Σύμφωνα με αμερικανικές αμυντικές ιστοσελίδες, οι οποίες επικαλούνται δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Αμερικανικής Κυβέρνησης η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα F-35: «Χρειάζεται να προστατεύσουμε την υψηλού επιπέδου τεχνολογία του 5ης γενιάς αεροσκάφους F-35» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα.
Σε πρώτη φάση οι S-400 δεν πρόκειται να ενσωματωθούν στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι σαφές, ξεκάθαρο και έχει διαβιβαστεί ως δεδομένο στην Άγκυρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Νουρεντίν Τσανικλί, και παρά την είδηση των τελευταίων ημερών ότι η Τουρκία συζητά με την MBDA για το σύστημα SAMP/T, η σύμβαση για του S-400 έχει υπογραφεί, η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, η προκαταβολή έχει καταβληθεί και το σύστημα αναμένεται να παραδοθεί στην Τουρκία στα τέλη του 2019.
Ωστόσο, η πραγματική ανησυχία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των ΗΠΑ είναι η πιθανότητα υποκλοπής κρίσιμων τεχνολογικών και επιχειρησιακών δεδομένων του F-35.
Η τάση της Τουρκίας για ανεξαρτητοποίηση, η οποία εκδηλώνεται με έντονο τρόπο προς τις χώρες της Δύσης, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Η Ουάσιγκτον λοιπόν ανησυχεί μήπως η επιχειρησιακή χρήση του F-35 υπό την «ομπρέλα» των S-400 επιτρέψει στην Τουρκία, ίσως και τη Ρωσία, να συλλέξει δεδομένα, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την τεχνολογική υπεροχή του F-35.
Για παράδειγμα, μέσω της Τουρκίας η Ρωσία θα μπορούσε να γνωρίσει καλύτερα τα χαρακτηριστικά stealth που ενσωματώνει το αεροσκάφος, άρα να προετοιμάσει την απάντηση της υπό καλύτερους όρους.
Φυσικά, μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του προγράμματος F-35 για την Τουρκία ή άρνηση παράδοσης των υπό παράδοση αεροσκαφών, αλλά εάν η Τουρκία συνεχίσει να απομακρύνεται πολιτικά από τη Δύση, δεν αποκλείεται η Ουάσιγκτον να προβεί σε δυναμικές κινήσεις κατά της Τουρκίας, προκειμένου φυσικά να διαφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα.