Ερντογάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έντονα αντίθετες με το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ειδικότερα, τόνιζεται ότι η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενήθηκαν από τον Ερντογάν είναι ειδικά καταγεγραμμένοι ως παγκόσμιοι τρομοκράτες. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα αμοιβών για τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ αναζητά πληροφορίες για έναν από αυτούς, για την εμπλοκή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι συνεχιζόμενες επαφές του Ερντογάν με αυτή την τρομοκρατική οργάνωση λειτουργούν μοναχά ως παράγοντας που απομονώνει την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα των Παλαιστινίων και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα.

Τέλος, τονίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεχίσει να εγείρει τις ανησυχίες του για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Ερντογάν έχει καλωσορίσει ηγέτες της Χαμάς στην Τουρκία τη φετινή χρονιά, με την πρώτη συνάντηση να λαμβάνει χώρα την 1 Φεβρουαρίου.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/