιτούμενη ποσότητα μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τον λεγόμενο πόλεμο των συνδυασμένων όπλων με κυρίαρχο γνώρισμα τον ελιγμό επί του πεδίου. Καταλυτική είναι η υπεροχή των Ρώσων τόσο σε υλικό όσο και ανθρώπινο δυναμικό (αριθμοί σχηματισμών) δυσχεραίνοντας την ουκρανική αντεπίθεση. Κομβικό στοιχείο το Πυροβολικό Μάχης στο οποίο η ρωσική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη και έχει προξενήσει στον ουκρανικό στρατό μεγάλες απώλειες.

Ως μαζική καταγράφεται και η χρήση περιφερόμενων πυρομαχικών από τον ρωσικό στρατό τα οποία βάλουν τις ουκρανικές μονάδες. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει κατάληψη εδαφών από τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις άμεσα αντεπιτίθενται.

H ουκρανική αντεπίθεση καταγράφεται σε τρεις άξονες: το μέτωπο επιχειρήσεων εγγύς του Μπαχμούτ, της κωμόπολης Velyka Novosilka και τέλος περιφερειακά της Zaporizhzhia. Eίναι φανερό πως καταγράφονται ελλείψεις του Ουκρανικού Στρατού σε σύγχρονα μέσα Μηχανικού Μάχης, απαραίτητα για τη διάσπαση των ρωσικών αμυντικών θέσεων και κυρίως των ναρκοπεδίων.

Συνάντηση Πούτιν με στρατιωτικούς συντάκτες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει χάσει το 25 έως 30% των στρατιωτικών οχημάτων που έχουν παρασχεθεί στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες από την έναρξη της αντεπίθεσής της και ότι οι ανθρώπινες απώλειες της Ουκρανίας είναι 10 φορές περισσότερες από εκείνες της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης με στρατιωτικούς συντάκτες. Είπε ότι η Ρωσία έχασε 54 από τα άρματα μάχης της στις μάχες, μερικά από τα οποία μπορούν να επισκευαστούν, και ότι η Ουκρανία έχασε πάνω από 160.

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για το ρήγμα την περασμένη εβδομάδα του φράγματος Καχόβκα, το οποίο, όπως είπε, προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό του από το Κίεβο με πυραυλικά συστήματα HIMARS αμερικανικής κατασκευής.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν βλέπει την ανάγκη να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη Ρωσία, εν μέσω της πρόσφατης αύξησης των ουκρανικών επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολικού και των επιδρομών χερσαίων δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος.

Στην συνάντηση του αυτή με στρατιωτικούς συντάκτες μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών της παραμεθόριας περιοχής του Μπέλγκοροντ και ένα κύμα επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ίδια τη Μόσχα, ο Πούτιν αναγνώρισε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος αποτελούν πρόβλημα και ότι η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί καλύτερα τα σύνορά της.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία μπορεί να εξελίσσονται ανάλογα με την κατάσταση, αλλά ο θεμελιώδης χαρακτήρας τους δεν θα αλλάξει.

Μικρή πρόοδος στις επιχειρήσεις παραδέχεται και το Κίεβο

Η Ουκρανία ανέφερε σήμερα ότι σημειώνει σταδιακά αυξανόμενη πρόοδο στην αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων εν μέσω «εξαιρετικά σφοδρών» συγκρούσεων.

Σε ανάρτηση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ουκρανικές ενέργειες σημειώνουν «μερική» επιτυχία.

Κατά την προηγούμενη ημέρα, ουκρανικά στρατεύματα προέλασαν κατά 200-500 μέτρα σε διάφορες περιοχές κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, και κατά 300-350 μέτρα στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε η ίδια.

«Τα στρατεύματά μας κινούνται αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις και υπεροχή του στρατού από αέρος και σε ό,τι αφορά το πυροβολικό», δήλωσε η Μαλιάρ.

Η ίδια ανέφερε συνεχείς συγκρούσεις κοντά στο χωριό Μακαρίβκα στην κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ, στη νότια Ουκρανία, και δήλωσε ότι μάχες μαίνονται στις περιοχές Νοβοντανιλίβκα και Νοβοποκρόφσκ στην κατεύθυνση της Μαριούπολης.

Λίγο αργότερα η Μαλιάρ υποστήριξε ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι «δυσανάλογα» λιγότερες από εκείνες της ρωσικής πλευράς.

«Γενικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, είχαμε πολύ λιγότερες απώλειες», ανέφερε μέσω του Telegram.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση είπε ότι την εβδομάδα που πέρασε ο αριθμός των εχθρών που σκοτώθηκαν στον τομέα Χορτίτσια (ανατολικά) του μετώπου ήταν 8,73 φορές μεγαλύτερος από τις ουκρανικές απώλειες. Στον τομέα Ταβρία (νότια) ήταν 5,3 φορές μεγαλύτερος).

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από τις ρωσικές αφότου ξεκίνησε η αντεπίθεση του Κιέβου.

«Αυτήν τη στιγμή, βρισκόμαστε τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, απλώς σε διαφορετικές περιοχές (…) Υπάρχει μια πολύ σοβαρή αντιπαράθεση», πρόσθεσε η Μαλιάρ. Υποστήριξε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν προωθηθεί καθόλου εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

Την Δευτέρα η Ουκρανία ανέφερε ότι ανακατέλαβε επτά οικισμούς και οι δυνάμεις της έχουν προωθηθεί σε βάθος έως και 6,5 χιλιομέτρων, καταλαμβάνοντας 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.