Με τα προηγμένα βλήματα αέρος-αέρος IRIS-T θα εξοπλίσει τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-5ST Super Tiger η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Diehl Defense.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η χώρα θα παραλάβει αδιευκρίνιστο αριθμό βλημάτων, σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου. Το βλήμα έχει πιστοποιηθεί και στα μαχητικά JAS-39 Gripen και F-16 Fighting της χώρας. Σε υπηρεσία, ο IRIS-T αντικαθιστά, σταδιακά, τα βλήματα της οικογένειας AIM-9 Sidewinder.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο από τα 14 ριζικά αναβαθμισμένα F-5ST Super Tiger της Ταϊλάνδης, εξήλθε της γραμμής παραγωγής στις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για το πρωτότυπο αεροσκάφος, το οποίο αναβαθμίστηκε από την ισραηλινή Elbit με νέα ηλεκτρονικά συστήματα και λογισμικό.

Τα αναβαθμισμένα F-5 ενσωματώνουν ικανότητες μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς, σύμφωνα με την Elbit. Το αεροσκάφος ενσωματώνει προηγμένο ραντάρ και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ψηφιακό πιλοτήριο, ικανότητα μάχης αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και HMD (Helmet Mounted Display).

Το σχετικό πρόγραμμα υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2017 και το κόστος αναβάθμισης των 14 F-5 στο επίπεδο F-5ST Super Tiger ανέρχεται στα $ 96 εκατομμύρια ($ 6,9 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος).